Home informatie Regelmatige massage bevordert de weerstand

Regelmatige massage bevordert de weerstand

door Redactie
0 comment

Een regelmatige massage zorgt voor het bevorderen van de weerstand. Ook neemt het stress weg en werkt het bloeddrukverlagend. Tijdens zo een ontspannen proces kan jouw lichaam ontspannen en relaxen, waardoor ook jouw humeur vanzelf beter wordt. Een massage beurt kan dus zoveel voordelen hebben voor je gezondheid. Gezond blijven dankzij massage is zeker niet uit de lucht gegrepen.

Het doel van massage

Over de hele wereld zijn verschillende massagesoorten en technieken ontwikkeld. Het doel van een massage kan puur fysiek zijn; bijvoorbeeld ter ontspanning van spieren, bij herstel na letsel of voor de behandeling van hoofdpijnklachten. Andere massages dienen een algemener fysiek doel: ter verhoging van weerstand of voor een beter bloedcirculatie. Spirituele massages zijn juist weer gericht op minder stoffelijke doeleinden en leggen de focus op emotioneel of energetisch vlak, en een holistische massage legt de nadruk op de eenheid van lichamelijke en geestelijk welzijn.

Massages worden ook ingezet als therapie bij angst of depressie, en uiteraard veelvuldig als behandeling tegen gevolgen van stress. Ongeacht het doel van de massage worden tijdens het masseren positieve effecten bereikt op zowel fysiek als mentaal vlak. Een massage werkt bovenal en altijd ontspannen en wordt meestal als aangenaam ervaren. Daar zijn in elk geval een aantal wetenschappelijke verklaringen voor.

Waarom vaker laten masseren?

Tijdens de massage worden er dus verschillende processen in het lichaam aan het werk gezet. Deze processen werken nog door na een massage. Bij de ene persoon is dit acht dagen, bij de andere slechts vijf. Na deze acht of vijf dagen komt het lichaam weer in een ruststand.

Hierbij ontstaat er een betere balans dan voor de massage. Als je erge en langdurige klachten hebt, zal een massage dus niet de verstoorde balans opheffen. Hierdoor zullen meerdere behandelingen nodig zijn. Ook als je geen klachten ondervindt, kan een behandeling een boost zijn voor je lichaam. Kleine verstoringen worden opgeheven en je weerstand wordt hoger. Daarom is het goed om je regelmatig te laten masseren.

Gezondheidsvoordelen van massage

Heerlijk ontspannen in een mooi wellnesscentrum en genieten van een massage, doe jij dit wel eens? Sommige mensen hebben er gewoonweg niet voldoende tijd voor, maar een massage kan wel een groot aantal voordelen hebben voor de verbetering van je gezondheid. Een goede gezondheid en gezond blijven door middel van geregelde massages is absoluut niet uit de lucht gegrepen. Het regelmatig ondergaan van een goede massage kan ertoe bijdragen dat je lichaam gezonder wordt en langer gezond blijft.

Massage biedt een heleboel voordelen voor je lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Te denken aan spierherstel, sterker immuunsysteem en verlaging van bloeddruk. Een massage van je lichaam zal je rustiger en kalmer maken, met als gevolg dat je hart eveneens rustiger zal worden. Vaak zal echter niet alleen je lichaam, maar zeker ook je geest, tot rust komen door een massage van slechts een paar minuten. Je verricht dan immers geen fysieke of mentale inspanningen waardoor je hart ook minder bloed hoeft te pompen. Je bloeddruk zal op die manier dan ook lager worden wat als een groot voordeel kan worden beschouwd voor iemand met hypertensie. Maar ook voor mensen die last hebben van nervositeit zal een massage zeker positief zijn.

Kies de juiste materialen voor een optimale massage

Wanneer je een heerlijke massage wilt ondergaan, is het belangrijk dat je beschikt over de juiste materialen zodat de massage maximaal effect zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan een goede massagetafel met een gat voor je hoofd, een sterk frame en een comfortabel ligvlak.

Vind je het regelmatig nemen van een massage te prijzig? Dan kan je er ook voor kiezen om een massage apparaat te kopen. Zo kan je jezelf masseren, zorgen voor een relaxed moment en genieten van alle voordelen in het comfort van je eigen huis. Denk bijvoorbeeld ook aan een voetmassage apparaat wanneer je last hebt van pijnlijke voeten.

De voornaamste massage effecten

In de allereerste plaats brengen de ritmische massagebewegingen ontspanning teweeg die de spieren voorbereidt op diverse ander fysiologische veranderingen. Heel kenmerkend is dat de bloedvaten verwijden zodat de bloeddoorstroom toeneemt. Omdat de meeste bewegingen naar het hart toe plaatsvinden, versnellen ze transport van zuurstofarm bloed naar het hart, zodat het eerder zuurstof opneemt in de longen en de spieren weer voorziet van energie. Tegelijkertijd zorgt massage voor een snelle ontlasting van melkzuur. Dit is een verbrandingsproduct dat in de spieren het kenmerkende branderige, vermoeide gevoel veroorzaakt.

Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken kun je concluderen dat een regelmatige massage positief werkt op je hele gezondheid. Het zorgt ervoor dat je een zachte, ademende huid hebt, zelfverzekerd en emotioneel in balans bent, snel herstelt van blessures, een goede doorbloeding en lymfedoorstroming hebt en spanningsvrij door het leven kunt gaan.

Massage biedt de constante positieve stimulatie, die het gevoel geeft dat er voor je gezorgd wordt. Het geeft je zelfvertrouwen en bestaansrecht. Maar massage heeft van nature ook al een ontspannende werking. Het grootste plezier aan massage beleef je als je er zelf mee aan de slag gaat. Belangrijk is dat ieder persoon uniek is. In de praktijk komt het er op neer dat je zelf uitzoekt welke massage het beste voor je werkt.

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.