Home Gezondheid Beste glucosemeter kopen

Beste glucosemeter kopen

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Ben jij één van de vele diabetespatiënten die ons land kent? Dan ben je waarschijnlijk zeer bekend met glucosemeters. Dit kleine apparaatje wordt gebruikt om het bloedglucosegehalte te meten, op elk willekeurig moment. De glucosemeter geeft dan vervolgens aan of dit gehalte hoog, laag of precies goed is. Veel diabetespatiënten testen hun bloed soms wel tien keer per dag, afhankelijk van de omstandigheden. Op basis van de resultaten uit de meting, kiezen ze een vervolgactie. Dit kan zijn het spuiten van insuline voor een hoge bloedsuikerspiegel, of het nemen van een glucose tablet of frisdrank op basis van suiker of sinaasappelsap, bij een lage bloedsuikerspiegel.

Het proces en gebruik van de verschillende glucosemeters is nagenoeg gelijk. Het begint in de meeste gevallen met het plaatsen van een teststrip in de glucosemeter, en vervolgens het afnemen van een kleine hoeveelheid bloed uit een vinger of een ander daarvoor bestemd gebied. Dit prikken gebeurt met een speciaal prikapparaat. Na het prikken wordt het bloed op de teststrip geplaatst en meet de glucosemeter de glucosespiegel. Binnen enkele seconden kan het resultaat afgelezen worden.

Glucosemeter kopen? Bekijk hier direct de top-10 van de best beoordeelde glucosemeters!

Glucosemeter via de zorgverzekeraar

Glucosemeters worden in veel gevallen vergoed door de verzekering. Hierbij is de keuze in het type meters vaak beperkt tot bepaalde merken. De verhouding glucometer en teststrips is vergelijkbaar met een scheerapparaat en de bijbehorende scheermesjes: de glucosemeter zelf is vaak relatief goedkoop, terwijl de teststrips zeer kostbaar kunnen zijn.

Dit is de reden dat veel zorgverzekeraars onderhandelen over speciale tarieven voor teststrips. Hetzij rechtstreekst met de fabrikant, of met leveranciers die samenwerken met verschillende zorgverleners.

Zelf een glucosemeter aanschaffen is natuurlijk ook een optie. Deze optie kun je overwegen wanneer je verzekeraar niet het apparaat vergoedt dat je graag wilt hebben, of wanneer je graag een reserve meter wilt hebben. Ook mensen die mogelijk pre-diabetisch zijn of vatbaar zijn voor een lage bloedsuikerspiegel, kunnen overwegen om een glucosemeter aan te schaffen.

Glucosemeters en hun kenmerken

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de keuze van een glucosemeter. Persoonlijke voorkeur speelt hierbij een rol. Kenmerken waarmee je rekening mee kunt houden wanneer je de verschillende glucosemeters vergelijkt zetten we voor je op een rij:

De nauwkeurigheid van de glucosemeter

Het resultaat van de meting wordt gebruikt om een belangrijke beslissing te nemen over hoeveel insuline je moet nemen voor een maaltijd, of in geval van een laag bloedsuikerspiegel, hoeveel suiker er nodig is om de lage waarde te corrigeren. Glucosemeters zijn medische hulpmiddelen, daarom is het van belang dat ze nauwkeurigheid garanderen.

Verschillende methodes van testen

Glucosemeter

Glucosemeters kunnen onderling verschillen in de hoeveelheid bloed die nodig is om een nauwkeurig resultaat te geven. Meters die aangeven dat er voor de test ‘weinig bloed’ nodig is, kunnen zeer geschikt zijn voor mensen die vaak moeten testen. Immers, hoe minder bloed er nodig is voor een test, hoe beter.

De codering van de teststrips

Elke glucosemeter gebruikt in veel gevallen zijn eigen merk teststrips, en elke verpakking teststrips heeft een code. Voor het testen vergelijk je de code op de strip, met de code op de meter. Dit is niet een heel ingewikkeld proces, maar het kan soms vervelend zijn om dit elke keer te controleren. Bij sommige nieuwere of geavanceerdere glucosemeters is deze codering niet nodig. Of die zijn in staat om de code automatisch te lezen en zo nodig aan te passen.

De grootte van de glucosemeter

Glucosemeters kunnen variëren in grootte en vorm. Er zijn de wat grotere apparaten die lastig mee te nemen zijn, maar er zijn ook glucosemeters in zakformaat. Patiënten die meerdere keren per dag moeten meten, kunnen kiezen voor een glucosemeter in een handige meeneemetui. Hierin past de meter, de teststrips en het prikapparaat.

Het opslaan van de meetresultaten

Het volgen van patronen en trends is voor diabetespatiënten zeer belangrijk. Door het krijgen van inzicht in factoren als tijdstip van de dag en de invloed van beweging en voedsel, kunnen de meetresultaten je arts uiteindelijk helpen bij het voorschrijven van medicijnen. En het bepalen van de vereiste insulinehoeveelheid. Een glucosemeter die de meting, de datum en het tijdstip kan opslaan, is daarom aan te raden. Bij sommige glucosemeters kunnen de resultaten door een arts worden gedownload.

Interactiviteit met andere apparaten

Nieuwere glucosemeters kunnen beschikken over een bluetooth optie. Hierdoor kan de meter gekoppeld worden met de smartphone of een tablet.

De prijs van de glucosemeter

Glucosemeters kunnen variëren in prijs van € 15,- tot ongeveer € 70,-. Waarbij de wat duurdere modellen opties hebben als bluetooth, automatische codering of prikpennen waarbij je gegarandeerd maar één keer hoeft te prikken. Veel opties op de duurdere apparaten, zijn vaak ‘nice to have’ opties. De nauwkeurigheid en het gebruikersgemak zijn voor glucosemeters de belangrijkste kenmerken.

De prijs van de teststrips

De aanschaf van de glucosemeter zelf hoeft niet duur te zijn, maar de bijbehorende teststrips kunnen sterk in prijs verschillen. Veel verzekeraars vergoeden de kosten voor teststrips, maar wanneer je hier geen recht op hebt, kunnen deze kosten aardig oplopen. De test strips zijn vaak verkrijgbaar in verpakkingen van 50 stuks. Waarbij je dan rond de € 15,- tot € 20,- betaalt voor één verpakking. Gebruikers die meerdere keren per dag prikken, zullen meerdere verpakkingen per maand gebruiken. Hierdoor kunnen de kosten dus al snel oplopen

Top-7 best beoordeelde glucosemeters

Wanneer je op zoek gaat naar glucosemeters, kom je in aanraking met merken als Beurer, Roche, medisana, Accu-chek, en verschillende andere merken. Deze merken leveren de glucosemeter, teststrips en lancets zowel los als in complete sets. De juiste keuze voor de juiste glucosemeter en bijbehorende accessoires kan soms makkelijker gemaakt worden door de beoordeling van andere gebruikers. Wij zetten dan ook de top-7 best beoordeelde glucosemeters en hun accessoires voor je op een rij:

1. Accu Chek Instant per 50 teststrips

Accu Chek Instant per 50 teststripsDe teststrips van Accu Chek bepalen de hoeveelheid glucose in je bloed. Deze teststrips zijn geschikt voor gebruik met een Accu Chek bloedglucosemeter.

Kenmerken:

 • Slechts een kleine hoeveelheid bloed nodig voor een correcte meting
 • Absorbeert het bloed snel, waardoor je al binnen vier seconden een meting kunt uitvoeren
 • Worden geleverd in hersluitbare pot, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn

2. Beurer Lancets 100 stuks voor glucosemeter

Beurer Lancets 100 stuks voor glucosemeterGesteriliseerde lancets geschikt voor een beurer glucosemeter. De lancets zijn veilig verpakt waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn.

Kenmerken:

 • Eenvoudig te bedienen
 • Een zachte methode voor bloedafname
 • Verpakt in hersluitbare zakjes

3. Ht One veiligheidslancetten 1,5mm 100 stuks

Ht One veiligheidslancetten 1,5mm 100 stuksDeze lancetten bestaan uit een houder met lancet voor eenmalig gebruik. Dankzij het automatische terugtreksysteem wordt voorkomen dat de naald na gebruik blootgesteld blijft, waardoor wordt voorkomen dat je jezelf of iemand anders per ongeluk prikt.

Kenmerken:

 • Met veiligheidsmechanisme, wat prikincidenten voorkomt
 • Geen prikpen nodig
 • Zeer hygiënisch

4. CareSens CareLance prikpen

CareSens CareLance prikpenPrikpen geschikt voor het gebruik met de bijbehorende lancetten, die separaat gekocht kunnen worden. De lancet kan na het prikken automatisch uit de prikpen verwijderd worden.

Kenmerken:

 • Ook geschikt voor lancetten van andere merken
 • Zeven verschillende prikdieptes

5. Accu Chek Instant Startset Glucosetest – Met 10 Lancetten, Prikpen

Accu Chek Instant Startset Glucosetest - Met 10 Lancetten, PrikpenGlucosemeter die eenvoudig is in gebruik.  Nauwkeurige meting die af te lezen is door kleuren. De meting kan afgenomen worden met een minimale hoeveelheid bloed en kan al binnen vier seconden een resultaat geven.

Kenmerken:

 • Volledige startset inclusief prikpen, lancet en bewaaretui
 • Resultaten kunnen draadloos overgebracht worden naar een mobiel apparaat
 • Door gebruik van kleuren kan de meting makkelijk afgelezen worden

6. CareSens Dual glucose en ketonen startset, incl. meter, prikpen, 110 glucosestrips en 110 lancetten

CareSens Dual glucose en ketonen startset, incl. meter,prikpen, 110 glucosestrips en 110 lancettenDeze meter meet zowel het glucosegehalte als het ketonen gehalte in het bloed. De meter heeft grote knoppen en een helder display waardoor deze makkelijk is in gebruik.

Kenmerken:

 • Complete set inclusief lancetten en teststrips
 • Strips voor het meten van ketonen dienen separaat aangeschaft te worden
 • De gemeten waarden kunnen worden bijgehouden in een app

7. Diatesse XPER glucose/ketonen startpakket

Diatesse XPER glucose/ketonen startpakketEen meter die snel het glucosegehalte en de ketonen in het bloed kan meten. De meter kan gekoppeld worden aan de bijbehorende app, waardoor metingen overzichtelijk kunnen worden opgenomen in grafieken en statistieken.

Kenmerken:

 • Complete set inclusief teststrips, prikpen en lancetten
 • Testrips van andere modellen en merken passen niet op dit model
 • Met handige opbergetui

Glucosemeters van de toekomst

Binnen de gezondheidszorg volgen nieuwe ontwikkelingen zich razendsnel op. Dit is zeker ook het geval bij glucosemeters. Het doel is uiteindelijk om het meten van de bloedglucosewaarden steeds makkelijker te maken. Mogelijkheden hiervoor zijn:

Smartphone glucosemeters

Verschillende glucosemeters zijn al in staat om met de smartphone te communiceren. Sommige merken ontwikkelen glucosemeters die als extra accessoire aan je smartphone gekoppeld kunnen worden. Deze kleine apparaten hebben hun eigen merk teststrips, en werken met een app die is gemaakt voor iOS en Android. De app maakt het makkelijker om informatie met je arts te delen, en kan ook je voedsel inname en lichaamsbeweging bijhouden.

Pijnloos testen

Pijnloos testen wordt gedaan door een meter die gebruik maakt van radiogolven met een laag vermogen en sensoren die je BG-niveau meten. De sensor wordt ergens op het lichaam bevestigd, bijvoorbeeld aan je oorlel of onder je arm, en is in staat om de glucosewaarde te meten. In veel gevallen kunnen deze ook direct naar een bijbehorende app verzonden worden.

Meting via contactlenzen

Google heeft een patent verworven voor glucose-sensing contactlenzen. Dit is een systeem dat een sensor, chip en antenne bevat.

 

Tips om diabetes onder controle te krijgen

Dankzij verschillende technologische vooruitgangen, is diabetes niet langer de grote last zoals die 20 jaar geleden was. Om diabetes onder controle te houden zijn er verschillende tips:

 • Test je bloedglucosegehalte bij het wakker worden, twee uur na de maaltijd en voor het slapen gaan.
 • Beperk de inname van koolhydraten
 • Vermijd dieetdranken met kunstmatige zoetstoffen
 • Laat jaarlijks je ogen onderzoeken op glaucoom en andere oogziekten
 • Ga ten minste twee keer per jaar naar de tandarts voor controle
 • Laat je voeten regelmatig onderzoeken op zweren en om je nagels te laten knippen
 • Je kunt een insulinepomp overwegen als optie voor herhaalde injecties

Belangrijk: Deze tips zijn geen vervanging voor medische zorg. Als je diabetes hebt, is het altijd belangrijk om onder controle te staan bij een arts.

Veelgestelde vragen

Wat is de invloed van de teststrips op de prijs van de glucosemeter?

Teststrips kunnen prijzig zijn. Eén op de tien test zal resulteren in een foutcode van je glucosemeter. Deze foutcode geeft aan dat het monster te klein is, of dat er aan andere fout is zoals bijvoorbeeld een lege batterij.

Hebben diabetici van type 1 en type 2 een glucosemeter nodig?

Ja, zowel type 1-diabetici, waarbij het lichaam geen insuline aanmaakt, als type 2-diabetici, waarbij het lichaam beperkte hoeveelheden insuline aanmaakt, hebben glucosemeters nodig. Type 1 patiënten testen hun bloedglucose vaker.

Wat is een continue glucosemeter?

Een continue glucosemeter is een medisch apparaat dat continue de bloedglucosewaarden van de patiënt bijhoudt. Het is een systeem met zender, die op het lichaam gedragen wordt, en een ontvanger die de informatie vastlegt. Nieuwere continue glucosemeters hebben in veel gevallen een smartphone app. Deze kan als ontvanger fungeren en de meetwaarden kunnen opslaan. Continue glucosemeter gebruikers, hebben ook een glucometer nodig om hun apparaten op regelmatige tijdstippen te ijken.

Lees ook:

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.