Home Gezondheid Beste elektrische rolstoel kopen

Beste elektrische rolstoel kopen

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Mensen die voor een korte of langere tijd een rolstoel nodig hebben kunnen een nieuwe mate van onafhankelijkheid ervaren door een elektrische rolstoel.

Het aanbod van elektrische rolstoelen op de markt is enorm en aangepast op verschillende mobiliteitsbehoeften. Van compacte reismodellen die in een vliegtuig passen, tot zeer wendbare modellen voor dagelijks gebruik. Er zijn zelfs krachtige rolstoelen die geschikt zijn voor terrein rijden met hoge snelheid.

Een elektrische rolstoel kopen die past bij jouw levensstijl is belangrijk, je zult immers veel gebruik gaan maken van dit mobiliteitshulpmiddel. Lees in dit artikel alles wat je moet weten voordat je overgaat op de aanschaf van een elektrische rolstoel.

De top-10 best beoordeelde elektrische rolstoelen bekijken? Kijk dan hier!

Welke elektrische rolstoel past het beste bij jouw levensstijl

Voordat je een rolstoel gaat kopen, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je hem gaat gebruiken. Wat wil je gaan doen met de elektrische rolstoel, hoe zal je leven gaan veranderen door de toegenomen mobiliteit en welke fysieke eisen stel je aan de rolstoel? Onderstaand een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Hoe zal je de rolstoel het meeste gebruiken (vooral in huis of meestal buiten, of misschien wel allebei)?
 • Wat is je gewicht?
 • Wat is de smalste breedte waar de rolstoel doorheen moet passen?
 • Heb je extra kussens, een verstelbare hoofdsteun, beensteunen of armleuningen nodig?
 • Hoe snel wil je dat je rolstoel kan gaan?
 • Welke actieradius heeft de accu nodig, hoeveel kilometer ga je gemiddeld op een dag afleggen?
 • Ga je de elektrische rolstoel ook vervoeren?
 • Reis je vaak met het openbaar vervoer of bijvoorbeeld het vliegtuig?

De verschillende soorten elektrische rolstoelen

Elektrische rolstoelen worden steeds verder doorontwikkeld, ze zijn niet langer alleen maar een vervoersmiddel om je van A naar B te brengen. Ze zorgen ervoor dat je weer mobiel wordt, ze verrijken je leven omdat je weer dingen kunt gaan ondernemen.

Elke rolstoelgebruiker is uniek, daarom is er veel keuze aan modellen op de markt, die allemaal aan verschillende behoeften voldoen.

Reis rolstoelen

Deze elektrische rolstoelen zijn ontworpen voor mobiliteit buitenshuis en zijn meestal kleiner en lichter van gewicht dat standaard elektrische rolstoelen. Reisrolstoelen kunnen sterk afwijken in gewicht, grootte en draagbaarheid. Er zijn modellen die eerst uit elkaar gehaald moten worden en in losse stukken vervoerd moeten worden, dit kan onhandig zijn. De meest uitgebreide reisrolstoelen werken op lichtgewicht batterijen die makkelijk aan boord van het openbaar vervoer, inclusief een vliegtuig, kunnen worden meegenomen.

Inklapbare rolstoelen

Deze populaire uitvoering van de reisrolstoel is meestal licht van gewicht en kan worden opgevouwen voor opslag thuis of in een voertuig. Deze rolstoelen wegen in de meeste gevallen tussen de 20 en 30 kg. Licht genoeg om door één volwassene te worden opgetild.

Elektrische rolstoel van normaal formaat

Voor dagelijks gebruik, of voor mensen die meerdere uren of hele dagen in een rolstoel moeten zitten, is een rolstoel van normaal formaat heet meest comfortabel. Deze rolstoelen kunnen een gewicht dragen tot ongeveer 140 tot 160kg.

Robuuste rolstoelen

Deze elektrische robuuste rolstoelen zijn gemaakt voor mensen met een zwaarder lichaamsgewicht. De rolstoelen zijn geschikt voor mensen met een gewicht vanaf 160kg.

Verstelbare en kantelbare rolstoelen

Verstelbare en kantelbare rolstoelen kunnen achterover leunen en hierbij de voeten omhoog brengen. Hierbij kunnen bepaalde lichaamsdelen onder verschillende hoeken gekanteld worden. Deze stoelen zijn goed om de bloedsomloop te verbeteren en de druk te verlichten. Dit is met name geschikt voor mensen die lange tijd in hun stoel moeten blijven zitten.

Staande rolstoelen

Een staande rolstoel, is een rolstoel die van zit- naar sta stand kan gaan. Ze verlichten de druk van langdurig zitten, en ze maken het mogelijk om op plaatsen te komen die te hoog zijn voor mensen die niet makkelijk uit hun stoel kunnen komen.

Pediatrische rolstoelen

Dit zijn rolstoelen speciaal gemaakt voor kinderen. Deze elektrische rolstoelen zijn kleiner van formaat, maar bieden dezelfde bediening als rolstoelen voor volwassenen.

De prijzen van elektrische rolstoelen

Een elektrische rolstoel is vrij prijzig in aanschaf. De vrijheid van bewegen die je ervoor terug krijgt is echter de investering waard. Wat voor elektrische rolstoel je ook aanschaft, je zult zien dat de prijzen variëren van € 1.500, – tot € 5.500, -.

Het verschil in prijs is te verklaren door eventuele extra opties, het type accu en bijvoorbeeld de levensduur van de batterij. Dit soort kenmerken speelt bij de aanschaf van een elektrische rolstoel een grotere rol, dan het feit of deze geschikt is voor het reizen, of de rolstoel lichtgewicht is of makkelijke inklapbaar is.

Top-6 best beoordeelde elektrische rolstoelen

De aanschafprijs van een elektrische rolstoel is vrij hoog, daarnaast zijn er tal van specificaties en kenmerken om rekening mee te houden wanneer je een rolstoel gaat aanschaffen. Om jou te helpen bij je keuze, vergeleken we de top-6 van de best beoordeelde elektrische rolstoelen.

1. Opvouwbare Elektrische Rolstoel Smartchair

Opvouwbare Elektrische Rolstoel SmartchairDeze lichtgewicht elektrische rolstoel weegt slechts 23kg. Met een simpele handeling is deze rolstoel in te klappen waardoor hij makkelijk mee kan als je op reis gaat. Deze rolstoel heeft een trolley functie, wat inhoudt dat je deze na het inklappen als een soort koffer met wieltjes meegenomen kan worden.

Kenmerken:

 • Actieradius van 15 tot 18 kilometer
 • Maximale gebruikersgewicht 115kg.
 • Geschikt voor buiten en binnen
 • Voorzien van twee motoren die afzonderlijk kunnen draaien, hierdoor verkleint de draaicirkel en is deze stoel goed te gebruiken in kleinere ruimtes
 • Massieve lekvrije banden

2. Airwheel H3S Mobility Scooter

Airwheel H3S Mobility ScooterEen elektrische rolstoel die volautomatisch kan worden ingeklapt. Deze rolstoel is voorzien van een app, waardoor je deze met je mobiele telefoon of tablet op afstand kunt inklappen of zelfs de stoel aan- of uit kunt zetten.

Kenmerken:

 • Maximale gebruikersgewicht 120kg.
 • Luchtbanden
 • Verstelbare voetpedalen met anti slip

3. Whill Model C

Whill Model CDeze rolstoel is voorzien van OMNI voorwielen, wat deze rolstoel zeer stabiel en geschikt maakt voor oneffen terrein. De rolstoel heeft een draaicirkel van 76 cm. En is hierdoor geschikt voor gebruik in kleine ruimtes. Wanneer je de rolstoel mee op reis wilt nemen, haal je hem in drie stukken uit elkaar waardoor hij in de achterbak van de auto past. De stoel kan gekoppeld worden, door bluetooth, aan je mobiele telefoon. Hierdoor kun je de rolstoel op afstand bedienen, maar je kunt ook andere informatie van de rolstoel lezen, zoals bijvoorbeeld de status van de accu.

Kenmerken:

 • Maximale gebruikersgewicht 115kg.
 • Actieradius 15km.
 • Snelheid is 8 km. Per uur
 • Zowel de voorwielen als de achterwielen zijn massief en hierdoor lekvrij
 • Zware rolstoel van totaal 52kg.
 • Deze stoel is vrij duur in aanschaf

4. Airwheel Rolstoel A6S

Airwheel Rolstoel A6SDit is een lichtgewicht zelf balancerende rolstoel. Deze stoel is makkelijk in te klappen waardoor deze makkelijk op te bergen is. Na het inklappen neemt deze stoel slechts 0.8 kubieke meter in. De stoel heeft een afneembare joystick waardoor deze verplaatst kan worden.

Kenmerken:

 • Maximale gebruikersgewicht 90kg.
 • Met verstelbare voetensteunen
 • Gewicht is 44kg.

5. Opvouwbare Elektrische Rolstoel Splitrider zwart

Opvouwbare Elektrische Rolstoel Splitrider zwartEen elektrische rolstoel die binnen één seconde in en uit te vouwen is. Na inklappen kan de motor met één beweging afgekoppeld worden waardoor het zwaarste tilgewicht maar 12kg. Is. Deze rolstoel is zeer wendbaar waardoor deze geschikt is voor zowel binnen als buiten.

Kenmerken:

 • Maximale gebruikersgewicht 120kg.
 • Actieradius 18km.
 • Maximale snelheid 6,5km
 • Met luchtbanden

6. Pride Jazzy Air® 2 Elektrische Rolstoel Ruby Red

Pride Jazzy Air® 2 Elektrische Rolstoel Ruby RedDeze elektrische rolstoel is in hoogte verstelbaar, waardoor de gebruiker de stoel makkelijk kan aanpassen aan de gewenste tafelhoogte. De rolstoel heeft twee motoren, dit maakt de stoel zeer wendbaar is.

Kenmerken:

 • Maximale gebruikersgewicht 136kg.
 • Actieradius 27 tot 37km.
 • Snelheid 6,4km.
 • Zitting, hoofdsteun en armsteunen aan te passen aan de voorkeuren van de gebruiker

De onderdelen op een elektrische rolstoel

Het aandrijfsysteem

Het aandrijfsysteem heeft een grote invloed op de snelheid, wendbaarheid en kracht van een elektrische rolstoel. Op een elektrische rolstoel, kun je de volgende aandrijvingen tegenkomen:

 • Voorwielaandrijving: Dit systeem rijdt langzamer dan rolstoelen met een achterwielaandrijving, maar kan wel goed draaien.
 • Middenwielaandrijving: Dit is de meest wendbare van alle rolstoelaandrijvingen. Het grote draaivermogen van deze rolstoel kan de stoel instabiel maken, hierdoor zijn de prestaties op oneffen oppervlakken niet altijd even goed.
 • Achterwielaandrijving: Elektrische rolstoelen met dit systeem bieden meer snelheid dan stoelen met een voor- of midden aandrijving. Deze hebben echter ook minder draaimogelijkheden.

Het elektronische systeem

De elektronische besturing is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de elektrische rolstoel. Het bedien paneel moet voor de gebruiker makkelijk toegankelijk zijn en simpele bedieningselementen bieden, die passen bij het gebruik.

De batterij

Een belangrijk element bij het vergelijken van elektrische rolstoelen, zijn de batterijen. Door de types te vergelijken op kenmerken als oplaadsnelheid en levensduur, ben je ervan verzekerd dat je rolstoel je nooit in de steek zal laten.

 • AGM: Deze batterij is het meest geschikt voor rolstoelen die tijdens vliegreizen worden gebruikt. Deze is bestand tegen schokken en stoten, lekt en morst niet en heeft geen onderhoud nodig. Dit is de duurste batterij die verkrijgbaar is.
 • Gel: Dit is ook een onderhoudsvrije batterij die tegen een stootje kan. Deze batterij werkt ook goed bij lage temperaturen.
 • Lithium-ion: Deze zeer lichte batterij wordt steeds populairder en kan tot zes maal meer wattuur opslaan dan een loodzuurbatterij. Hierdoor kun je dus meer kilometers maken met je elektrische rolstoel.
 • Loodzuur batterij: Dit type batterij heeft vaker onderhoud nodig. Ze moeten regelmatig met gedestilleerd water gevuld worden. Dit type batterij is de goedkoopste batterij die voor elektrische rolstoelen gebruikt wordt. Helaas kan het voorkomen dat deze batterij gaat lekken, daarom mag deze niet mee in het vliegtuig.

Het zitsysteem

Voor de juiste ondersteuning van de gebruiker, is een goed zitsysteem van essentieel belang. Het gaat hierbij om de zitting zelf, de armsteunen, de beensteunen en indien van toepassing de hoofdsteun.

De wielen van een elektrische rolstoel

Wielen van elektrische rolstoelen kunnen in diameter variëren. Modellen voor binnen gebruik en reismodellen hebben, bij zowel de voor- als achterwielen, in veel gevallen een diameter van ongeveer 30cm. en zitten bijna gelijk met de buitenranden van de stoel. Dit zorgt ervoor dat de rolstoel makkelijk door kleine ruimtes en deuropeningen kan manoeuvreren. Elektrische rolstoelen die zijn aangepast voor gebruik buitenhuis, kunnen achter- of voorwielen hebben met een grotere diameter. Een grotere diameter zorgt ervoor dat grotere obstakels makkelijker genomen kunnen worden, en er kunnen grotere afstanden gereden worden.

De banden

Met lucht gevulde banden zijn het beste voor meer grip en reizen over hobbelig terrein. Maar, deze banden zijn ook gevoeliger voor lekkage. Schuimrubber banden rijden minder comfortabel, maar gaan nooit lek.

Veelgestelde vragen over elektrische rolstoelen

Zijn een elektrische rolstoel en een scootmobiel hetzelfde?

Elektrische rolstoelenNee, scootmobielen gebruiken verschillende bedieningselementen, meestal een soort stuurknuppel, terwijl elektrische rolstoelen een joystick gebruiken en vaak extra bedieningselementen hebben, afhankelijk van de behoefte van de gebruiker. Zowel scootmobielen als elektrische rolstoelen kunnen buitenhuis gebruikt worden, maar scootmobielen zijn speciaal gebouwd voor gebruik buitenhuis en zijn echt bedoeld voor kortstondig gebruik. Deze gebruik je eerder als je even een rondje door het park wil, of bijvoorbeeld wilt gaan winkelen. Elektrische rolstoelen zijn ontworpen voor gebruik op langere termijn– vaak de hele dag, van wakker worden tot bedtijd.

Ik heb een elektrische rolstoel gekocht die ik mee kan nemen op reis, maar ik weet niet zeker of de luchtvaartmaatschappijen hem aan boord zullen toelaten. Wat moet ik doen?

Neem ruim voor de datum van de vlucht contact op met de luchtvaartmaatschappij, en vraag of het merk en type van jouw rolstoel mee kan op reis. Luchtvaartmaatschappijen bieden hulp bij de gate tijdens het instappen. Maak voor de vlucht een foto van de rolstoel voor het geval deze tijdens het vervoer beschadigd raakt.

Hoe lang gaan de batterijen van een elektrische rolstoel mee?

De levensduur van een batterij is afhankelijk van het type batterij, in de meeste gevallen zal de batterij, vooral de lithium-ion, ongeveer om de twee jaar moeten worden vervangen. De meeste fabrikanten hebben deze informatie beschikbaar gesteld bij de productinformatie van de elektrische rolstoel, je kunt deze informatie dus al voor aanschaf opzoeken en aan de hand hiervan een keuze maken voor het type batterij op je elektrische rolstoel.

Tips en weetjes

 • Wanneer je aan een tafel of bureau zit, zorg er dan voor dat de rolstoel en het bedieningselement voldoende ruimte hebben.
 • Optionele opties, zoals kinbesturing of spraakbesturing, kunnen door de diverse fabrikanten op bestelling geproduceerd worden.
 • Grote wielen op een elektrische rolstoel zorgen voor een soepelere en comfortabelere rit buitenhuis, maar kunnen het bewegen in krappe ruimtes belemmeren.

Lees ook

 

 

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.