Home Gezondheid De voordelen van compressiesokken

De voordelen van compressiesokken

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Sommige atleten dragen tijdens en na het sporten compressiesokken. Artsen kunnen voor verschillende kwalen compressiesokken adviseren. Daarnaast zijn er nog tal van mensen die compressiesokken dragen voor extra comfort.

Compressiesokken zijn gemaakt van nauwsluitend rekbaar spandex, dat de huid en spieren eronder zachtjes samenknijpt, zowel voor medische als atletische doeleinden.  Atletische compressiesokken hebben speciale stiksels die druk en steun geven in specifieke gebieden, zoals de kuiten of de voetboog. Medische sokken zijn over het algemeen strakker bij de enkel en geleidelijk minder beperkend naarmate het beweegt op het been.

Het dragen van compressiesokken heeft verschillende voordelen, niet alleen voor sporters of mensen met een medische aandoening.

Verbetering van de bloedsomloop

Compressietherapieën zijn goed om de bloedstroom te verbeteren. Aders hebben eenrichtingskleppen die het terugstromen van bloed voorkomen en de bloedstroom in één richting ondersteunen. Wanneer aderen niet goed werken, kan het bloed zich ophopen.

Voorkomen van vochtophoping

Je lymfesysteem heeft geen pompmechanisme en is afhankelijk van spieren en gewrichten om vloeistof in beweging te houden. Ook de zwaartekracht speelt hierbij een rol. Hoe meer je staat of zit, hoe meer vocht zich kan verzamelen. Compressiesokken helpen vochtophoping te voorkomen

Het voorkomen van overbelaste aderen

Bij sporters kan een zware training, zoals een lange duurloop, steile wandeltocht of fietstocht, je aderen overbelasten met spanning. Dit kan de bloedsomloop beperken. Compressiesokken stimuleren de bloedsomloop en voorkomen dat de onderste helft van je benen pijnlijk aanvoelen of opzwellen na deze trainingsbelasting.

Bieden verlichting bij vermoeide en pijnlijke spieren

De bloedsomloop wordt verhoogd door het dragen van compressiesokken, wat bijdraagt aan verlichting bij vermoeide spieren en voetpijn. Ook kunnen compressiesokken het herstel van pijnlijke spieren bevorderen. Door de lichte druk die de sok uitoefent, wordt de pijnlijke en beschadigde spier op zijn plaats gehouden.

Tips voor de startende compressiesokken drager

Compressiesokken van atletische kwaliteit kunnen online gekocht worden, een arts kan sokken van medische kwaliteit voorschrijven. Ga je zelf op zoek naar een paar compressiesokken, dan geven we je graag enkele tips voor het gebruik:

  • De compressiesokken hoeven niet 24 uur gedragen te worden, tenzij een arts anders voorschrijft. Je kunt de sokken dragen op het moment dat je benen het het zwaarst te verduren hebben. Na een zware training, op je werk of tijdens een vlucht. Eventueel kun je voor de juiste doorstroming tijdens je slaap, je voeten iets omhoog leggen.
  • Sta gedurende de dag op en loop rond wanneer dat kan. Verander ook regelmatig van zit- en sta houding. Houd je benen niet gekruist en je voeten plat op de stoel.
  • Heb je momenten dat je veel moet zitten, bijvoorbeeld als je aan je bureau zit of tijdens een lange vlucht? Beweeg dan regelmatig je benen. Buig je voeten en strek of til je benen elke 30 minuten op en neer in sets van 10.

Voedingsadvies in combinatie met compressiesokken

Door overgewicht kan de bloeddoorstroming verslechteren, dit kan komen door overbelasting, maar ook door een overmaat aan eiwitten en vetten. Compressiesokken kunnen de bloeddoorstroming helpen verbeteren, maar hier is ook aangepaste voeding en voldoende beweging voor nodig.

  • Blijf gehydrateerd en vermijd alcohol. Door het drinken van voldoende water, blijft het bloed gemakkelijker door de kleine haarvaten stromen.
  • Neem voedingsbronnen met antioxidanten zoals vitamine C en E. Vitamine C draagt bij aan de instandhouding van collageen en elastine, deze ondersteunen een gezonde huid en bloedvaten. Vitamine E is noodzakelijk voor de gezondheid van de bloedvaten omdat het helpt voorkomen dat bepaalde eiwitten klonters vormen in je aderen.

Advies bij het dragen van compressiesokken

Twijfel je over de mate van druk die je nodig hebt bij het dragen van je compressiesokken? Vraag dan advies bij een arts of specialist. Ervaar je ongemakken bij het dragen van compressiesokken, dan kan het zijn dat je sokken niet goed zitten of te veel druk geven. Blijf je pijnlijke benen houden, of krijg je vocht- of bloedophoping in je benen, raadpleeg dan altijd een arts.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.