Home Gezondheid Eiwitpoeders? Dit zijn de 6 beste eiwitpoeders

Eiwitpoeders? Dit zijn de 6 beste eiwitpoeders

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Starten met een stevige work-out routine, je huidige sport routine verhogen of een tekort aan eiwit, het kunnen allemaal redenen zijn om te beginnen met eiwitshakes. De eiwitshakes kun je maken met eiwitpoeders die in verschillende verpakkingen verkocht worden. Vaak wordt eiwitpoeder in grote verpakkingen verkocht en die kunnen soms erg prijzig zijn. De aanschaf hiervan kan dus een behoorlijke investering zijn en daarom wil je er zeker van zijn dat je de juiste producten koopt.

De drie meest voorkomende eiwitpoeders zijn wei, caseïne en soja. Voordat je begint met het kopen van één van deze soorten eiwitpoeders, is het verstandig om eerst het etiket te lezen om er zeker van te zijn dat er niets in het eiwitpoeder zit, waar je allergisch voor zou kunnen zijn. Ook kun je van het etiket aflezen of er een bepaalde smaak is toegevoegd aan de poeder. Een poeder die een nare smaak afgeeft, geeft niet de juiste stimulans om het te blijven gebruiken.

Als je het besluit hebt genomen om te starten met eiwitpoeders, dan is het zeker aan te raden om dit artikel te lezen. Dit artikel staat boordevol waardevolle informatie over eiwitpoeders.

Top-6 best beoordeelde eiwitpoeders

De grote diversiteit aan soorten eiwitpoeders, kan de keuze voor het juiste product erg lastig maken. Wij zetten daarom de top-6 beste beoordeelde eiwitpoeders voor je op een rij:


1.  Body & Fit Whey Perfection – Whey Protein / Proteine Shake – 2270 gram – Banaan & Aardbei

Poeder van hoogwaardige wei-eiwit zonder toegevoegde suikers. Geschikt voor fitness en bodybuilding. Lost makkelijk op in vloeistof, maar kan door de fijne structuur ook door andere voedingsmiddelen gemengd worden.

+ Is beschikbaar in verschillende smaken
+ Zeer fijne poeder die makkelijk oplost
+ Grote container van ruim 2,5kg


2.  XXL Nutrition Whey Isolaat – Proteïne Poeder / Proteïne Shake – Vanille 1000 gram

Wei-eiwit isolaat voor de serieuze sporter. Deze wei-eiwit, whey proteïne in het Engels, heeft een hoge zuiverheid en hierdoor een hoog eiwitpercentage. Hierdoor lost het goed op in vloeistof en is deze eiwitpoeder ideaal voor het gebruik in een eiwitshake.

+ Zonder toegevoegde voedingsstoffen
+ Geen toegevoegde smaak- en zoetstoffen
+ Speciaal ontwikkeld voor de fanatieke en serieuze sporter


3. Nutri Dynamics Dieet Pro Forest Fruit Eiwitshake – 500 gram

Met dit eiwitpoeder maak je dieet shakes met slechts 79kcal per shake. Deze shakes zijn voor een groot deel koolhydraatvrij, vetvrij en suikervrij. Eiwitpoeder op basis van Caseine eiwit.

+ Prijs is wat hoger dan andere eiwitpoeders
+ Geschikt voor mensen die gewicht willen verliezen
+ Bosvruchten smaak


4.  Orangefit Plantaardige Eiwitshake / Vegan Protein – Vanille – 750 gram

Vegan vriendelijk eiwitpoeder van de gele spliterwt. Dit product bevat geen lactose, gluten, soja of toegevoegde suikers en is beschikbaar in verschillende smaken.

+ Vegan vriendelijk
+ Wat duurder in aanschaf
+ Bevat per 100 gram 77 gram eiwitten
+ Gezoet met stevia en fruit


5. Optimum Nutrition – Gold Standard 100% Whey Protein – Vanilla Ice Cream – 2270 g (71 shakes)

Optimum Nutrition – Gold Standard 100% Whey Protein – Vanilla Ice Cream – 2270 g (71 shakes)

+ Ideaal voor een vet- en koolhydraatarm dieet
+ Versterkt met plantaardige enzymen om op een natuurlijke manier alle essentiële aminozuren vrij te maken
+ Fijn poeder zorgt voor een betere oplossing in vloeistof
+ Ook in andere smaken, namelijk aardbei, melkchocolade en pure chocolade


6.  Body & Fit Whey Perfection Special Series – Whey Protein / Proteine Shake – 2270 gram – Vanille

De special series van Body & Fit zijn 100% vrij van kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en zoetstoffen. De smaak is afkomstig van echte vanille, fruit of Belgische chocolade. Deze poeder is gezoet met stevia extract.

+ Bevat 30% meer wei-eiwit isolaat dan de standaard series van Body & Fit
+ 23 gram eiwitten (whey proteïne) per shake
+ Verkrijgbaar in verschillende smaken


Waarom zou je eiwitpoeder gaan gebruiken?

Eiwit komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, het toevoegen van eiwitpoeder aan je dieet kan daarom onnodig lijken. Voedingsdeskundigen raden dan ook aan om de eiwitten zoveel als mogelijk uit natuurlijke voeding te halen. Maar als je toch extra eiwitten nodig hebt en deze niet voldoende uit je voeding kunt halen, dan kan het gebruiken van eiwitpoeder het tekort aanvullen.

Eiwitpoeder wordt om de volgende redenen gebruikt:

  • Spiermassa opbouwen
  • Snel herstellen van trainingen
  • Gebrek aan eiwitten in de normale voeding

De verschillende soorten eiwit

Eiwitten komen uit verschillende bronnen, elke bron kent zijn eigen voor- en nadelen. De belangrijkste eiwitbronnen, die vaak terug te vinden zijn in eiwitpoeders, noemen we voor je op.

Wei-eiwit

Een eiwit met een basis die voornamelijk afkomstig is van melk. Dit type eiwit wordt het meeste gebruikt als basis voor eiwitpoeders.

Voordelen:

Dit eiwitpoeder werkt goed voor mensen die vetvrije spieren willen opbouwen en ook gelijk vet willen verbranden. Het wordt snel door het lichaam opgenomen en is daarom goed om na een training in te nemen. Wei-eiwit wordt over het algemeen beschouwd als het eiwitpoeder met de beste smaak.

Nadelen:

Wei-eiwitpoeder kan bij lactose-intolerantie, spijsverteringsproblemen veroorzaken. Veel fabrikanten produceren gezoete versies van dit type eiwitpoeder omdat het goed mengt met suikers. Deze varianten smaken goed, maar ze voegen ook calorieën toe waar je liever van af wilt.

Caseïne-eiwit

Dit eiwit wordt gemaakt van vloeibare melk. De eiwitten in de melk worden tijdens de productie gescheiden van vetten en koolhydraten.

Voordelen:

Dit type eiwitpoeders wordt langzamer door het lichaam opgenomen dan andere soorten. Sommige mensen nemen daarom dit eiwitpoeder vlak voordat ze gaan slapen, zodat het lichaam meerdere uren de tijd heeft om het op te nemen.

Nadelen:

Mensen die moeite hebben met het verteren van melk, kunnen ook moeite hebben met het verteren van caseïne-eiwit. Omdat dit eiwitpoeder langzaam opgenomen wordt, is het niet ideaal na het trainen. De smaak is niet heel erg lekker, daarom voegen producenten vaan een smaakmaker toe.

Rundvlees eiwit

Rundvlees eiwit is voornamelijk afkomstig van rundergelatine. Gelatine is afkomstig van beenderen, vlees, ligamenten en huid.

Voordelen:

Creatine is een aminozuurderivaat dat het menselijk lichaam van nature aanmaakt. Het is ook een belangrijke speler bij de opbouw van spieren. Eiwit van runderen verhoogt het creatinespiegel in het lichaam. Dit is de reden dat bodybuilders vaak de voorkeur geven aan rundvlees eiwit. Ook bevatten rundvlees eiwitpoeders bijna geen koolhydraten of vetten.

Nadelen:

Runder eiwit smaakt niet zo lekker als andere eiwitten. Dit product is vrij nieuw op de markt en daarom nog niet zo goed onderzocht als andere eiwit soorten.

Ei-eiwit

Als fabrikanten eiwitten dehydreren, dan kunnen ze een eiwit creëren dat in poedervorm omgezet kan worden.

Voordelen:

Eiwitten uit ei bevatten van nature al veel vitaminen en mineralen. Het voordeel hiervan is dat deze bestanddelen niet van het eiwit gescheiden worden tijdens de productie van het poeder. Ei-eiwitten bevatten van nature weinig koolhydraten en vetten, hierdoor worden ze over het algemeen als gezonder beschouwd.

Nadelen:

Eiwitpoeders van ei-eiwit kosten meer dan andere eiwitpoeders. Wanneer je leidt aan een ei-allergie, dan komen deze klachten ook naar boven bij het gebruik van dit eiwit.

Soja-eiwit

Als er van sojabonen sojameel is gemaakt, kan er soja-eiwit worden geëxtraheerd.

Voordelen:

Sojabonen zijn een goede bron van aminozuren, ze zijn zelfs één van de weinige planten die alle essentiële aminozuren leveren. Veel vegetariërs geven de voorkeur aan plantaardige eiwitten. Soja-eiwit is relatief goedkoop, het heeft de neiging om meer vezels te bevatten dan andere soorten eiwit.

Nadelen:

Soja wordt veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen. Om je lichaam afwisseling te geven, kan het daarom zijn dat je liever een ander vegan proteïne poeder wilt gebruiken.

Massa versterkende poeders

Naast bovenstaande eiwitpoeders, is er ook een goedkopere variant eiwitpoeder beschikbaar. Deze varianten mogen als eiwitpoeder verkocht worden, maar ze bevatten een hoge concentratie niet-eiwit voedingsstoffen. Deze massa versterkende poeders bevatten veel calorieën.

Categorieën Wei-eiwit

Wei-eiwitpoeders zijn de populairste eiwitpoeders op de markt. We vertellen je graag wat meer over deze variant van de eiwitpoeders.

Wei-eiwit kan ingedeeld worden in twee categorieën: wei-eiwitconcentraat en wei-eiwit isolaat

Wei-eiwitconcentraat

Deze concentraat levert een poeder op met 70% tot 75% wei-eiwit, het overige percentage bestaat uit extra voedingsstoffen, waaronder vetten en koolhydraten. Het menselijk lichaam neemt dit type eiwit langzaam op. Dit eiwit is daarom beter om te gebruiken als dagelijks voedingssupplement in plaats van trainingssupplement.

Wei-eiwit isolaat

Wei-eiwit ofwel whey isolaat heeft een percentage van 90% tot 95% eiwit. Door een isolatieproces toe te passen tijdens het productieproces, wordt deze hoge waarde bereikt. Je lichaam is in staat om whey isolaat snel op te nemen, daarom is dit type eiwit ideaal na een zware training.

Sommige producenten zijn in staat om lactosevrije wei-eiwit isolaat te maken. Heb je problemen met het verteren van melk, dan kun je deze wei-eiwitpoeder toch gebruiken.

Prijzen van eiwitpoeders vergelijken

Eiwitpoeders zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen, als ook in veel verschillende formaten verpakkingen. Het vergelijken van prijzen van eiwitpoeders, werkt daarom het beste om de prijs per hoeveelheid te vergelijken, in plaats van de prijs per verpakking.

Voor elke eiwitpoeder geldt een andere dosis per portie, ook dit is belangrijk om te bepalen welke eiwitpoeders het voordeligst zijn. Het vergelijken van de prijs op basis van portiegrootte, geeft alleen een betrouwbare vergelijking als de producten hetzelfde aantal grammen eiwit bevatten.


Veel gestelde vragen

Wat is eiwit?

Eiwit is een voedingsstof die bestaat uit aminozuren. Deze aminozuren komen van nature voor in veel soorten voedingsmiddelen. Je vindt deze terug in vlees, noten, bonen en zuivel. Eiwit is een belangrijke voedingsstof die je lichaam gebruikt voor de gezonde groei van spieren, haar, huid en botten.

Wat zijn essentiële aminozuren?

Veel eiwitpoeders bevatten alle essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn de aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft om te functioneren, maar die het lichaam niet zelf kan produceren. Deze aminozuren moeten we dus uit ons voedsel halen. Er zijn negen essentiële aminozuren die wij dagelijks nodig hebben.

Ik ben vegetariër, zijn er eiwitpoeders die ik kan gebruiken?

Verschillende eiwitpoeders zijn gemaakt van planten. Het plantaardige eiwitpoeder uit soja, rijst, erwten en hennep is gemakkelijk te vinden. Eiwitpoeders gemaakt van kiemen, granen en zaden zijn iets minder algemeen.

Wat zit er in eiwitpoeder?

Het hoofdingrediënt van de eiwitpoeders, zijn de eiwitten zoals we in dit artikel hebben behandeld. Er kunnen in bepaalde eiwitpoeders ook andere ingrediënten zitten, zoals vetten of koolhydraten. Een producent kan ook smaakstoffen en zoetstoffen toevoegen. Aan sommige eiwitpoeders worden mineralen vitamines toegevoegd om de gezondheid verder te bevorderen.

Hoe weet ik of een bepaald soort eiwitpoeder lekker is?

Op een verpakking staat vaak vermeld of een producent een geld terug garantie geeft voor smaak of verdraagbaarheid. Ook zijn er producenten die proefverpakkingen aanbieden die goedkoper zijn dan de reguliere verpakkingen.

Tips en weetjes

  • Wanneer mensen een bepaalde allergie hebben voor verschillende soorten voeding, dan zullen zij waarschijnlijk dezelfde problemen ondervinden met eiwitten die afkomstig zijn van die voeding, zoals een melkallergie en caseïne. Het etiket op de verpakking van het poeder, toont aan of deze voedingsmiddelen zijn verwerkt in het eiwitpoeder.
  • Omdat het lichaam moeite kan hebben met het verwerken van grote hoeveelheden eiwit, hebben sommige eiwitpoeders spijsverteringsenzymen. Deze helpen je lichaam het eiwit zonder bijwerkingen op te nemen.
  • Wei- en caseïne-eiwitten worden uit melk gemaakt. Toch wordt alleen caseïne-eiwit door producenten vaak melkeiwit genoemd en wei-eiwit niet.
  • Lees altijd zorgvuldig het etiket van elk eiwitpoeder. Hierdoor kun je jezelf ervan verzekeren dat je alleen eiwitpoeder gebruikt met de ingrediënten die jij wilt en verder niks extra’s.
  • Een maaltijd vervangend poeder is iets anders van een eiwitpoeder. Een maaltijdvervanger heeft ook nog voedingsvetten en koolhydraten.
  • Wei concentraat is één van de goedkoopste en populairste eiwitpoeders die verkrijgbaar zijn.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.