Home Advies Wat zijn de voordelen van Foam Rolling?

Wat zijn de voordelen van Foam Rolling?

door Redactie
0 comment

Foam rollers is een zelf-myofasciale release (SMR) techniek. Het kan helpen bij het verlichten van spierkrapte, pijnlijke spieren en ontstekingen en het vergroten van het bewegingsbereik van uw gewricht.

Foam rollers kan een effectief hulpmiddel zijn om uw warming-up of cooldown, voor en na de training, te verbeteren. En de voordelen van foam rollers kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder voor meer informatie over de voordelen en mogelijke risico’s van het gebruik van een foam roller, en hoe u het kunt toevoegen aan uw routine. We vertellen u in dit blog over de zes voornaamste voordelen en de verhalen die achter deze bevindingen schuilen.

1. Verlichting van spierpijn

Foam rollers kan gunstig zijn voor het verlichten van pijnlijke spieren en het verminderen van ontstekingen.

Een kleine studie van acht mannelijke deelnemers vond bewijs dat het rollen met foam rollers na de training kan helpen bij het verminderen van vertraagde spierpijn. In deze studie rolden fysiek actieve mannen met hun foam rollers voor 20 minuten onmiddellijk na de training, vervolgens ook nog 24 en 48 uur na het sporten.

Deze deelnemers zagen een afname van hun vertraagde spierpijn in vergelijking met de training zonder foam rollers. Ze voerden ook betere fysieke oefeningen uit dan diegenen die geen oefeningen deden.

Er is meer onderzoek nodig in een grotere, meer diverse groep mensen om te bevestigen hoe het rollen met foam rollers de spierpijn beïnvloedt.

Leestip: is het gebruik van een foam roller veilig en gezond?

2. Vergroten van het bewegingsbereik

Foam rollers kan helpen om uw bewegingsbereik te vergroten, maar er is meer onderzoek nodig. Bewegingsbereik is belangrijk voor flexibiliteit en prestaties.

Onderzoekers vonden bewijs uit een kleine studie van 11 jonge atleten dat een combinatie van foam rollers en statisch uitrekken het meest effectief was voor het vergroten van het bereik van de beweging.

Er is meer onderzoek nodig onder een grotere, meer diverse groep mensen om het verband met het rollen met foam rollers en het bereik van de beweging volledig te begrijpen.

3. Tijdelijk verminderen van cellulitis

Aanbieders van sommige foam rollersde producten beweren dat de producten kunnen helpen bij het losmaken en afbreken van uw boezem. Fascia zijn de bindweefsels van het lichaam en dragen bij aan het ontstaan van cellulitis.

Hoewel foam rollers kan helpen om uw huid tijdelijk glad te strijken, is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat het cellulitis permanent kan verminderen.

De beste manier om cellulitis te verminderen is door een actieve levensstijl aan te houden en een gezond dieet te volgen.

4. Verlicht rugpijn

SMR kan effectief zijn voor het verlichten van pijn in het lichaam. Het kan ook helpen om de spanning in de rug te verminderen.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van een foam roller op de rug. Het is gemakkelijk om uw rug verder te belasten of te verwonden.

Om uw foam roller te gebruiken bij lage rugpijn, draait u uw foam roller zo dat hij verticaal staat (in lijn met uw wervelkolom) en rolt u de rol langzaam van de ene naar de andere kant, nog steeds in lijn met uw wervelkolom. Doe dit in tegenstelling tot het horizontaal houden van de roller, wat kan leiden tot overbuiging en overbelasting van de rug.

U kunt ook proberen te gaan liggen op een schuimrubberen massagebal of een tennisbal om knopen in de rug te leggen.

Leestip: 9 do’s en don’ts voor het gebruiken van een foam roller

5. Beheers fibromyalgie-symptomen

SMR heeft veelbelovende resultaten laten zien voor de behandeling van fibromyalgie-symptomen.

In een studie van 66 volwassenen die met fibromyalgie leven, meldden deelnemers die 20 weken lang hebben gerold dat ze zich beter voelden en minder pijnintensiteit, vermoeidheid, stijfheid en depressie hadden dan degenen die geen SMR-technieken hebben geprobeerd. Zij rapporteerden ook een toename van hun bewegingsbereik.

Hoewel deze studie veelbelovend is, is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit van foam rollers voor de behandeling van fibromyalgiesymptomen te bevestigen.

6. Helpt u te ontspannen

Veel mensen vinden foam rollers ontspannend. Het breken van de spanning in je spieren kan je helpen om je minder gespannen en kalmer te voelen als gevolg daarvan. Maar er is weinig bewijs dat het rollen met foam rollers helpt bij het ontspannen.

In een kleine studie, waar 20 vrouwelijke deelnemers ofwel rolde met een foam roller of rustte gedurende 30 minuten na het lopen op de loopband. Onderzoekers vonden in dit onderzoek niet dat foam rollers het stressniveau aanzienlijk meer verminderde dan gewone rust. Om dit te bevestigen is er meer onderzoek nodig naar de effecten, maar als het gebruik van de foam roller voor jou ontspannend werkt kan het geen kwaad dit toe te blijven voegen aan jouw routine.


Lees verder

Wilt u verder lezen over dit onderwerp? Dan raden wij u aan om onze blogs te lezen over het kiezen van een goede foam roller.  Daarnaast raden we u deze blogs aan:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.