Home Gezondheid Beste wandelstok kopen

Beste wandelstok kopen

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Een wandelstok geeft steun en verbetert het evenwicht voor mensen met een beperkt tot matig mobiliteitsprobleem. Een wandelstok geeft meer vrijheid dan een stel krukken, maar geeft minder steun als een looprek.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste stok, lees dan verder. Zweetikveel zet alle informatie over wandelstokken voor je op een rij.

De top-7 beste wandelstokken meteen bekijken? Lees dan vooral verder!

De juiste wandelstok kiezen

Je hebt besloten dat je wilt gaan lopen met een wandelstok. Er is dan een aantal zaken om naar te kijken om de beste wandelstok te kiezen. We gaan hier verder in op:

 • Het materiaal van wandelstokken
 • De lengte van de wandelstok
 • Het handvat van wandelstokken
 • De voet van een wandelstok

Materiaal van wandelstokken

Welk materiaal is het meest geschikt voor jouw stok. Bijna alle stokken zijn gemaakt van materialen die bekend staan om hun stevigheid en de gebruikte lichtgewicht materialen. Sommige materialen kenmerken zich door hun duurzaamheid en belastbaarheid, andere weer door hun uiterlijk of comfort.

Houten stokken

Mensen leunen al eeuwenlang op houten stokken. Een mooie houten wandelstok met houtsnijwerk of andere decoratieve elementen, of een stevige stok met een comfortabele grip en een ondersteunende steel. Deze opties zijn beschikbaar bij een massief houten wandelstok die ook nog eens zeer duurzaam zijn en voorzien in de juiste stabiliteit.

Een nadeel van een houten wandelstok is dat deze niet aangepast kan worden nadat deze is gemaakt. Een houten stok wordt op maat gemaakt of koop je in een standaard maat.

Aluminium stokken

Aluminium is niet zo mooi als hout, maar een aluminium stok is een populaire keuze als het gaat om een mobiliteitshulpmiddel. Aluminium biedt dezelfde ondersteuning en dezelfde duurzaamheid als staal maar is veel lichter in gewicht.

Elk mobiliteitshulpmiddel kan je spieren na verloop van tijd vermoeien, het gebruik van een lichtgewicht aluminium loopstok kan dan voordelig zijn. Een ander voordeel is dat aluminium wandelstokken vaak verstelbaar zijn. Voor maximale balans en comfort kan er bij een aluminium stok gekozen worden voor een stok met verschillende hoogte instellingen.

Stalen stokken

Veel fabrikanten verwerken tegenwoordig lichte materialen in hun wandelstokken, maar er zijn nog steeds stalen wandelstokken te vinden in de medische winkels. Staal heeft een aantal voordelen ten opzichte van aluminium en hout, waaronder een hogere gewichtscapaciteit.

Een voordeel van een stevige stalen wandelstok is de extra ondersteuning die nodig is voor zware gebruikers. Als je vaak wandelt op een ruwe ondergrond dan kan dit comfortabeler zijn met een stalen wandelstok. Het nadeel is dat een stalen wandelstok meer weegt waardoor deze na langer gebruik ongemak en spiervermoeidheid kan veroorzaken.

Carbonfiber stokken

Door de combinatie van hoogwaardig aluminium of staal met de lichtgewicht kenmerken van hout of plastic, is de carbonfiber wandelstok in populariteit gegroeid. Carbonfiber wordt vaak gebruikt voor het maken van opvouwbare wandelstokken of wandelstokken voor op reis. Deze stokken zijn, doordat ze vaak opvouwbaar zijn, makkelijk op te slaan. Uitgevouwen kunnen ze net zoveel gewicht houden als de aluminium en houten stokken.

De top-7 beste wandelstokken

Een wandelstok kiezen kan soms lastig zijn, wij zetten de top-7 beste wandelstokken voor je op een rij.

1. Aidapt wandelstok houten handgreep – opvouwbaar

Aidapt wandelstok houten handgreep - opvouwbaarDeze wandelstok heeft een houten handvat en is geschikt voor zowel rechts- als linkshandige gebruikers. Door de riem die om de pols gehouden kan worden is de stok makkelijk bij je te houden.

Voordelen:

 • Inklapbaar
 • In vijf hoogtes verstelbaar
 • Rubberen punt voor extra veiligheid

2. Universele Opvouwbare Zwarte Wandelstok – van 84 tot 94 cm

Universele Opvouwbare Zwarte Wandelstok - van 84 tot 94 cm | Ondersteunende Stok voor Dames en Heren | Ondersteuning voor Ouderen | Wandelen | WandelingDeze wandelstok heeft een efficiënt design voor extra comfort tijdens het wandelen, hierdoor kun je langer wandelen zonder pijn te ervaren. Dankzij de ergonomische pvc-handgreep, slipt deze minder makkelijk uit je hand.

Voordelen:

 • Inklapbaar dus makkelijk mee te nemen
 • Polsband zodat de stok om de hand blijft
 • Slipvrije punt onderaan de wandelstok

3. Vitility Wandelstok – Verstelbaar – Zwart

Vitility Wandelstok - Verstelbaar - ZwartDoor een duwknop op de steel is deze stok makkelijk in hoogte verstelbaar, zodat deze goed bij je lichaam past. De comfortabele grip is ontworpen om voldoende ruimte te creëren voor je ringvinger en middelvinger.

Voordelen:

 • In hoogte verstelbaar en zeer geschikt voor lange mensen
 • Rubberen antislip dop op de onderkant
 • Ergonomisch antislip handvat

Nadeel:

 • Niet inklapbaar

4. Parcura wandelstok opvouwbaar

Parcura wandelstok opvouwbaarDeze stok valt op door de elegante mahoniehouten uitstraling en de luxe afwerking. De wandelstok is een stijlvolle accessoire en een onmisbaar hulpmiddel bij het lopen.

Voordelen:

 • In hoogte verstelbaar
 • Volledig inklapbaar
 • Comfortabele voorgevormde handgreep

5. Aidapt – wandelstok – 4 poot

Aidapt - wandelstok - 4 poot - afstand poten 12 cm - verstelbaar 71,5 - 96.5 cm hoog - max 127 kgDoor de stevige zwaanvormige hals wordt het gewicht van de gebruiker verdeeld over vier poten. De antislip voetjes zorgen voor extra veiligheid.

Voordelen:

 • In hoogte verstelbaar
 • Voor zowel rechts- als linkshandigen

Nadelen:

 • Niet inklapbaar
 • Geen ergonomisch handvat

6. Benson Care Wandelstok – Opvouwbaar – Linkshandig & Rechtshandig – Zwart

Benson Care Wandelstok - Opvouwbaar - Linkshandig & Rechtshandig - ZwartWanneer je de wandelstok niet continue nodig hebt is deze stok ideaal. Deze stok is opvouwbaar en dus makkelijk mee te nemen in een tas. Door de unieke vorm van het handvat wordt het gewicht goed verdeelt tijdens het lopen.

Voordelen:

 • Inklapbaar
 • In hoogte verstelbaar
 • Inclusief polsband

7. Houten Wandelstok Derbygreep bruin

Houten Wandelstok Derbygreep bruinWandelstok voor dagelijks gebruik met comfortabele Derby handgreep. Door de rubberen dop heeft de stok extra grip voor extra veiligheid bij het lopen.

Voordelen:

 • Inklapbaar
 • Rubberen dop voor extra grip

Nadelen:

 • Alleen in te korten door een stuk af te zagen

 

Het vinden van de juiste lengte van je wandelstok

Wanneer je wandelstok te kort is zal je bij elke stap gebogen lopen waardoor er spierspanningen en evenwichtsproblemen kunnen ontstaan. Een te lange stok is moeilijker te controleren en ondersteund hierdoor niet het volledige gewicht. De ideale stok vult de lengte van de gebruiker aan, past bij de natuurlijke polsbeweging en is een verlengstuk bij het lopen.

Voor het bepalen van de ideale lengte heb je hulp nodig. Je meet de lengte op door op buitenschoenen te gaan staan op een vlakke en egale ondergrond met je armen langs je zijde gestrekt. Met een meetlint, meet je de afstand van de vloer tot waar je pols buigt. Deze meting gebruik je bij het kiezen van de juiste wandelstok.

Een handvat kiezen voor je wandelstok

Een handvat kiezen voor je wandelstok lijkt misschien minder belangrijk, maar een handvat bepaalt het comfort en de stijl van de stok. In de meeste gevallen zie je bij wandelstokken drie soorten handvatten:

Een rond handvat

Bij deze handvatten is het uiteinde van de schacht voorzien van een C-vormige bocht. Deze kan versterkt zijn door metaal of opgevuld zijn met schuim voor extra comfort. Dit type handvat is ideaal voor mensen die een stevige grip nodig hebben voor maximale controle. Mensen met artritis of andere hand/pols problemen kunnen beter een wandelstok met een derby handvat of een gecombineerd handvat kiezen.

Een derby handvat

Een derby handvat is een L-vormig handvat welke naar de gebruiker toe terugloopt. Sommige derby handvatten zijn gemaakt van prijzige materialen zoals parelmoer of edelmetaal en weer andere handvatten zijn gemaakt van sterke kunststoffen die puur gemaakt zijn voor het functionele gebruik. Mensen met een beperkte grijpkracht kunnen het beste kiezen voor een derby handvat dan voor een rond handvat. Een nadeel van dit type handvat is dat de hand van de gebruiker achter de schacht van de wandelstok valt, waardoor het lichaamsgewicht dat de wandelstok kan dragen afneemt.

Gecombineerd handvat

Dit flexibele handvat buigt weg van de schacht in een zwanenhals en buigt vervolgens terug om de werkelijke grip van de gebruiker te vormen. Hierdoor vangt deze het gewicht beter op dan een wandelstok met een rond handvat of met een derby handvat. Het gecombineerde handvat plaatst al het gewicht van de gebruiker op de as, waardoor de stabiliteit gemaximaliseerd wordt en de hand en pols minder snel vermoeid raken. Sommige van deze wandelstokken dragen dit comfort een stap verder door het gebruik van klemmen die over de onderarmen van de gebruiker passen voor extra ondersteuning.

De voet van de wandelstok

De lengte en het handvat van de wandelstok zijn belangrijk bij het maken van een keuze, maar ook de voet van de wandelstok moet voldoende stabiliteit geven. Bij het kiezen van een wandelstok is het dus ook belangrijk om naar de voet van de wandelstok te kijken, hierin zijn verschillende opties:

Eén punts voet

Veel houten en aluminium wandelstokken hebben een enkel contactpunt met de grond. Wandelstokken voor medisch gebruik met een één punts voet hebben vaak een rubberen of polymeer dop op het uiteinde voor stabiliteit. Deze doppen slijten na verloop van tijd en moeten periodiek vervangen worden.

Kwadratische voet

Aluminium, staal en carbonfiber wandelstokken zijn soms voorzien van een set van drie of vier met rubber beklede voeten. Bij elke stap maken deze voeten stevig contact met de grond, dit zorgt voor een betere stabiliteit. Wanneer de wandelstok niet wordt gebruikt blijft deze makkelijk rechtop staan. Het extra gewicht aan de onderkant kan soms lastig zijn voor mensen met minder kracht.

Speciale opzetstukken

Een wandelstok met één punt of met drie of vier voeten kan soms niet voldoende stabiliteit geven. Er zijn verschillende opzetstukken beschikbaar die de stabiliteit kunnen verbeteren, zoals voetjes met ijsgrepen die de stabiliteit verbetert wanneer er op een gladde ondergrond gelopen wordt.

Hoe gebruik je een wandelstok

Een wandelstok is extra begeleiding van je been bij het wandelen. Wanneer je loopt met een wandelstok hoor je je zwakke been te ondersteunen.

Wandelstok

 • Houdt de stok stevig in je hand tegenover je zwakke been.
 • Plant de stok stevig op de grond zodat het grootste gedeelte van je gewicht hierop kan leunen.
 • Strek je sterke been naar voren en verplaats je gewicht en balans naar dat been.
 • Trek de stok naar voren en zet hem een paar centimeter voor je sterke been, beweeg ondertussen je zwakkere been naar voren op ongeveer hetzelfde moment als de wandelstok.
 • Herhaal deze stappen terwijl je loopt.

Vraag een arts of specialist om advies voordat je een wandelstok koopt. Een fysiotherapeut kan ook advies geven en instructies voor het juiste gebruik van de stok. Met een wandelstok lopen is niet eenvoudig te leren, naast het advies van een arts of fysiotherapeut zijn er diverse instructievideo’s beschikbaar en is het verstandig om de instructies van de stok goed te lezen.

Veel gestelde vragen

1. Kan ik een decoratieve wandelstok gebruiken voor medische doeleinden?

Nee, een decoratieve wandelstok is niet ontworpen om het volledige lichaamsgewicht te ondersteunen. Deze stokken zijn vaak van goedkope materialen zoals bamboe, plastic of hout. De meeste zijn een “one size fits all” en niet in lengte aanpasbaar. Als je een medisch hulpmiddel nodig hebt dan is een goedkope decoratieve wandelstok geen goed alternatief omdat het niet veilig is.

2. Kan ik twee wandelstokken tegelijk gebruiken?

Ja, het is mogelijk om twee wandelstokken tegelijk te gebruiken. Veel mensen met beperkte mobiliteit gebruiken twee wandelstokken met armsteunen om complicaties van langdurig rolstoelgebruik te voorkomen. Wil je twee stokken gebruiken, adviseer dan een arts of specialist om je ervan te verzekeren dat je deze op de juiste manier gebruikt.

3. Is de juiste maat wandelstok echt zo belangrijk?

Als je wandelstok een modeaccessoire is, is het vinden van de juiste maat minder belangrijk. Bij de meeste medische mobiliteitshulpstukken is de juiste maat van essentieel belang. Door een verkeerde maat stok te gebruiken kunnen ernstige complicaties optreden.

Tips & weetjes

 • Voor visueel gehandicapten zijn er wandelstokken met zichtbare afbeeldingen of verlichting.
 • Wandelstok gebruikers die wat vaker rust nodig hebben kunnen kiezen voor een stok met een kruk, ook zijn er stokken die zijn ontworpen om in te klappen zodat ze makkelijk opgeborgen kunnen worden.
 • Vroeger werden stokken van ivoor of walvisbotkoppen gemaakt, deze werden als zeer kostbaar en modieus beschouwd.
 • Sommige houten stokken hebben geen rubberen dop op het uiteinde en zorgen hierdoor voor weinig grip. Deze stokken kunnen alleen gebruikt worden als decoratie en niet als medisch hulpmiddel.
 • Welke stok je ook kiest, zorg er altijd voor dat deze je lichaamsgewicht makkelijk ondersteunt en dat de stok duurzaam is zodat deze lang meegaat.
 • Een medische wandelstok is ontworpen voor mensen met lichte tot matige mobiliteitsproblemen en niet voor mensen met een ernstige of permanente handicap. Raadpleeg een arts voor het juiste advies bij de aanschaf van een wandelstok.
 • Belangrijk bij het kiezen van een wandelstok is dat je deze comfortabel kunt vasthouden met je handen en dat je handpalmen geen pijn gaan doen bij langdurig gebruik.
 • Test de stok voor aanschaf om te testen of deze goed aansluit op de grond om het juiste evenwicht te garanderen.

Lees ook:

 

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.