Home informatie Sympathectomie

Sympathectomie

door Redactie
0 comment

Heb je last van overmatig zweten in je handen of oksels? Als je hier problemen mee ervaart dan moet je weten dat dit niet normaal is. Andere mensen zweten wel, maar niet zo veel dat ze er last van hebben. Maar gelukkig zijn er behandelingen die je kunt laten doen om ervoor te zorgen dat je minder zult zweten. En de behandeling die het meest effectief is tegen extreem zweten in je handen, onderarmen of oksels is een sympathectomie.

Wat is een sympathectomie

Een sympathectomie is geen behandeling die je eventjes kunt aanvragen bij de dokter. Het is geen pillenkuur die je kunt slikken voor 2 weken en je bent van je probleem af. Nee, een sympathectomie is een chirurgische ingreep die een deel van je zenuwen doorknipt in je ruggenmerg.

Nou, je hoeft niet bang te worden. Het is namelijk een veilige operatie die gedaan wordt door professionele chirurgen – maar het is wel belangrijk dat je dit van te voren weet. De kwaliteit van leven moet dus wel zodanig slechter zijn (of zo worden ervaren), dat het een sympathectomie goedkeurt.

Als je overmatig zweet, dan komt dat omdat je hersenen teveel signalen sturen naar de plekken waar je zweet. Bij de meeste mensen stuurt het brein alleen een signaal als het ook echt nodig is (e.g. je bent aan het sporten, het is warm of een beetje nerveus). Maar als je last hebt van extreem zweten dan is deze respons te sterk. Je brein interpreteert vrijwel alles (of de kleinste dingen) als reden om te zweten.

Een sympathectomie knipt als het ware deze zenuw door – of past deze op zo’n manier aan dat de signalen minder goed doorkomen. Dit heeft als effect dat je brein wel de *zweetsignalen* stuurt naar bijvoorbeeld je hand of oksels, maar dat deze niet doorkomen. Een goede oplossing dus.

Hoe gaat een sympathectomie behandeling te werk?

Een sympathectomie behandeling is een intensieve behandeling. Maar gelukkig voel (of herinner) je er niets ervan. Hier is een korte omschrijving hoe een sympathectomie te werk gaat:

  1. Je krijgt anaesthesia (verdoving) zodat je in slaap valt.
  2. De chirurg maakt een klein sneetje onder je rechteroksel.
  3. Je rechterlong wordt verkleind zodat de chirurg bij je ruggengraat kan.
  4. Hij knipt (of draait) de zenuw die verantwoordelijk is voor het excessief zweten.
  5. Je long wordt weer opgeblazen en de snee wordt gehecht.
  6. De chirurg herhaalt stappen 1-5 aan de linkerkant.

Zoals je ziet is het een vrij intensieve operatie. Neem dus altijd contact op met je huisarts voordat je de beslissing maakt om een sympathectomie te ondergaan.

Voor wie is de behandeling?

Een sympathectomie is geschikt voor mensen die overmatig zweten in hun handen of oksels. Omdat het gaat om een zenuwbehandeling kan het ook gebruikt worden voor mensen die continue kou voelen op deze plekken of teveel blozen.

Het is een permanente behandeling – kies er dus alleen voor als alle andere middelen op deze site (antiperspirant, MiraDry) niet effectief zijn geweest.

Wat is de volgende stap?

Een sympathectomie is een effectieve behandeling die ervoor zorgt dat je van je extreem zweten afkomt. Het is echter niet zonder risico’s – het is immers een intensieve operatie. Lees je dus goed in voordat je de beslissing maakt om een sympathectomie te laten doen.

We raden je ook ten zeerste aan om eerst te proberen om via andere manieren je probleem op te lossen. Neem een kijkje verder op de site welke middelen dat allemaal zijn. Als je dit al hebt geprobeerd en een sympathectomie lijkt de enige oplossing, dan is het nu belangrijk dat je een goede chirurg vindt die gespecialiseerd is in sympathectomie behandelingen.

Wij hebben door de jaren heen een netwerk opgebouwd van vakkundige sympathectomie specialisten in Nederland. Als je dus een specialist zoekt bij jou in de buurt, neem dan even contact op en we zorgen ervoor dat jij de beste kliniek bij jou in de buurt voor de beste prijs zult vinden.

Naast de sympathectomie behandeling vind je op onze website ook meer informatie over de iontoforese behandeling en de MiraDry behandeling, en de botulinetoxine behandeling. Dit zijn vergelijkbare behandelingen, echter hebben ze verschillende specificaties.

Lees ook