Home Gezondheid Compressiesokken, feit of fabel?

Compressiesokken, feit of fabel?

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Zijn compressiesokken echt zo goed als ze lijken? In de sportwereld kom je ze veel tegen, veel fanatieke sporters dragen compressiesokken. Sommige sporters zweren bij deze sokken en beweren zelfs dat ze betere prestaties leveren door compressiesokken. De voordelen van compressiesokken tijdens het trainen zijn onder andere blessurepreventie, prestatieverbetering en een kortere herstelperiode van de spieren.

Maar komen deze voordelen ook echt door het dragen van de compressiesokken, of ligt het aan de gewoontes van de sporter? In dit artikel gaan we hier wat verder op in.

De basiskennis van de bloedsomloop

Om te begrijpen hoe strakke compressiesokken een rol kunnen spelen bij de bloedsomloop, kijken we eerst naar wat basiskennis.

Het is de taak van het hart om zuurstofrijk bloed via de slagader naar je spieren en ledematen te pompen. Zodra de cellen in je lichaam de zuurstof en de voedingsstoffen in het bloed hebben verbruikt, gaat het zuurstofarme bloed, en andere afvalstoffen, naar de aderen. Vervolgens worden deze teruggeleid naar het hart. Wanneer het zuurstofarme bloed is teruggekeerd naar het hart, wordt het opnieuw voorzien van zuurstof door de longen, en dan begint het proces opnieuw.

Wat heeft dit voor invloed op je sportprestaties

Heel simpel gezegd, hoe meer zuurstof je cellen krijgen, hoe beter ze zullen presteren. Compressiesokken helpen om het bloed efficiënter door de benen te laten circuleren, waardoor het bloed sneller naar het hart terugstroomt. Hoe sneller het bloed stroomt, hoe beter de circulatie. Hoe beter de circulatie, hoe meer zuurstof er naar je cellen gaat.

Hoe compressiesokken je prestaties kunnen verbeteren

Verbeterde zuurstoftoevoer

Zuurstofrijk bloed naar je spieren laten stromen is cruciaal voor je prestaties. Hierdoor ben je in staat om lange stukken te lopen. Door het bieden van de juiste compressie, strakker bij de enkels en losser naar de kuit toe, verbeter je de doorstroming van je bloed. Compressiesokken zijn ontworpen om je benen te helpen, om de effecten van de zwaartekracht te bestrijden, door het bloed terug naar het hart te stuwen. De druk die door de sokken wordt gecreëerd, helpt om het bloed door het been te laten stromen waardoor de bloedstroom naar het hart toeneemt.

Vermindering van melkzuur

Compressiesokken kunnen helpen bij spierpijn. Als je traint, produceert je lichaam een afvalproduct, dit heet melkzuur. Als het melkzuur in je spieren blijft zitten, dan kan dit lijden tot spierpijn. Compressietherapie helpt om je aderen te vernauwen, als je aderen nauwer worden, dan neemt de snelheid van het bloed dat erdoor stroomt toe. Een hoge snelheid betekent dat je bloed en melkzuur veel sneller hun weg naar je hart kunnen vinden. Hierdoor kan het zijn dat je minder spierpijn hebt de volgende dag.

Voorkomen van kramp en zwelling

Compressie kan helpen om overmatige bewegingen van je kuitspieren te verminderen, waardoor je minder risico loopt dat ze verkrampt raken. Het dragen van compressiesokken kan de inspanning die je benen moeten leveren helpen verminderen, je geeft je spieren als het ware wat meer rust, dit vermindert de effecten van vermoeidheid en kramp. Door de compressie rond de voeten, de enkels en de benen, wordt ook voorkomen dat vocht zich kan ophopen in het weefsel, waardoor zwelling voorkomen wordt.

Compressiesokken genezen je blessures niet

Compressietherapie kan voor bepaalde sporters, comfort bieden tijdens het sporten. Maar, compressiesokken genezen geen enkele aandoening of blessure. Wanneer je pijn ervaart tijdens het sporten, raadpleeg dan te allen tijde een arts en laat je blessure beoordelen.

Conclusie

Compressiesokken kunnen een goede aanvulling zijn op je sportuitrusting en kunnen bijdragen aan extra comfort tijdens het sporten. Nog belangrijker is dat je lichaam gezond is, dat je de juiste sportschoenen draagt en medisch advies inwint wanneer dit nodig is.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.