Home Iontoforese

Iontoforese

door Redactie

Iontoforese, een effectieve behandeling tegen overmatig zweten. De behandeling is toepasbaar op vrijwel het hele lichaam en biedt dus voor iedereen een oplossing. Maar wat houdt het precies in? Waar kan je een behandeling ondergaan? En wat dien je vervolgens te weten over het aanschaffen van een apparaat? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Bekijk alle iontoforese apparatenBekijk alle behandellocaties voor iontoforese

Op deze pagina behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Wat is iontoforese?
 • Hoe werkt een iontoforese behandeling?
 • Hoe vaak is een behandeling nodig?
 • Een iontoforese apparaat of behandeling?
 • Wat kost een behandeling en een apparaat, en worden deze vergoed?
 • Waar kan ik terecht voor een behandeling?
 • Een iontoforese apparaat kiezen
 • Veel gestelde vragen over iontoforese

Wellicht dat je direct verder wilt klikken naar:


Wat is iontoforese?

Iontoforese is een techniek waarbij elektrische stroom aan de huid wordt toegediend. Op de huid wordt een elektrode geplaatst, deze geleid de elektrische lading van het apparaat naar de huid. De term iontoforese betekend eenvoudig uitgelegd: “een techniek waarbij vrijwel niet te voelen stroom wordt toegediend aan de huid”.

Tegen overmatig zweten zijn er twee soorten iontoforese: gelijkstroom en pulsstroom (ook wel wisselstroom genoemd). Gelijkstroom is hardnekkiger en daardoor minder geschikt voor de huid. Later werden apparaten met pulsstroom ontwikkeld, deze zenden stroom op een gunstigere frequentie uit waardoor je minder last ondervindt van een behandeling.

Iontoforese behandelingen worden al ruim 60 jaar uitgevoerd en door de jaren heen zijn de apparaten constant verder ontwikkeld voor optimaal effect. Een behandeling wordt als effectief en pijnloos ervaren en is volledig veilig.


Hoe werkt een iontoforese behandeling?

Hoe werkt een iontoforese behandeling?Er zijn veel verschillende verklaringen van een iontoforese behandeling te vinden op het internet, dit komt doordat naast dat ieder bedrijf dit op een eigen wijze uitlegt er verschillende soorten behandelingen zijn.

Een behandeling tegen zweet, overmatige transpiratie of hyperhidrose, is doorgaans een behandeling die “leidingwater-iontoforese” wordt genoemd. Dit is omdat er ‘gewoon’ water gebruikt wordt voor de behandeling. Bij deze vorm wordt water gebruikt om stroom te geleiden. Dit is doorgaans ongeveer 10 volt. Het lichaamsdeel dat sterk zweet wordt in het water gehouden, het zweten zal door de elektrische schokjes afnemen. Dit effect is niet blijvend en herhaling is dus altijd nodig.

Omdat herhaling nodig is, is het gebruikelijk dat men het effect eerst bij een ziekenhuis of praktijk uitprobeert en vervolgens zelf een apparaat aanschaft.


Hoe vaak is een behandeling nodig?

Ook hierover zijn de meningen verdeelt, doorgaans worden er in het begin meer behandelingen gedaan en naarmate het effect toeneemt minder. Er zijn verschillende schema’s, dit hangt ook af van hoe erg de hyperhidrose is. Eén behandeling duurt doorgaans 10 tot 20 minuten. Het effect verschilt per persoon, maar na een opstart periode behandelen de meeste mensen zichzelf maximaal nog één keer per week.

De behandeling is niet genezend en zal dus altijd voortgezet moeten worden zolang effect gewenst is. Na de opstart fase wordt aangeraden om één of twee maal per week een behandeling te doen. Omdat het een wekelijks terugkerende behandeling is, schaft vrijwel iedereen zelf een apparaat aan zodat men zichzelf thuis kan behandelen.


Iontoforese apparaat of behandeling?

Hier kunnen we erg kort in zijn: begin met een test behandeling bij een ziekenhuis of kliniek. Bevalt het? Dan schaf je zelf een iontoforese apparaat aan en behandel je vervolgens jezelf.

Een gebruikelijke opbouw is doorgaans als volgt:

 • Je doet een ‘intake’ in een ziekenhuis met een apparaat, zo is te achterhalen of de behandeling effect heeft of niet voor jouw situatie.
 • Is de behandeling effectief? Dan kan je er al direct voor kiezen om zelf een apparaat aan te schaffen. Eventueel kan je nog tijdelijk bij een expert in een kliniek of ziekenhuis blijven, hier betaal je vaak een vast bedrag voor 5 tot 10 behandelingen.
 • Na de opstartfase bij een expert kan je de onderhoudsbehandelingen thuis uitvoeren met een eigen apparaat (dit apparaat koop je eenmalig, inclusief de benodigde accessoires).

Wat kost een behandeling en wordt dit vergoed?

We hebben het over twee verschillende soorten kosten; om het overzichtelijk te maken zetten we de kosten hieronder uiteen.

 • De kosten voor de testfase behandelingen bij een ziekenhuis of praktijk. Deze behandelingen kosten je vaak ongeveer 20 tot 40 euro per behandeling. Bij sommige praktijken kan je (vooraf of met terugwerkende kracht) een soort strippenkaart afnemen. Deze behandelingen zijn niet blijvend, je stapt vrijwel altijd over op het aanschaffen van een apparaat.
 • Na het testen van de behandelingen bij een expert schaf je zelf een apparaat aan om jezelf te behandelen, de tweede kosten zijn dus die voor het aanschaffen van een iontoforese apparaat. Een iontoforese apparaat begint op 559 euro tot 799 euro. Bij deze prijs zijn de benodigde accessoires inbegrepen, behalve eventuele behandelingsbakken.

Het huren van een apparaat kost aanzienlijk minder dan de aanschaf, maar houd er rekening mee dat een behandeling er nooit voor zorgt dat je volledig verlost bent van het probleem. Huur kost je doorgaans tussen de 60 en 120 euro voor ongeveer vier weken. Als je een apparaat minimaal 10 tot 12 maanden gebruikt, is het dus voordeliger een apparaat aan te schaffen dan te huren.

Of de kosten voor het behandelen, het kopen van een apparaat of het huren van een apparaat worden vergoed verschilt per situatie. Doorgaans hangt dit af van de ernst van de situatie en de verzekeringspolis van je eigen zorgverzekering. Raadpleeg daarom altijd je zorgverzekeraar en eventueel een huisarts.

Een iontoforese behandeling om van je probleem af te komen


Waar kan ik terecht?

Iontoforese behandelingen zijn een duurzame oplossing voor jouw hyperhidrosis, daarom willen wij jou daar zo goed mogelijk mee helpen. Wij hebben inzicht in waar jij deze behandeling het beste kunt laten doen. Via deze link vind je behandellocaties verdeeld over heel Nederland en België. Er zijn via dit overzicht 58 locaties te vinden. Als je een test behandeling wilt raden wij het je aan om direct contact met hen op te nemen en de mogelijkheden en kosten (plus eventuele vergoeding) met hen te bespreken.

Al deze locaties (ziekenhuizen en praktijken) hebben een Hidrex apparaat, wij vinden dit Duitse merk het beste merk op de markt en raden je daarom dan ook altijd aan om dit merk te kiezen.

Voor het aanschaffen van een iontoforese apparaat kan je gewoon terecht bij Zweetikveel.nl. Wij bieden alle apparaten en accessoires van Hidrex aan via onze website. Bekijk hier alle iontoforese apparaten. We gaan in het volgende onderdeel verder in op welk apparaat te kiezen voor jouw specifieke wensen.


Een iontoforese apparaat kiezen

We begrijpen dat het wellicht wat lastig kan zijn om een apparaat te kiezen, daarom helpen we je daar graag bij. In onderstaande schema worden alle apparaten tegenover elkaar weggezet, zodat je eenvoudig en overzichtelijk kunt achterhalen welk apparaat voor jou geschikt is.


GS400 GP450 H/V GP450 oksels PSP1000 H/V PSP1000 oksels
Geschikt voor handen ja ja nee ja nee
Geschikt voor voeten ja ja nee ja nee
Geschikt voor oksels nee nee ja nee ja
Geschikt voor gezicht nee nee ja nee ja
Geschikt voor kinderen tot 12 jaar nee ja ja ja ja
Type stroom gelijkstroom gelijk- en pulsstroom gelijk- en pulsstroom gelijk- en pulsstroom gelijk- en pulsstroom
Type stroom variabel instelbaar nee nee nee ja ja
Geheugenfunctie instellingen ja (1) ja (1) ja (1) ja (3) ja (3)
Display toont voltage ja ja ja ja ja
Display toont ampère nee nee nee ja ja
Ideaal voor consumenten ja ja ja nee nee
Ideaal voor zorg professionals nee nee nee ja ja
Score in sterren 3 sterren 4 sterren 4 sterren 5 sterren 5 sterren

Bekijk je deze pagina op je smartphone en wordt de tabel niet goed weergegeven? Of wil je extra informatie over het kiezen van een iontoforese apparaat? Bekijk dan de categorie pagina of download onze iontoforese apparaat keuzehulp.


Meer informatie over de werking van een iontoforese apparaat vind je altijd in de handleiding die bij het apparaat meegeleverd wordt. Hieronder echter een video met daarin een korte toelichting van de werking van het apparaat. Zo krijg je direct een beeld van de werking van een iontoforese apparaat.


Veel gestelde vragen over iontoforese

  • Hoe werkt iontoforese? Iontoforese werkt door elektrische stroomschokjes die met een apparaat worden toegediend. Het lichaamsdeel dat je wilt behandelen leg je in de bak met water die op het machine is aangesloten. Door de schokjes knijpen je klieren als het ware dicht, hierdoor kan er simpelweg geen zweet meer doorheen. Dit effect blijft een tijdje hetzelfde maar verzwakt uiteindelijk wel weer.

 

  • Wat is een iontoforese behandeling? Een iontoforese behandeling houdt in dat een gespecialiseerd bedrijf dit aanbied, zij hebben dus het apparaat en de expertise om jou direct verder te helpen. Wij van Zweetikveel bieden geen behandelingen aan, maar helpen je wél met het vinden van de juiste expert.

 

  • Wat is een iontoforese apparaat? Dit is het apparaat waarmee de behandeling wordt uitgevoerd. Een dergelijk apparaat kan je zelf huren of bezitten, of gebruik je bij de expert of in het ziekenhuis. Doorgaans is het gebruikelijk om eerst een test behandeling te doen en bij positief effect zelf een apparaat aan te schaffen. Wij raden je in dat geval een Hidrex iontoforese apparaat aan.

 

 • Werkt iontoforese voor zweethanden en/of voor zweetvoeten? Een iontoforese behandeling werkt voor vrijwel ieder lichaamsdeel, echter is het vaak lastig om andere lichaamsdelen dan je handen en voeten te behandelen. Dit komt doordat de meeste apparaten werken via een bak met water waar je het lichaamsdeel in moet houden. Er zijn echter ook apparaten waarbij de behandeling direct op de huid wordt gedaan, deze behandeling kan op vrijwel ieder lichaamsdeel worden uitgevoerd. Andere behandelingen zijn MiraDry, bij deze behandeling wordt er lokaal een elektromagnetische energie toegepast (deze behandeling is alleen beschikbaar voor de oksels) en botuline toxine, botox tegen overmatig zweten.