atches ) { return $matches[1] . '
' . $matches[2] . '
' . $matches[3]; }, $block_content ); return $updated_content; } add_filter( 'render_block', 'wp_restore_group_inner_container', 10, 2 ); Rolstoel kopen? Lees onze informatie en rolstoel-test | Zweetikveel.nl
Home Gezondheid Beste rolstoel kopen

Beste rolstoel kopen

door Redactie
0 comment

Hoewel elektrische rolstoelen enorme voordelen bieden voor mensen met langdurige mobiliteitsproblemen, is een ‘gewone’ rolstoel voor velen een betere optie in termen van kosten en mobiliteit. Een persoon die bijvoorbeeld herstelt van een gebroken been heeft slechts een kortstondige behoefte aan assistentie; het kopen van een zelf-aangedreven rolstoel kan in dit scenario zelfs voordeliger zijn dan het huren van een rolstoel.

In onze gids en de productaanbevelingen hebben we ervoor gekozen om ons te richten op zelf-aangedreven rolstoelen. Ze zijn qua kosten effectiever en vaak gemakkelijker te vervoeren vanwege hun lichtere gewicht. Ze bieden ook meer wendbaarheid voor de gebruikers.


Bekijk de top-10 rolstoelen bij Bol.com – Gesorteerd op best beoordeeld ⭐️


We hebben een handige gids samengesteld met belangrijke overwegingen om in gedachten te houden bij het winkelen voor een rolstoel. De informatie en tips zijn bedoeld om u of een geliefde te helpen de best mogelijke rolstoel voor u te vinden. En als u klaar bent om te kopen, kies dan met vertrouwen uit onze aanbevolen producten.

VRAGEN DIE JE JEZELF MOET STELLEN BIJ HET KOPEN VAN EEN ROLSTOEL

Stel jezelf de volgende vragen voordat je een rolstoel koopt. Jouw antwoorden zullen je helpen om de juiste rolstoelkeuze te maken.

Wie gebruikt de rolstoel?

Het antwoord op deze vraag bepaalt de grootte en het type rolstoel dat nodig is. Een grotere gebruiker kan een rolstoel met een steviger frame nodig hebben, terwijl een kleinere gebruiker (zoals een kind) zich misschien kan redden met een lichter frame.

Waar en hoe wordt de rolstoel gebruikt?

Als de rolstoel wordt gebruikt op vlak terrein of in een binnen omgeving, kan een niet-elektrische rolstoel uw doelen dienen. Voor ruw buitenterrein of sportief gebruik zou echter een stevigere rolstoel met duurzame wielen nodig zijn.

Is de rolstoel gemakkelijk te vervoeren en op te bergen?

Veel basisrolstoelen zijn licht van gewicht en compact, dus ze zijn gemakkelijk mee te nemen van plaats naar plaats. Sommige rolstoelen zijn zelfs inklapbaar; dit is handig als u in een voertuig of in een vliegtuig met het hulpmiddel reist.

Heeft de rolstoel garantie?

Zoek uit of de fabrikant enige vorm van garantie biedt op de rolstoel die u bekijkt. Dit is vooral belangrijk als de rolstoel veelvuldig gebruikt zal worden en/of als er veel druk op de stoel komt te staan.

EIGENSCHAPPEN VAN ROLSTOELEN

De meeste niet-elektrische basismodellen voor rolstoelen hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. U zult het volgende willen overwegen bij het doorbladeren van verschillende toestellen.

Inklapbaarheid

Als u een rolstoel wilt die gemakkelijk te vervoeren is, zoek dan een stoel die op zichzelf kan instorten. Dit maakt het hulpmiddel veel gemakkelijker te dragen en op te bergen.

Voetsteunen en armleuningen

De meeste rolstoelen zijn voorzien van voetsteunen. Sommige voetsteunen zijn permanent bevestigd, andere kunnen uit de weg worden geduwd. Armleuningen maken deel uit van het pakket, maar sommige zijn comfortabeler dan andere. Als comfort een punt van zorg is, zoek dan een rolstoel met extra armleggers.

Tip: Maatwerk is een belangrijke eigenschap om te overwegen bij het winkelen voor een manuele of elektrische rolstoel.

Comfort

Als je een rolstoel niet kunt testen voordat je hem koopt, moet je in ieder geval kijken wat anderen te zeggen hebben over het comfort en de algehele kwaliteit ervan.

Een slecht ontworpen stoel kan rugklachten en andere ongemakken veroorzaken.

Gewicht van de stoel

Lichtgewicht rolstoelen zijn gemakkelijker te verplaatsen en te navigeren, of ze nu door de gebruiker of door iemand anders worden voortbewogen.

Zorg ervoor dat de stoel die u kiest geen extra belasting voor uw lichaam vormt door te veel kracht te vragen om hem te verplaatsen.

Tip: Als u een rolstoel koopt voor langdurig gebruik, vraag dan een professional om u te helpen de juiste pasvorm te vinden. Aangezien u veel tijd in de stoel zult doorbrengen, is comfort belangrijk.

Genieten met een vouw rolstoel

Bespaar niet op de kwaliteit bij het selecteren van een rolstoel. Stevige rolstoelen zijn over het algemeen comfortabele rolstoelen, en u kunt rekenen op een goed gemaakte stoel om soepel te kunnen bewegen.

SOORTEN ROLSTOELEN

Hoewel deze aankoopgids zich richt op niet-elektrische rolstoel modellen, zijn er verschillende rolstoel typen op de markt die aan verschillende behoeften voldoen.

Standaard niet-elektrische rolstoel

Dit type rolstoel geeft de gebruiker de keuze tussen geduwd worden en het handmatig voortbewegen van de rolstoel. Standaard niet-elektrische rolstoelen zijn meestal duurzamer dan transportrolstoelen. Ze zijn ook vaak lichter en wendbaarder.

Elektrische rolstoel

Elektrische rolstoelen lopen op elektriciteit; ze hebben geen fysieke kracht nodig om te bewegen. Dit type rolstoel is bedoeld voor gebruikers met een zwaardere handicap.

Transportrolstoel

Dit type rolstoel wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen om patiënten van de ene plaats naar de andere te vervoeren. De gebruiker kan dit soort stoelen niet met de hand verplaatsen; iemand anders moet ze naar voren duwen om ze voort te bewegen.

Transportrolstoelen zijn meestal zeer eenvoudig met weinig of geen toeters en bellen.

Sportrolstoel

Een sportrolstoel is geschikt voor actieve personen die een superieure mobiliteit nodig hebben. Dit type rol stoel is ultralicht en wendbaar.

Als u snelle, wendbare bewegingen maakt, kan dit de juiste keuze voor u zijn.

Tip: Vraag uw verzekeringsmaatschappij of rolstoelen gedekt zijn.

EEN ROLSTOEL KOPEN

Met alle informatie van dit artikel zou je een weloverwogen keuze moeten kunnen maken in jouw rolstoel. We hebben zelf echter meerdere rolstoelen vergeleken en getest, hieronder vind je de top 7 uit onze bevindingen.

De 7 beste rolstoelen

Opvouwbare Rolstoel Vermeiren D100 (46 cm breed)

#1 Opvouwbare Rolstoel Vermeiren D100 (46 cm breed)

De D-100 van het kwaliteitsmerk Vermeiren is een zeer hoogwaardige en duurzame basis rolstoel, de gebruiker kan zich voortbewegen d.m.v. de hoepels naast de wielen en beide remmen bedienen, het model is eenvoudig opklapbaar en voorzien van afneembare achterwielen (Quick release systeem)De Rolstoel weeg 10 Kg zodra de wielen en de beensteunen eraf zijn, met de beensteunen wielen is het 16,8 Kg.

#2 Opvouwbare Rolstoel Vermeiren D100 (42 cm breed)

De D-100 van het kwaliteitsmerk Vermeiren is een zeer hoogwaardige en duurzame basis rolstoel, de gebruiker kan zich voortbewegen d.m.v. de hoepels naast de wielen en beide remmen bedienen, het model is eenvoudig opklapbaar en voorzien van afneembare achterwielen (Quick release systeem)De Rolstoel weeg 10 Kg zodra de wielen en de beensteunen eraf zijn, met de beensteunen wielen is het 16,8 Kg.

#3 Opvouwbare Rolstoel Vermeiren D100 (50 cm breed)

De rolstoel D100 van Vermeiren is een transportrolstoel met diverse mogelijkheden. Zo zijn de armsteunen en de beensteunen aanpasbaar en wordt de D100 geleverd in verschillende zitbreedtes en zithoogtes. Om de begeleider te ontlasten, is tevens rekening gehouden met een aantal van de hierna genoemde zaken. Ten eerste zijn de duwhandvatten voor de begeleider te verstellen in hoogte. Hiermee voorkomt u dat een wat langere begeleider last krijgt van de rug vanwege een verkeerde loop-/duwhouding.

#4 Lichtgewicht rolstoel MultiMotion M5 – 45 cm zitbreedte

De lichtgewicht rolstoel van MultiMotion is tevens zeer compact op te vouwen. Met slechts een paar simpele handelingen is de rolstoel op te klappen tot een breedte van slechts 23 centimeter. Hierdoor kan de rolstoel gemakkelijk worden meegenomen in de auto of met het openbaar vervoer.

#5 Lichtgewicht rolstoel Jazz S 50 massieve banden

Totaal gewicht van de rolstoel: 15.2 Kg Gewicht zonder wielen en voetsteun: 9.8 Kg. Stabiele, robuuste en betrouwbare constructie.

#6 Rolstoel Multimotion M5 – 50 cm

De opvouwbare lichtgewicht rolstoel MultiMotion M5 is een zeer complete rolstoel voor een betaalbare prijs. De rolstoel is gemakkelijk op te vouwen en doordat u ook rugleuning van de M5 kunt inklappen is de rolstoel erg compact mee te nemen. Bovendien zijn de voetsteunen en de achterwielen afneembaar.

#7 Opvouwbare Rolstoel Excel G-Lite PRO 24″ zitbreedte 50 cm

De G-Lite Pro is een lichtgewicht rolstoel, uitstekend geschikt om mee te nemen. Het geheel weegt namelijk minder dan 12 kg! De G-lite PRO is ook leverbaar als duwwandelwagen.

AANVULLENDE TIPS

  • Een opvouwbare rol stoel is een uitstekende keuze voor kortstondig gebruik.
  • Als u niet zeker weet of u voetsteunen nodig hebt, kies dan voor een rolstoel met een voetsteun component die gemakkelijk uit de weg kan gaan.
  • Als uw huis, werkplek of school smalle deuropeningen heeft, zorg er dan voor dat de door u gekozen rolstoel klein genoeg is om er doorheen te passen.
  • Als u uw rolstoel vaak over oneffen terrein manoeuvreert, kunt u overwegen om een rolstoel met een soort ophangsysteem te krijgen.
  • Het huren van een rol stoel is zeker een optie als u hem slechts voor een korte periode nodig heeft.
Kies een rolstoel die bij jouw wensen past

Sommige rolstoelen zijn ergonomisch ontworpen om de druk op het lichaam te verlichten en het comfort te verhogen.

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER ROLSTOELEN

We ontvangen regelmatig vragen over rolstoelen, welke men het beste kan kopen en welke merken goed zijn voor persoonlijk (vaak tijdelijk) gebruik. Hier hebben we al deze vragen voorzien van passende antwoorden opgenomen.

Hoeveel kost een rolstoel?

De kosten van een rolstoel variëren van ongeveer €100 tot €800. Duurdere rolstoelen zullen lichter, sterker en makkelijker te verplaatsen zijn. Transportmodellen zijn meestal lager geprijsd dan de meeste andere eenheden. Aangedreven rolstoelen hebben de neiging om het meeste geld te kosten.

Is de aankoop van een gebruikte rolstoel een goede optie?

Als u met een krap budget zit en uw ziektekostenverzekering u niet helpt bij de aanschaf van een nieuwe rolstoel, kan het zijn dat u in de verleiding komt om een gebruikte rolstoel aan te schaffen. U wilt er echter wel zeker van zijn dat het product werkt voordat u de aankoop doet. Zorg ervoor dat de banden nog functioneel zijn, dat de bekleding nog in goede staat is en dat de stoel comfortabel op uw lichaam past.

Is het noodzakelijk om een rolstoel te laten installeren?

Ja, dit is een cruciale stap als je een nieuwe rolstoel koopt. Een goede pasvorm is uiterst belangrijk voor uw comfort en lichamelijke gezondheid op lange termijn. Een slecht aangepaste rolstoel kan uiteindelijk de hoofdoorzaak zijn van allerlei pijnen. Vraag een expert om u te helpen met de keuze en de pasvorm.

Ik heb geen gebruik meer van de rolstoel in mijn huis. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Je zou kunnen proberen je gebruikte rolstoel te verkopen. Of u kunt hem doneren. Veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn blij met donaties voor rolstoelen.

Waarom kiezen voor een standaard niet-elektrische rolstoel in plaats van een elektrische rolstoel?

Voor mensen die geen extra hulp nodig hebben, biedt een niet-aangedreven rolstoel een veel betere controle. Niet-elektrische stoelen zijn meestal lichter en passen op plaatsen waar een elektrische stoel niet kan komen. Ze zijn ook veel zuiniger.


Bronvermelding

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.