Home Gezondheid Handige tips bij het gebruik van een glucosemeter

Handige tips bij het gebruik van een glucosemeter

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Diabeteszorg wordt afgestemd op elke individuele patiënt. Sommige patiënten moeten hun bloedglucose vaker controleren dan anderen. Hoe vaak je je glucosemeter gebruikt, wordt bepaald in samenspraak met je arts. Zelfcontrole van de bloedglucosewaardes wordt aanbevolen voor alle mensen met diabetes, vooral voor mensen die insuline gebruiken.

De bloedglucosemeter leren gebruiken

Niet alle glucosemeters werken hetzelfde. Het is belangrijk om te weten hoe je je glucosemeter moet gebruiken en hoe je de resultaten moet lezen. Hiervoor kun je worden opgeleid door een diabetesvoorlichter. De diabetesvoorlichter kijkt met je mee bij het testen van je glucose, om er zeker van te zijn dat je de meter juist gebruikt. Deze begeleiding is in veel gevallen een onderdeel van een algemeen diabetesvoorlichtingsprogramma.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de teststrips en de meter. Bewaar deze gebruiksaanwijzing altijd goed, zodat je eventuele problemen kunt oplossen en foutcodes kunt lezen en oplossen.

Algemene instructies voor het gebruik van een glucosemeter

  • Was je handen met water en zeep, en droog ze volledig af. Je kunt ook het gebied schoonmaken met een beetje alcohol.
  • Prik de vingertop met een lancet.
  • Houd de hand naar beneden en houd de vinger vast totdat er een klein druppeltje bloed verschijnt.
  • Vang het bloed op met de teststrip
  • Noteer het testresultaat

Volg altijd de instructies in de gebruiksaanwijzing op voor het inbrengen van de teststrip en het gebruik van de meter.

Belangrijke kenmerken van een glucosemeter

Glucosemeters hebben verschillende kenmerken die je moet kennen voordat je de meter gaat gebruiken. De kenmerken wijken vaak af per meter, het is daarom belangrijk dat je deze kenmerken van je eigen meter kent.

Meetbereik

De meeste glucosemeters kunnen glucosespiegels over een breed bereik van waarden aflezen. Glucosemetingen zijn niet lineair over het gehele bereik. Als je een extreem hoge of lage waarde van je meting krijgt, zul je eerst een nieuwe meting moeten doen, om de eerste te bevestigen.

Glucose in volbloed vs. Plasmaglucose

De glucosespiegel in plasma, dit is één van de bestanddelen in bloed, zijn over het algemeen 10-15% hoger dan wanneer je een glucosemeting doet in volbloed. Dit is belangrijk omdat thuisbloedglucosemeters de glucose in volbloed meten, terwijl de meeste laboratoriumtests de glucose in plasma meten. Er komen steeds meer meters op de markt die de meetresultaten in plasma geven, hierdoor is een laboratorium meting makkelijker te vergelijken met een thuismeting. Bij het lezen van de meting en het vergelijken van metingen is het dus belangrijk om te weten of het een volbloed meting of een plasma meting is geweest.

Het schoonmaken van de glucosemeter

Sommige meters moeten regelmatig schoongemaakt worden om een nauwkeurige meting te geven. Maak de meter schoon volgens de specificaties in de gebruiksaanwijzing, veelal met water en zeep en met een vochtige zachte doek.

De juiste wijze van schoonmaken voorkomt schade aan gevoelige onderdelen. Gebruik geen alcohol, reinigingsmiddelen met ammoniak, glasreiniger of schurende reinigingsmiddelen. Er zijn ook meters op de markt die een elektronische waarschuwing geven wanneer de meter schoongemaakt moet worden. Een beperkt aantal meters kan alleen door de fabrikant schoongemaakt worden.

Vraag advies bij twijfel over je glucosemeter

Glucosemeters kunnen gekocht worden bij diverse online winkels, ook zijn deze verkrijgbaar bij de zorgwinkel. Een glucosemeter is een medisch hulpmiddel, het is dan ook belangrijk dat je bij twijfel en vragen over het gebruik van je glucosemeter, altijd contact opneemt met een arts of specialist.

Twijfel je over de nauwkeurigheid van de glucosemeter? Laat dan de meter altijd nakijken, om er zeker van te zijn dat je de juiste resultaten verkrijgt. Afwijkingen in de metingen zijn herkenbaar door grote verschillen tussen de verschillende metingen.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.