Home Gezondheid Een elektrische rolstoel kiezen

Een elektrische rolstoel kiezen

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Er zijn veel verschillende soorten elektrische rolstoelen beschikbaar die sterk kunnen afwijken in prijs, model en bovenal specificaties. Hierdoor kan het kiezen van een rolstoel een ontmoedigende taak lijken. Om je keuze makkelijker te maken, beschrijven we in dit artikel enkele belangrijke kenmerken van de elektrische rolstoel waar je rekening mee kunt houden als je een elektrische rolstoel gaat kopen.

Elektrische rolstoelen vergelijken

Als je elektrische rolstoelen gaat vergelijken om het beste model voor jouw gebruik uit te zoeken, raden w aan op de volgende punten te letten.

De gewichtscapaciteit van de gebruiker

Alle elektrische rolstoelen hebben beperkingen wat betreft de hoeveelheid gewicht die ze kunnen dragen. Basisstoelen kunnen over het algemeen tot de 140kg. dragen, dit is afhankelijk van het model. Er zijn ook elektrische rolstoelen die een zwaarder gewicht aan kunnen, in sommige gevallen moeten deze op maat gemaakt worden.

De afmetingen van de rolstoel

De afmetingen van de stoel geven je een idee van hoe groot de stoel is en hoe goed deze bij je lichaam past. Elektrische rolstoelen zijn zo ontworpen dat ze door de meeste deuren en gangen passen. Wanneer je in een huis woont met smallere deuren en gangen, dan zijn de afmetingen een belangrijk punt om rekening mee te houden. Ook de breedte van de zitting is een belangrijk aspect om te controleren.

Het batterijbereik

Als je je elektrische rolstoel veel gaat gebruiken om door de stad te rijden of om andere lange stukken te rijden, dan wil je een elektrische rolstoel met een lange batterijlevensduur. De actieradius van de accu kan per model variëren, over het algemeen is een actieradius tussen de 15 en 40 km gebruikelijk op een volle batterij. Verschillende variabelen kunnen van invloed zijn op deze actieradius, denk hierbij aan het gewicht van de gebruiker, de leeftijd van de batterij of het soort terrein waarop gereden wordt.

De draaicirkel van de elektrische rolstoel

De draaicirkel is de hoeveelheid vrije ruimte die in elke richting rond de stoel nodig is om een volledige draai van 360 graden te kunnen maken. Van invloed op de draaicirkel zijn de lengte van het frame, het type en de hoek van de voetensteun en de grootte van de zitting. Als je verwacht veel te moeten manoeuvreren in kleine ruimtes of krappe hoeken, dan kun je het beste kiezen voor een elektrische rolstoel met middenwielaandrijving. Midden- en voorwielaangedreven stoelen hebben meestal een draaicirkel tussen de 50 en 75cm. Achterwielaangedreven stoelen hebben een draaicirkel van rond de 100cm.

De instelbaarheid van de verschillende onderdelen op de stoel

Sommige elektrische rolstoelen hebben de mogelijkheid om de zitting te verstellen waarbij deze kan kantelen en omhoog kan voor meer comfort. Ook zijn er stoelen die een volledige sta stand hebben. Een elektrische rolstoel met de mogelijkheid om zaken als de zitting en de hoogte te verstellen, kan verschillende voordelen hebben. Denk hierbij aan preventie van decubitus (doorligplekken) en het versterken van het cardiovasculaire systeem.

De wielen

Bij de aanschaf van een elektrische rolstoel let je op de locatie van de aandrijfwielen. Bevinden deze zich achteraan, in het midden of vooraan. Achterwielaangedreven stoelen zorgen voor een grotere snelheid, terwijl stoelen met een middenwielaandrijving worden beschouwd als de meest wendbare. Voorwielaangedreven stoelen zijn beter geschikt voor het rijden op een oneffen terrein, dit type is over het algemeen de langzaamste optie. De wielen van de rolstoel kunnen massief of lucht gevuld zijn. Daarnaast is de grootte van de zwenkwielen ook van invloed op het rijcomfort. Hoe kleiner de zwenkwielen, hoe minder geschikt de stoel is voor oneffen en hobbelige oppervlakken.

Een weloverwogen keuze voor de best passende elektrische rolstoel

Welke elektrische rolstoel je ook kiest, door de verkregen mobiliteit dankzij de stoel wordt je wereld ineens vele malen groter. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste stoel, vraag dan advies bij een thuiszorg winkel of een andere winkel voor medische hulpmiddelen.

Lees ook

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.