Home Gezondheid Zes vragen over kniebeschermers

Zes vragen over kniebeschermers

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Kniebeschermers zijn steunen die je draagt bij pijnlijke of geblesseerde knieën. Kniebeschermers zijn gemaakt van een combinatie van metaal, schuim, kunststof, elastisch materiaal of bandjes. Ze komen in verschillende maten, kleuren en uitvoeringen. Om jou te helpen bij het kiezen van de juiste kniebescherming, beantwoorden we hier zes vragen over kniebeschermers.

Wat voor soort kniebeschermers zijn er?

Er zijn vier hoofdsoorten kniebeschermers:

Profylactische beugels

Deze zijn gemaakt om de knieën te beschermen tegen blessures tijdens contactsporten zoals bijvoorbeeld voetbal.

Functionele beugels

Deze beugels geven steun aan knieën die al geblesseerd zijn

Rehaniliteitsbeugels

Deze beperken de schadelijke beweging van de knie wanneer deze herstellende is van een blessure of operatie

Patellofemoral beugels

Deze helpen de knieschijf om soepel over het kniegewricht te bewegen

Wanneer worden kniebeschermers gebruikt?

Verschillende knieblessures vragen om verschillende kniebeschermers. Een arts kan een kniebeschermer aanbevelen na een knieoperatie, een arts kan ook een kniebeschermer aanbevelen ter ondersteuning en voorkoming van een operatie bij bijvoorbeeld een gescheurde knieband. Ook kan het voorkomen dat je een knieband nodig hebt wanneer je pijn ervaart aan de voorkant van je knie en wanneer deze niet beter wordt na het doen van oefeningen. Kniebeschermers kunnen geen blessures voorkomen. Wanneer je kniebescherming wilt gaan gebruiken, is het altijd verstandig om een specialist om advies te vragen.

Waar kan ik kniebescherming kopen?

Je kunt op veel manieren aan kniebeschermers komen. Apotheken of medische winkels hebben vaak kniebeschermers in het assortiment, maar je kan deze ook online rechtstreeks bij de fabrikant bestellen of via een andere online winkel. Een arts of andere specialist kan je meer informatie geven over de verschillende leveranciers van kniebescherming, deze kan je ook helpen om de juiste knieband te kiezen en de juiste maat te selecteren.

Hoe gebruik je een kniebeschermer?

Wanneer je gaat sporten, draag je de kniebescherming zoals voorgeschreven door je arts. Let er bij het aantrekken van de knieband op dat, wanneer je een band met scharnieren hebt, deze op de plaats zitten waar je knie buigt. Riemen, tapes of klittenband bevestig je om je been. Controleer of de bescherming goed zit zodat deze tijdens het bewegen niet verschuift. Een knieband die niet goed zit kan pijn veroorzaken in plaats van de pijn weg nemen of te verminderen. Om het beste resultaat uit je kniebeschermers te halen, draag je deze het liefst zoveel mogelijk tijdens activiteiten die de knieën belasten. Zorg natuurlijk altijd voor de juiste warming up voordat je een activiteit begint.

Hoe onderhoud ik mijn kniebeschermer?

Kniebeschermers kunnen bij normaal gebruik beschadigen, controleer daarom je kniebeschermer regelmatig op slijtage. Reinigen met water en zeep zorgt dat je kniebeschermer langer meegaat. Zorg ervoor dat bij een kniebeschermer met metaal, het metaal volledig bedekt is zodat je anderen niet kunt verwonden. Een versleten beugel moet altijd direct vervangen worden om te voorkomen dat de kniebeschermer zijn werk niet meer doet. Wanneer je kiest voor duurzame materialen is de kans groot dat je kniebescherming langer meegaat.

Kan ik mijn trainingen blijven doen met een kniebeschermer?

Bij het trainen voorkom je blessures door de juiste warming up en door het doen van de juiste oefeningen om je knie te verstevigen en je technieken te verbeteren. Een kniebeschermer zal niet voorkomen dat je een knieblessure oploopt maar geeft juist extra stabiliteit aan je knie.

Wanneer je een knieblessure hebt of je bent herstellende van een knieblessure, en je kunt op advies van je arts blijven trainen, bouw de intensiteit van je trainingen dan langzaam op. Kracht en flexibiliteit zijn het belangrijkste bij het herstellen van een knieblessure, een arts of specialist kan helpen bij het opstellen van een trainingsschema.

Lees ook

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.