Home informatie Overmatig Zweten (hyperhidrosis)

Overmatig Zweten (hyperhidrosis)

door Redactie
1 comment

Overmatig transpireren is iets wat bij veel mensen voor komt. Omdat het een erg algemeen probleem is waar zelfs 1 op de 100 mensen last van heeft Zweetikveel.nl in dit artikel meer informatie verschaft.

Wat is overmatig zweten?

We spreken van overmatig zweten als je zoveel zweet dat het totaal onaangenaam wordt. Bij deze vorm van zweten is er sprake van enorme hoeveelheden vocht, dit kan gepaard gaan met een erg onaangename zweetlucht. Overmatig transpireren kan zich voordoen over het hele lichaam, maar dit kan zich ook beperken tot een of enkele specifieke delen van het lichaam. Bijvoorbeeld tot de handen, de voeten, de oksels of een ander lichaamsdeel.

We spreken bij deze aandoening niet alleen van overmatig zweten, maar ook van overmatig transpirerenhyperhidrosis of hyperhidrose. We vertellen later in dit artikel het verschil tussen deze termen.

Verschillende vormen van overmatig zweten

Er zijn meerdere vormen van overmatig transpireren, namelijk primair gelokaliseerde, secundair gelokaliseerde en gegeneraliseerde hyperhidrose. In dit onderdeel gaan we eerst verder in op de verschillende lichaamsdelen waar overmatige transpiratie voor kan komen, daarnaast gaan we verder in op de drie vormen van hyperhidrose.


Primaire hyperhidrose

Bij deze vorm van overmatig zweten zweet je extra veel op één plek op je lichaam. Zo heb mogelijk last van zweetvoeten, zweethanden of zweetoksels. Als je last het van primaire hyperhidrose komt dit vaak symmetrisch voor, dus aan beide kanten. Zo zal je zowel links als rechts last hebben van die zweethanden, oksels of voeten.

De oorzaak van primaire hyperhidrose is niet geheel bekend, er zouden veel verschillende verklaringen voor zijn. Meer over de oorzaak onder het gelijknamige kopje.

Er zijn verschillende welbekende vormen van primaire hyperhidrose, namelijk:

 • Oksels: zweetoksels is de vorm van overmatig zweten waar mensen zich het meest aan irriteren, dit omdat de oksels altijd erg zichtbaar zijn door de kleding. Zo zal je de grote zweetvlekken in kleding vast wel kennen. Meer informatie vind je bij zweetoksels.
 • Voeten: Een van de meest voorkomende vormen van primaire hyperhidrose is zweetvoeten. Er wordt beweerd dat dit veruit de meest voorkomende is, aangezien veel mensen last hebben van zweetvoeten zonder dat men hier zelf heel bewust van is of hier veel (negatieve) waarde aan hecht. Meer informatie vind je bij ons artikel over zweetvoeten.
 • Handen: een minder voorkomende vorm van primaire hyperhidrose, maar wel een van de meest sociaal lastige. Dit omdat we in onze Westerse samenleving gewend zijn om handen te schudden, dit kan met ferme zweethanden erg sociaal ongemakkelijk zijn. Meer informatie over zweethanden bij dat artikel.
 • Hoofd en voorhoofd: bij mensen die last hebben van overmatig zweten op het hoofd en de het voorhoofd is dit voornamelijk te herkennen aan de zweetdruppels die over het gezicht lopen. Daarnaast zijn er veel mensen die last hebben van zweet tussen de haren. Meer informatie vind je bij zweten op het voorhoofd.
 • Onderrug: deze vorm herkent waarschijnlijk iedereen, want overmatig zweten op de rug is veel voorkomend. Het lastige hierbij is echter dat overmatig zweten op de rug lastig te behandelen is, aangezien het een dermate groot oppervlak is.

Bij overmatig transpireren wordt er veel gezweet zonder dat er (erg) veel inspanning geleverd wordt. Bekend hierbij zijn de zweet vlekken en plekken in de kledingstukken. Bij zweetvoeten zweten de voeten zo erg dat deze constant nat zijn, hierdoor wordt de huid een stuk kwetsbaarder voor bijvoorbeeld schimmelinfecties en bacteriële infecties. Deze infecties zijn te herkennen aan een rode kleur, kloven en blaasjes. Deze bevinden zich veel op de voet rand, de voetzool en tussen de tenen.

Bij zweethanden zijn de handen vaak nat, warm, klam en plakkerig. Bij zweethanden wordt het erg vervelend om mensen de handen te schudden, kunnen voorwerpen zelfs nat worden van het zweet en raak men vaak in verlegenheid. Voor meer informatie over zweethanden lees je onze artikelen.

We spreken bij overmatig zweten niet alleen met deze term, veel gebruikte andere termen zijn hyperhidrosis, overmatig transpireren of hyperhidrose. Hyperhidrosis is hierbij de meest gebruikte variant. Alle termen wijzen op hetzelfde, een overmatige productie van zweet bij een geringe inspanning. Deze zweetproductie gaat vaak gepaard met vervelende zweet geuren. Dus, lees je een van deze termen, dan mag je aannemen dat het over overmatig transpireren gaat.


Secundaire hyperhidrose

Deze vorm komt zeer zelden voor. Het speciale aan deze vorm is dat het slechts op één plek van het lichaam voordoet, zo kan het gaan om bijvoorbeeld één been. Het ander zweet dan niet. Deze vorm kan voor komen door een medische aandoening, ziekte of een interne beschadiging.


Gegeneraliseerde hyperhidrose

Deze vorm betekend dat je over je gehele lichaam overmatig transpireert. Deze vorm komt minder voor dan de primaire vorm, de secundaire komt minder voor dan deze vorm.

Gegeneraliseerde hyperhidrose wordt in het meeste van de gevallen veroorzaakt door een aandoening. Een aandoening kan zijn: stress, hartproblemen, zenuwen die beschadigt zijn, bijwerkingen van medicijnen, ontstekingen, bepaalde vormen van kanker, een overactieve schildklier en andere oorzaken.

Bij deze vorm van overmatige transpiratie is het zaak dat je altijd langs een dokter gaat om het te laten onderzoeken. De dokter of arts zal dan constateren wat de oorzaak is en wat de beste oplossing voor jouw specifieke situatie is.

In dit artikel gaan we enkel in op de meest bekende vorm van overmatig zweten, namelijk primaire lokale hyperhidrose. Alle adviezen, informatie en aanvullende informatie heeft dus enkel betrekking op deze vorm.

Overmatig zweten hoofd en gezicht

Het is eigenlijk iets heel normaals, maar het kan toch zo ontzettend vervelend zijn: zweten op je hoofd en in je gezicht. Op televisie wordt het vaak geromantiseerd doordat een hoofdpersonage in een film het zweet als een held van zijn hoofd veegt. In realiteit is het echter een stuk minder mooi.

Zweet op je (voor)hoofd en in je gezicht kan je erg ongemakkelijk doen voelen. Daarom gaan we in dit onderdeel verder in op de oorzaak en wat je ertegen kan doen.

De oorzaak van zweten op je (voor)hoofd en gezicht

Het overmatig transpireren wordt veroorzaakt door verschillende factoren, voor jou kan er één of meerdere van toepassing zijn.

 • Genetische aanleg – Zweten is deels genetisch bepaald. Zweten je ouders ook altijd al veel? Dan is de kans groot dat jij er ook last van zult hebben, evenals je broer of zus. Vaak is één ouder met aanleg al voldoende om het over te geven aan de kinderen. In dit geval kan je kijken naar oplossingen met betrekking tot je levensstijl en andere oplossingen.
 • Ongezonde levensstijl – Sport je weinig, eet je ongezond, drink je veel koffie, alcohol en rook je? Dit zijn allemaal zaken die zweten kunnen versterken. Ook hier geldt weer dat de een er anders op reageert dan een ander. Maar heb je veel last van overmatige transpiratie in je gezicht? Dan is het slim om op deze zaken te letten.
 • Oververhit – deze spreekt natuurlijk vrij voor zich. Wanneer we het (te) warm hebben begint ons lichaam te zweten. Maar veel mensen hebben niet eens écht door dat ze het te warm hebben. Of je vindt het gewoon heel fijn om meerdere laagjes te dragen. Maar dit kan betekenen dat je oksels, hoofd, rug of benen het uiteindelijk toch te warm krijgen.
 • Bepaalde voeding – Met name cafeïne, pittig eten en alcohol zijn boosdoeners. Probeer hierin te minderen.

Oplossing tegen overmatig zweten op het hoofd en gezicht

We behandelen eerst enkele zaken die je kan aanpassen in je levensstijl, daarnaast komen middeltjes aan bod die effectief helpen tegen hyperhidrosis.

 • Meer sporten – Door tijdens het sporten flink te zweten en fitter te worden, heeft je lichaam ‘minder last’ van inspanningen tijdens je dagelijkse leven. Dus een trap oplopen zal dan minder zweet opleveren.
 • Draag lichte kleding gemaakt van natuurlijke materialen – Synthetische materialen kunnen je kleding licht irriteren, hierdoor begin je meer te zweten. Daarnaast zorgen echte natuurlijke materialen ervoor dat je lichaam koel gehouden wordt.
 • Vermijd bepaalde voeding – Zoals in het vorige onderdeel al aangegeven, vermijd cafeïne, alcohol en pittig eten.
 • Relax! – stress kan voor zweten zorgen, dus zorg dat je relaxt.

Neat Face SaverDe beste oplossing? Dat is Neat Face Saver!

Neat Face Saver – Neat Face Saver werkt effectief tegen transpiratie in het gezicht, op het voorhoofd, op de bovenlip en in de nek en de hals. Dit product krijgt op onze eigen website een 8,4 uit 10.

Prijs: ~€16 – Koop bij Bol.com


Overmatig Zweten oorzaak

Het is erg lastig om een oorzaak te achterhalen voor hyperhidrosis, het gaat vaak om mensen die ‘gewoon’ meer zweet produceren dan andere mensen.

Zweten gebeurt om de lichaamstemperatuur op peil te houden, hebben we het te koud dan beginnen we te rillen en weten we dat we ons warmer moeten kleden. Als we het te warm hebben, beginnen we te zweten. Door het uitscheiden van zweet op de huid, verdampt het zweet buiten het lichaam op de huid, doordat het daar verdampt zorgt het voor verkoeling op de huid. Het is dus bedoelt om het lichaam op een temperatuur niveau te houden.

Echter hoeveel men zweet kan erg verschillen, er kan sprake zijn van een verstoord zenuwstelsel. Hierdoor denkt het lichaam dat het te warm is en het dus nodig is om zweet uit te scheiden om zo af te koelen. Echter kan overmatig transpireren ook voorkomen door een ziekte of medicijnen die de natuurlijke processen van het lichaam verstoren.

Overigens is zweet totaal geurloos op het moment dat het door het lichaam wordt uitgescheiden. De bekende zweetgeur ontstaat pas zodra het in contact komt met de bacteriën die zich op de huid bevinden. Deze geur kan door mensen als enorm vervelend worden ervaren, het komt zelfs voor dat men zelf denkt erg te stinken terwijl mensen in de omgeving hier niets van doorhebben. We zouden dan kunnen spreken van een beperkte psychische stoornis.


Behandeling Overmatig Transpireren

De meest voorkomende oorzaak van overmatig transpireren is een verstoring in het zenuwstelsel. Dit is vrijwel nooit gevaarlijk, mocht je echter veel last ondervinden en zelfs andere klachten krijgen zou je altijd naar de dokter moeten gaan.

Hyperhidrosis kan erg vervelend zijn, het kan het dagelijks leven zelfs op meerdere manieren beïnvloeden. Echter is het een vrij onschuldige verstoring van de balans van het lichaam, vaak verdwijnen de klachten zelfs na verloop van tijd. Andere factoren die het zweten erg kunnen beïnvloeden zijn angst en stress, bijvoorbeeld door werk of thuissituaties.

Moet ik naar de huisarts?

Indien je erg veel last ondervindt van overmatige transpiratie zou je altijd naar de dokter kunnen gaan. Echter is het pas echt van belang zodra je naast de hyperhidrose ook last krijgt van andere problemen, denk aan pijn in de borst, een slechte en onregelmatige ademhaling of andere pijnen in het lichaam. In deze gevallen kan het zo zijn dat het lichaam overbelast wordt en dit niet meer aankan.

Bij zweten komt altijd een grote schaam-factor kijken. Het kan gênant zijn om gezien te worden met grote zweetvlekken onder de oksels. Daarom is het vaak wat lastiger om met dit probleem om hulp te vragen. De kans is groot dat je eerst zelf aan de slag gaat met wat middeltjes.

We helpen je graag met praktische tips hoe je door het leven gaat met hyperhidrosis, denk aan camouflerende kleding, handige producten en kleine nuttige tips. Voor praktische tips kijk je in onze kennisbank, waar we veel informatie geven voor uiteenlopende problemen: kennisbank. Naast tips en effectieve middelen adviseren wij ook mensen die op zoek zijn naar een iontoforese behandeling of een MiraDry behandeling. De MiraDry techniek is enkel toepasbaar voor de oksels, iontoforese is andere methode maar toe te passen voor alle lichaamsdelen.

Aanvullende Informatie

Wat we vaak merken is dat zweten erg veel vieze en vervelende associaties oproept. Men denkt bij zweten vaak aan een slechte hygiëne, slechte persoonlijke verzorging en een ongezonde levensstijl. Deze vooroordelen werken er vaak aan bij dat het zweetprobleem juist blijft bestaan. Bij zweten is stress en onzekerheid een grote factor, door het idee dat zweten erg vies is krijgt men vaak een nóg onzekerder gevoel en blijft het zweetprobleem zich voordoen. Wil je meer over dit onderwerp lezen? Lees dan dit artikel over hyperhidrose op Wikipedia.
Tips waar je mogelijk wat aan zou kunnen hebben:

 • Voorkom stress, stress is een erg bepalende factor
 • Was het lichaam goed, het liefst met PH neutrale zeep
 • Draag schone kleding en sokken, dit voorkomt zweetluchtjes
 • Combineer anti-zweet producten met bijvoorbeeld talgpoeder voor optimaal effect


Regelmatig gestelde vragen

Er zijn op het moment 4 veel gestelde vragen:

 • Welke deodorant werkt bij overmatig zweten?
 • Wat te doen bij overmatig zweet dat stinkt?
 •  Overmatig zweten in de nacht, wat te doen?
 • Is overmatig zweten ongezond?

Welke Deodorant Werkt Bij Overmatig Zweten?

Als je veel last hebt van overmatig zweten is het verstandig om gebruik te maken van enkele effectieve middelen. Dit kan een deodorant zijn, maar ook een crème voor de benen, het gezicht of je handen. In onze winkel vind je een select aanbod met de allerbeste producten, deze producten hebben we zelf veelvuldig getest en vervolgens toegevoegd aan ons assortiment om ervoor te zorgen dat jij deze zoek tocht niet meer hoeft te doen.

In onze winkel vind je enkele grote merken, al deze merken zijn zorgvuldig getest en gekozen. Het gaat om de volgende merken:

 • Odaban is een merk dat nog niet heel bekend is in Nederland en Europa. Het merk wint echter wel steeds meer aan bekendheid, en terecht. Odaban heeft met haar drie producten echte favorieten in het assortiment. Zo biedt het bedrijf de Odaban Spray aan, deze spray is bij ruim de meerderheid de favoriete deo tegen overmatig zweten.
 • SyNeo5 is een Duits merk dat al vele jaren enorm bekend is. Het merk is in Europa misschien wel het meest populaire onder de overmatig zweten deo’s. SyNeo biedt enkele grote producten, zoals de SyNeo5 pompsprays en rollers en de Dry Hands. Na Odaban is SyNeo het meest populair onder mensen die last hebben van overmatig zweten.
 • Neat met haar Neat 3BNeat Face Saver en Neat Touch is misschien wel het meest verkochte merk in onze webwinkel. Neat is een merk dat zich richt op overmatig zweten en gebroken huid, in onze winkel vind je natuurlijk alleen anti-zweet producten terug. Een ding valt echter op, Neat richt zich op alle delen van het lichaam behalve de oksels.
 • 1-2Dry is de producten van shirts en okselpads. Voor iedereen die niet zo is van de sprays en crèmes kan terecht bij dit merk. 1-2Dry producten zijn ongekend populair, dit zien we terug in de voorraad. Want die is vrijwel altijd direct op zodra we weer producten van 1-2Dry aanbieden. 1-2Dry richt zich geheel op overmatige zweters die gewoon een normaal shirt willen dragen zonder de avond ervoor een speciale deo op hoeven te doen. 1-2Dry is producten van de 1-2Dry Okselpads en fabrikant van anti zweet shirts.

Wat te doen bij overmatig zweet dat stinkt?

Het komt nogal eens voor, je zweet veel, en je hebt direct last van een flinke stink lucht. Dit is erg vervelend, maar ook op te lossen. We vertellen je hoe. De stinklucht is afkomstig van de bacteriën die zich op je huid bevinden en het zweet wat jij uitscheid opeten. Een eerste oplossing is dus om ervoor te zorgen dat je minder bacteriën op je huid hebt door je huid goed schoon te houden. Een wat strengere maatregel is om vervolgens je oksels te scheren, door je oksels te scheren creëer je een minder interessante plek voor de bacteriën.

Als deze maatregelen nog niet genoeg zijn is het verstandig om te wisselen van deodorant, met een goede deodorant houdt je je oksels voor minimaal 24 uur fris. Merk je toch dat je gaat stinken, dan raden we het aan om gewoon af en toe bij te spuiten of rollen. Gebruik geen ‘slechte deo’ zoals een Axe, maar maak gebruik van échte deodorants van grotere gezondheid merken als Rexona en dergelijke. Wil je helemaal effectief te werk gaan? Dan raden we je het aan om een roller te kiezen in plaats van een spuit deo.

Mochten bovenstaande tips allen geen oplossing bieden tegen stinkende zweetoksels, dan ligt het wellicht aan andere factoren. Zo is bekend dat stress een grote factor is in stinkend zweet, bij “aanvullende informatie” kun je lezen hoe overmatig zweten in zijn geheel kunt voorkomen.


Overmatig zweten in de nacht

Wellicht herken je het, erg veel zweten als je in bed ligt. Soms word je zelfs wakker badend in het zweet. Waar komt dit vandaan? Als je nog niet gelezen hebt over de oorzaken, eerder in dit artikel hebben we het gehad over de oorzaken van overmatig zweten. Ook over algemene oplossingen en behandelingen hebben we het reeds gehad. In dit onderdeel bespreken we enkel specifieke tips en adviezen voor het zweten in de nacht, voornamelijk in bed.

De allereerste tip die wij geven is om jezelf goed af te vragen of je slaapkamer wel voorzien is van voldoende frisse lucht. Als je veel zweet kan dit veroorzaakt worden doordat je kamer en wat doffe lucht heeft, regelmatig het raam goed open zetten kan er dus voor zorgen dat je weer van frisse lucht voorzien wordt. Een andere oorzaak kan zijn dat je een doffe lucht krijgt door een te warme temperatuur. Als je dit herkent, controleer je verwarming dan eens.

Minder voorkomend maar wel mogelijk is dat je niet de juiste dekens hebt. Dekens van kunststof, zoals nylon, kunnen er ook voor zorgen dat je meer gaat zweten. Optimaliter gebruik je katoenen dekens of dekens van ander natuurlijk materiaal, hier kan het lichaam het allerbeste tegen. Mocht je herkennen dat je zweet in je bed erg stinkt is het mogelijk dat dit komt door de erg grote concentratie bacteriën. Logischerwijs is het dan tijd om je bed te verschonen.


Is overmatig zweten ongezond?

Nee, overmatig zweten is niet perse ongezond. Overmatig zweten zorgt ervoor dat je lichaam vocht uitscheidt, dit is in de basis niet negatief. Of het ongezond is hangt af van de oorzaak, want als je overmatig zweet door stress is het wel ongezond. Maar iedereen zweet van zichzelf, de een heeft dit gewoon wat meer dan de ander. Als er geen grove onderliggende oorzaak is, is het meestal niet ongezond. Het zou zelfs erg ongezond zijn als we niet zouden zweten, dan zou ons lichaam bijna niet meer op temperatuur te krijgen zijn!


Disclaimer
Wij zijn geen experts noch specialisten op het gebied van gezondheid. Wij willen middels dit en andere artikelen enkel informatie verstrekken, ons advies is nooit bindend en zou ook nooit als ultieme waarheid aangenomen moeten worden. Ga bij vragen of problemen altijd langs bij een huisarts. Ontstane gezondheidsproblemen kunnen nooit ten laste van Zweetikveel gelegd worden. Dit is het slot van ons artikel over overmatig zweten.

Lees ook

1 comment

Tijn 23 december 2020 - 11:04

Hoi,

Ik heb deze site enkele dagen geleden ontdekt en ik wilde toch graag mijn recente ervaring eens delen, aangezien jullie ook het product aanraden dat ik gebruik!

Ik kamp eigenlijk al jarenlang met het probleem dat ik overmatig zweet. Nu gebruik ik sinds kort okselpads van 1-2Dry, wat verrassend goed werkt! Ik liep laatst door de Kruidvat, eigenlijk op zoek naar mijn gebruikelijke producten, totdat de verpakking van een product, wat op het eerste gezicht een soort inlegkruisje leek, mij opviel. Tegelijkertijd dacht ik ‘hè, maar als het inderdaad een inlegkruisje is, waarom staat er dan een man op de verpakking?’. Toen ik de verpakking van dichtbij bekeek zag ik tot mijn verbazing dat het om een heel ander product ging, namelijk okselpads. Dit is eigenlijk qua vorm een soort inlegkruisje, maar dan voor onder je oksel! Super handig vast te plakken aan je shirt, zonder dat het je kleding beschadigt. Wat ook een voordeel is van deze pads in vergelijking met de andere producten tegen overmatig zweten is dat deze okselpads gewoon het zweet opvangen. Hierdoor wordt het zweten niet gestopt, waardoor je lichaam alsnog kan transpireren en dit proces dus niet onderbroken wordt!

Kortom, bij mij hielp dit product weliswaar niet om het zweten te stoppen, maar het vangt gewoon het zweet op waardoor ik geen last meer had van vieze en zichtbare zweetvlekken. Daarom kan ik het dus zeker aanraden, ik hoop dat mijn tip helpt!

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.