Home Gezondheid Beste lijnzaadolie kopen

Beste lijnzaadolie kopen

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Plantaardige oliën, rechtstreeks op het lichaam aangebracht of ingenomen, kennen vele toepassingen en vele voordelen. Niet alle plantaardige oliën zijn echter zo veelzijdig als lijnzaadolie. Van het soepel maken van de huid en het haar, het verbeteren van de gezondheid en de vele mogelijkheden bij het koken – deze olie zit vol met voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor je uiterlijk, je gezondheid en je dieet.

Kenmerken lijnzaadolie

Lijnzaadolie wordt gewonnen uit lijnzaad. Lijnzaad wordt gemalen of geperst om de voedingsvoordelen die het biedt te behouden. Hele lijnzaadzaden bevatten resulterende olie, hoge gehaltes aan omega-3 vetzuren, of alfa-linoleenzuur en andere vetzuren zoals 6 en 9 die erom bekend staan dat ze de cholesterol verlagen en ontstekingen verminderen. Deze kenmerken zijn ook terug te vinden in de lijnzaadolie die gewonnen wordt uit de lijnzaden. Ook heeft lijnzaadolie als kenmerk het uiterlijk van de huid te verbeteren en bij sommige mensen kan ook de spijsvertering verbeteren. Olie van lijnzaad wordt ook gebruikt in recepten voor bijvoorbeeld sladressing vanwege de textuur en de nootachtige smaak.

Lijnzaadolie is beschikbaar als capsules of in vloeibare vorm, elk merk heeft zijn eigen niveau van omega-3 zuur. Bij de keuze van een lijnzaadolie, kun je dus kiezen voor een olie met een omega-3 zuur die aan je behoefte voldoet. De olie is ook beschikbaar in biologische, koudgeperste en vegetarische vorm. Hulp bij je keuze voor de juiste lijnzaadolie vind je in dit artikel.

De voordelen van lijnzaadolie

De omega-3 vetzuren in de lijnzaadolie staan bekend om hun gunstige invloed op het hart. De inname van deze olie kan hartaandoeningen of andere verwante ziektes niet voorkomen, maar toch staat buiten kijf dat omega-3 vetzuren, belangrijk zijn voor het lichaam. Daarnaast is lijnzaadolie nuttig voor andere gezondheids- en culinaire aandoeningen.

Verlaging van het cholesterolgehalte

Het innemen van meer omega-3 verzuren kan het LDL (slechte cholesterol) verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen. Dit kan vervolgens het totale cholesterolgehalte in het lichaam verbeteren.

Gezonder haar

De omega-3 verzuren in lijnzaadolie zijn voedend voor de haarzakjes, dit kan leiden tot sterker, glanzender haar. De olie kan rechtstreeks op het haar worden aangebracht als conditioner.

Vermindering van ontstekingen

Het innemen van lijnzaadolie kan ontstekingen op de huid of in het lichaam verminderen.

Een zachtere huid

De inname van vetzuren, zoals die in lijnzaadolie, kan de huid van binnenuit hydrateren. De ontstekingsremmende eigenschappen in de olie kunnen ook de effecten verzachten van aandoeningen zoals psoriasis, acne, donkere kringen onder de ogen en andere huidaandoeningen wanneer deze plaatselijk aangebracht wordt.

Verbetering van de spijsvertering

Voor sommige mensen kan lijnzaadolie goed zijn voor de spijsvertering omdat het de bewegelijkheid verbetert, dit resulteert in een regelmatige stoelgang. Bij mensen met een gevoelige spijsvertering kan lijnzaad maagklachten en diarree veroorzaken.

Als kookhulpje

Lijnzaadolie in vloeibare vorm kan worden gemengd met kruiden om een smakelijke saladedressing te maken. Het kan ook gemengd worden met smoothies of gedruppeld worden over pasta. Liefhebbers die graag koken met gietijzeren koekenpannen gebruiken in sommige gevallen de lijnzaadolie om hun kookgerei te kruiden. Olie van lijnzaad is echter niet geschikt voor het frituren van voedsel, de hitte die vrijkomt bij het frituren kan de gezondheidsvoordelen van de olie elimineren.

Lijnzaadolie vergelijken

Lijnzaadolie wordt door verschillende producenten gemaakt. Het kiezen van de juiste olie of capsules, kan daarom lastig zijn. Wij zetten enkele producten in deze categorie voor je op een rij

1. Lijnzaadolie Arkocaps /A

Lijnzaadolie Arkocaps /ADeze capsules komen in een pot van 45 capsules. Je neemt deze capsules ’s morgens, ’s middags en ’s avonds bij de maaltijd in.

Kenmerken:

 • Deze capsules zijn niet duur in aanschaf
 • Doordat er maar 45 capsules in één pot zitten, is deze snel leeg bij een inname van drie capsules per dag.

2. Lijnzaadolie SMALL – 30 softgels

Lijnzaadolie SMALL - 30 softgelsSoftgel capsules rijk aan essentiële vetzuren en rijk aan Omega-3 en Omega-6.

Kenmerken:

 • Betaalbare capsules
 • Slechts 30 stuks in de verpakking

3. Lijnzaadolie Koudgeperst 250ml

Lijnzaadolie Koudgeperst 250mlKoudgeperste lijnzaadolie in vloeibare vorm. Deze olie is makkelijk toe te voegen aan salades, yoghurt of muesli.

Kenmerken:

 • 100% biologisch
 • Klein flesje van 250 ml.

4. Lijnzaadolie Your Organic Nature – Fles 500 ml – Biologisch

Lijnzaadolie Your Organic Nature - Fles 500 ml - BiologischDeze olie is koud geperst van lijnzaad uit Noord-Kazachstan en is 100% biologisch. Makkelijk toe te voegen aan je koude en warme gerechten.

Kenmerken:

 • Betaalbare olie in een fles van 500 ml.
 • 100% biologisch

5. Lijnzaadolie koudgeperst 500ml

Lijnzaadolie koudgeperst 500mlVloeibare olie in een fles van 500 ml.

Kenmerken:

 • Betaalbare olie
 • Komt in een donkere fles wat goed is voor de houdbaarheid van de olie

6. Lijnzaadolie Omega-3 (EPA – DHA) VitamineMan

Lijnzaadolie Omega-3 (EPA - DHA) ★ VitamineMan ★ Alternatief voor Visolie ★ Langketenige Onverzadigde Vetzuren ★ 60 softgels ★ SupplementVegetarische softgel capsules met 1000mg lijnzaadolie en 500mg Omega-3 vetzuren.

Kenmerken:

 • Voor veganisten en vegetariërs die lijnzaad willen toevoegen aan hun dieet
 • Grote verpakking van 60 capsules voor een betaalbare prijs

Belangrijke overwegingen voor het innemen van lijnzaadolie

Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden bij het innemen van lijnzaadolie. De volgende aandachtspunten kun je in je afweging meenemen om de juiste lijnzaadolie voor jouw gebruik te kopen.

Lijnzaadolie

Vloeistof of capsules

Lijnzaadolie in vloeibare vorm kun je op veel verschillende manieren gebruiken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is makkelijk in te nemen met een lepel, daarnaast kun je de olie vanuit het flesje op meerdere plaatsen gebruiken.

Vloeistof

Wanneer je lijnzaadolie wilt gebruiken voor het koken, dan kan dit het beste met de vloeibare vorm. Deze olie bewaar je in veel gevallen in de koelkast om het langer vers te houden. Wanneer je niet graag pillen slikt, dan is vloeibare versie een goed alternatief.

Capsules

Lijnzaadoliecapsules komen vaak in een gel-cap, deze hoeven niet gekoeld te worden en kunnen door de meeste mensen makkelijk doorgeslikt worden. Bij het innemen van de capsules proef je de smaak van de olie niet. Capsules kunnen niet makkelijk voor andere doeleinden gebruikt worden.

Hoeveelheid per verpakking

Vloeibare lijnzaadolie is beschikbaar in flesjes van verschillende formaten. Capsules zijn beschikbaar in potjes met verschillende hoeveelheden. Bij capsules kan de werkzame stof per capsule afwijken, hou hiermee dus rekening bij het kiezen van de juiste capsules.

Smaak van lijnzaadolie

De smaak van lijnzaadolie kan, in het geval van vloeibare olie, variëren van merk tot merk. Welke smaak jouw voorkeur heeft, kun je alleen bepalen door verschillende smaken te proberen. In sommige gevallen kun je de smaakverwachting terug vinden op het etiket van de fles. Voor mensen die niet van de smaak van lijnzaad houden, zijn er ook verschillende smaken te verkrijgen. De smaak van lijnzaad wordt in veel gevallen ervaren als licht bitter en nootachtig.

Kwaliteit

Niet genetisch gemanipuleerde oliën hebben de term ‘non-GMO’ op het etiket staan. Andere kwaliteitsindicatoren voor lijnzaadolie kunnen zijn:

 • Biologische oliën worden gemaakt van planten die niet met pesticiden zijn gemaakt.
 • Koudgeperste lijnzaadolie is verwerkt met weinig stappen of met weinig tot geen warmte zodat de zuiverheid niet verstoord wordt.
 • Vegetarische oliën worden gemaakt zonder dierlijke producten.

Vetzuurgehalte

De inhoud van de omega-3 oliën in de lijnzaadvloeistoffen of in de capsules, wordt in veel gevallen per dosering of per capsule aangegeven. De dosering van omega-3 kan verschillen van merk tot merk.

Veiligheid

In veel gevallen biedt de inname van lijnzaadolie meer voordelen dan risico’s. Er is echter een aantal belangrijke kenmerken op het gebied van veiligheid waar rekening mee gehouden moet worden.

 • Voordat je lijnzaadolie gaat gebruiken vanwege gezondheidsredenen, consulteer dan altijd eerst een arts of specialist. Deze kan je adviseren over het juiste gebruik van de olie.
 • Gebruik je andere medicijnen of voedingssupplementen, verzeker je er dan van dat de lijnzaadolie, de absorptie van de andere medicijnen niet beïnvloedt.
 • Lijnzaadolie kan de bloeddruk en het bloedsuikerspiegel verlagen. Mensen die medicijnen tegen hoge bloeddruk of diabetes nemen, doen er goed aan om een arts te raadplegen voordat ze olie van lijnzaad gaan gebruiken.
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen geen lijnzaadolie innemen.
 • Mensen met bloedstollingsstoornissen worden geadviseerd om eerst een arts te raadplegen omdat het risico op bloedingen kan verhogen of het kan de bloedstolling vertragen.
 • Mensen die last hebben van een gevoelig spijsverteringskanaal kunnen last krijgen van maagklachten of diarree na gebruik van lijnzaadolie.
 • In sommige gevallen, maar niet vaak, kunnen er allergische reacties voorkomen.

Prijzen van lijnzaadolie

 • De prijzen van lijnzaadolie voor zowel de capsules als de vloeibare vorm beginnen rond de € 7,- en lopen op tot ongeveer € 25 á € 30,-.  Dit prijsverschil is afhankelijk van het merk, maar ook van de inhoud van de fles of het aantal capsules in een verpakking.
 • Tot € 15,- zijn er veelal kleinere verpakkingen te koop. De vloeibare variant komt in deze prijsklasse in flesjes van rond de 500ml. Capsules komen in deze prijsklasse in verpakkingen van rond de 30 tot 40 stuks.
 • Boven de € 15,- zie je veelal grotere verpakkingen met meerdere capsules in een pot of grotere inhoud in de flessen.

Veel gestelde vragen

Hoe smaakt lijnzaadolie?

Veel mensen omschrijven de smaak als nootachtig. Dit kan variëren van merk tot merk omdat sommige oliën milder van smaak zijn dan andere. Bij het innemen van capsules proef je meestal niks omdat deze in één keer doorgeslikt worden.

Zijn lijnzaadcapsules moeilijk in te slikken?

Lijnzaadcapsules kunnen groot zijn, als je normaal gesproken problemen hebt met het slikken van pillen dan kan het lastig zijn om deze door te slikken. De coating van de capsules is glanzend en glad wanneer ze met water ingenomen worden, hierdoor glijden ze gemakkelijk door de keel.

Zijn lijnzaadolie en vlaszaadolie hetzelfde?

Vlaszaadolie is een andere vorm van lijnzaadolie. Beide zijn afkomstig van de zaden van de vlas- of linum usitatissimu plant, maar lijnzaadolie heeft een andere verwerking en wordt vaak gebruikt voor andere doeleinden.

Kunnen veganisten lijnzaadgelcapsules nemen?

Er zijn lijnzaadcapsules waarbij het omhulsel gemaakt is van plantaardig zetmeel en glycerine, deze zijn geschikt voor veganisten. In de meeste gevallen is het omhulsel van de lijnzaadcapsules gemaakt van gelatine, dit is een dierlijk ingrediënt, deze zijn dus niet geschikt voor veganisten.

Tips & weetjes:

 • Lijnzaad varieert in kleur van goudkleurig tot donkerbruin. Wanneer olie uit zaden wordt getrokken heeft deze een rijke, diepe kleur.
 • Naast omega-3 vetzuren bevatten sommige lijnzaadoliën ook omega-6, ook bekend als linolzuur, en omega-9 of oliezuur.
 • Lijnzaadolie is een goede vervanger voor visolie wanneer je plantaardige omega-3 verzuren aan het dieet wilt toevoegen.
 • Bewaar lijnzaadcapsules op een koele, droge plek om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan kleven. De vloeibare olie moet in veel gevallen in de koelkast bewaard worden.
 • Vervang nooit voorgeschreven medicijnen voor lijnzaadolie, neem het in plaats daarvan als supplement na goedkeuring van je arts.
 • Stop met het innemen van de olie als er onaangename bijwerkingen ontstaan.
 • Neem alleen de aanbevolen hoeveelheid olie zoals beschreven op het etiket.
 • De capsules kunnen ingenomen worden met water om het doorslikken makkelijker te maken
 • Vloeibare olie kan ook gebruikt worden als vachtconditioner voor honden die gevoelig zijn voor huidallergieën of andere irritaties.

Lees ook

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.