Home Gezondheid Beste essentiële oliën kopen

Beste essentiële oliën kopen

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Essentiële oliën die uit planten worden geëxtraheerd, hierbij wordt letterlijk de ‘essentie’ van de geur en de smaak van de plant of het kruid genomen, worden al eeuwenlang gebruikt. Deze oliën worden gebruikt voor medicinale en welzijnsdoeleinden. Essentiële oliën kunnen in de huid worden gewreven, en ze kunnen ook toegevoegd worden aan een warm bad of aan een vernevelaar om te inhaleren. Afhankelijk van de olie die je kiest, kunnen ze worden gebruikt om hoofdpijn of spierpijn te verlichten, of helpen bij emotionele problemen zoals angst en stress.

Sommige oliën hebben meer doelen en kunnen worden gemengd. Voorbeelden hiervan zijn pepermunt, lavendel en citroen. Daarnaast kun je een keuze maken voor een olie die op natuurlijke wijze is verkregen of die tot stand is gekomen met behulp van een chemisch proces. Natuurlijke oliën zijn zuiverder en minder verdund, hebben een authentieke aroma, creëren een aangename geur, kunnen pijn verlichten en maken van jouw badritueel een luxe sauna ervaring.

Essentiële oliën zijn niet alleen zeer geschikt voor de gezondheid en de gemoedstoestand. Veel oliën, met name oliën van citrus, kunnen ook goed gebruikt worden voor het schoonmaken in en rond het huis.

De top-10 best beoordeelde essentiële oliën bekijken? Kijk dan hier!

Wat zijn essentiële oliën en hoe gebruik je ze?

Essentiële oliën zijn plantaardige verbindingen die worden geëxtraheerd uit schors, bloemen, bladeren, wortels, stengels, zaden of vruchten. Stoomdestillatie is het proces dat het meest gebruikt wordt om plantenoliën te extraheren. Zwaardere materialen, zoals schillen van citrusvruchten, worden koud geperst. Na het extractieproces blijft een geconcentreerde plantolie over – deze olie bevat de geneeskrachtige aromatische verbindingen van de specifieke plant.

Essentiële oliën kunnen op drie manieren gebruikt worden

Inademing

Inhalatie is de meest gebruikelijke methode om essentiële oliën te gebruiken en vormt de basis van aromatherapie. De olie kan direct uit het flesje opgesnoven worden. Je kunt ook een paar druppeltjes in een diffuser gieten, hierdoor wordt de geur over een groter gebied verspreid. Je kunt ook een watje dopen in de essentiële olie, en dit geurende watje in de buurt leggen of neerleggen op de plek die je geparfumeerd wilt hebben.

Topisch

Veel essentiële oliën worden plaatselijk gebruikt, dit betekent dat ze op de huid worden aangebracht. Essentiële oliën zijn op zichzelf irriterend voor de huid, daarom wordt deze vaak verdund met een dragerolie voordat ze op het lichaam uitgewreven worden. De meest voorkomende draagoliën zijn zoete amandel-, abrikoos- en jojobaolie.

Inname

Soms worden essentiële oliën aan water, sap of eten toegevoegd en ingenomen. Een druppel of twee van een essentiële citroenolie kan lekker zijn om extra smaak toe te voegen aan je eten of aan je glas water. Echter, regelmatige of intensieve inname van essentiële oliën wordt afgeraden, tenzij een arts, opgeleide aromatherapeut of andere holistische deskundige dit adviseert.

Waar op te letten als je essentiële oliën koopt

Essentiele olien

Essentiële oliën zijn niet onderhevig aan strikte regelgeving of overheidstoezicht. Hierdoor kom je veel verschillende oliën tegen die door diverse reclamecampagnes proberen je aandacht te trekken. Het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken voor een olie die bij je past. Onderstaande richtlijnen kunnen je helpen om de juiste keuze te maken en om te weten of je te maken hebt met zuivere essentiële olie

 

 

Is de essentiële olie zuiver?

Wees er zeker van dat de olie die je koopt, ook echt een essentiële olie is en geen parfum, geparfumeerde olie of synthetische olie. Deze inferieure oliën zullen op zichzelf hun toepassingen hebben, maar ze bieden niet de voordelen van echte essentiële oliën. Heb je te maken met een echte essentiële olie, dan zal dit duidelijk op de fles vermeld staan.

De prijs van de essentiële olie

Wanneer je een olie tegenkomt waarbij de prijs veel lager is dan die van andere merken, dan kan het zijn dat de kwaliteit van deze olie niet is wat je zoekt. Om één ons essentiële olie te maken kan het honderden kilo’s plantenmateriaal kosten, pure essentiële oliën zullen dus vaak wat hoger geprijsd zijn.

Therapeutische werking

Er is geen officiële regel voor de definitie ‘therapeutische kwaliteit essentiële olie’. Toch zou je kunnen aannemen dat als deze term door een gerenommeerde fabrikant is gebruikt, dat de olie zuiver is en onder streng gecontroleerde omstandigheden is gedistilleerd.

De aanwezigheid van de naam van de plant op de verpakking

Op het flesje kunnen zowel de gewone naam als de botanische naam van de plant vermeld staan. Er zijn ook essentiële oliën die het land van herkomst vermelden. Dit toont vaak aan dat je met een olie van kwaliteit te maken hebt. Op oliën van de beste kwaliteit is op het etiket het distillatieproces, de distillatiedatum en de vervaldatum vermeld.

Biologische essentiële olie

Goede essentiële oliën komen van biologisch geteelde planten. Biologische oliën zijn vrij van pesticiden of andere giftige chemicaliën.

De verpakking

Over het algemeen worden essentiële oliën geleverd in kleine bruine glazen flesjes, en in veel gevallen met een druppel dispenser. Essentiële oliën verpakt in doorzichtig flesjes, plastic of metalen verpakkingen, kunnen van mindere kwaliteit zijn. Gerenommeerde merken gebruiken meestal geen rubber dopje, dit komt omdat geconcentreerde olie het rubber doet oplossen en de olie zal ruïneren.

Uitgevoerde tests

Of de olie is getest, is terug te vinden op de verpakking. Ook de website van de fabrikant zal, wanneer je te maken hebt met een kwalitatieve essentiële olie, informatie bevatten over eventuele uitgevoerde tests. Deze rapportages kunnen je meer vertellen over de zuiverheid van de olie

De top-7 essentiële oliën

Zoals al aangegeven zijn er veel verschillende essentiële oliën op de markt. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken. Merken die je tegenkomt zijn onder andere: Jacob Hoody, SENSA HOME, Chi of Aromed. Welk merk of welke olie voor jou de beste keuze is kunnen wij je niet vertellen aangezien dit afhankelijk is waar je naar op zoek bent. Wel kunnen wij voor jou de top-7 beste oliën op een rij zetten.

1. Jacob Hooy – 10 ml – Etherische Olie

Jacob Hooy Lavendel - 10 ml - Etherische OlieDeze olie is gewonnen uit geneeskrachtige planten en hebben hierdoor een stimulerende en genezende werking op spieren en organen. Deze olie is ideaal om te gebruiken voor verdamping.  Jacob Hooy heeft naast de essentiële oliën ook basis oliën die geschikt zijn voor verschillende behandelingen. Dit zijn tarwekiem-, St. Janskruid- en zoete amandelolie. Deze oliën zijn zeer geschikt als basis voor essentiële oliën.

Kenmerken:

 • Geleverd in druppelflacon
 • Beschikbaar in 12 verschillende soorten
 • Flacon van 10ml
 • Alleen geschikt voor uitwendig gebruik

2. Toco Tholin – 6 ml – Druppels

Toco Tholin - 6 ml - DruppelsOlie gebaseerd op 7 zuivere essentiële oliën. Deze olie helpt je om vrijer te ademen, werkt ontspannend en is ook goed te gebruiken als spierolie. Door één druppel op een zakdoek, op je kussen of je voorhoofd te doen merk je direct de werking van deze olie. Een aantal druppels toevoegen aan het badwater helpt je ontspannen.

Kenmerken:

 • Flacon van 6ml
 • Geleverd in druppelflacon
 • Geschikt voor uitwendig gebruik
 • Voor verschillende toepassingen zoals vrijer ademhalen, ontspanning of vermoeide en transpirerende voeten

3. Eucalyptus – Etherische olie

Eucalyptus - Etherische olieIdeaal voor het verjagen van muggen is deze essentiële olie van Jacob Hooy. Door een beetje van deze olie in een aromabrander te laten verdampen laten de muggen je met rust.

Kenmerken:

 • Ook geschikt voor mensen die last hebben van benauwdheid
 • Grote flacon van 30ml – ook beschikbaar in flacon van 100ml
 • Alleen geschikt voor uitwendig gebruik

4. Etherische Olie Set

Etherische Olie Set - Etherische Olie - Essentiele Olie - Eucalyptus - Aroma Diffuser Vulling - Gift - CadeauEen mooie set van 14 verschillende essentiële oliën. Hierdoor heb je een ruime keuze aan aroma’s om uit te kiezen. Ook kun je de verschillende oliën mengen om zo je eigen geur te ontwikkelen. Deze olie is zeer geschikt om met een aroma diffuser te verspreiden maar kan eventueel ook op stof of op de huid aangebracht worden.

Kenmerken:

 • 100% natuurlijke oliën
 • Flacons van 10ml
 • Door de variatie in aroma’s is er voor veel verschillende kwalen een beschikbare aroma in deze set
 • Alleen geschikt voor uitwendig gebruik

5. CareScent Etherische Olie Lavendel – 10ml

CareScent Etherische Olie Lavendel | Essentiële Olie voor Aromatherapie | Aroma Olie | Essential Oil | Aroma Diffuser Olie | Lavendelolie - 10mlDeze lavendelolie is van verschillende lavendelsoorten gemaakt. De olie heeft een frisse en bloemige geur met houtachtige ondertonen. De olie kan veelzijdig gebruikt worden maar staat vooral bekend om zijn ontspannende werking. Deze olie kan gebruikt worden in een diffuser, op de huid, in het bad of bij het schoonmaken.

Kenmerken:

 • 100% pure geur
 • Is uitstekend geschikt om te mengen met andere oliën
 • Handige flacon van 10ml.
 • Alleen geschikt voor uitwendig gebruik

6. Etherische essentiële oliën voor geurverspreider of aroma diffuser

Etherische essentiële oliën voor geurverspreider of aromadiffuser - 14 stuks14 verschillende geuren die geschikt zijn voor een aroma diffuser, een massage, in bad of als parfum. Deze oliën zijn geïnspireerd door natuurlijke materialen en komen in uiteenlopende aroma’s waardoor ze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Kenmerken:

 • Flesjes van 10ml. 200 druppels per flesje
 • Ideaal om met elkaar te mengen om zo je eigen geur te creëren
 • Zeer divers in toepassingen
 • Alleen geschikt voor uitwendig gebruik

7. Naturapharma Jojoba Olie 50 ml

Naturapharma Jojoba Olie 50 mlNatuurlijke olie van 100% jojoba. Deze olie is met name geschikt voor toepassing op de huid. Het houdt de huid soepel en helpt bij het herstel van wondjes.

Kenmerken:

 • 100% natuurlijk
 • Fles met een inhoud van 50ml
 • Ook geschikt voor het reinigen van de huid

Populaire essentiële oliën en hun toepassingen

Essentiële oliën zijn verkrijgbaar in veel verschillende aroma’s, maar welke aroma’s zijn nu het populairst?

 • Pepermunt

Pepermunt verlicht hoofdpijn en spierpijn, stimuleert de energie, en vermindert winderigheid en een trage spijsvertering.

 • Citroen

Citroen verlicht stress en angst, geeft smaak aan water en andere dranken, en is nuttig voor huishoudelijke reiniging vanwege de antimicrobiële eigenschappen.

 • Tea tree

Essentiele olie van tea tree is een krachtig antimicrobieel middel dat huidaandoeningen en infecties geneest.

 • Roos

Roos is een afrodisiacum en stemmingsverbeteraar. Roos hydrateert ook de huid.

 • Rozemarijn

Rozemarijn verlicht neus-, sinus-, en borstverstopping en verdunt slijm.

 • Lavendel

Lavendel kalmeert de zenuwen en bevordert de slaap.

 • Eucalyptus

Olie van eucalyptus verlicht de verstopping van de borst en de sinussen en helpt de geest helder en stimulerend te werken.

 • Gember

Olie van gember verlicht winderigheid, verzacht misselijkheid, stimuleert de spijsvertering en helpt bij constipatie.

 • Roomse kamille

Deze olie is nuttig bij menstruatiekrampen, het verlicht ook slapeloosheid en angst.

 • Kruidnagel

Kruidnagel biedt een breed scala aan antimicrobiële eigenschappen, het werkt goed om kiespijn te verdoven totdat je naar de tandarts kan.

Het mengen van essentiële oliën

Mengsels van essentiële oliën kun je zo kopen, je kunt ook makkelijk je eigen mengsel maken. Wil je je eigen essentiële oliën mengen, dan kunnen de volgende tips je hierbij helpen.

 • Bepaal hoe je het mengsel van oliën gaat gebruiken. Wil je een mix van oliën die opwekkend werkt, of wil je een olie die je helpt om te slapen of om je zenuwen te kalmeren? Ook kun je een mengsel van oliën maken die helpt bij het behandelen van een huidinfectie of spierpijn. Wat je doel ook is, kies altijd oliën met dezelfde werkende eigenschappen.
 • Wil je alleen een olie die een lekker geur afgeeft? Meng dan essentiële oliën in dezelfde geurgroep, zoals houtachtig, kruidig, citrus, bloemig of kruidig.
 • Bepaal welke olie de primaire olie wordt in jouw mengsel. Dit kan bijvoorbeeld de olie zijn die het lekkerste ruikt of misschien de olie die de sterkste eigenschappen heeft voor het effect dat je wilt bereiken.
 • Doe maar een paar druppels van de primaire olie in een schoon glazen flesje en voeg dan de andere oliën toe met een paar druppels per keer. Gebruik in het begin maximaal drie soorten oliën, totdat je meer ervaring hebt met het mengen van oliën.
 • Draai het flesje zachtjes rond en inhaleer. Druppel een paar druppels van de gemengde olie op een watje en laat het even zitten. Na een tijdje kun je ruiken of het mengsel de gewenste geur heeft.
 • Wil je de geur anders? Dan kan je deze druppel voor druppel aanpassen.
 • Heb je eenmaal een geur gevonden die je lekker vindt ruiken, vergeet dan niet de samenstelling op te schrijven zodat je deze de volgende keer weer kunt maken.
 • Door volop te variëren en te experimenteren, ontwikkel je uiteindelijk je eigen favoriete geur.

Wat kosten essentiële oliën

De prijzen voor essentiële oliën kunnen heel erg variëren, let bij de prijs van de olie goed op de samenstelling. Goedkopere olie is meestal geen zuivere olie, of olie van lagere kwaliteit.

De prijs voor een flesje olie begint vanaf ongeveer € 5,- voor een flesje van 10ml. Deze prijs kan oplopen tot € 35,-. Daartussen zie je veel verschillende prijzen en verpakkingen.

In veel gevallen is het vaak voordeliger om een set essentiële oliën te kopen in plaats van de losse flesjes, als je graag verschillende geuren gebruikt natuurlijk.

Tips en weetjes

 • Koop je een mengsel van essentiële oliën, dan moet op het etiket vermeld staan welke oliën erin verwerkt zijn.
 • Kies organische, therapeutische kwaliteit, 100% zuivere essentiële oliën van gerenommeerde bedrijven voor de beste resultaten. Je betaalt dan misschien iets meer, maar de kwaliteit is beter en het is de prijs zeker waard.
 • Omdat essentiële oliën zeer geconcentreerd zijn, kun je ze het beste verdunnen met een paar druppels dragerolie voordat je ze rechtstreeks op je huid aanbrengt. Als ruwe richtlijn voor uitwendig gebruik, verdun je 10 druppels essentiële olie met een theelepel draagolie zoals amandel-, jojoba-, of kokosolie.

Veel gestelde vragen

Werkt aromatherapie echt?

Hoewel er geen uitgebreide studies zijn over de doeltreffendheid van aromatherapie, hebben vele kleine studies aangetoond dat verschillende oliën goede resultaten opleveren. Met name van lavendel is aangetoond dat het een sterk anti-angst- en anti-insomnia- effect heeft. Tea tree olie is een andere essentiële olie waarvan bewezen is dat ze vele soorten huisinfecties en irritaties kan bestrijden.

Hoe moet ik mijn essentiële oliën bewaren?

Om de kracht van je essentiële oliën te behouden, is het het beste als je ze uit de buurt van direct licht, hitte, overmatige vochtigheid of plaatsen waar de temperatuur veel schommelt, houdt. Laat een flesje olie niet te lang open staan, blootstelling aan zuurstof breekt de oliën af. Laat ook nooit water of andere vloeistoffen op de dispenser van het flesje druppelen.

Lees ook:

 

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.