Home Gezondheid Oorthermometer? Dit zijn de 7 beste oorthermometers

Oorthermometer? Dit zijn de 7 beste oorthermometers

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Wanneer je ziet dat je kind niet lekker in zijn vel zit, moe of hangerig is dan is het tijd om de thermometer erbij te pakken en te controleren op koorts. De gewone digitale thermometers zijn niet altijd handig wanneer je de temperatuur bij een kind gaat opmeten. Veel jonge kinderen kunnen een thermometer niet lang genoeg in hun mond houden en een rectale meting is voor kinderen ook geen prettige ervaring. Een oorthermometer kan in dat geval een goed hulpmiddel zijn.

Oorthermometers, ook wel auditieve thermometers genoemd, voorkomen een onnauwkeurige meting via de mond of een vervelende rectale meting. Een goede oorthermometer meet bovendien wel heel nauwkeurig. Oorthermometers gebruiken in veel gevallen een infraroodsensor om de warmte op te meten die het trommelvlies uitstraalt. Omdat het trommelvlies in het hoofd verzonken is, kunnen ze, net als het gebied onder de tong, een nauwkeurige meting geven. De resultaten van de meting kunnen sneller worden afgelezen dan bij een traditionele thermometer

Als een snelle en minder vervelende thermometer jou een goede oplossing lijkt voor het opmeten van de temperatuur van je kind, lees dan verder. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende functies die een oorthermometer heeft, hoe je een oorthermometer gebruikt en wat de beste oorthermometer voor jouw situatie is.

De top-7 beste oorthermometers

In de top-7 thermometers kom je zowel bekende als onbekende merken tegen zoals Braun, Medisana, Beurer, Omron of Bintoi. De belangrijkste eigenschappen van deze top-7 van de verschillende merken, hebben wij van Zweetikveel voor jou op een rij gezet:


1. Bintoi® – Digitale Infrarood Oorthermometer Thermometer Voorhoofd

Op een eenvoudige en nauwkeurige manier de temperatuur opmeten doe je met deze Digitale Infrarood Oorthermometer van Bintoi®.  Voor het meten van de temperatuur hoef je je kind niet wakker te maken.

+ Kan metingen van 35 personen onthouden
+ Met koortswaarschuwing door kleur- en geluidsaanduiding
+ Geschikt voor kinderen vanaf nul maanden
– komt met een Engelse gebruiksaanwijzing


2. Braun IRT 3030 – Oorthermometer

Deze Braun IRT 3030 oorthermometer is makkelijk in gebruik en geeft een snelle meting. Een meetresultaat is al binnen één seconde zichtbaar. Voor extra hygiëne wordt deze oorthermometer geleverd met wegwerpfilters. De Braun IRT 3030 dingt al jaren mee om de titel beste oorthermometer.

+ Kan tegen water
+ Geeft op een comfortabele wijze een betrouwbare meting
+ Heeft een koortsindicator door middel van geluid
– Onthoudt alleen de laatste meting
– De Braun IRT 3030 heeft geen infraroodfunctie


3. Oor- en Voorhoofdthermometer

Met deze infrarood thermometer is het mogelijk om de temperatuur via het oor en via het voorhoofd op te meten. Door de thermometer in het oor, of op het voorhoofd te plaatsen krijg je een snel meetresultaat.

+ Binnen een seconde een meting
+ Eenvoudig in gebruik
+ Slaat meerdere metingen op
+ Schakelt automatisch uit


4. Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA – Oorthermometer

De Braun IRT 6520 ThermoScan 7 MNLA meet snel en nauwkeurig de temperatuur via het oor. Niet voor niets komt de Braun IRT 8520 vaak als best geteste oorthermometer voor in testuitslagen. Deze thermometer is zeer eenvoudig in gebruik en is in staat om metingen van meerdere personen op te slaan.

+ Heeft nachtverlichting
+ Koortsmelding door middel van kleurcodering
+ Maakt gebruik van infrarood waardoor een goede koortsthermometer is voor het voorhoofd
+ Komt in stevige opbergbox
+ Verlicht display zodat in het donker ook de meting afgelezen kan worden
– De prijs is aan de hoge kant


5. Bintoi® – Digitale Infrarood Oorthermometer – Thermometer Voorhoofd – koortsthermometer voor volwassenen en baby’s

Door de hoge precisie sensor in deze oorthermometer kun je een nauwkeurige, snelle en betrouwbare meting afnemen via het oor of via het voorhoofd. Met deze digitale koortsthermometer meet je niet alleen de lichaamstemperatuur maar ook de temperatuur in een kamer, van vloeistoffen en van voorwerpen.

+ Houdt het temperatuurverloop bij van 35 metingen
+ Koortswaarschuwing door kleur- en geluidssignaal
+ Met stilte modus
+ Geschikt voor baby’s vanaf 0 maanden


6. Braun IRT 6520 – Oorthermometer

Binnen enkele seconden geeft deze Braun IRT 6520 oorthermometer een betrouwbare meting. Deze thermometer geeft een geluidssignaal wanneer de meting klaar is. Voor extra hygiëne wordt deze thermometer geleverd met lenskapjes. Bij veel tests komt de de Braun IRT 6520 als beste infrarood oorthermometer uit de bus.

+ Kan tot 23 metingen opslaan
+ Geluidssignaal wanneer de meting gedaan is
+ Eenvoudig in gebruik
– geeft geen geluidssignaal bij koorts
– De prijs is aan de hoge kant


7. G Master Professionele Digitale Infrarood oor- / voorhoofd thermometer

Met deze digitale infrarood thermometer meet je snel en nauwkeurig de temperatuur, via het oor of via het voorhoofd. Deze thermometer kan tot 35 metingen opslaan, welke eenvoudig terug te lezen zijn.

+ Geschikt voor kinderen vanaf nul maanden
+ Temperatuur opmeten terwijl je kind slaapt door de stille modus
+ Koortswaarschuwing door licht- en geluidmelding
+ Meet zowel lichaamstemperatuur als oppervlakte temperatuur
+ Komt met Nederlandse handleiding


Voor wie is de oorthermometer?

Bij de aanschaf van een oorthermometer is de leeftijd van je kinderen of van andere personen die de thermometer gaan gebruiken een belangrijke factor.

De oorthermometer geldt als een betrouwbare thermometer, maar is pas geschikt voor kinderen vanaf zes maanden. Er zijn zelfs thermometers die aanbevolen worden voor kinderen vanaf één jaar. De gehoorgang is bij kleine kinderen wat smaller en hierdoor is het mogelijk dat, omdat de thermometer niet correct in de gehoorgang geplaatst kan worden, de meting niet goed uitgevoerd kan worden. Sommige deskundigen zijn van mening dat een meting met deze thermometers betrouwbare resultaten geven, maar de meeste kinderartsen zijn het erover eens dat een rectale digitale thermometer bij kinderen jonger dan zes maanden de meest exacte meting geeft.

Verschillende functies van een oorthermometer

Vaak wordt een oorthermometer gekocht voor het gemak. Functies die bijdragen aan het gemak en niet moeilijk zijn om te gebruiken zijn daarom de moeite waard om te bekijken.

Verlicht scherm

Een temperatuurmeting is alleen nuttig als deze duidelijk af te lezen is van het scherm. Veel oorthermometers hebben een klassiek zwart-op-grijs scherm, deze zijn overdag makkelijk af te lezen maar ’s nachts of in het donker zijn deze lastig te lezen. Het aflezen ’s nachts kan één van de belangrijkste redenen zijn om een oorthermometer te kopen, zo hoef je namelijk je kind niet wakker te maken om te temperaturen. Wanneer je een oorthermometer gaat aanschaffen is het dus nuttig om vooraf te bedenken of een oplichtend scherm van toegevoegde waarde kan zijn.

Kleurcodering

Alle oorthermometers geven een digitale lezing, er zijn oorthermometers die een kleurcodering geven om zo makkelijk af te kunnen lezen of de gemeten temperatuur een verhoging of koorts is. Als de temperatuur die de oorthermometer registreert normaal is, zal de achtergrondverlichting van het scherm groen zijn. Als er koorts wordt geregistreerd, wordt de achtergrondverlichting rood om extra aandacht te trekken. Dit is een waardevolle functie voor zorgverleners en ouders.

Stille modus

Bijna iedere oorthermometer geeft een geluidssignaal, zoals een pieptoon, om je te laten weten wanneer de meting klaar is. Bij sommige modellen oorthermometers heb je de mogelijkheid om deze pieptoon te dempen. Als je de gewoonte hebt om de temperatuur van je kind op te meten tijdens zijn of haar slaap, dan is de optie om geluid te dempen een goed bruikbare functionaliteit.

Lezingopslag

De meeste oorthermometers registreren en bewaren de resultaten voor latere beoordeling, zo kun je aan de metingen zien of de situatie verbeterd of verslechterd. De hoeveelheid metingen die oorthermometers kunnen opslaan is per model verschillend. Er zijn oorthermometers die slechts enkele metingen kunnen opslaan, terwijl er ook modellen zijn die tot 20 metingen kunnen bewaren. Wanneer de thermometer slechts voor enkele gebruikers bedoeld is, heb je minder opslagcapaciteit nodig, heb je echter een groot gezin dan kan die extra ruimte handig zijn.

Andere handige functie en overige kenmerken

Naast bovengenoemde functies die het gebruiksgemak van de oorthermometer verhogen, zijn er nog enkele functies en kenmerken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een oorthermometer:

Lenskapje

Voor elke oorthermometer zijn er verschillende lenskapjes beschikbaar, elke oorthermometer heeft zijn eigen lenskap, specifiek voor het model of merk. Houdt er rekening mee dat deze in sommige gevallen apart aangeschaft moeten worden.

Automatisch uitschakelen

Veel oorthermometers hebben een functie waarbij de thermometer automatisch uitgeschakeld wordt om de levensduur van de batterij te verlengen.

Meeteenheid

Een oorthermometer kan zowel Fahrenheit als in Celsius meten. Controleer of de thermometer de juiste meeteenheid heeft, of de mogelijkheid om deze aan te passen.

Batterijen

Sommige thermometers gebruiken de standaard batterijen die je waarschijnlijk altijd wel in huis hebt. Controleer of je de juiste batterijen voor je oorthermoneter altijd op voorraad hebt, zo zorg je ervoor dat de thermometer het altijd doet als je hem nodig hebt.

Voorverwarmen

Er zijn thermometers die de mogelijkheid hebben om de sensor voor te verwarmen, wanneer je de oorthermometer wilt gebruiken bij slapende kinderen dan kan dit een handige functie zijn.

De prijzen van oorthermometers

Naast de gewenste functies waar je naar kijkt bij de aanschaf van een oorthermometer, is de prijs ook een belangrijk aspect om over na te denken, deze kunnen onderling namelijk erg van elkaar afwijken.

Goedkopere modellen

Een goedkoop model oorthermometer koop je al voor rond de € 15,-. Je zult merken dat veel van deze thermometers aangeboden worden door onbekende fabrikanten. Vaak zie je dat deze oorthermometers aangeboden worden met zowel een functie voor het meten van de temperatuur in het oor als ook op het voorhoofd. Ook zie je bij deze modellen functies als achtergrondverlichting en kleurcodering. Ze zijn vaak in staat om enkele metingen op te slaan.

Oorthermometers met middenklasse prijzen

Wil je iets meer uitgeven aan de oorthermometer dan kom je in een prijsklasse van € 25,- tot € 35,- oorthermometers tegen die iets meer functies hebben dan de goedkopere modellen. Deze zijn vaak in staat om meerdere metingen van meerdere personen op te slaan en in sommige gevallen kunnen ze een supersnelle meting doen. Ook zie je in deze prijsklasse vaak oorthermometers die ook gebruikt kunnen worden als voorhoofdthermometer.

Duurdere modellen oorthermometers

Voor de duurdere modellen van de oorthermometers betaal je rond de € 50,- tot € 60,-. De modellen die je in deze prijsklasse tegenkomt zijn vaak van de bekendere merken en hebben vaak de standaard functies die goed werken. Deze modellen zullen minder prominent de extra functies promoten maar vallen op door hun betrouwbaarheid en nauwkeurigheid, iets wat je van een goede oorthermometer mag verwachten. Wel zie je bij veel van deze modellen dat de optie tot het opslaan van meerdere metingen van verschillende gezinsleden, als standaard functie is meegenomen.

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een nauwkeurige oorthermometer meting krijg?

Ook de beste oorthermometers kunnen onderling iets van elkaar verschillen, maar de werking is bij de oorthermometers altijd wel hetzelfde. De meest betrouwbare meting krijg je door de thermometer correct aan te brengen. Om op de juiste manier te meten, trek je de bovenkant van de oorlel zachtjes terug om de gehoorgang te openen. Breng vervolgens voorzichtig het uiteinde van de thermometer in het oor totdat deze goed zit en bedien dan de thermometer zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Als de oorthermometer goed is aangebracht en het oor correct afsluit dan krijg je een exacte meting. Sommige oorthermometers geven de code ‘ERR’ of ‘Error’ als de meting niet goed is uitgevoerd, probeer het dan opnieuw.

Mijn kind heeft een verhoogde temperatuur, wanneer moet ik de dokter bellen?

37 graden is onze normale lichaamstemperatuur. Een temperatuur boven de 37 graden Celsius wordt als verhoging gezien, bij koorts heb je een temperatuur van 38 graden of hoger. Wanneer je kind jonger is dan drie maanden dan kun je het beste je huisarts raadplegen. Baby’s van drie tot zes maanden met een temperatuut van 38 graden Celsius of hoger hou je in de gaten en zorg ervoor dat ze voldoende drinken. Hebben kinderen boven de drie maanden echter een temperatuur van 38,5 graden of hoger dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Ook wanneer een kind zich anders gaat gedragen en steeds zieker wordt is het verstandig om een arts te raadplegen. Bij kinderen van zes maanden of ouder bel je een dokter als de koorts langer dan een dag aanhoudt. Wanneer de koorts gepaard gaat met hoesten of diarree neem dan direct contact op met de huisarts. Neem bij welke vorm van twijfel te allen tijde contact op met de huisarts.

In de gebruiksaanwijzing van mijn oorthermometer staat dat ik de gehoorgang schoon moet maken voor de meting, hoe doe ik dat?

Oorsmeer kan de nauwkeurigheid van de oorthermometer negatief beïnvloeden. Om het oor schoon te maken kan je heel voorzichtig met een wattenstaafje het buitenste deel van de gehoorgang schoon maken. Ga nooit te diep met een wattenstaafje het oor in, dit kan het trommelvlies beschadigen. Is er veel oorsmeer aanwezig in het oor, neem dan contact op met de huisarts om dit schoon te laten maken en meet de temperatuur op een andere manier op.

Ter afsluiting nog enkele tips voor het juiste gebruik van een oorthermometer

  • Neem geen temperatuur op in het oor direct na een inspannende oefening. Het doen van een activiteit kan de lichaamstemperatuur verhogen waardoor er mogelijk een valse meting afgegeven wordt door de thermometer.
  • Een zeer ernstige oorontsteking kan leiden tot een verkeerde meting. Heb je het vermoeden dat er een oorontsteking is ontstaan, gebruik dan geen oorthermometer, maar voer dan de meting op een andere manier uit, bijvoorbeeld met een standaard digitale thermometer.
  • Oorsmeer werkt isolerend en kan de nauwkeurigheid van een meting met de oorthermometer beïnvloeden, zorg er daarom voor dat de gehoorgang schoon is voor je gaat meten.
  • Wil je de betrouwbaarheid van je oorthermometer weten, neem deze dan mee bij een bezoek aan de arts.
  • Wanneer je twijfelt aan de betrouwbaarheid van de meting via de oorthermometer, kun je altijd een extra meting uitvoeren met behulp van een standaard digitale thermometer.
  • Bij het gebruik van een gehoortoestel, is het verstandig om dat ongeveer 20 minuten voor de meting uit het oor te halen.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.