Home Gezondheid Beste krukken kopen

Beste krukken kopen

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Krukken kunnen essentieel zijn bij het herstellen na een breuk of operatie. Zonder krukken zouden veel patiënten in bed moeten blijven liggen of letsel oplopen doordat ze slecht ter been zijn of verkeerd lopen.

Heb jij krukken nodig om je te helpen bij het lopen, lees dan dit artikel om te weten te komen wat voor krukken er te koop zijn en wat de verschillende kenmerken van de verschillende krukken zijn.

De top-10 best beoordeelde krukken bekijken? Kijk dan hier!

Het materiaal waar de krukken van gemaakt zijn

De beste krukken zijn licht, sterk en duurzaam. Ze zijn zo gemaakt dat ze de spieren van het bovenlichaam niet vermoeien, en zijn tegen de verschillende weersinvloeden en ruw gebruik bestand.

De meest gebruikte materialen voor het maken van krukken zijn:

Hout

Houten krukken worden al eeuwenlang gebruikt, en hier is een goede reden voor. Hout is zeer duurzaam, licht en gemakkelijk te manoeuvreren. Hout kun je makkelijk aanpassen en heeft veel ontwerpmogelijkheden. Bovendien zijn houten krukken die behandeld zijn, bestand tegen verschillende weersinvloeden.

Bepaalde houten krukken kunnen sneller slijten bij dagelijks gebruik. Andere kunnen weer onverwacht breken na jarenlang gebruik. Soms kunnen er op houten krukken splinters ontstaan. Oude houten, ongebruikte krukken zouden daarom niet aan andere mensen gegeven moeten worden.

Krukken van staal

Een populair alternatief voor houten krukken is staal, dit vanwege de sterkte, de weerstand tegen beschadigingen en de algehele duurzaamheid. Een stalen kruk kan voor een langere periode gebruikt worden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze breekt, zoals bij hout, en is vaak hygiënischer. Stalen krukken zijn wel zwaarder dan hout of aluminium.

Aluminium

Krukken van aluminium zijn sterk als staal en licht als hout. Verstelbare handgrepen en handgrepen bekleed met schuim, geeft de aluminium kruk dezelfde soort uitstraling als een houten kruk. Sommige aluminium exemplaren hebben interne schokdempers en energie ontlastende veren die vermoeidheid bij de gebruiker verminderen.

Een kruk van aluminium maakt wel meer geluid tijdens het gebruiken dan een zachter, houten model. Voor mensen met overgewicht kan het zijn dat aluminium niet geschikt is, controleer daarom altijd voor de aanschaf het maximale gewicht en de lengte.

Composiet en carbonfiber

High tech materialen, zoals carbonfiber en polymeercomposiet, zijn zeer sterke materialen voor het maken van krukken. Een carbonfiber kruk heeft doorgaans dezelfde sterkte als een stalen model.

Deze sterkte, samen met het lichte gewicht van aluminium en de flexibiliteit van hout tillen de mobiliteitshulpmiddelen naar een hoger niveau.

 

Top-7 krukken

Het aanbod in krukken is enorm. In deze top-7 lees je de verschillende specificaties en bijbehorende kenmerken zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Ergonomische Elleboogkrukken Loopkrukken Ziekenhuiskrukken met Anatomische handgrepen

Ergonomische Elleboogkrukken Loopkrukken Ziekenhuiskrukken met Anatomische handgrepenElleboogkrukken met een half gesloten manchet van aluminium. Deze krukken zijn op maat af te stellen bij zowel de poot als bij de armsteun. Door deze op twee punten op de juiste maat af te stellen wordt het loopcomfort verhoogd.

Kenmerken:

  • Zachte anatomische handgrepen, voorzien van eindstop waardoor je hand niet van de kruk glijdt
  • Door de half gesloten manchet blijft de kruk aan je arm hangen als je deze los laat
  • Verstelbaar van 99 cm tot 129 cm
  • CE gecertificeerd
  • Met reistas

2. Elleboogkrukken Zwart

Elleboogkrukken ZwartDeze aluminium krukken hebben een gesloten manchet waardoor ze goed vast blijven zitten aan je arm. Door de 18 verschillende verstel mogelijkheden zijn deze voor iedereen goed op maat te maken en geschikt voor bijna alle lichaamslengtes.

Kenmerken:

  • Verstelbaar bij zowel de bovenkant als de onderkant
  • Anatomische handvatten
  • Instelbaar van 66 cm tot 110 cm

3. Elleboogkrukken ergonomisch Maat M/L. Loopkrukken – anatomische handvatten, gesloten manchet. Set – paar van 2

Elleboogkrukken ergonomisch Maat M/L. Loopkrukken - krukken anatomische handvatten, gesloten manchet. Set - paar van 2Door de anatomisch gevormde handgrepen op deze krukken worden schokken opgevangen en ervaar je extra comfort bij het lopen. Dit maakt ze geschikt voor mensen met reumatische klachten.

Kenmerken:

  • Dubbel verstelbaar doormiddel van een kliksysteem
  • Beschikbaar in verschillende maten, maat M/L instelbaar van 72 cm tot 98 cm
  • Maximale gebruikersgewicht is 136 kg

4. Thuasne Set van 2 Elleboogkrukken/ Loopkrukken Globetrotter- Blauw – In hoogte verstelbaar (1.48-1.92 m)- tot 150 kg

Thuasne Set van 2 Elleboogkrukken / Loopkrukken Globetrotter- Blauw - In hoogte verstelbaar (1.48-1.92 m)- tot 150 kgDoor de brede sikkelvormige steun heeft dit type een betere verdeling van de drukplaatsen op de onderarm. Hierdoor worden comfort en veiligheid gegarandeerd. Door het reliëf in de handvatten wordt voorkomen dat de hand glijdt. Antislip, ter hoogte van de pols en de onderarm, geeft extra grip.

Kenmerken:

  • In hoogte verstelbaar van 77 cm tot 99 cm
  • Maximaal 150 kg gebruikersgewicht
  • Voor mensen met een lengte van 148 cm tot 192 cm

5. Parcura Verstelbare kruk 2 secties 91-104 cm 84870

Parcura Verstelbare kruk 2 secties 91-104 cm 84870Enkele kruk met half gesloten manchet. Deze kruk heeft een ergonomische handgreep en een sterke armleuning. De anti-slip dop en het geteste frame geven extra veiligheid en stabiliteit.

Kenmerken:

  • In hoogte verstelbaar van 91 cm tot 104 cm
  • Maximaal draagvermogen is 100 kg
  • Op twee plekken te verstellen in hoogte

6. Kinderkrukken – Elleboogkrukken Zwart – Ergonomisch – Kinderkrukken – Verstelbare Elleboogkrukken – Zwarte Krukken

Kinderkrukken - Elleboogkrukken Zwart - Ergonomische Krukken - Kinderkrukken - Verstelbare Elleboogkrukken - Zwarte KrukkenElleboogkrukken geschikt voor kinderen of kleinere volwassenen. Deze krukken hebben een open manchet en een kunststof handgreep.

Kenmerken:

  • In hoogte verstelbaar van 74 cm tot 120 cm
  • Geschikt voor kinderen
  • Goedkoop in aanschaf

 

7. Elleboogkrukken – loopkrukken – open manchet zwart. Verstelbaar. Set – paar van 2

Elleboogkrukken - loopkrukken - krukken open manchet zwart. Verstelbaar. Set - paar van 2Krukken met een open manchet. Deze elleboogkrukken zijn op twee plekken verstelbaar. De handvatten zijn voorzien van motief waardoor ze meer grip geven. Doordat deze krukken gemaakt zijn van aluminium en polypropyleen, zijn ze lichter dan andere krukken.

Kenmerken:

  • In hoogte verstelbaar op twee plaatsen
  • Maximale gebruikersgewicht is 136 kg
  • Voorzien van reflectoren in de handvatten voor betere zichtbaarheid in het donker

 

Veel voorkomende soorten krukken

Op basis van de klachten, lichamelijke conditie of mate van mobiliteit, kan een arts of fysiotherapeut een specifieke kruk voorschrijven. Maar het kan ook voorkomen dat je als patiënt zelf een keuze moet maken voor een type kruk.

Er zijn twee soorten gewone krukken, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Oksel kruk

Deze wordt ook wel axillaire kruk genoemd. Dit is al jaren een standaard mobiliteitshulpmiddel. Deze kruk heeft bovenaan een gewatteerde of ongewatteerde kap die onder de oksel of de schouder past.

Een gespleten schacht, ondersteund door verstelbare handgrepen, past precies tegen de ribbenkast, heupen en knieën van de gebruiker. Het uiteinde van de kruk, maakt net als bij een wandelstok stevig contact met de grond. Deze wordt beschermd door een rubberen of plastic uiteinde.

Onderarm kruk

Onderarmkrukken hebben een ondersteunende kraag die strak om de onderarm van de gebruiker past. Deze kraag verplaatst een groot gedeelte van het lichaamsgewicht en de steun van de gebruiker, van de schouder- en okselzone naar de onderarmen.

Onderarmkrukken worden vaak geadviseerd bij gebruikers die wat zwaarder zijn en bij mensen die kracht in het bovenlichaam missen. Sommige kinderen en ouderen geven ook de voorkeur aan onderarmkrukken vanwege de verschuiving in de gewichtsbelasting.

Niet veel voorkomend: Hands free krukken

Sommige producenten bieden ook een hands free kruk aan, dit komt niet heel veel voor. Deze kruk ondersteunt het geblesseerde been of de knie. Doordat de gebruiker van deze krukken niks meer vast hoeft te houden, heeft deze de handen vrij om bijvoorbeeld voorwerpen te pakken, de deur te openen of te eten. Dit type kruk is niet voor iedereen geschikt, maar kan voor patiënten die geen oksel- of onderarmkruk kunnen gebruiken, een goede oplossing zijn.

Hoe loop je met krukken

Lopen met krukken kan voor sommige mensen best lastig zijn. Lees hier een korte instructie over hoe te lopen met okselkrukken. Mocht het echt niet lukken om met krukken te lopen, raadpleeg dan een arts of fysiotherapeut om extra letsel te voorkomen.

  • Gebruik beide krukken om jezelf van een zittende naar een staande positie te brengen

Als je zit, zet je beide krukken aan je zwakkere zijde en duw je je af met je sterke zijde. De krukken moeten voldoende stabiliteit bieden aan de geblesseerde kant om te voorkomen dat het volledige gewicht door deze kant gedragen wordt. Als je eenmaal staat, zet je één kruk voorzichtig aan je sterke zijde zodat je aan beide zijden een kruk hebt.

  • Plaats de krukken stevig tegen de zijkanten van je lichaam

Het grootste gedeelte van je gewicht moet op de handgrepen en op je sterkste been rusten. De bovenkant van de kruk moet goed onder je arm passen, maar mag de oksel niet raken.

  • Plaats beide krukken een eindje voor je lichaam

Bereid je sterke been voor om door te zwaaien en iets voor de krukkendop te landen. Verplaats je gewicht naar de krukken en zwaai naar voren totdat je sterke been veilig landt. Als het lukt, houd dan je zwakke been iets gebogen boven de grond

  • Bereid je voor op de volgende stap

Zodra je sterkste voet stevig op de grond staat, herhaal je bovenstaande stappen tot je jezelf verplaatst hebt naar de plek waar je wilt zijn. Zorg ervoor dat je alle stappen langzaam en weloverwogen neemt.

Waar kun je krukken kopen

Krukken zijn een medisch hulpmiddel, er zijn dan ook ziektekostenverzekeraars die deze vergoeden. Uiteraard is dat afhankelijk van het ziektekosten pakket wat jij hebt en of je eventueel een verwijzing van een arts nodig hebt. Krukken kun je kopen op de volgende plekken:

Winkels voor medische benodigdheden

Een medische winkel met voldoende voorraad, zou ook een breed assortiment aan krukken moeten hebben. Ook stalen krukken voor bijvoorbeeld mensen met overgewicht of de zogenoemde hands free krukken zijn hier verkrijgbaar. Het personeel in deze winkels kan eventueel adviseren bij de vergoeding voor de ziektekosten en het opmeten van de juiste maat.

Online winkels

Online kopen is een snelle en voordelige manier. Als je voor het eerst krukken gaat aanschaffen, dan is het belangrijk dat je exact weet welke maat je nodig hebt en welke specificaties ze verder aan moeten voldoen.

Non-profit of liefdadigheidswinkels

Soms doneren mensen hun gebruikte krukken aan liefdadigheidsinstellingen, of ze brengen ze naar een tweedehandswinkel. Deze kun je dan kopen voor een veel lagere prijs. Als je via een kringloopwinkel of andere instantie tweedehands krukken wilt aanschaffen, controleer deze dan vooraf op eventueel aanwezige schade.

Veel gestelde vragen

Beste krukken kopenHoe weet ik of ik mijn krukken goed gebruik?

Goed afgestelde onderarmkrukken mogen niet in het okselgebied drukken. Ook mogen je schouders niet je lichaamsgewicht dragen. Al het gewicht moet op je polsen rusten en over je bovenlichaam worden verdeeld.

Goed afgestelde onderarmkrukken herverdelen je gewicht naar je onderarmen en polsen.

Als je twijfelt over je houding, vraag dan om hulp. Een arts, praktijkondersteuner of fysiotherapeut kan je laten zien hoe je de krukken moet gebruiken, en ervoor zorgen dat je op de juiste manier beweegt. Ook medewerkers in een medische winkel hebben voldoende expertise om je hierbij te helpen.

Is het veilig om een tweedehands kruk te gebruiken?

Krukken worden normaliter voorgeschreven voor gebruik door één specifiek persoon. Dit betekent echter niet dat deze niet hergebruikt kunnen worden door iemand anders. Zolang je een kruk kunt aanpassen naar je eigen lichaamsbouw, en de kruk niet beschadigd is, is het meestal wel veilig om een tweedehands kruk te gebruiken.

Tips en weetjes:

  • Zorg er altijd voor dat je, voordat je ze gaat gebruiken, je elke kruk zo afstelt dat ze passen bij jouw manier van lopen.
  • Staal wordt nog wel gebruikt in onderarmkrukken. Zwaardere gebruikers die gewicht gerelateerde medische ingrepen ondergaan, gebruiken vaak een stalen kruk om te voorkomen dat ze in elkaar zakken tijdens het lopen, door gebruik van houten of aluminium exemplaren.
  • De meeste onderarmkrukken kunnen worden aangepast aan de lengte van de gebruiker.
  • Wanneer je krukken via een thuiszorgwinkel leent of huurt, kan het zijn dat hier een kleine vergoeding voor gevraagd wordt.
  • Lijn de handgrepen van oksel krukken uit met je heuplijn, zodat je polsen licht gebogen zijn.
  • Zorg ervoor dat je op elke kruk, rubberen uiteinden hebt die niet versleten zijn
  • Controleer alle krukkussens op overmatige slijtage
  • Tussen je oksel en de bovenkant van de okselkruk, moet een open ruimte van ongeveer twee vingers breed zijn. Laat iemand anders meekijken om dit te controleren.
  • Wanneer je met krukken de trap op of afloopt, doe dit dan stap voor stap en probeer je niet te haasten. Zo voorkom je ongelukken.

Lees ook:

 

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.