Home informatie Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

door Redactie
0 comment

Via onze bloedsomloop wordt ons lichaam en alle cellen voorzien van zuurstof. De bloeddruk is de druk die op de wanden van de slagaders drukt. De waarde van de bovendruk is de bloeddruk die ontstaat wanneer de hartspier samentrekt. De onderdruk is de druk die ontstaat wanneer de hartspier ontspant. Een bloeddrukmeter is een apparaat die deze druk kan meten.

Twee soorten bloeddrukmeters

Er zijn 2 soorten bloeddruk meters: een bovenarmbloeddrukmeter en een polsbloeddrukmeter. De polsbloeddrukmeter gaat om de pols heen. Als je deze bloeddrukmeter gebruikt, moet het apparaat dus om je pols worden bevestigd. Het is dan de bedoeling dat je je pols op harthoogte houdt. Echter veroorzaakt dit wel meer beweging, wat een nadelige invloed heeft op de nauwkeurigheid van dit apparaat. Een bovenarmbloeddrukmeter is dus een betere optie qua nauwkeurigheid en daarom wordt deze toegelicht in dit artikel.

Wil je een bloeddrukmeter kopen, maar je twijfelt nog precies welke? Dan lees je in ons blog meer over het merk Omron en over bloeddrukmeters in het algemeen.

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

De manchet die om je bovenarm zit wordt opgepompt en knelt als het ware de slagaderen in je bovenarm lopen af. Op het moment dat de afknelling compleet is, loopt de manchet weer langzaam leeg. Op het moment dat je bloed stroomt tijdens de knelling en het leeglopen van de manchet, begint de bloeddrukmeter de meting van de bovendruk.

Als de manchet bijna is leeggelopen, de hartspier in rust is en het bloed nog steeds doorstroomt, dan meet je op dat moment de onderdruk.

Hoe gebruik je een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter gebruik je uiteraard zittend. Op het moment dat je rustig zit, kan de manchet om de bovenarm worden bevestigd. Het is hierbij van belang dat de bovenarm ontbloot wordt, zodat de bloeddrukmeter nauwkeurig meten kan. Kleding geeft namelijk altijd een foutmarge.

Tussen de manchet en de holte van de elleboog moet een ruimte zijn van ongeveer één vinger. Het meetslangetje moet geen kronkels bevatten, dus zorg ervoor dat het slangetje los over de tafel loopt en over de bovenarm.

Voordat je begint te meten, zorg dat de onderarm op tafel ligt met de handpalm naar boven gericht. Daarna kun je de meter bedienen om de meting te laten beginnen.

Als je een elektrische bloeddrukmeter hebt, bevatten deze meestal 3 knoppen: een aan-uitknop, een memory-knop en een startknop. Deze meters kunnen metingen opslaan, wat handig kan zijn als je benieuwd bent naar de resultaten van de vorige meting. Als je geen elektrische bloeddrukmeter hebt, zul je het moeten doen met het ouderwetse handpompje. In dit artikel gaan we uit van een elektrische bloeddrukmeter.

Het is belangrijk dat je tijdens de meting niet praat en zo stil mogelijk zit. Zodra je op de startknop drukt, begint het apparaat zijn werk te doen en je bovenarm af te knellen. Langzaam loopt het manchet leeg en als de meting klaar is, verschijnen er getallen onder elkaar op het scherm. Waar “SYS mmHg” staat, staat de bovendruk en waar DIA mmHg staat, staat de onderdruk vermeld.

De gemiddelde bloeddruk (voor zover je van gemiddeld kunt spreken) van een volwassene, zal zo ongeveer liggen op een bovendruk van 120 en een onderdruk van ongeveer 80.

Welk merk bloeddrukmeter kan ik het beste kiezen?

Er zijn veel verschillende merken bloeddrukmeters verkrijgbaar, maar de bekendste en populairste zijn doorgaans die van Omron, Medisana, Beurer, Braun, Inventum en AEG. Wanneer je twijfelt over welke merken het beste passen bij jouw situatie raden wij je aan om de merken te vergelijken op de verschillende specificaties.
Lees de eigen websites, bekijk de uitleg video’s van de merken en: kijk naar het prijskaartje. Doorgaans geldt dat de prijs toch een goede kwaliteitsindicator is. Wij hebben zelf veel positieve verhalen gehoord over gerenommeerde merken als Omron, Medisana en AEG. Dus, hoe werkt een bloeddrukmeter? Gelukkig niet zo moeilijk dus!

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.