Home Advies Hoe kies je een goede foam roller?

Hoe kies je een goede foam roller?

door Redactie
0 comment

Foam rollers laten u toe uw eigen diepe weefselmassage te doen, ook wel bekend als “zelf toegediende myofasciale bevrijding” (SMR). Het proces laat je je eigen lichaamsgewicht gebruiken, op gecontroleerde wijze, om je spieren te stimuleren en te ontspannen.

Als je al geprobeerd hebt om een foam roller te gebruiken, kan het zijn dat je er een haat/liefde verhouding mee hebt. Het proces van het gebruik van de roller kan ongemakkelijk zijn, maar het masseren van knopen (ook wel triggerpoints of myofasciale verklevingen genoemd) kan helpen om uw spieren te bevrijden van hun grip. Sommige atleten melden een groter bewegingsbereik, een betere doorbloeding en een kortere hersteltijd na het gebruik.

Bij het kiezen voor een foam roller zijn er drie belangrijke overwegingen:

 • Dichtheid: Foam rollers zijn er in verschillende dichtheden, wat bepaalt hoe ze zich voelen en voor wie ze het meest geschikt zijn.
 • Oppervlaktestructuur: Sommige foam rollers hebben ribbels en knoppen voor het aanbrengen van verschillende drukhoeveelheden, terwijl andere rollen glad zijn.
 • Vorm en grootte: De vorm en grootte van de foam roller heeft invloed op de manier waarop u deze gebruikt.

Leestip: De voordelen van het gebruiken van een foam roller

Foam roller Dichtheid

Foam rollers zijn er in verschillende dichtheden, wat een primaire factor is in hoe effectief ze zijn bij diepe weefselmassage. Het gebruik van een te zachte roller kan voor onvoldoende druk zorgen, terwijl een te harde foam roller kneuzingen en trauma’s kan veroorzaken, wat kan resulteren in pijn en een negatief effect kan hebben op uw prestaties.

Als u net begint met het gebruik van een foam roller, kies dan een roller die aan de zachtere kant is. Naarmate je techniek verbetert en je spieren zich aanpassen, kun je overgaan tot het gebruik van een dichtere (hardere) roller. Dichtere rollers zijn ook beter voor langdurig gebruik omdat ze duurzamer zijn. Zachtere rollers kunnen na veel gebruik blijvend vervormen, wat aangeeft dat het tijd is om de roller te vervangen.

De kleur van de wals kan een hint geven aan de dichtheid, waarbij wit het zachtst en zwart het hardst is. Blauwe en rode walsen hebben een gemiddelde dichtheid. Dit kan echter per merk verschillen. Een eenvoudige manier om te testen is om rollen te knijpen om hun relatieve stevigheid te beoordelen.

Leestip: Wanneer en hoe gebruik je een foam roller?

Foam roller Oppervlaktestructuur

Sommige rollers hebben ribbels en knoppen die het mogelijk maken om verschillende drukintensiteiten toe te passen en een meer gerichte massage uit te voeren. Andere rollers zijn glad.

 • Gladde rollers: Dit basisontwerp zorgt voor een gelijkmatige druk over de gehele lengte van de roller. Een gladde foam roller is een goede keuze voor iemand die net aan het rollen is, omdat de druk niet zo intens is als bij een structuurroller. Ook zijn gladde schuimrollen doorgaans minder duur dan structuurrollen.
 • Textuurwalsen: Het nabootsen van de handen van een masseuse, ribbels en knoppen op een foam roller kan zorgen voor een nauwkeurigere, gerichte massage om de knopen in uw spieren weg te werken. Veel rollers hebben een verschillende textuur, zodat u de juiste hoeveelheid druk kunt vinden.

Foam roller vorm en grootte

Schuimrollen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

 • Lengte: Lange rollen (ongeveer 36 inch) zijn veelzijdig en een goede keuze voor uw eerste foam roller. Ze werken goed voor uw rug omdat ze lang genoeg zijn om uw hele rug te overspannen wanneer ze loodrecht op uw wervelkolom worden geplaatst. Ze zijn ook stabieler dan kortere rollers wanneer u werkt aan uw quads, hamstrings en andere lichaamsdelen.
 • Kortere lengtes (ongeveer 24 inches) werken goed om kleinere gebieden zoals armen en kuiten aan te pakken. De kortste lengtes (ongeveer 4 – 12 inch) werken goed voor de draagbaarheid en in trainingsgebieden met een beperkt vloeroppervlak.
 • Diameter: De meeste rollers hebben een diameter van 5 of 6 inch, wat een comfortabele hoogte is om uw lichaam op te rollen en vervolgens onder controle te houden. Sommige mensen kiezen voor rollen met een diameter van 3 of 4 inch voor een diepere, meer gerichte massage.
 • Halve ronde foam roller: Deze zien eruit als een foam roller die in de lengte doormidden is gesneden. Ze worden gebruikt voor het uitrekken van benen en voeten en om de bogen van de voeten te masseren om de symptomen van plantaardig fasciitis te verlichten.
 • Schuimrubberen roller-massagers (sticks): Gelijkaardig aan de vorm van een deegroller, worden deze rollers vooral gebruikt op de benen voor een nauwkeurigere drukregeling en het richten van de spieren. Flexibele rol masseerders zijn ideaal voor het masseren van uw bovenrug.
 • Schuimrubberballen: Deze maken het mogelijk om nauwkeurig te richten en de druk te regelen, en werken goed in gebogen gebieden van het lichaam, zoals het lumbaal gebied.

Verder lezen:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.