Home informatie Eccriene zweetklieren

Eccriene zweetklieren

door Redactie
0 comment

Alles over de eccriene zweetklieren

De eccriene zweetklieren zijn de kleine zweetklieren en komen over het hele lichaam voor, in tegenstelling tot de apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren zijn al werkzaam vanaf het moment dat je geboren wordt, deze zweetklieren scheiden alleen zweet uit.


Werking eccriene zweetklieren

De eccriene zweetklieren zijn van groot belang in de regulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam erg verhit is, zorgt het lichaam er voor dat het door het uitscheiden van transpiratie afkoelt.

De eccriene zweetklieren worden aangestuurd door het sympathische zenuwstelsel, dit deel is van invloed op onze gemoedstoestand. Dit maakt de eccriene zweetklieren gevoelig voor stress en andere emoties. Onder meer bij nervositeit beginnen de eccriene zweetklieren meer transpiratie uit te scheiden. De handen en het gezicht worden dan voornamelijk actief.

eccriene zweetklier


Feiten over eccriene zweetklieren

De eccriene zweetklier is een van de drie soorten exocriene zweetklieren, naast de apocriene zweetklieren en de holocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren scheiden stoffen uit die al in de kliercel gemaakt worden en de kliercel blijft na het uitscheiden intact. Dit komt ook voor bij de speekselklieren en de traanklieren.

Deze zweetklieren zijn buisvormig en liggen in onze lederhuid, ze scheiden een waterige vloeistof uit dat voor 99% bestaat uit water. Deze vloeistof bevat onder meer mineralen, ureum, melkzuur en ammonia. Iedere vierkante centimeter van onze huid bevat plus minus 300 eccriene zweetklieren.


Geur van zweet

Zweet is van zichzelf geurloos, zowel het zweet wat door de apocriene als de eccriene zweetklieren wordt uitgescheiden. Het zweet uit de apocriene zweetklieren bevat echter vaker afvalstoffen, hierdoor is het aangenamer voor de bacteriën op de huid en vaker de veroorzaker van stinkend zweet.


Oplossing tegen overmatig zweten

Heb jij last van overmatige transpiratie of stinkend zweet? Wij helpen je graag, wij bieden effectieve producten en persoonlijk advies voor jouw probleem. Neem contact met ons op, dan helpen wij je direct!

Kijk in ons assortiment voor de oplossing voor jouw probleem, en je bent morgen al zweetvrij!

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.