Home Gezondheid Beste thermometer kopen

Beste thermometer kopen

door Redactie
1 comment

Iedereen wordt wel eens ziek, hoe goed we ook voor onszelf en voor ons gezin zorgen. Het meten van iemands temperatuur helpt je bij het bepalen van de ernst van een ziekte. Een hoge temperatuur kan een reden zijn om een arts te raadplegen. Met een thermometer meet je de temperatuur nauwkeurig.

Vroeger werd vooral gebruik gemaakt van kwikhoudende glazen thermometers, maar vandaag de dag zijn er veel  verschillende thermometers. Het kan daarom lastig zijn om de juiste keuze te maken voor de ideale thermometer die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Door de verschillende soorten thermometers op een rij te zetten, helpen we je om de juiste keuze te maken voor de meest praktische thermometer.

Lees verder om te zien wat voor thermometers er zijn en welke thermometer de beste keuze is voor jou en je gezin.

De top-10 beste thermometers meteen bekijken? Kijk dan hier!

Soorten thermometers

Voordat je een thermometer gaat kopen is het belangrijk om eerst te weten wat voor soort thermometers er te koop zijn.

Digitale staafthermometer

De digitale staafthermometer is waarschijnlijk één van de meest bekende thermometers. Deze werkt net als de ouderwetse glazen thermometer maar is veiliger en nauwkeuriger. De staafthermometer kan oraal, rectaal of onder de oksel gebruikt worden. Deze thermometers zijn ideaal om bij iedereen de temperatuur op te nemen, van pasgeborenen tot aan de ouderen.

De staafthermometer is eenvoudig en makkelijk in gebruik en de aanschaf van dit soort thermometers hoeft vaak niet veel te kosten.

Nadelen:

 • Het opmeten van de temperatuur kan bij sommige van deze digitale thermometers langer dan een minuut duren. Het opmeten van de temperatuur bij een klein kind kan hierdoor lastig zijn omdat die niet altijd het geduld hebben om zo lang stil te staan.
 • Wanneer de temperatuur oraal opgemeten wordt moet je na het eten of drinken minimaal 15 minuten wachten voordat je een meting kunt doen. De temperatuur van het eten of drinken dat is genuttigd kan van invloed zijn op de meting.
 • Bij het opmeten van de temperatuur via de mond moet de mond volledig gesloten zijn om een nauwkeurige meting te kunnen doen.

Oorthermometer

Bij een oorthermometer wordt met behulp van een infraroodstraal de temperatuur gemeten. Om de temperatuur te meten met een oorthermometer, houdt je de kop van de thermometer een klein stukje in de gehoorgang. 

Voordelen

 • Dit soort types thermometers geven over het algemeen een snelle meting. 
 • Voor het opmeten met de oorthermometer is minimaal contact nodig om een meting te doen, waardoor de thermometer makkelijk is in gebruik. 
 • De temperatuur opmeten met een oorthermometer is een comfortabele manier van temperaturen. 

Nadelen

 • Bij personen met een smalle gehoorgang, of wanneer er een opeenhoping is van oorsmeer in het oor kan er een verkeerde meting afgegeven worden. 
 • De oorthermometer is niet geschikt voor baby’s jonger dan zes maanden.

Temporele slagader thermometer

Deze thermometers worden op het voorhoofd geplaatst om de temperatuur op te nemen, hier loopt de temporele slagader. Door het bloed op te meten die door deze slagader stroomt, kan de temperatuur gemeten worden. Deze thermometers worden ook wel voorhoofd thermometers genoemd.

Voordelen

 • Door het meten van de temperatuur met deze thermometer krijg je snel een resultaat. 
 • Ze zijn makkelijk in gebruik en ideaal voor mensen die er niet van houden om getemperatuurd te worden. 
 • Temporele slagader thermometers geven net zo’n nauwkeurig resultaat als rectale thermometers.

Nadelen

 • Deze thermometers zijn over het algemeen veel duurder dan andere type thermometers. 
 • Wanneer de thermometer niet correct geplaatst wordt kan er geen nauwkeurige meting gedaan worden.

Contactloze thermometers

Voor de contactloze thermometers is dezelfde infraroodtechnologie gebruikt als bij de oorthermometer. Het verschil is dat er bij deze thermometers geen contact gemaakt hoeft te worden met de huid waardoor deze goed te gebruiken zijn bij gevoelige patiënten.

Voordelen

 • De contactloze thermometer is zeer geschikt voor gespannen patiënten.
 • Er zijn contactloze thermometers die al binnen één seconde een resultaat kunnen afgeven.

Nadelen

 • Deze thermometers kunnen moeilijk zijn in gebruik
 • De contactloze thermometers zijn duurder dan andere type thermometers.

Top-3 beste thermometers

550x7731. Bintoi® Thermometer lichaam – Koortsthermometer voor volwassenen en baby’s

Deze thermometer zorgt ervoor dat je vanop een afstand op een eenvoudige en accurate manier, de temperatuur kan meten. De voorhoofdthermometer zorgt ervoor dat jij je kindje niet hoeft wakker te maken voor het meten van koorts. Daarnaast is het ook bruikbaar voor volwassenen.

Voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteit
 • Hygienisch
 • Praktisch in gebruik
 • Duidelijke display
 • Schakelt na een aantal seconden vanzelf weer uit

Nadelen:

 • Geen memory functie voor meerdere personen

Bekijk de prijs hier

495x8402. PC828 Contactloze Infrarood Thermometer Voorhoofd & Omgeving

Met deze contactloze infrarood thermometer incl. batterijen kunt u zonder enige moeite de temperatuur opmeten van uzelf, familie, vrienden of wie dan ook. Dit kunt u doen door de thermometer 3 tot 5 cm van het voorhoofd te houden en op de knop te drukken, na één seconde krijgt u de meting al te zien op het lcd-scherm.

Voordelen:

 • Werkt gemakkelijk
 • Snelle werking

Nadelen:

 • Geen Nederlandstalige handleiding

Bekijk de prijs hier

550x5503. MIFOR® Professionele Infrarood Thermometer

Het is vaak de eerste reactie als je vermoedt dat iemand koorts heeft: je hand tegen het voorhoofd aanleggen. Helaas is deze manier niet zo betrouwbaar om te kijken of je koorts hebt. Met de professionele infrarood thermometer voor uw voorhoofd en oor is het zeer makkelijk om contactloos de temperatuur van uw lichaam te meten of die van uw kinderen. Getest door artsen en kinderartsen

Voordelen:

 • Snelle meting
 • Lichtgewicht
 • Scherpe prijs

Bekijk de prijs hier

Hoe kies je de juiste thermometer

Wanneer je een thermometer gaat aanschaffen is er enorm veel keuze. Enkele punten om over na te denken bij de aanschaf van een thermometer zetten we op een rij. 

Gerbuik een thermo meter voor temperatuur metingenReactietijd

Een snelle thermometer kan al in enkele secondes een resultaat geven, langzamere modellen doen er soms meer dan 90 seconden over. Wanneer de thermometer alleen door een volwassene gebruikt gaat worden dan zal dat geen probleem opleveren, maar als de thermometer wordt aangeschaft voor gebruik bij kinderen dan is een snelle thermometer zeer praktisch.

Gebruiksgemak

Een thermometer die zeer gemakkelijk in gebruik is, is de digitale staafthermometer. Als je bekend bent met de glazen thermometer dan weet je ook hoe deze werken, namelijk bijna hetzelfde. Het enige verschil zit hem in een aan en uit schakelaar en het digitale display. 

Andere thermometers kunnen wat lastiger zijn in gebruik, maar wanneer je eenmaal de gebruiksaanwijzing goed hebt doorgelezen zul je merken dat ook deze andere types makkelijk zijn in gebruik.

Comfort

Thermometers die comfortabel zijn in gebruik, zijn vooral wanneer je kinderen hebt, zeer wenselijk. Als je kind een nare ervaring heeft met bijvoorbeeld een koude of puntige thermometer, dan zal hij of zij een volgende keer niet meewerken bij het meten van de temperatuur. Tenzij je kiest voor een thermometer waarbij op een comfortabele wijze de temperatuur opgemeten kan worden.

Contactloze thermometers geven geen ongemak, dit omdat ze de huid niet aan hoeven te raken om een meting te voltooien. Andere eigenschappen die het comfort verhogen zijn bijvoorbeeld zachte, flexibele, siliconen uiteinden of zelf verwarmende uiteinden.

Grootte

De digitale staaf thermometer is over het algemeen klein en onopvallend waardoor deze gemakkelijk mee te nemen is in een handtas of jaszak. Dit is ideaal om, mocht het nodig zijn, onderweg iemand te temperaturen. Door het kleine formaat zijn ze bovendien ideaal om mee te nemen in de toilettas voor wanneer je op vakantie gaat.

Andere soorten, zoals de oorthermometer en de temporele slagader thermometer, zijn vaak groter en dus lastiger mee te nemen. Dit is uiteraard geen enkel probleem wanneer je de thermometer alleen thuis gebruikt.

Wat kost een thermometer

De prijs van thermometers kan heel erg variëren, meestal is deze afhankelijk van het type thermometer dat je kiest.

Digitale staafthermometers zijn vaak al verkrijgbaar vanaf € 4,-, waarbij de duurste rond de € 25,- kost, de goedkopere types zijn vaak zeer eenvoudige modellen en kunnen in sommige gevallen een minder nauwkeurige meting geven.

De oorthermometer begint vanaf een prijs van ongeveer € 20,- en kan oplopen tot € 100,-. Denk bij de aanschaf van een oorthermometer ook aan de aanschaf van de beschermkapjes die nodig zijn voor extra hygiëne, deze dienen voor elk gebruik verwisseld te worden. Het verschil in prijs zit hem in meerdere kenmerken, de goedkopere oorthermometers zijn prima in staat om een goede meting te geven, de duurdere modellen kunnen naast de meting ook aangeven of de patiënt verhoging of koorts heeft en zijn in staat om eerdere metingen op te slaan.

De prijzen voor temporele slagaderthermometers liggen zeer ver uit elkaar. De goedkopere modellen kunnen al gekocht worden voor rond de € 20,-, terwijl je voor een duurder model tot wel € 120,- betaalt. Duurdere modellen zijn in staat om de temperatuur voor meerdere personen te onthouden en geven aan of er verhoging of koorts gemeten is.

Ook de prijzen voor de contactloze thermometers variëren enorm. Deze gaan in een prijsrange van € 20,- en kunnen oplopen tot ongeveer € 120,-. Ook voor deze thermometers geldt, hoe meer je eraan uitgeeft, hoe meer functies ze hebben.

Veel gestelde vragen

Hieronder behandelen we de meest voorkomende vragen met betrekking tot reguliere thermometers.

1. Wat is de normale lichaamstemperatuur van een persoon?

Op de meeste gezondheidswebsites kun je terug lezen dat de normale lichaamstemperatuur van een persoon ongeveer 37 °C is. De normale lichaamstemperatuur is daarnaast afhankelijk van de leeftijd van de persoon en hoe actief deze persoon is geweest gedurende de dag. Daarnaast kan het tijdstip van de dag ook van invloed zijn op de lichaamstemperatuur. Over het algemeen wordt bij een lichaamstemperatuur van 38 °C gesproken over koorts. Een lichaamstemperatuur tussen de 37,5°C en de 38 °C duidt op verhoging.

2. Welke type thermometer kan ik het beste gebruiken

Welke thermometer je het beste kunt gebruiken hangt volledig af van jouw persoonlijke wensen. Wil je iets eenvoudig en betaalbaars dan is een digitale staafthermometer een prima keuze. De temperatuur opmeten bij een jong die kind die maar rustig stil kan zitten gaat beter met een thermometer die snel en makkelijk de temperatuur meet zoals een contactloze thermometer of een oorthermometer. Door na te denken over voor wie de thermometer gebruikt gaat worden, kun je de beste keuze maken voor het type thermometer.

3. Hoe gebruik ik mijn thermometer

Elke thermometer is weer anders. Wanneer je een thermometer koopt, kun je het beste eerst de instructies goed doorlezen voordat je deze voor de eerste keer gebruikt. Zo raak je vertrouwd met de thermometer en krijg je een correcte meting.

4. Welke thermometers kan ik beter niet gebruiken

 • Bij de glas- en kwikthermometer is de buitenkant van glas en de vloeistof in de thermometer is kwik. Kwik reageert op warmte, hoe warmer het is, hoe hoger het kwik stijgt. Bij deze thermometers kan het glas breken, de kwik is giftig en blootstelling hieraan is gevaarlijk. Dit type thermometer wordt dus zeker niet aangeraden. Daarnaast duurt het langer om de temperatuur op te meten en zijn ze niet zo nauwkeurig als de eerder genoemde digitale thermometers.
 • Kunststof stripthermometers meten alleen de temperatuur van de huid.
 • Fopspeenthermometers zijn niet nauwkeurig en zijn moeilijk correct te gebruiken omdat ze lang genoeg in de mond van het kind moeten blijven om een temperatuur te registreren.

Extra tips voor het gebruik van een thermometer

 • De rectale temperatuur is ongeveer 1 graad warmer dan een orale temperatuur, en de oksel is 1 graad koeler dan de orale temperatuur. Houdt hier rekening mee bij het temperaturen.
 • Wanneer je de temperatuur via de oksel op meet, is deze ’s morgens het nauwkeurigst, voordat je uit bed stapt. Zodra je begint te bewegen, gaat je temperatuur omhoog en is je oksel meting minder nauwkeurig.
 • Reinig en desinfecteer de thermometer na elk gebruik om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Bronvermelding

Lees ook

1 comment

Frecnken 17 januari 2021 - 21:02

Bintoi thermometer? Ik heb zelf de Braun IRT6520, erg fijne en betrouwbare oorthermometer!

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.