Home informatie Chromhidrosis

Chromhidrosis

door Redactie
1 comment

Ook bekend als ‘gekleurd zweet’, maar wat houdt deze aandoening in?

Chromhidrosis, ook bekend als ‘gekleurd zweet’, is een vrij onbekende aandoening en komt niet vaak voor. Maar wat houdt chromhidrosis nou exact in? Wat zijn mogelijke oorzaken en wat is er tegen te doen?

Chromhidrosis is een zeldzame aandoening, de naam komt uit het Grieks en staat voor ‘gekleurd zweet’. Deze aandoening houdt in dat men gekleurd zweet uitscheidt, normaliter is zweet kleurloos. Er zijn verschillende soorten chromhidrosis te onderscheiden, namelijk:

  • Apocriene chromhidrosis
  • Eccriene chromhidrosis
  • Pseudochromhidrosis

De apocriene zweetklieren zitten voornamelijk onder de oksels, bij de genitaliën en op de gelaatshuid. Deze zweetklieren produceren een dik vloeibaar zweet dat door bacteriën wordt geconsumeerd. Door het toedoen van bacteriën ontstaat de bekende, stinkende, lichaamsgeur. Meer over apocriene zweetklieren.

De eccriene zweetklieren zitten over het hele lichaam en hebben als functie het uitscheiden van transpiratie om zo de lichaamstemperatuur te kunnen reguleren. Deze zweetklieren produceren een heldere, kleurloze transpiratie.


Apocriene chromhidrosis

De meest voorkomende chromhidrosis is apocriene chromhidrosis. De oorzaak van apocriene chromhidrosis komt door een hogere concentratie van lipofuscine, dit komt voor onder de oksels, op de romp en verder op alle plaatsen waar de apocriene zweetklieren zich bevinden. De kleur kan variëren van geel, blauw groen, bruin tot zwart. De kleur is vaak donkerder naarmate de hoeveelheid transpiratie toeneemt. De kleding kleurt vaak geel of blauw onder de oksels. Apocriene chromhidrosis is vaak chronisch.


Eccriene chromhidrosis

Een zeldzamere variant van chromhidrosis is eccriene chromhidrosis, hierbij wordt water oplosbaar pigment uitgescheiden door de eccriene zweetklieren. Eccriene chromhidrosis kan onder meer ontstaan door bepaalde medicatie.


Pseudochromhidrosis

Bij deze vorm van chromhidrosis is het zweet niet verkleurd maar ontstaat een verkleuring van het zweet zodra het op de huid komt. Dit kan komen door een interactie met bijvoorbeeld verf of bepaalde bacteriën. Deze vorm van chromhidrosis is vaak te behandelen.


Professioneel advies

Herken je een van bovenstaande vormen van chromhidrosis? Laat je dan adviseren door een dokter of arts, advies van Zweet Ik Veel is nooit vervangend of gelijk aan het advies van een arts of dokter.

Lees ook

1 comment

Marja Hoogland 12 augustus 2020 - 14:36

Mijn lichte kleding is helemaal geel geworden (niet alleen onder de oksels) maar overal) en gaat er in de was niet meer uit. Is hier een oplossing voor?

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.