Home Gezondheid Beste digitale weegschalen kopen

Beste digitale weegschalen kopen

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Een paar kilo’s afvallen of aankomen, of je huidige gewicht onder controle houden, digitale weegschalen zijn eenvoudige hulpmiddelen om je hierbij te helpen. Digitale weegschalen zijn niet alleen geschikt voor het bijhouden van gewichtsverlies, in veel gevallen kunnen ze ook zaken bijhouden zoals vochtverlies, voor en na een training, het gewicht van je kind controleren om te kijken of deze volgens de juiste groeicurve aankomt, en zelfs het gewicht van je huisdier kun je wegen met de digitale weegschaal.

Er zijn verschillende digitale weegschalen te koop, met verschillende functies, zoals het bijhouden van je body mass index (BMI). Welke weegschaal past bij jouw beoogde gebruiksdoelen, lees je in dit artikel.

Digitale weegschaal kopen? Bekijk hier direct de top-10 van de best beoordeelde digitale weegschalen!

Digitale weegschalen vs. analoge weegschalen

Waarom zou je kiezen voor een digitale weegschaal in plaats van een analoge weegschaal? Digitale weegschalen zijn veel nauwkeuriger dan de analoge modellen. Op een analoge weegschaal kan een klein beetje beweging de wijzerplaat al doen verplaatsen, wat resulteert in een onduidelijke meting. Analoge weegschalen zijn ook moeilijker af te lezen.

De cijfers op het display van de digitale weegschaal zijn duidelijk en hierdoor makkelijk van een afstand te zien. Veel digitale weegschalen kunnen eerdere metingen bijhouden, zodat je de voorgang kan controleren zonder alles handmatig op te hoeven schrijven.

Mogelijke meetgegevens van digitale weegschalen

Wanneer je de weegschaal alleen gebruikt om bij te houden hoeveel je weegt, zijn er veel verschillende basisweegschalen die gewichtsgegevens kunnen weergeven. Gebruik je de weegschaal om meer informatie te verkrijgen over je lichaamssamenstelling, dan zijn er ook modellen beschikbaar die meetgegevens zoals BMI, vetpercentage, botmassa en spiermassa kunnen meten.

De digitale weegschalen top-7

Digitale weegschalen meten in de meeste gevallen niet alleen het gewicht. Merken als Tefal, Fitbit, brabantia, OMRON en vele andere, doen er alles aan weegschalen te ontwikkelen met de meest geavanceerde functies en het hoogste gebruikersgemak. Lees hier onze top-7 digitale weegschalen.

1. Medisana BS 444 Connect – Lichaamsanalyseweegschaal

Medisana BS 444 Connect - LichaamsanalyseweegschaalNaast je gewicht, meet de digitale weegschaal je vochtgehalte, vetpercentage, spiermassa, botmassa, en BMI. Hij is voorzien van een bodem met antislip en heeft een geheugenfunctie voor wel acht personen.

Voordelen:

 • De weegschaal kan gekoppeld worden met een app
 • Automatische herkenning van gebruikers

Nadelen:

 • De weegschaal heeft geen oplichtend led-display

2. Silvergear – Bluetooth personenweegschaal – Met lichaamsanalyse

Silvergear - Bluetooth personenweegschaal - Met lichaamsanalyseDeze weegschaal meet onder andere je gewicht, vetpercentage, spiermassa, botmassa, BMI en lichaamsleeftijd. Met deze gegevens is de weegschaal in staat om binnen een paar seconden een lichaamsanalyse voor je uit te voeren. De bodem met antslip zorgt voor extra veiligheid.

Voordelen:

 • Geeft een volledige lichaamsanalyse die via bluetooth verzonden wordt naar je telefoon of tablet
 • Een gewichtsnauwkeurigheid van 0,1kg
 • Memoryfunctie voor vijf personen
 • Oplichtend led-display

Nadelen:

 • Handleiding is in het Engels

3. Brabantia – Personenweegschaal

Brabantia - Personenweegschaal - Op Batterijen - WitDigitale weegschaal zeer geschikt voor een nauwkeurige gewichtsmeting. Deze weegschaal staat zeer stabiel dankzij de antislip beschermdoppen.

Voordelen:

 • Grote weegcapaciteit van 180kg.
 • Nauwkeurig resultaat is duidelijk af te lezen

Nadelen:

 • Heeft geen andere meetfuncties
 • Heeft geen geheugenfunctie

4. Silvergear – Smart Scale met lichaamsanalyse

Silvergear - Smart Scale met lichaamsanalyse - App - WitDeze digitale weegschaal heeft zeer veel verschillende meetmogelijkheden, die na het wegen al snel omgezet kunnen worden n een volledige lichaamsanalyse. De weegschaal heeft voldoende ruimte om je voeten op te plaatsen en is voorzien van antislip.

Voordelen:

 • Volledige lichaamsanalyse wordt via bluetooth naar je mobiele telefoon of tablet verzonden
 • Automatische aan functie
 • Oplichtend lcd-scherm

Nadelen:

 • Alleen een Engelse handleiding beschikbaar

5. LifeGoods Slimme Weegschaal – 11x Lichaamsanalyse

LifeGoods Slimme Weegschaal - 11x Lichaamsanalyse o.a. Vetpercentage - Digitale Personenweegschaal met AppMeet je BMI, caloriebehoeften, gewicht, vetpercentage, spiermassa, botmassa, visceraal vet en vochtgehalte met deze digitale weegschaal en zend de meetgegevens direct door naar je mobiele telefoon of tablet via bluetooth. Deze digitale weegschaal geeft je direct inzage in jouw lichaamssamenstelling, waardoor je duidelijke gezondheidsdoelstellingen kan opstellen en bijhouden.

Voordelen:

 • Voert een volledige lichaamsanalyse uit die vervolgens opgeslagen wordt in de bijbehorende app
 • Is ook compatibel met verschillende smartwatches van Fitbit en Apple
 • Met geheugenfunctie voor 9999 personen

Nadelen:

 • Klein oppervlakte, maximaal schoenmaat 42

6. Medisana PS400 – Personenweegschaal

Medisana PS400 - Personenweegschaal - Grijs/WitDigitale weegschaal die zeer makkelijk is in gebruik. Deze weegschaal meet snel en nauwkeurig je gewicht en gaat na de meting automatisch uit.

Voordelen:

 • Zeer nauwkeurige meting
 • Met antislip

Nadelen:

 • Heeft geen andere meetfuncties
 • Heeft geen memoryfunctie

7. Soehnle Style Sense Safe 300 – Personenweegschaal

Soehnle Style Sense Safe 300 - PersonenweegschaalDigitale weegschaal in mooi strak design. Door het extra grote lcd-display, lees je duidelijk en snel de meting af.

Voordelen:

 • Extra groot verlicht lcd-display wat het aflezen makkelijk maakt
 • Groot oppervlak om op te staan

Nadelen:

 • Heeft geen geheugenfunctie
 • Meet alleen het gewicht

Digitale weegschalen en hun kenmerken

De energiebron

Digitale weegschalen werken veelal op batterijen, dit kunnen AAA- of AA-batterijen zijn, en soms ook knoopcelbatterijen. Voordat je over gaat tot het kopen van een digitale weegschaal, informeer dan welke batterijen er nodig zijn voor de door jou gekozen weegschaal.

Het formaat van de weegschaal

Het platform van de weegschaal moet comfortabel zijn om op te stappen. Het oppervlak waar je voeten plaatst, moet breed genoeg zijn voor je beide voeten.

Digitale weegschaalHet display

Een groot en helder display helpt je om de cijfers goed af te lezen, zonder dat je hiervoor hoeft te bukken of met je ogen moet knijpen. Achtergrondverlichting in het display, maakt het aflezen een stuk makkelijker.

 

Extra slimme functies

Bepaalde smartwatches, zoals die van Garmin of Fitbit, kunnen gewichtsgegevens via WiFi of bluetooth ontvangen, vanaf speciaal daarvoor ontwikkelde digitale weegschalen. Deze gegevens worden opgeslagen in een bijbehorende app waardoor je je vooruitgang bij kunt houden.

Gebruikersprofielen bij meerdere gebruikers

Wanneer meerdere mensen in één huishouden de weegschaal gebruiken, dan is een digitale weegschaal met ondersteuning van meerdere gebruikersprofielen een echte aanrader. Sommige weegschalen kunnen zelf automatisch de personen herkennen zodra ze op de weegschaal stappen.

Een slipvaste onderkant

Vaak plaatsen mensen een weegschaal in de badkamer. Uitglijden door condensatie en vocht kan voorkomen worden door een digitale weegschaal met een slipvaste onderkant. Extra veilig is het wanneer de weegschaal een textuurplatform heeft.

Sport-specifieke instellingen

Sommige digitale weegschalen bieden de mogelijkheid om een sportprofiel in te stellen, het voordeel hiervan is dat er rekening gehouden kan worden met een grotere spiermassa.

Het maximumgewicht

Veel weegschalen hebben een maximumgewicht van 300 kilo, maar dit kan per weegschaal sterk variëren. Controleer de productbeschrijving om er zeker van te zijn dat je een weegschaal kiest die geschikt is voor je lichaamsgewicht.

De prijzen van digitale weegschalen

Al vanaf € 15,- koop je een digitale weegschaal die verschillende metingen kan verrichten, zoals BMI en lichaamsvetpercentage. Goedkopere weegschalen zijn echter niet altijd even nauwkeurig als de wat duurdere modellen.

Vanaf ongeveer €35,- zie je digitale weegschalen die verschillende functies bieden, nauwkeurig zijn en over een geheugenfunctie beschikken

Digitale weegschalen met slimme functies en ontworpen om te functioneren met sport-specifieke online platforms of smartwatches, koop je vanaf € 100,-.

 

Tips en weetjes

 • De body mass index (BMI) is een verouderde maatstaf voor het bepalen van de gezondheid. De BMI houdt geen rekening met genetische factoren die verband houden met lichaamsgewicht of spiermassa. Meet je je BMI omdat je je trainingsvoortgang in de gaten wilt houden, dan kun je bijvoorbeeld ook je percentage spiermassa bijhouden voor een duidelijk beeld over je voortgang.
 • Houdt een duidelijke routine aan, weeg jezelf elke dag op hetzelfde tijdstip. Als je je voor de eerste keer naakt hebt gewogen, dan is het belangrijk om deze trend door te zetten. Denk hierbij ook aan sieraden of accessoires die je regelmatig draagt.
 • Verplaats de weegschaal niet van kamer naar kamer, maar gebruik hem steeds op dezelfde plaats.
 • Ga voorzichtig op de weegschaal staan. Sommige modellen hebben omtreklijnen, die duidelijk laten zien waar je je voeten het beste kunt plaatsen. In de bijgeleverde instructies is duidelijk te lezen hoe je je voeten neer moet zetten.
 • Wanneer de gewichtsaflezing niet lijkt te kloppen, vervang dan de batterijen.
 • Kies een stabiele ondergrond. Plaats de weegschaal op een harde, vlakke ondergrond. Als je de weegschaal op een tapijt of badmat plaatst, dan kan dit van invloed zijn op de meting.
 • De botmassa neemt af naarmate je ouder wordt, krachttraining en gewicht dragende activiteiten kunnen helpen om de botten te versterken.

Veel gestelde vragen

Wat is BIA (bio-elektrische impedantie analyse)?

Digitale weegschalen met verschillende meeteenheden, zoals het percentage lichaamsvet en het vochtgehalte, maken gebruik van BIA-technologie. Via elektroden (waar je je voeten op plaatst of die je in je handen houdt), gaat er een elektrische stroom door je lichaam en worden schattingen gemaakt van de meetwaarden in kwestie. BIA is niet erg nauwkeurig, maar het bijhouden van neerwaartse of opwaartse trends in lichaamsvetpercentage of botmassa is nog steeds nuttig. Het advies is om niet al te veel waarde te hechten aan deze exacte getallen.

Hoe maak ik mijn weegschaal schoon?

Digitale weegschalen staan vaak op de vloer in een vochtige omgeving en hebben de neiging om snel stof en vuil op te nemen. Het regelmatig schoonmaken van de weegschaal is daarom belangrijk. Vaak is een snelle schoonmaakbeurt met een vochtig papieren doekje of een microvezeldoekje al voldoende. Maak je je zorgen over de vorming van bacteriën, dan kun je een antibacterieel doekje gebruiken om het oppervlak schoon te maken. Dit is vooral aan te raden wanneer de weegschaal gebruikt wordt door meerdere personen. Dompel de digitale weegschaal nooit onder in water.

Ik probeer mijn conditie te verbeteren en gewicht te verliezen, op welke meeteenheden moet ik dan letten?

Digitale weegschalen die je vetpercentage en spiermassa meten, kunnen gebruikt worden bij het monitoren van conditie en gewicht. Maar niet alleen de weegschaal helpt bij deze doelen. Je gewicht en spiermassa geeft je een beeld van je vooruitgang, maar ook het nemen van foto’s is een goede motivator.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.