Home Gezondheid Een digitale weegschaal vs. een analoge weegschaal

Een digitale weegschaal vs. een analoge weegschaal

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Het kan gebeuren dat je een analoge weegschaal gebruikt, en vervolgens twijfelt aan de meting die deze weegschaal afgeeft. Je kunt dan vervolgens overwegen of een digitale weegschaal een ander resultaat zal geven, en misschien zelfs wel nauwkeuriger weegt. Maar klopt dit ook? Is een digitale weegschaal nauwkeuriger, of beter, dan een analoge weegschaal?

In veel gevallen kan het lijken dat een digitale weegschaal meer voordelen heeft dan een analoge weegschaal, ze hoeven minder vaak gekalibreerd te worden en zijn in meestal nauwkeuriger. Toch zijn er wel een aantal zaken die de moeite waard zijn om te vergelijken, voordat je een analoge weegschaal inruilt voor een digitale weegschaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra functies op een digitale weegschaal, die je wellicht niet nodig hebt, en waarom de consistentie van je metingen belangrijk is, wanneer je je weegt op wat voor weegschaal dan ook.

De analoge weegschaal

Analoge weegschalen zijn de eenvoudigste manier om gewicht te meten. Dit type weegschaal werkt op een veermechanisme dat geen batterijen nodig heeft. Vaak zijn ze voorzien van een groot voetplateau en gemakkelijk af te lezen wijzerplaten. Ze bieden geen extra functies zoals bijvoorbeeld lichaamsvetberekeningen.

De digitale weegschaal

Digitale weegschalen die alleen het gewicht meten, zijn vergelijkbaar met analoge weegschalen in termen van eenvoud, maar met een grotere nauwkeurigheid. Ze werken op batterijen. Sommige modellen hebben een geheugenfunctie die tot wel tien eerdere gewichtsmetingen kan opslaan.

Kies je voor een digitale weegschaal, dan heb je naast de simpelere uitvoeringen die alleen het gewicht meten, ook de keuze uit meer geavanceerde modellen met meerdere functies.

Verschillen tussen een analoge weegschaal en een digitale weegschaal:

  • Veel analoge weegschalen kunnen kwetsbaarder zijn voor slijtage, de veren kunnen slijten, waardoor de metingen na verloop van tijd onnauwkeurig kunnen zijn.
  • Bij analoge weegschalen wegen je met behulp van veren, terwijl digitale weegschalen werken met sensoren.
  • De digitale weegschalen zijn nauwkeuriger waarbij je de meting exact kunt aflezen tot aan de gram, bij analoge weegschalen kan de naald tussen de getallen blijven hangen waardoor je geen exacte meting krijgt.
  • Bij een digitale weegschaal zijn de getallen makkelijker af te lezen door de vaak grotere letters of oplichtende displays, bij een analoge weegschaal zijn dit vaak wat kleine tekens.
  • Digitale weegschalen zijn vaak duurder in aanschaf dan analoge weegschalen.

De verschillende functies op een digitale weegschaal

Digitale weegschalen hebben extra functies, ook functies die je wellicht niet nodig hebt en daarom nooit zult gebruiken. Functies die je tegen kunt komen op een digitale weegschaal, zijn functies als het bijhouden van je weeghistorie, het meten van je lichaamsvet, hydratatie of botdichtheid.

Consistentie is de sleutel

Of je nu kiest voor een analoge weegschaal of een digitale weegschaal, bij beide soorten is het belangrijk dat er regelmaat is in de weegmomenten. Naast deze regelmaat zijn er nog een aantal factoren die een rol spelen bij een nauwkeurige meting. Hierbij is het type weegschaal, analoog of digitaal, niet van belang:

  1. Weeg jezelf altijd op een harde, vlakke ondergrond. Het plaatsen van de weegschaal op een tapijt op oneffen oppervlak, kan de nauwkeurigheid beïnvloeden.
  2. Kalibreer de weegschaal zo vaak mogelijk.
  3. Als gewichtsverlies je doel is, blijf dan niet aan de weegschaal gekluisterd. Wanneer je de gewoonte hebt om jezelf vaak te wegen, dan kan het soms zelfs obsessief worden. Bovendien kan je lichaamsgewicht van nature 1 tot 2 kilo schommelen, jezelf dagelijks wegen kan daarom een inefficiënte manier zijn om je vooruitgang te volgen. Weeg jezelf in plaats daarvan wekelijks en blijf consistent door dezelfde weegschaal op hetzelfde tijdstip te gebruiken.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.