Home Gezondheid Tips bij het gebruik van essentiële oliën

Tips bij het gebruik van essentiële oliën

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Essentiële oliën kunnen je helpen bij bepaalde klachten. Je kunt ze toevoegen aan plantaardige olie of bijvoorbeeld aan je favoriete crème of douchegel. Door de olie in je huid te wrijven of een paar druppels toe te voegen aan je bad, ervaar je de heerlijke geuren die een essentiële olie verspreid.

Essentiële oliën worden gemaakt van delen van bepaalde planten. Bladeren, kruiden, schors en schillen kunnen verwerkt worden in deze essentiële oliën. Wanneer en hoe je essentiële oliën kunt gebruiken vertellen we je in dit artikel.

Essentiële oliën gebruiken wanneer je angstig bent

Eenvoudige geuren zoals lavendel, kamille en rozenwater, kunnen je helpen om te kalmeren of om kalm te blijven. Een verdunde versie van de essentiële olie kun je inademen of op je huid wrijven. Deze geuren zullen wellicht niet al je stressgevoelens wegnemen als je angstig bent, maar het aroma zal je wel helpen om te ontspannen.

Wrijf de olie niet zomaar overal in op je huid

Oliën die geschikt zijn voor je armen en benen, kunnen irritatie veroorzaken bij je mond, neus, ogen of andere delen van je lichaam. Citroengras, pepermunt en kaneelschors zijn hiervan enkele voorbeelden.

Controleer de kwaliteit van de olie

Oliën die puur zijn en waar niks aan wordt toegevoegd tijdens het productieproces, zijn de meest pure oliën en zijn veelal ook van betere kwaliteit. De kans op een allergische reactie is bij oliën die niet puur zijn groter doordat er andere ingrediënten aan toegevoegd zijn. Niet alle extra toegevoegde ingrediënten zijn per definitie slecht, het toevoegen van plantaardige olie komt bijvoorbeeld wel eens voor bij de wat duurdere essentiële oliën.

Gooi oude oliën weg

Bewaar je olie over het algemeen niet langer dan drie jaar. Oliën die wat ouder zijn hebben meer kans om te bederven door de blootstelling aan zuurstof. Ze werken dan minder goed en kunnen je huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken. Als je ziet dat je olie er anders uitziet, anders aanvoelt of anders ruikt, gooi de olie dan weg, dan is deze waarschijnlijk niet meer goed.

Smeer geen eetbare olie op je huid

Komijnolie, die veilig is om in je eten te gebruiken, kan blaren veroorzaken op je huid. Citrusoliën die veilig in je eten gebruikt kunnen worden, kunnen ook slecht zijn voor je huid, vooral als je in de zon gaat zitten.

Informeer je arts

Je arts kan je vertellen of het gebruik van essentiële oliën, bij bepaalde gezondheidsklachten, veilig is. Hij kan eventuele bijwerkingen en reacties met je medicijnen uitsluiten.

Verdun de olie

Onverdunde oliën zijn te sterk om direct te gebruiken. Het is het beste om deze te verdunnen. Dit verdunnen kun je doen met een plantaardige olie, crème of bad gel.

Gebruik geen essentiële olie op een beschadigde huid

Een beschadigde of ontstoken huid zal meer olie absorberen en kan ongewenste huidreacties veroorzaken. Onverdunde oliën kunnen gevaarlijk zijn op een beschadigde huid.

Stop met het gebruik van de olie als de huid hierop reageert

Je huid kan goed reageren op essentiële olie, maar het kan ook zijn dat je huid een reactie geeft. Je merkt dit aan bijvoorbeeld uitslag, kleine bultjes of jeuk. Stop dan met het gebruik van de olie, als je doorgaat dat loop je het risico dat de klachten verergeren.

Berg de olie veilig op

Olie kan zeer geconcentreerd zijn en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral als ze in de verkeerde dosis of op de verkeerde manier worden gebruikt. Let daarom op bij het opbergen dat kinderen er niet bij kunnen. Bewaar ze bij voorkeur op een hoge plek, buiten bereik van kinderen.

Pas op bij zwangerschap

Sommige essentiële oliën kunnen in de placenta terecht komen. Het wordt daarom aangeraden om bepaalde oliën niet te gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit zijn bijvoorbeeld oliën met alsem, wijnruit, eikenmos, landula stoechas, kamfer, peterseliezaad, salie en hysop. Controleer de verpakking van de olie op waarschuwingen voor zwangere vrouwen en vraag eventueel een arts of je verloskundige om advies bij het gebruik van essentiële oliën tijdens de zwangerschap.

Lees ook:

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.