Home Gezondheid Beste MCT olie kopen

Beste MCT olie kopen

door Zweetikveel Redactie
0 comment

MCT olie is een geur- en smaakloos vloeibaar supplement, afgeleid van kokos- of palmolie. Deze olie heeft krachtige hersenversterkende en energie verhogende voordelen. Deze middellange keten triglyceride (MCT) is een gezond vet, en kan je helpen om gewicht te verliezen.

Kokosolie is een rage in de gezondheids- en welzijnswereld, MCT olie is afkomstig van kokosnoten. Er wordt gedacht dat je met deze olie een veel grotere concentratie nuttige MCT’s zoals caprylzuur en caprinezuur binnenkrijgt, dan wanneer je alleen kokosolie zou innemen.

MCT olie kopen? Bekijk hier direct de top-10 van de best beoordeelde MCT oliën!

MCT olie en de gezondheidsvoordelen

MCT’s zijn middellange-keten vetzuren met gezondheidsvoordelen die hen onderscheiden van andere verzuren. Het verschil ligt in de manier waarop ze door het lichaam worden omgezet. We beschrijven graag enkele van de voordelen:

 • Onderdrukking van de eetlust
 • Verbranding van overtollige calorieën
 • Gewichtsverlies
 • Ondersteuning van de darmgezondheid
 • Ondersteuning van het immuunsysteem
 • Antimicrobiële eigenschappen, inclusief anti-candida voordelen
 • Snelle energie
 • Hersen stimulans
 • Gemakkelijker te verteren dan andere vetten

MCT olie vs. Kokosolie

Kokosolie wordt vaak aangeprezen als een goede bron van MCT’s, maar kokosolie is het rijkst aan laurinezuur, dit is de minst heilzame MCT. Kokosolie bevat vier soorten MCT’s: capronzuur (C6), caprylzuur (C8), caprinezuur (C10), en laurinezuur (C12). C6, C8 en C10 worden snel door het lichaam opgenomen, ze omzeilen de darm en worden via de lever omgezet in energie.

Laurinezuur wordt traag omgezet in energie, dit komt doordat het door de maag gaat. Laurinezuur is goed voor je, maar het geeft niet de energieboost waar veel mensen naar op zoek zijn. Ook biedt het niet de mate van antimicrobiële voordelen die andere MCT’s wel hebben.

Waar hou je rekening mee als je MCT olie gaat gebruiken

De grootte van de verpakking

MCT oliën zijn vloeibaar en komen meestal in ondoorzichtige plastic flessen. Eén portie van deze olie is één tot twee eetlepels per dag.

Het gemak van inname

Doordat MCT oliën dun zijn, loopt het over het algemeen wat sneller uit de fles. Sommige mensen gebruiken een fles met een spuitdop om dit onder controle te houden. Je zou de olie ook in een lege fles olijfolie kunnen overgieten, om het uitschenken makkelijker te maken.

Palmpitten of kokosnoot

MCT olie

 

De palmboom en de kokosboom leveren beide een goede bron van MCT olie. Sommige MCT oliën zijn een mengsel van deze twee. Ben je milieubewust, dan is olie van kokosboom een betere keuze, tenzij je kiest voor duurzame palmolie.

 

Top-6 best beoordeelde MCT oliën

Waar let je op bij het kopen van MCT olie, en hoe kies je de olie die past bij jouw doelen en levensstijl. Wij zetten de top-6 best beoordeelde MTC oliën voor jou op een rij om je te helpen bij deze keuze.

Go-Keto MCT olie premium blend 60 C8/40 C10

Go-Keto MCT olie premium blend 60 C8/40 C10Deze olie bestaat uit 60% C8 en 40% C10 MCT vetzuren. Deze vetzuren komen uit echte kokosnoten en zijn 100% duurzaam geproduceerd.

Kenmerken:

 • Fles van 500ml
 • Met handig doseerdopje
 • Vrij van kunstmatige zoetstoffen en vrij van palmolie

Olimp Supplements – MCT Olie – Naturel – 400 ml

Olimp Supplements - MCT Olie - Naturel - 400 mlOlie gemaakt voor sporters, maar ook goed te gebruiken voor mensen die de voordelen van MCT olie willen ervaren.

Kenmerken:

 • Gewonnen uit palmolie en kokosolie
 • Fles van 400ml
 • Vrij van allergenen

Go-Keto Ketosene® MCT-olie (60/40)

Go-Keto Ketosene® MCT-olie (60/40)Olie die is ontwikkeld voor mensen die op een hoger niveau willen presteren. Deze olie is een extra aanvulling op je keto dieet en geeft meer energie, waardoor je betere prestaties levert.

Kenmerken:

 • Gezoet met natuurlijke vanillesmaak
 • Gegarandeerd palmolie vrij
 • Fles van 500ml

Go-Keto Premium Kokos MCT Olie C8 500ml

Go-Keto Premium Kokos MCT Olie C8 500mlBij een keto dieet is vet je brandstof. Deze olie is gemaakt van de puurste vorm van MCT, met 100% C8.  Deze C8 wordt sneller in je lichaam verwerkt dan een olie met een combinatie van C8 en C10.

Kenmerken:

 • De olie is geur- en smaakloos
 • Fles van 500ml met handige maatdop
 • Kan door de neutrale smaak overal mee gecombineerd worden

Reset36 Rocket coffee MCT olie op acacia-vezels mct-olie-poeder 600 gram

Reset36 Rocket coffee MCT olie op acacia-vezels mct-olie-poeder 600 gramEen vegan MCT poeder met acacia vezels en MCT, geschikt om een energierijke drank te maken. Doordat de MCT in poedervorm komt, is deze licht verteerbaar en wordt deze makkelijk opgenomen in je drank.

Kenmerken:

 • Komt in een container van 600 gram, geschikt voor 50 drankjes
 • Met handige maatschep
 • De poeder heeft minimale smaak

Mattisson / MCT Olie C8 – 500 ml

Mattisson / MCT Olie C8 – 500 mlGemaakt van 100% kokosolie, waardoor deze olie bestaat uit 99% caprylzuur (C8). Deze olie geeft snel energie en wordt niet opgeslagen als vet. Veel sporters gebruiken deze olie als supplement.

Kenmerken:

 • Olie met een neutrale smaak
 • Fles van 500ml
 • Kan zowel warm als koud gebruikt worden

 

MCT olie en de kenmerken

Biologische MCT oliën zijn afkomstig van gecertificeerde biologische kokosnoten en palmpitten, deze zijn vrij van pesticiden, herbiciden en fungiciden. In veel gevallen zijn dit ook biologische producten.

Gearomatiseerde MCT oliën geven smaak aan deze smakeloze voedingssupplementen. Smaken die je vaak terug ziet komen zijn mokka en vanille.

BPA is een chemische stof die in sommige kunststoffen voorkomen, voor de gezondheidsbewuste consument, zou daarom een BPA vrije fles de juiste keuze zijn.

De prijs van MCT oliën

Een fles van 500ml MCT olie is al te koop voor rond de € 15,-, dit is dan een olie die bestaat uit C8 en C10. Een olie van hogere kwaliteit en van biologische kokosnoten, kost ongeveer € 25,- voor een fles van 500ml.

Grotere flessen olie met een inhoud van 1 liter koop je voor ongeveer € 40,-.

Tips en weetjes:

 • MCT oliën zijn enorm populair in het ketodieet, waarbij het als een gezonde vet de metabolische staat van “ketose” bevordert. Wanneer het lichaam in staat van ketose is, verbrandt het vet in plaats van koolhydraten.
 • Caprylzuur is een krachtige stam van MCT die effectief wordt afgebroken tot ketonen en cellulaire energie levert.
 • Als je voor het eerst begint met een MCT olie supplement, begin dan met een lage dosis, en verhoog dit geleidelijk tot de aanbevolen dosering. Dit helpt bijwerkingen zoals maag- en darmklachten verminderen.
 • Ervaar je maagklachten of een branderige keel bij de inname van MCT olie, dan kan het zijn dat de fabrikant niet genoeg capronzuur (C6) heeft verwijderd, of doordat de olie is geëxtraheerd met oplosmiddelen, hierdoor is vervolgens een onzuiver product ontstaan. Kies dan voor een olie met hogere productienormen.
 • De beste manier om MCT oliën in te nemen is door het toe te voegen aan dranken of voedsel. Vaak worden ze toegevoegd aan ‘boterkoffie’, een populair onderdeel van het keto-dieet, waaraan boter of ghee is toegevoegd. Smoothies, warme ontbijtgranen en saladedressings zijn ook een goede keuze om deze olie aan toe te voegen.
 • MCT oliën hebben een lager rookpunt dan gewone kokosolie, daarom kun je deze olie beter verwerken in recepten die op lage tot middelhoge temperatuur gekookt worden.
 • Supplementen met MCT olie kunnen helpen bij het verlagen van het verlangen naar suiker.

Veel gestelde vragen

Hoe komt het dat MCT olie goed is voor mijn darmen?

De olie is makkelijker te verteren dan andere vetten omdat ze, in tegenstelling tot triglyceriden met een lange keten, gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor krijgt je maag- en darmkanaal een pauze. Ook hebben ze antivirale en antibacteriële eigenschappen, en kunnen helpen het microbioom van de darm in balans te brengen door ‘slechte’ bacteriën te bestrijden. Met name caprinezuur heeft mogelijk schimmelwerende eigenschappen om candida te bestrijden.

Hoe kan MCT olie mijn hersenen helpen?

MCT’s breken gemakkelijk af in het lichaam, hierdoor kunnen ze direct als energie worden gebruikt. Als je een keto dieet volgt, veranderen deze gezonde vetten in ketonen in de lever. Ketonen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren waardoor ze een perfecte energiebron zijn voor je hersenen. MCT oliën die voornamelijk capryl- en caprinezuur bevatten, zijn bijzonder hersenvriendelijk en kunnen zelfs helpen bij geheugenverlies.

Heeft MCT olie bijwerkingen?

Als je deze olie nog nooit eerder hebt gebruikt, dan kun je last krijgen van maagklachten of diarree. Begin daarom met een theelepel, of minder, om je lichaam te laten wennen aan het gebruik van de olie.

Kan ik de olie ook ’s avonds innemen?

Ja, je kunt de olie ook ’s avonds innemen, het zal je niet uit je slaap houden. In plaats daarvan zal het snel omgezet worden in ketonen, die je hersenen van brandstof voorzien terwijl je slaapt.

Is MCT olie noodzakelijk voor keto?

Nee, echter, sommige mensen hebben moeite om genoeg vetten van hoge kwaliteit te eten om in ketose te blijven. C8 is een krachtige manier om efficiënt je ketonen niveaus te verhogen.

Is MCT olie goed voor de hersenen?

Olie van hoge kwaliteit is een krachtige manier om je hersenen op te waarderen. Dit komt omdat de C8 binnen enkele minuten verandert in ketonen. Ketonen passeren snel de bloed-hersenbarrière en kunnen worden gebruikt als brandstofbron voor hersencellen, waardoor je constante energie krijgt.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.