Home informatie Wanneer gebruik je een thermometer?

Wanneer gebruik je een thermometer?

door Redactie
0 comment

Thermometers helpen je om op een makkelijke manier de temperatuur van je lichaam te meten en te controleren of je koorts hebt. Koorts is een stijging van de lichaamstemperatuur en kan worden veroorzaakt door een infectie. Koorts kan erg vervelend zijn maar het is wel een teken dat het lichaam de infectie aan het bestrijden is. 

Wanneer heb ik koorts

Een normale lichaamstemperatuur is ongeveer 37 graden Celsius (°C), deze varieert vaak een ½° tot 1°C. In de ochtend is de normale temperatuur vaak lager en deze wordt iets hoger gedurende de dag. Het hoogtepunt van je lichaamstemperatuur wordt  bereikt in de late namiddag of avond. 

Koorts heb je wanneer de temperatuur hoger is dan de normale lichaamstemperatuur, we spreken van koorts bij een temperatuur van 38°C  of hoger. Vaak werkt een koortsverlagend middel van de apotheek om de temperatuur af te laten nemen.

Wanneer moet ik een arts bellen

Neem bij twijfel of als de koorts meerdere dagen aanhoudt contact op met een arts. Neem, als de koorts gepaard gaat met andere klachten of bij een temperatuur van 38.8 °C of hoger, direct contact op met een arts. Ook bij vragen over hoe je een temperatuur moet opnemen kan een arts je helpen. Deze kan tips geven over wat het beste type thermometer is voor jou en je gezin en wat de beste manier is om je temperatuur of die van je kind op te nemen. 

Hoe vaak moet ik mijn temperatuur opnemen?

Voor alle type thermometers geldt dat het opmeten van de temperatuur een momentopname is. Het is daarom aan te raden om meerdere malen per dag de temperatuur op te meten en deze te noteren, door nauwkeurig de metingen te noteren kan de huisarts een betere inschatting maken van de ernst van de klachten. Ook wanneer je medicijnen gebruikt die koortsverlagend werken is het bijhouden van de temperatuur een goede basis om te weten of de medicatie aanslaat. Bij kinderen is het gebruik van een oorthermometer of contactloze thermometers in dit geval zeer aan te raden, deze thermometers kunnen ook een meting uitvoeren wanneer een kind slaapt zodat deze geen hinder ondervindt van elke meting die je uitvoert.

Thermometers bewaren en schoonmaken

Nieuw gekochte thermometers zullen duidelijke instructies hebben over het schoonmaken en bewaren, bewaar deze dus altijd goed zodat je deze altijd terug kunt lezen. Voor alle types thermometers zijn er voor het reinigen en bewaren een aantal basis instructies:

  • Reinig elke thermometer voor en na gebruik, dit kan met een doek met zeep en water. Voor de uiteinden van de thermometers kun je alcohol gebruiken om deze goed schoon te maken. Spoel deze na het reinigen af met water, maar let er wel op dat de delen die niet tegen water kunnen, niet onder gedompeld worden. Pas op met bijtende desinfectie middelen, deze kunnen schade aan de thermometer toebrengen.
  • Wanneer je een digitale staafthermometer gebruikt bij kleine kinderen en de temperatuur rectaal meet, label deze dan en bewaar deze apart van eventueel andere thermometers, gebruik deze thermometer vervolgens alleen nog voor rectale metingen. 
  • In sommige gevallen worden thermometers geleverd met speciale opbergkoffers, bewaar de thermometer in deze opbergkoffer voor een langere levensduur.
  • Bewaar thermometers op een droge plaats waar je makkelijk bij kunt en die niet blootgesteld wordt aan hoge temperatuurverschillen.
  • Controleer regelmatig de batterijen van de thermometer en vervang deze op tijd.

Verschillende types thermometers en hun kenmerken

Thermometers zijn er in verschillende soorten en maten en elk met hun eigen kenmerken. Welke thermometer het beste past bij jou is afhankelijk van persoonlijke factoren zoals gezinssamenstelling, mate van gebruik, budget en persoonlijke voorkeuren. Door een weloverwogen keuze te maken voor de juiste thermometer, heb je jaren profijt en ben je altijd verzekerd van een juist instrument om tijdig koorts te herkennen.

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.