Home Gezondheid Hoe kies je de juiste enkelband

Hoe kies je de juiste enkelband

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Enkelblessures komen vaak voor en ze kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Gelukkig helpt een enkelband om je enkel te ondersteunen tijdens je herstel. Wat voor soort enkelband heb je eigenlijk nodig, één met een klittenbandsluiting, een elastische, een hoge of een lage enkelband? Het kiezen van de juiste enkelband, kan soms verwarrend zijn.

Onderstaand enkele aandachtspunten bij het kiezen van een enkelband.

De functie van de enkelband

Wat kan een enkelband toevoegen aan het herstel van je blessure? Het antwoord op deze vraag kan je helpen om het juiste type enkelband te kiezen. De verschillende functies kunnen zijn:

  • Ondersteuning van het enkelgewricht door middel van compressie, stabilisatie en warmte
  • Voorkomen dat de enkel beide kanten op rolt tijdens een training
  • Voorkomen van verder letsel
  • Verbetering van je prestaties
  • Verhogen van het bewustzijn van een blessure

Wat voor soort enkelband heb je nodig

Het type enkelband is afhankelijk van de reden dat je de enkelband gaat dragen, is dit preventief of voor het herstel van een blessure. Afhankelijk van de reden kies je voor een compressie enkelband of een stevige enkelband met een kunststof omhulsel.

  • De compressie enkelband draag je preventief of bij een lichte blessure of stijve enkel. Deze enkelbanden zijn vaak gemaakt van elastisch materiaal en zijn makkelijk aan en uit te trekken.
  • Enkelbanden met een klittenbandsluiting of andere vorm van sluiting bieden extra ondersteuning omdat ze verstelbaar zijn, ook dit type enkelband zorgt voor extra compressie en stevigheid. Met dit type enkelband kun je blijven bewegen terwijl je enkels extra ondersteuning krijgen. Deze enkelbanden zijn geschikt wanneer je herstellende bent van een blessure en de extra ondersteuning tijdens het sporten nog nodig hebt.
  • Stijve enkelbanden hebben meestal een kunststof omhulsel en zorgen dat je enkelgewricht op zijn plek blijft. Deze wordt gebruikt bij ernstige enkel blessures.

Wat voor blessure wil je behandelen met de enkelband

Heb je te maken met een ernstige enkelblessure dan heb je meer steun en stabilisatie nodig in je enkel. Een stijvere enkelband, die eventueel op maat gemaakt kan worden, kan dan het herstel bespoedigen en erger voorkomen.

Wanneer je enkelblessure al grotendeels genezen is dan kan je baat hebben bij een compressie enkelband tijdens je trainingen. Afhankelijk van de ernst van de eerdere blessure kan dit eventueel ook een enkelband met klittenband sluiting zijn. Deze enkelbanden geven je enkels steun en maken je bewust van je herstel. Met het dragen van deze enkelbanden kun je de intensiteit weer langzaam opbouwen en het dragen van de band zo weer afbouwen.

Wanneer je chronische enkelklachten hebt geeft de compressie enkelband extra ondersteuning tijdens je activiteiten, deze verzachten de pijn en kunnen ernstig letsel voorkomen. Ook helpt deze enkelband bij het verlichten van zwelling en vochtophoping.

Wat wil je uitgeven aan een enkelband

Enkelbanden hoeven niet duur te zijn in aanschaf, een compressie enkelband heb je al voor een paar euro. De wat stijvere enkelbanden zijn vaak wat duurder in de aanschaf. Belangrijk bij de aanschaf is dat de enkelband past bij het type blessure, ga je besparen op de enkelband en kies je er hierdoor één die niet past bij de blessure dan loop je het risico dat je meer schade aanbrengt aan je enkel.

De definitieve keuze van jouw enkelband

Belangrijk is dat een enkelband goed past en comfortabel aanvoelt. Een enkelband die te strak zit kan de bloedtoevoer afsluiten, een enkelband die te ruim is kan wondjes aan de voeten veroorzaken. Twijfel je aan het type enkelband dat je nodig hebt, raadpleeg dan een specialist. Heb je een enkelband gekozen maar blijf je klachten houden ondanks het dragen van de enkelband? Raadpleeg ook dan een specialist.

Lees ook:

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.