Home informatie Hoe gebruik je een thermometer?

Hoe gebruik je een thermometer?

door Redactie
0 comment

Voor het nauwkeurig opmeten van een temperatuur is het correct gebruiken van een thermometer essentieel. Door de diversiteit aan thermometers kan het lastig zijn om te bepalen welke thermometer het meest geschikt is. Welke thermometer er het beste past bij jou en je gezin wordt medebepaald door het gebruikersgemak.

Voor het opmeten van je temperatuur of die van je gezinsleden geldt altijd:

  • Was je handen grondig met water en zeep
  • Ontsmet de thermometer voor en na elk gebruik

De digitale staafthermometer

De digitale staafthermometer kan oraal, rectaal of onder de oksel gebruikt worden.

Oraal

Zorg ervoor dat er tenminste vijftien minuten voor het opmeten van de temperatuur niet gegeten of gedronken is, dit kan de meting beïnvloeden.  Plaats het uiteinde van de thermometer onder de tong en zorg dat de mond volledig gesloten is. Houdt de thermometer ongeveer 40 seconden op dezelfde plaats. Afhankelijk van de thermometer zal deze een signaal geven als de temperatuur is opgemeten of de temperatuur loopt niet verder op. 

Rectaal

Het rectaal opmeten van de temperatuur met een digitale staafthermometer wordt meestal gedaan bij baby’s en kinderen tot 3 jaar. Doe een kleine hoeveelheid vaseline op de sensor, de tip van de thermometer.  Zorg dat je kind op de buik ligt, dit kan op schoot of op een tafel zijn, of leg het kind op de rug met de benen naar de borst gebogen. Je kunt met één hand de benen van je kind omhoog houden. Steek de thermometer voorzichtig in de anus tot de tip volledig is ingebracht. Wacht tot de thermometer een geluidssignaal afgeeft of tot de temperatuur niet verder oploopt. 

Axillair (onder de oksel)

Bij het axillair opmeten wordt de thermometer onder de oksel geplaatst, dit is vooral handig bij jonge kinderen of volwassenen waarvan de temperatuur niet veilig oraal of rectaal gemeten kan worden. Deze methode is minder nauwkeurig dan oraal of rectaal, maar kan worden gebruikt als een snelle eerste controle. Deze meting wordt uitgevoerd op de blote huid, zorg er daarnaast voor dat de huid droog is om de meest nauwkeurige meting te krijgen. De thermometer kan op zijn plaats gehouden worden door je kind zijn of haar armen voor de borst te laten vouwen. Afhankelijk van het type thermometer geeft deze een signaal wanneer de meting klaar is.

De oorthermometer

Bij de oorthermometer wordt de temperatuur in het oor gemeten door infrarood warmte. Je meet de temperatuur door zachtjes de bovenkant van het oor iets terug te trekken waardoor de gehoorgang opent. De tip van de thermometer wordt ingebracht in het voorste gedeelte van de gehoorgang, totdat de gehoorgang volledig is afgesloten, je hoeft hiervoor geen extra druk uit te oefenen. Afhankelijk van het type thermometer houdt je de knop 1 tot 2 seconden ingerukt, tot er een toon klinkt. De temperatuur kan nu afgelezen worden. De oorthermometer kan niet gebruikt worden bij hele jonge kinderen, bij kinderen met veel oorsmeer of bij kinderen met oorpijn. 

Voorhoofd thermometers en contactloze thermometers

Net als bij de oorthermometers gebruiken de voorhoofd thermometers en de contactloze thermometers, infrarood om de temperatuur op te meten. De contactloze thermometers kunnen over het gehele lichaam gebruikt worden en de voorhoofd thermometers zijn vooral gericht op de temporale slagader, die door het voorhoofd loopt. Bij deze thermometers meet je op dezelfde wijze de temperatuur, alleen de plek van opmeten wijkt af. Bij het meten van de temperatuur richt je de thermometer op de gewenste plek, afhankelijk van het type en model houdt je de knop kort ingedrukt om de meting te starten en vervolgens de temperatuur af te lezen. 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.