Home Gezondheid Kan ik mijn digitale weegschaal vertrouwen?

Kan ik mijn digitale weegschaal vertrouwen?

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Digitale weegschalen kunnen zeer wispelturige apparaten zijn. Ze kunnen van dag tot dag, of soms zelfs van moment tot moment, een ander gewicht opgeven. Ook je eigen lichaamsgewicht vertoont deze schommelingen van dag tot dag. Kan je daarom je digitale weegschaal wel vertrouwen, wanneer je met deze schommelingen te maken hebt?

De werking van een digitale weegschaal

Digitale weegschalen voor thuisgebruik geven je gewicht weer via een digitaal scherm. Deze weegschalen meten je gewicht elektronisch, met circuits die buigen onder je gewicht. Hierdoor verandert de stroom die er doorheen loopt en kan er een meting afgegeven worden.

Zorg er altijd voor dat je jezelf weegt op een harde vlakke ondergrond. Een meting uitgevoerd op een tapijt of schuine ondergrond zorgt ervoor dat de druk op de vier sensoren in de hoek van de weegschaal ongelijk zijn, waardoor de meting onnauwkeurig is. Het beste is om de weegschaal elke keer op dezelfde plek te gebruiken. Digitale weegschalen voor thuisgebruik, kunnen zeer nauwkeurig zijn, maar verliezen hun nauwkeurigheid als ze vaak verplaatst worden.

Daarnaast is het belangrijk dat de weegschaal regelmatig gekalibreerd wordt. Hoe je de weegschaal kunt kalibreren is in de meeste gevallen terug te vinden in de gebruiksaanwijzing.

Wat is een nauwkeurige meting

Een nauwkeurige meting, is een meting die van tijd tot tijd kan schommelen, maar die nog steeds binnen een aanvaardbare afstand ligt van eerdere metingen. Hij ligt dus dicht bij eerdere metingen. Ook is het belangrijk dat de meting dicht bij de waarheid ligt, met een aanvaardbare foutmarge. De meting moet dus wel geloofwaardig zijn om voor nauwkeurig aangezien te worden.

De nauwkeurigheid van je weegschaal testen

Je kunt zelf controleren hoe nauwkeurig je weegschaal is. Je gebruikt hiervoor een voorwerp met een exact gewicht, bijvoorbeeld 5 kilo. Als je weegschaal vervolgens een ander gewicht aangeeft dan moet deze gekalibreerd worden of in sommige gevallen zijn de batterijen leeg of is de weegschaal stuk.

Schommelingen op de weegschaal voorkomen

Om verwarrende schommelingen op de weegschaal te minimaliseren, wordt het geadviseerd om jezelf op een vast moment van de dag te wegen, bijvoorbeeld direct na het wakker worden. Dit kan helpen om verschuivingen in je gewicht, als gevolg van hydratatie en eten, te minimaliseren.

Hoe vaak je jezelf weegt, hangt af van je doelen. Heb je als doel om inzicht te krijgen in je gewicht, dan kan een wekelijkse weging voldoende zijn om inzicht te krijgen in wat er in je lichaam gebeurt. Wil je echt gewicht verliezen of behouden, dan wordt een dagelijkse gewichtscontrole geadviseerd.

Wil je graag op je gewicht letten, maar word je onrustig van de steeds maar schommelende cijfers op je weegschaal, dan kan dagelijks wegen zeer frustrerend werken. Er zijn weegschalen beschikbaar met functies die de trend van je gewichtstoename of afname in grafieken kunnen weergeven. Hierdoor is het niet meer nodig om dagelijks op de weegschaal te staan, maar zal om de paar dagen of één keer per week, ook al voldoende inzicht in je vooruitgang kunnen geven.

Tekenen dat je weegschaal aan vervanging toe is

Wanneer schommelingen op je weegschaal te vaak voorkomen, dan kan het zijn dat je weegschaal aan vervanging toe is. Daarnaast zijn er nog andere tekenen dat het tijd is voor een nieuwe weegschaal:

  • Onnauwkeurige metingen.
  • Instabiele aflezingen, de aflezing varieert terwijl je op de weegschaal staat.
  • Slechte leesbaarheid van het display, het kan zijn dat de batterijen leeg zijn, heb je die vervangen en de leesbaarheid is nog steeds slecht, dan is het tijd om de weegschaal te vervangen.
  • Roest of andere beschadigingen.

Lees ook:

 

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.