Home informatie Apocriene zweetklieren

Apocriene zweetklieren

door Redactie
1 comment

Alles over apocriene zweetklieren.

We lezen regelmatig over zweetklieren, maar wat zijn dat nou precies? Er zijn twee verschillende soorten zweetklieren, de eccriene en de apocriene zweetklieren. In dit artikel vertellen we alles over de apocriene zweetklieren.


Wat zijn apocriene zweetklieren?

Naast de eccriene zweetkieren beschikt het lichaam ook over apocriene zweetklieren. Deze twee zijn vrij vergelijkbaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Apocriene zweetklieren zijn groter, spiraalvormig en liggen dieper in de huid dan eccriene zweetklieren. Een apocriene zweetklier mondt bovendien uit in een haarzak, niet in een porie.

Waar eccriene zweetklieren zich overal op het lichaam bevinden, zijn apocriene zweetklieren alleen te vinden op bepaalde plaatsen. Dit zijn de oksels, de liezen, bij de tepels, rond de geslachtsorganen en rond de anus. Bij de puberteit worden de apocriene zweetklieren normaliter pas actief.

Een ander verschil tussen apo- en eccriene zweetklieren is hetgeen ze uitscheiden. Eccriene zweetklieren scheiden voornamelijk vocht uit, apocriene zweetklieren produceren slechts kleine hoeveelheden transpiratie vocht.
Apocriene zweetklieren scheiden voornamelijk vetten uit. Denk aan cholesterol, vetzuren en triglyceriden. Dit soort zweet is bedoelt voor seksuele doeleinden, zoals het verleiden van het andere geslacht en het afbakenen van een territorium.

apocriene zweetklieren


Geur van zweet

Zweet is van zichzelf geurloos, het zijn echter de bacteriën die er voor zorgen dat onder meer zweetoksels zo ontzettend erg kunnen stinken. Bacteriën zetten het zweet om naar geurende stoffen zoals boterzuur.


Zweetklieren in de huid

De zweetklieren bevinden zich in de lederhuid, het bindweefsel tussen de opperhuid en onderhuidse bindweefsel. Dit bindweefsel bestaat onder meer uit fibroblasten, collageenvezels en elastinevezels. Andere structuurmoleculen zijn hierbij ook aanwezig. De lederhuid neemt qua dikte toe tijdens de kindertijd en de pubertijd. Gedurende zo’n 50 jaar blijft de lederhuid hetzelfde.


Zweet op de huid

De apocriene zweetklieren lijken voornamelijk aanwezig te zijn onder de oksels. Onder de oksels zijn dan ook veel bacterien aanwezig, dit verklaart waarom zweetoksels juist erg sterk ruiken en zweethanden minder. Zweetvoeten stinken ook zo erg door het toedoen van bacterien in de sokken, de schoenen en op de voeten.


Oplossing tegen zweet

Heb jij last van overmatige transpiratie onder de oksels, op de handen of ergens anders op het lichaam? Zweet Ik Veel biedt altijd een passende oplossing voor ieder zweetprobleem op het hele lichaam. Met effectieve producten en gratis, passend advies kunnen wij je altijd helpen. Heb je vragen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.

Kijk bij onze producten voor een oplossing voor ieder zweetprobleem.

Lees ook

1 comment

Zweten dieren ook? - Zweet Ik Veel 13 december 2016 - 12:50

[…] zijn de enige diersoorten die zweetkliertjes hebben, al heeft de ene soort er meer als de andere. Vooral hoefdieren (paarden, koeien), […]

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.