Home Gezondheid De voordelen van het dragen van een enkelband

De voordelen van het dragen van een enkelband

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Een enkelblessure kan voor aardig wat verstoring zorgen in je dagelijkse leven. Dagelijkse bezigheden zoals het doen van boodschappen of een stuk wandelen vergen meer tijd en zijn vaak pijnlijk. Ook sporten met een enkelblessure is niet zonder risico’s. Het is dan ook belangrijk dat een enkelblessure serieus behandeld wordt en je de tijd neemt om deze goed te laten herstellen. Een enkelband kan helpen bij dit herstel. Weet je niet welke enkelband het meest geschikt is of beter past bij je blessure, lees dan dit artikel over enkelbanden.

Een enkelband helpt om de zwelling te verminderen

Een enkelband vermindert de zwelling op de voet en enkel door druk uit te oefenen, hierdoor vermindert de pijn. Door een enkelband te dragen, de enkel te koelen en de enkel iets omhoog te leggen zal de pijn in de enkel en de zwelling afnemen. Een enkelband bij een gezwollen enkel helpt ook om de enkel minder te belasten. Blijft de zwelling aanhouden ondanks het dragen van een enkelband en het koelen, raadpleeg dan een arts.

Een enkelband kan helpen om het bewegingsbereik te herstellen

Wanneer een enkel verstuikt is heeft deze een kleiner bewegingsbereik, wanneer dit niet juist behandeld wordt kan er littekenweefsel ontstaan. Het voorkomen van littekenweefsel door het dragen van een enkelband vermindert de kans op blijvende problemen en terugkerende blessures. Een arts kan bij een verstuiking enkele oefeningen voorschrijven om het bewegingsbereik te vergroten, dit in combinatie met een enkelband zorgt ervoor dat het bewegingsbereik weer tot de juiste mate hersteld wordt. Een flexibele enkelband vermindert het risico op overbelasting en geeft steun aan zwakke banden en gewrichten.

Een enkelband kan helpen bij het opbouwen van het sporten

Door het gewicht, de afstand en de snelheid van de herstellende enkel rustig op de hogen, kan een terugkeer naar een volledig herstelde enkel worden gerealiseerd. Door gecontroleerd de activiteiten op te bouwen kan het evenwicht en de stabiliteit van de enkel hersteld worden. Dit vermindert het risico op chronische enkelpijn en instabiliteit. Door dezelfde routine van het sporten op te pakken als die gedaan werd voor de blessure, maar nu met het dragen van een enkelband en aangepaste oefeningen, wordt er minder spanning op de enkel gelegd. Begin rustig en bouw de oefeningen langzaam op. Wanneer de enkel volledig hersteld is, is het ook niet meer noodzakelijk om een enkelband te dragen.

Een enkelband kan verstuikingen voorkomen

Preventieve maatregelen nemen ter voorkoming van een nieuwe enkelblessure kan door het dragen van een enkelband. Een enkel blessure kan veel tijd nodig hebben om te herstellen doordat de banden verslapt zijn, een tweede blessure wil je voorkomen. Een tweede enkelblessure duurt vaak langer om te herstellen en daarom kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om preventief een enkelband te dragen. Wees voorzichtig met het preventief dragen van een enkelband, de enkel kan gaan wennen aan deze extra stabiliteit.

Blessurevrij sporten met een enkelband

Het dragen van een enkelband kan dus veel voordelen hebben wanneer je gevoelig bent voor enkelblessures of wanneer je herstellende bent van een enkelblessure. Blijven je klachten ondanks het dragen van een enkelband aanhouden dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Ben je van plan om te starten met sporten na een enkelblessure, maar twijfel je aan de kracht van je enkel dan kan een fysiotherapeut of een specialist in de sportschool je helpen om de kracht in je enkel op te bouwen. Belangrijk bij een herstellende enkel is dat je luistert naar je lichaam en je geblesseerde enkel niet direct overbelast. Het rustig opbouwen van je sportroutine, vermindert de kans op een tweede enkelblessure en zorgt ervoor dat je langdurig kan blijven sporten.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.