Home informatie Anhidrose – Niet kunnen zweten

Anhidrose – Niet kunnen zweten

door Redactie
1 comment

In dit artikel lees je alles over anhidrose, een aandoening waarbij je lastig tot niet kan zweten

Niet kunnen zweten

Zweten zorgt er voor dat ons lichaam op een continue hoogte blijft, 37 graden. Het is echter mogelijk dat men door een aandoening of zenuwprobleem geen zweetklieren heeft, of dat de zweetklieren niet goed functioneren. Hierdoor zweet je dus minder dan anderen, mogelijk helemaal niet.


Wat is anhidrose?

Anhidrose is een aandoening waarbij de zweetklieren ontbreken in het lichaam of matig tot niet werken. Anhidrosis is afkomstig van het Griekse “hidros”, wat staat voor zweet.

Bij een normaal functionerend lichaam zorgen de zweetklieren er voor dat het lichaam vocht uitscheidt, wat op de huid tot verdamping wordt gebracht. Doordat dit vocht op de huid verdampt koelt de huid af. Meer over zweten. Maar wanneer er een probleem is met het functioneren en aansturen van de zweetklieren, kan de warmte van het lichaam niet of niet voldoende afgevoerd worden. Hierdoor wordt het lichaam warmer dan het zou moeten zijn, met een beroert gevoel en grieperigheid ten gevolg.


Oorzaak anhidrose

De aandoening komt tot stand doordat de zweetklieren niet naar behoren functioneren. Zenuwen in het lichaam nemen normaliter waar dat het lichaam afgekoeld dient te worden, vervolgens wordt een signaal naar de hersenen gestuurd dat het lichaam te warm is. Vervolgens komt er een response welke de zweetklieren aanzet tot het uitscheiden van vocht. Maar bij mensen met anhidrose blijft deze reactie dus deels of volledig uit. Voor deze mensen voelt het alsof zij niet kunnen zweten. Dit kan komen door:

– verstoring in de hersenen
– problemen met de elektrische overdracht
– verstoorde informatie overdracht tussen zenuwen en de zweetklieren


Anhidrosis

Wanneer de zweetklieren totaal niet werken spreekt men van anhidrosis. Verschillende oorzaken kunnen hier aan ten grondslag liggen, zoals lepra, diabetes, dysplasie of het syndroom van sjogren. Het feit dat men niet kan zweten is dus een gevolg van een andere oorzaak.


Andere symptonen

Het lichaam kan geen hitte kwijtraken, dus men voelt zich bij minder inspanning meteen een stuk beroerder. Hier door kan men last krijgen van (blijvende) migraine of hoofdpijn, flinke vermoeidheid en een suf gevoel. Wanneer het gevoel erger wordt kan men zelfs hyperventileren, een toegenomen hartslag hebben en tintelingen in de armen en benen.


Oplossing Anhidrose

De aandoening Anhidrose is zelf niet behandelbaar, echter wordt bij mensen met anhidrose doorgaans gekeken naar de achterliggende aandoening. Mensen met anhidrose wordt aangeraden om goed in de gaten te houden welke inspanningen men levert bij bepaalde temperaturen. Wanneer men in een warme omgeving werkt of sport, kan dit extra gevaar met zich meebrengen. Daarnaast is het belangrijk om altijd voldoende te drinken.Anhidrose - Niet kunnen zweten


Let Op! Heb jij of vermoed je dat je matig of niet zweet, raadpleeg dan altijd een dokter of huisarts. Zij kunnen je adviseren wat wel en wat niet te doen.

Lees ook

1 comment

Marina Lobelle 27 februari 2017 - 08:37

Ik ken iemand die niet kan zweten. Ik weet nu de oorzaak en gaat het ook vertellen.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.