Home Gezondheid Hoe draag je een kniebeschermer

Hoe draag je een kniebeschermer

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Kniebeschermers helpen om je knie te ondersteunen en te beschermen, ze zijn vaak nodig bij een lichte knieblessure met kraakbeen- of ligamentbeschadiging. Een goede kniebeschermer vermindert de pijn en versnelt het genezingsproces door je bewegingsvrijheid te beperken.

Voor de beste bescherming is het belangrijk dat je je kniebeschermer op de juiste wijze draagt. Daarnaast is het belangrijk dat je voor een volledig herstel de juiste bescherming draagt die is afgestemd op je blessure en zoals die is geadviseerd door je arts.

Hoe je een kniebeschermer aantrekt en zo comfortabel mogelijk draagt, lees je in dit artikel. Ook lees je hier hoe je je het beste kunt beschermen tegen toekomstige blessures.

Hoe trek je een kniebeschermer aan

Het klinkt heel makkelijk maar het kan soms lastig zijn om de kniebeschermer aan te trekken.

De juiste maat

Het type en de ernst van de blessure bepalen welke kniebeschermer het beste bij je past. Bij een lichte verstuiking is een compressieband voor om de knie geschikt, voor ernstige blessures zal je een stevigere kniebeschermer nodig hebben met metaal of kunststof met versterkte scharnieren.

Aanbrengen op de geblesseerde knie

Rol je broek op zodat je de kniebeschermer op de juiste plek op knie kunt plaatsen. Een elastische compressieband kun je nu via je voet over je been heen trekken en over de knie heen plaatsen. Bij een kniebescherming met een wikkelband leg je de kniebeschermer op de knie en wikkel je de banden om je been. Zorg voor twee vingers ruimte tussen je been en de band om te voorkomen dat deze te strak is aangetrokken.

Centreer de kniebeschermer op je knieschijf

Veel kniebeschermers hebben een opening aan de voorkant waar je knie in past, als je knie op de juiste manier door dit gat zit dan zit de bescherming op de juiste plaats. Op deze manier zit de kniebeschermer het meest comfortabel en blijft de huid geventileerd. Wanneer de kniebeschermer in de huid knelt of snijdt, verschuif de band dan een stukje totdat hij goed zit. Zorg ervoor dat de banden niet te strak aangetrokken worden om beknelling te voorkomen. Door de band precies goed aan te trekken, voorkom je dat deze gaat glijden tijdens het bewegen.

Hoe draag je de kniebeschermer zo comfortabel mogelijk

De juiste kleding

De kniebeschermer blijft goed op zijn plek zitten wanneer je deze onder de kleding draagt. Loszittende kleding zoals sportkleding, over de kniebeschermer, zit vaak comfortabeler.

Doe de kniebeschermer even af

Door de kniebeschermer even af te doen op bepaalde momenten geef je je huid de kans om te ademen. Zorg er wel voor dat je op die momenten je knie niet overbelast. Probeer daarom, wanneer je de kniebeschermer niet om hebt, zoveel mogelijk rust te nemen. Je arts kan je vertellen hoe vaak en hoe lang je de kniebeschermer af kunt doen.

Bescherm jezelf tegen verder letsel

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je verder letsel oploopt of dat je blessure verergert. Let daarom ook op de onderstaande punten.

Je arts weet het altijd beter

Luister altijd naar je arts en vertrouw deze wanneer het gaat om je blessure. Een arts kan je belangrijke informatie geven over het herstel van je blessure. Bijvoorbeeld welke kniebeschermer je het beste kunt dragen, hoe lang je deze moet dragen en welke bewegingen je het beste kunt vermijden. Heb je nog vragen, stel deze dan aan je arts zodat je volledig geïnformeerd bent over het herstel van je blessure.

Vermijdt druk op je kniegewricht

Probeer zoveel mogelijk je geblesseerde been te ontzien en draag je gewicht op je sterke been. Totdat je knie volledig hersteld is zal deze kwetsbaar zijn voor drukveranderingen. Bij ernstige blessures kan een arts adviseren om krukken te gebruiken bij het lopen.

Beperk je bewegingsbereik

Het doel van de kniebeschermer is om te voorkomen dat je geblesseerde been te veel buigt, maar ook tijdens het dragen van de kniebeschermer kan te veel flexie en rotatie de blessure in je knie verergeren. Het kan daarom raadzaam zijn om tijdens het herstel van een knieblessure, de knie zoveel mogelijk recht, hoog en ontspannen te houden.

Lees ook

 

 

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.