Home Advies Foam roller? Dit zijn 5 beste foam rollers

Foam roller? Dit zijn 5 beste foam rollers

door Redactie
0 comment

Wat zijn de voordelen van een foam roller? Wat is een foamroller eigenlijk precies? Welke varianten zijn er allemaal en hoe kies ik de beste voor mijn wensen? Op al deze vragen gaan we in dit artikel antwoorden geven. Én we geven je natuurlijk onze tips voor de beste rollers.

Professionele atleten kennen de voordelen van een post-workout massage. Niet alleen zal het de hersteltijd versnellen, maar een massage kan ook helpen om spieren te relaxen die zich hebben aangespannen en om de bloedsomloop te verbeteren en spanningen vrij te maken. Het kan daarnaast helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en helpen bij het elimineren van opgehoopt melkzuur. Bovendien is het ook een heerlijke beloning voor jezelf na een zware training.

Massagerollen, zoals foam rollers ook wel genoemd worden, zijn een handige manier voor iedereen om van deze voordelen te genieten. Ze zijn een handige, goedkope aanvulling op uw thuisgym-materiaal en worden gebruikt voor zelfmassage om deze voordelen aan de fanatieke sporter te bieden.

Top-5 beste foam rollers

Er is ontzettend veel aanbod in foam rollen op de markt. Op de grote webwinkels vind je honderden producten, maar welke is nu het beste? Hieronder vind je een overzicht met de 5 meest populaire opties.


1. Tunturi Yoga massage roller – Foam roller – Yoga roller- EVA – 90 cm

Yoga en pilates zijn jouw favoriete bezigheden in de sportschool. Maar die oefeningen? Daar kun je wel wat extra steun bij gebruiken. Dan is de Tunturi Yoga Massage Roller iets voor jou. Het EVA foam zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de krachten op je rug, schouder of nek. Voorkom blessures en vind extra steun bij deze Tunturi Yoga massage roller.

+ Best of the rest – beste ‘gewone’ roller


2. TriggerPoint The Grid foamroller 33cm Zwart

The Grid, een revolutie op het gebied van foam rollen! The Grid is voorzien van de unieke Distrodensity Zones, hiermee kun je elke massage precies op jouw wensen en behoeftes afstemmen. Daarnaast kun je zelf de druk reguleren, hierdoor ben je zelf helemaal in controle over je massage.


3. Tunturi Yoga Grid Foam Roller Massage – Fitness Roller – Triggerpoint massage – 33cm – Oranje

Stijve spieren na een intensieve training? Maak die spieren dan los door middel van een massage met deze fijne Tunturi Yoga Grid Foam Roller Massage. Handig om spierpijn na een work-out te verminderen en de doorbloeding te stimuleren. De fitness roller is gemaakt van foam en voorzien van zogenaamde ‘distrodensity zones’: zones met verhogingen die variëren in breedte en stevigheid. Hiermee kun je elke massage precies afstemmen op jouw behoeftes, door een bepaald gedeelte van de roller te gebruiken.


4. Matchu Sports – Foam roller – Zwart

Gebruik de foamroller om die vervelende spierknopen weg te werken of om de spieren los te maken tijdens de warming up. De foam roller wordt ook wel fitness roller of trigger point roller genoemd en is zeer geschikt voor de massage van het diepe bindweefsel.


5. Tunturi Yoga Grid Foam Roller – Foam roller the grid – Foamroller – Fitness Roller – 33cm – Zwart

De Tunturi Yoga Grid FoamRoller is een veelzijdige en complete foam roller voorzien van de unieke “Distrodensity Zones”. Deze zones bestaan uit matrices met verschillende breedtes en dichtheden waarmee iedere massage precies op jou specifieke behoeften kan worden afgestemd.


Wat is een foam roller?

Een foam roller is een van schuim gemaakte rol met een gladde of een geribbelde structuur. Deze rollers worden gebruikt voor zelf-massage van de spieren, met name voor betere doorbloeding en sneller herstel.

Hieronder een handige video over massagerollers.

Wat kan je allemaal met een foam roller doen?

Een foam roller heeft een diameter van ongeveer zes tot vijftien centimeter en een lengte van dertig tot veertig centimeter. Wat je allemaal precies kunt doen met een foam roller en hoe je die gebruikt? Dat lees je hieronder en in de relevante blogs op onze website.

1. Het verbeteren van uw trainingsschema

Schuimrollers kunnen je helpen bij het doen van bepaalde vloeroefeningen en lichaamsgewichtoefeningen. Bijvoorbeeld, liggend op een foam roller terwijl je crunches doet, werkt je kern harder. Het doen van plank-oefeningen of pushups met je handen op een foamroller maakt ze uitdagender. Je leest meer over verschillende work-out oefeningen met een foam roller in ons blog.

2. Gebruiken tijdens de yoga

Een foam roller kan ook dienen als yoga-hulpmiddel. Wanneer je een beetje hulp nodig hebt bij bepaalde houdingen, kan een foam roller gebruikt worden voor extra evenwicht en om de afstand die je moet afleggen tot een minimum te beperken.

3. Warming up en cooling down

Door uw lichaam voor en na de training te rekken, vermindert u spierpijn en vermindert u de kans op blessures. Een snelle zoektocht op het internet zal een groot aantal blogs met foam roller oefeningen voor uw opwarmings- of afkoelroutine opleveren.

4. ‘Triggerpoint release’

Self-myofascial release – ook bekend als “trigger-point release” – is een soort zelfmassage die ontworpen is om verklevingen in de lagen van de fascia onder de huid uit te werken. Deze verklevingen kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren en ze kunnen pijnlijk zijn. Door je lichaamsgewicht te gebruiken om jezelf in verschillende richtingen over een foam roller te rollen, zet je druk op de verklevingen, waardoor ze loskomen.

Hier zijn enkele voordelen van ‘zelfmyofasciale’ bevrijding:

  • Verbetert de flexibiliteit en het bewegingsbereik
  • Verlicht spierpijn
  • Bevordert het herstel na de training door de bloedstroom te verhogen
  • Helpt bij het voorkomen van blessures
  • Vermindert de pijn na het sporten
  • Ontlasting van strakheid en knopen in de spieren

Tip! Kortere foam rollen zijn beter geschikt voor yoga oefeningen omdat ze stabieler zijn dan lange modellen.

Hoe koop je de juiste foam roller?

Wil je een foam roller kopen? Dan zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden voordat je overgaat tot aankoop. Hieronder bespreken we al deze factoren uitgebreid.

Lengte

Foam rollers zijn er in verschillende lengtes, van ongeveer 30 cm tot maarliefst 90 centimeter.

Langere foam roller zijn het beste om te trainen, omdat kortere modellen misschien niet breed genoeg zijn om het hele lichaam te ondersteunen.

Kortere foam rollen zijn makkelijker te manoeuvreren bij massages. Ze zijn ook makkelijker draagbaar als je je foam roller mee wilt nemen naar de sportschool.

Dichtheid

Van zacht tot extra stevig, foam rollers zijn verkrijgbaar in verschillende dichtheden. Het is belangrijk om de dichtheid te kiezen die voor jou geschikt is.

Een te zachte foam roller zal uw triggerpoints niet effectief loslaten of diep in het weefsel masseren. Een te harde foam roller kan pijn en blauwe plekken veroorzaken.

Over het algemeen is het het beste om te beginnen met een roller die iets meer aan de zachtere kant zit, vooral als het je eerste roller is. Je kan dan naarmate je het vaker gebruikt naar een harde foam roller toewerken.

Textuur

Sommige rollers zijn glad, terwijl andere knobbels, bulten en ribbels hebben. Een roller met ribbels helpt beter bij massages, doordat deze dieper in de spieren komt en hierdoor de pijn kan verzachten en bepaalde knopen in uw spieren weg kan nemen.

Een gladde roller is het beste wanneer je deze vooral gaat gebruiken voor oefeningen (zoals yoga oefeningen) of wanneer je alleen een lichte massage wilt.

Materiaal

Foam rollers zijn verkrijgbaar in drie hoofdmaterialen: polyethyleen (PE), ethyleenvinylacetaat (EVA) en geëxpandeerd polypropyleen (EPP).

  • PE-rollen zijn op grote schaal beschikbaar en redelijk betaalbaar. Ze zijn prima als eerste schuimroller, omdat ze meestal aan de zachtere kant zijn, maar ze hebben niet de neiging om extreem duurzaam en langdurig te zijn.
  • Lichtgewicht, duurzame EVA-rollen hebben schokdempende eigenschappen. Ze zijn over het algemeen medium stevig, maar je kunt ook high-density EVA krijgen als je een stevige of extra stevige foam roller wilt.
  • EPP is een nieuwer materiaal dat slijtvast en stevig tot extra stevig is in dichtheid. Deze rollers zijn uiterst duurzaam, maar kunnen voor sommige gebruikers te hard zijn.

Als je oefeningen doet zoals push ups, kies dan een roller die minstens zolang is als de afstand tussen jouw beide schouders. Zo heb je een breed genoeg oppervlak om je oefening op uit te voeren.

Tips voor het gebruik

Volg deze handige tips voor optimaal gebruik van je foam roller, dan kan je deze meteen op de juiste manier toepassen. Ben je op zoek naar meer blogs? Lees dan ook deze blogs.

  • Als je een plek tegenkomt dat pijn doet wanneer je eroverheen rolt, begin dan op een paar centimeter afstand van dat gebied in plaats van er direct op.
  • Om knopen los te maken, moet je vrij langzaam over probleemgebieden heen rollen, in plaats van snel heen en weer te gaan.
  • Foam rollers zijn een uiterst effectieve warming-up voor uw lichaam, vóór de training.
  • Je hoeft maar 20 tot 30 seconden op elke pijnlijke te rollen. Als je 10 minuten lang een knoop probeert los te maken, kan je juist meer schade veroorzaken.
  • Als je niet zeker weet of je de juiste vorm en techniek gebruikt met je schuimroller, raadpleeg dan de handleiding, bekijk enkele instructievideo’s of boek een sessie met een personal trainer. Op YouTube vind je veel van deze video’s.
  • Zelfs als u niet vaak traint, zijn foamrollers ideaal om uw lichaam en geest te ontspannen, net als bij een gewone massage.

Voor uw veiligheid! Het is algemeen geaccepteerd dat je wat ongemak moet voelen bij het gebruik, maar het moet niet pijnlijk zijn. Als het pijn doet als je met je foam roller masseert, heb je waarschijnlijk een zachter model nodig.


Over de prijzen

In de regel is een foam roller redelijk betaalbaar. Maar de kosten variëren afhankelijk van het type, de lengte, het materiaal en de dichtheid.

Gladde foamroller

Gladde rollers zijn over het algemeen goedkoper dan de geribbelde modellen, maar de prijzen liggen dan nog altijd aardig uit elkaar.

  • De basis PE rollen zijn het goedkoopst, variërend van €5 tot €30, afhankelijk van de lengte en de dichtheid.
  • De rollen van EPP vallen in het middengebied, van ongeveer €10 tot €40.
  • EVA-rollen zijn het duurst en kosten over het algemeen zo’n €15 tot €60.

Foam rollers met ribbels

‘Getextureerde foam rollers’ zijn over het algemeen duurder dan gladde rollers. Fatsoenlijke modellen beginnen bij ongeveer €15 en kunnen zo veel kosten als €80. Tenzij je een atleet bent, hoef je niet helemaal naar de top van de prijsklasses te gaan, maar koop geen model onder de €15 als je een kwaliteitsartikel wilt.

Veel gestelde vragen over foamrollers

We krijgen regelmatig vragen met betrekking tot foamrollers, deze beantwoorden we hier zodat we jou als lezer kunnen voorzien van volledige informatie.

Heb ik meer dan één foam roller nodig?

Afhankelijk van hoe u van plan bent een foam roller te gebruiken, kan het zijn dat u er meer dan één nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer u een lange, gladde roller wilt om te gebruiken voor oefeningen en een korter gestructureerd model om te masseren.

Maakt het verschil welke kleur mijn foam roller heeft?

Bij een foamroller draait het bij kleur niet alleen om esthetiek. Witte en gekleurde foam roller zijn gemaakt van schuim met een lage dichtheid, wat beter is voor degenen die nieuw zijn met het rollen van schuim en die een zachtere rol willen, die misschien niet zo duurzaam of langdurig is. De zwarte modellen zijn gemaakt van schuim met een hoge dichtheid, dat duurzaam is en uitstekend geschikt is voor mensen die een intensievere massage willen. Deze rollen kunnen echter pijnlijk zijn voor nieuwelingen.

Welke foamroller kan ik het beste kopen?

In dit blog hebben we natuurlijk uitgebreid besproken waar je rekening mee dient te houden wanneer je een ‘massage roller’ wilt kopen. Maar we zetten het graag nog even voor je op een rijtje: denk eerst goed na over de specificaties. Dit betreft de lengte, dichtheid (van het schuim), textuur en materiaal. De volgende vraag is of je een gladde roller wilt of een met ribbels. Als je antwoord hebt op al die vragen, kan je vervolgens weloverwogen jouw keuze maken.

Waarom zou ik een schuim roller moeten kopen? Zijn ze echt zo goed voor je?

Kortweg: Ja! Maar wellicht heb je nog meer informatie nodig om écht overtuigd te worden van de voordelen van deze massagerollers. Lees daarom ons blog over de voordelen van een foam roller, of bekijk relevante video’s op YouTube. Al zijn deze vaak wel in het Engels.

Hoe vaak moet ik de roller gebruiken voor optimaal effect?

Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt, maar het korte antwoord is: dat hangt ervan af wat voor effect je wilt bereiken. Het is namelijk ook mogelijk dat je teveel rolt, dit kan negatieve effecten hebben. Wat wordt gezien als een prima kwantiteit is 5 tot 10 minuten per dag maximaal, dan is het lastig om teveel te rollen. Maar het hangt ook weer af van jouw situatie en de sport die je beoefend. Voor iemand die veel fietst kan het gebruik anders zijn dan voor iemand die veel zwemt. We raden je daarom aan om vooral in gesprek te gaan met experts in jouw omgeving, bijvoorbeeld een personal trainer.

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.