Wizkom Shops ZweetIkVeel.nl

Overmatig Zweten (hyperhidrosis)

14 december 2016 / informatie

Overmatig transpireren is iets wat bij veel mensen voor komt. Omdat het een erg algemeen probleem is waar zelfs 1 op de 100 mensen last van heeft Zweetikveel.nl in dit artikel meer informatie verschaft.

Wat is overmatig zweten?

We spreken van overmatig zweten als je zoveel zweet dat het totaal onaangenaam wordt. Bij deze vorm van zweten is er sprake van enorme hoeveelheden vocht, dit kan gepaard gaan met een erg onaangename zweetlucht. Overmatig transpireren kan zich voordoen over het hele lichaam, maar dit kan zich ook beperken tot een of enkele specifieke delen van het lichaam. Bijvoorbeeld tot de handen, de voeten, de oksels of een ander lichaamsdeel.

We spreken bij deze aandoening niet alleen van overmatig zweten, maar ook van overmatig transpirerenhyperhidrosis of hyperhidrose. We vertellen later in dit artikel het verschil tussen deze termen.

Verschillende vormen van overmatig zweten

Er zijn meerdere vormen van overmatig transpireren, namelijk primair gelokaliseerde, secundair gelokaliseerde en gegeneraliseerde hyperhidrose. In dit onderdeel gaan we verder in op iedere vorm van hyperhidrose.


Primaire hyperhidrose

Bij deze vorm van overmatig zweten zweet je extra veel op één plek op je lichaam. Zo heb mogelijk last van zweetvoeten, zweethanden of zweetoksels. Als je last het van primaire hyperhidrose komt dit vaak symmetrisch voor, dus aan beide kanten. Zo zal je zowel links als rechts last hebben van die zweethanden, oksels of voeten.

De oorzaak van primaire hyperhidrose is niet geheel bekend, er zouden veel verschillende verklaringen voor zijn. Meer over de oorzaak onder het gelijknamige kopje.

Er zijn verschillende welbekende vormen van primaire hyperhidrose, namelijk:

 • Oksels: zweetoksels is de vorm van overmatig zweten waar mensen zich het meest aan irriteren, dit omdat de oksels altijd erg zichtbaar zijn door de kleding. Zo zal je de grote zweetvlekken in kleding vast wel kennen. Meer informatie vind je bij zweetoksels.
 • Voeten: Een van de meest voorkomende vormen van primaire hyperhidrose is zweetvoeten. Er wordt beweerd dat dit veruit de meest voorkomende is, aangezien veel mensen last hebben van zweetvoeten zonder dat men hier zelf heel bewust van is of hier veel (negatieve) waarde aan hecht. Meer informatie vind je bij ons artikel over zweetvoeten.
 • Handen: een minder voorkomende vorm van primaire hyperhidrose, maar wel een van de meest sociaal lastige. Dit omdat we in onze Westerse samenleving gewend zijn om handen te schudden, dit kan met ferme zweethanden erg sociaal ongemakkelijk zijn. Meer informatie over zweethanden bij dat artikel.
 • Hoofd en voorhoofd: bij mensen die last hebben van overmatig zweten op het hoofd en de het voorhoofd is dit voornamelijk te herkennen aan de zweetdruppels die over het gezicht lopen. Daarnaast zijn er veel mensen die last hebben van zweet tussen de haren. Meer informatie vind je bij zweten op het voorhoofd.
 • Onderrug: deze vorm herkent waarschijnlijk iedereen, want overmatig zweten op de rug is veel voorkomend. Het lastige hierbij is echter dat overmatig zweten op de rug lastig te behandelen is, aangezien het een dermate groot oppervlak is.

Bij overmatig transpireren wordt er veel gezweet zonder dat er (erg) veel inspanning geleverd wordt. Bekend hierbij zijn de zweet vlekken en plekken in de kledingstukken. Bij zweetvoeten zweten de voeten zo erg dat deze constant nat zijn, hierdoor wordt de huid een stuk kwetsbaarder voor bijvoorbeeld schimmelinfecties en bacteriële infecties. Deze infecties zijn te herkennen aan een rode kleur, kloven en blaasjes. Deze bevinden zich veel op de voet rand, de voetzool en tussen de tenen.

Bij zweethanden zijn de handen vaak nat, warm, klam en plakkerig. Bij zweethanden wordt het erg vervelend om mensen de handen te schudden, kunnen voorwerpen zelfs nat worden van het zweet en raak men vaak in verlegenheid. Voor meer informatie over zweethanden lees je onze artikelen.

We spreken bij overmatig zweten niet alleen met deze term, veel gebruikte andere termen zijn hyperhidrosis, overmatig transpireren of hyperhidrose. Hyperhidrosis is hierbij de meest gebruikte variant. Alle termen wijzen op hetzelfde, een overmatige productie van zweet bij een geringe inspanning. Deze zweetproductie gaat vaak gepaard met vervelende zweet geuren. Dus, lees je een van deze termen, dan mag je aannemen dat het over overmatig transpireren gaat.


Secundaire hyperhidrose

Deze vorm komt zeer zelden voor. Het speciale aan deze vorm is dat het slechts op één plek van het lichaam voordoet, zo kan het gaan om bijvoorbeeld één been. Het ander zweet dan niet. Deze vorm kan voor komen door een medische aandoening, ziekte of een interne beschadiging.


Gegeneraliseerde hyperhidrose

Deze vorm betekend dat je over je gehele lichaam overmatig transpireert. Deze vorm komt minder voor dan de primaire vorm, de secundaire komt minder voor dan deze vorm.

Gegeneraliseerde hyperhidrose wordt in het meeste van de gevallen veroorzaakt door een aandoening. Een aandoening kan zijn: stress, hartproblemen, zenuwen die beschadigt zijn, bijwerkingen van medicijnen, ontstekingen, bepaalde vormen van kanker, een overactieve schildklier en andere oorzaken.

Bij deze vorm van overmatige transpiratie is het zaak dat je altijd langs een dokter gaat om het te laten onderzoeken. De dokter of arts zal dan constateren wat de oorzaak is en wat de beste oplossing voor jouw specifieke situatie is.

In dit artikel gaan we enkel in op de meest bekende vorm van overmatig zweten, namelijk primaire lokale hyperhidrose. Alle adviezen, informatie en aanvullende informatie heeft dus enkel betrekking op deze vorm.

Oorzaak Overmatig Zweten

Het is erg lastig om een oorzaak te achterhalen voor hyperhidrosis, het gaat vaak om mensen die ‘gewoon’ meer zweet produceren dan andere mensen.

Zweten gebeurt om de lichaamstemperatuur op peil te houden, hebben we het te koud dan beginnen we te rillen en weten we dat we ons warmer moeten kleden. Als we het te warm hebben, beginnen we te zweten. Door het uitscheiden van zweet op de huid, verdampt het zweet buiten het lichaam op de huid, doordat het daar verdampt zorgt het voor verkoeling op de huid. Het is dus bedoelt om het lichaam op een temperatuur niveau te houden.

Echter hoeveel men zweet kan erg verschillen, er kan sprake zijn van een verstoord zenuwstelsel. Hierdoor denkt het lichaam dat het te warm is en het dus nodig is om zweet uit te scheiden om zo af te koelen. Echter kan overmatig transpireren ook voorkomen door een ziekte of medicijnen die de natuurlijke processen van het lichaam verstoren.

Overigens is zweet totaal geurloos op het moment dat het door het lichaam wordt uitgescheiden. De bekende zweetgeur ontstaat pas zodra het in contact komt met de bacteriën die zich op de huid bevinden. Deze geur kan door mensen als enorm vervelend worden ervaren, het komt zelfs voor dat men zelf denkt erg te stinken terwijl mensen in de omgeving hier niets van doorhebben. We zouden dan kunnen spreken van een beperkte psychische stoornis.


Behandeling Overmatig Transpireren

De meest voorkomende oorzaak van overmatig transpireren is een verstoring in het zenuwstelsel. Dit is vrijwel nooit gevaarlijk, mocht je echter veel last ondervinden en zelfs andere klachten krijgen zou je altijd naar de dokter moeten gaan.

Hyperhidrosis kan erg vervelend zijn, het kan het dagelijks leven zelfs op meerdere manieren beïnvloeden. Echter is het een vrij onschuldige verstoring van de balans van het lichaam, vaak verdwijnen de klachten zelfs na verloop van tijd. Andere factoren die het zweten erg kunnen beïnvloeden zijn angst en stress, bijvoorbeeld door werk of thuissituaties.

Moet ik naar de huisarts?
Indien je erg veel last ondervindt van overmatige transpiratie zou je altijd naar de dokter kunnen gaan. Echter is het pas echt van belang zodra je naast de hyperhidrose ook last krijgt van andere problemen, denk aan pijn in de borst, een slechte en onregelmatige ademhaling of andere pijnen in het lichaam. In deze gevallen kan het zo zijn dat het lichaam overbelast wordt en dit niet meer aankan.

Bij zweten komt altijd een grote schaam-factor kijken. Het kan gênant zijn om gezien te worden met grote zweetvlekken onder de oksels. Daarom is het vaak wat lastiger om met dit probleem om hulp te vragen. De kans is groot dat je eerst zelf aan de slag gaat met wat middeltjes.

We helpen je graag met praktische tips hoe je door het leven gaat met hyperhidrosis, denk aan camouflerende kleding, handige producten en kleine nuttige tips. Voor praktische tips kijk je in onze kennisbank, waar we veel informatie geven voor uiteenlopende problemen: kennisbank. Naast tips en effectieve middelen adviseren wij ook mensen die op zoek zijn naar een iontoforese behandeling of een MiraDry behandeling. De MiraDry techniek is enkel toepasbaar voor de oksels, iontoforese is andere methode maar toe te passen voor alle lichaamsdelen.

Aanvullende Informatie

Wat we vaak merken is dat zweten erg veel vieze en vervelende associaties oproept. Men denkt bij zweten vaak aan een slechte hygiëne, slechte persoonlijke verzorging en een ongezonde levensstijl. Deze vooroordelen werken er vaak aan bij dat het zweetprobleem juist blijft bestaan. Bij zweten is stress en onzekerheid een grote factor, door het idee dat zweten erg vies is krijgt men vaak een nóg onzekerder gevoel en blijft het zweetprobleem zich voordoen.
Tips waar je mogelijk wat aan zou kunnen hebben:

 • Voorkom stress, stress is een erg bepalende factor
 • Was het lichaam goed, het liefst met PH neutrale zeep
 • Draag schone kleding en sokken, dit voorkomt zweetluchtjes
 • Combineer anti-zweet producten met bijvoorbeeld talgpoeder voor optimaal effect


Overmatig gestelde vragen

Er zijn op het moment 4 veel gestelde vragen:

 • Welke deodorant werkt bij overmatig zweten?
 • Wat te doen bij overmatig zweet dat stinkt?
 •  Overmatig zweten in de nacht, wat te doen?
 • Is overmatig zweten ongezond?

Welke Deodorant Werkt Bij Overmatig Zweten?

Als je veel last hebt van overmatig zweten is het verstandig om gebruik te maken van enkele effectieve middelen. Dit kan een deodorant zijn, maar ook een crème voor de benen, het gezicht of je handen. In onze winkel vind je een select aanbod met de allerbeste producten, deze producten hebben we zelf veelvuldig getest en vervolgens toegevoegd aan ons assortiment om ervoor te zorgen dat jij deze zoek tocht niet meer hoeft te doen.

In onze winkel vind je enkele grote merken, al deze merken zijn zorgvuldig getest en gekozen. Het gaat om de volgende merken:

 • Odaban is een merk dat nog niet heel bekend is in Nederland en Europa. Het merk wint echter wel steeds meer aan bekendheid, en terecht. Odaban heeft met haar drie producten echte favorieten in het assortiment. Zo biedt het bedrijf de Odaban Spray aan, deze spray is bij ruim de meerderheid de favoriete deo tegen overmatig zweten.
 • SyNeo5 is een Duits merk dat al vele jaren enorm bekend is. Het merk is in Europa misschien wel het meest populaire onder de overmatig zweten deo’s. SyNeo biedt enkele grote producten, zoals de SyNeo5 pompsprays en rollers en de Dry Hands. Na Odaban is SyNeo het meest populair onder mensen die last hebben van overmatig zweten.
 • Neat met haar Neat 3BNeat Face Saver en Neat Touch is misschien wel het meest verkochte merk in onze webwinkel. Neat is een merk dat zich richt op overmatig zweten en gebroken huid, in onze winkel vind je natuurlijk alleen anti-zweet producten terug. Een ding valt echter op, Neat richt zich op alle delen van het lichaam behalve de oksels.
 • 1-2Dry is de producten van shirts en okselpads. Voor iedereen die niet zo is van de sprays en crèmes kan terecht bij dit merk. 1-2Dry producten zijn ongekend populair, dit zien we terug in de voorraad. Want die is vrijwel altijd direct op zodra we weer producten van 1-2Dry aanbieden. 1-2Dry richt zich geheel op overmatige zweters die gewoon een normaal shirt willen dragen zonder de avond ervoor een speciale deo op hoeven te doen. 1-2Dry is producten van de 1-2Dry Okselpads en de 1-2Dry Shirts.
 • Shoe Paddy’s is een minder bekend en minder groot merk. Het is een Nederlandse producent van speciale pads die je in de schoen doet. Deze pads onttrekken al het vocht en de geur uit de schoenen, hierdoor zullen je voeten de volgende keer minder zweten.

Wat te doen bij overmatig zweet dat stinkt?

Het komt nogal eens voor, je zweet veel, en je hebt direct last van een flinke stink lucht. Dit is erg vervelend, maar ook op te lossen. We vertellen je hoe. De stinklucht is afkomstig van de bacteriën die zich op je huid bevinden en het zweet wat jij uitscheid opeten. Een eerste oplossing is dus om ervoor te zorgen dat je minder bacteriën op je huid hebt door je huid goed schoon te houden. Een wat strengere maatregel is om vervolgens je oksels te scheren, door je oksels te scheren creëer je een minder interessante plek voor de bacteriën.

Als deze maatregelen nog niet genoeg zijn is het verstandig om te wisselen van deodorant, met een goede deodorant houdt je je oksels voor minimaal 24 uur fris. Merk je toch dat je gaat stinken, dan raden we het aan om gewoon af en toe bij te spuiten of rollen. Gebruik geen ‘slechte deo’ zoals een Axe, maar maak gebruik van échte deodorants van grotere gezondheid merken als Rexona en dergelijke. Wil je helemaal effectief te werk gaan? Dan raden we je het aan om een roller te kiezen in plaats van een spuit deo.

Mochten bovenstaande tips allen geen oplossing bieden tegen stinkende zweetoksels, dan ligt het wellicht aan andere factoren. Zo is bekend dat stress een grote factor is in stinkend zweet, bij “aanvullende informatie” kun je lezen hoe overmatig zweten in zijn geheel kunt voorkomen.


Overmatig zweten in de nacht

Wellicht herken je het, erg veel zweten als je in bed ligt. Soms word je zelfs wakker badend in het zweet. Waar komt dit vandaan? Als je nog niet gelezen hebt over de oorzaken, eerder in dit artikel hebben we het gehad over de oorzaken van overmatig zweten. Ook over algemene oplossingen en behandelingen hebben we het reeds gehad. In dit onderdeel bespreken we enkel specifieke tips en adviezen voor het zweten in de nacht, voornamelijk in bed.

De allereerste tip die wij geven is om jezelf goed af te vragen of je slaapkamer wel voorzien is van voldoende frisse lucht. Als je veel zweet kan dit veroorzaakt worden doordat je kamer en wat doffe lucht heeft, regelmatig het raam goed open zetten kan er dus voor zorgen dat je weer van frisse lucht voorzien wordt. Een andere oorzaak kan zijn dat je een doffe lucht krijgt door een te warme temperatuur. Als je dit herkent, controleer je verwarming dan eens.

Minder voorkomend maar wel mogelijk is dat je niet de juiste dekens hebt. Dekens van kunststof, zoals nylon, kunnen er ook voor zorgen dat je meer gaat zweten. Optimaliter gebruik je katoenen dekens of dekens van ander natuurlijk materiaal, hier kan het lichaam het allerbeste tegen. Mocht je herkennen dat je zweet in je bed erg stinkt is het mogelijk dat dit komt door de erg grote concentratie bacteriën. Logischerwijs is het dan tijd om je bed te verschonen.


Is overmatig zweten ongezond?

Nee, overmatig zweten is niet perse ongezond. Overmatig zweten zorgt ervoor dat je lichaam vocht uitscheidt, dit is in de basis niet negatief. Of het ongezond is hangt af van de oorzaak, want als je overmatig zweet door stress is het wel ongezond. Maar iedereen zweet van zichzelf, de een heeft dit gewoon wat meer dan de ander. Als er geen grove onderliggende oorzaak is, is het meestal niet ongezond. Het zou zelfs erg ongezond zijn als we niet zouden zweten, dan zou ons lichaam bijna niet meer op temperatuur te krijgen zijn!


Disclaimer
Wij zijn geen experts noch specialisten op het gebied van gezondheid. Wij willen middels dit en andere artikelen enkel informatie verstrekken, ons advies is nooit bindend en zou ook nooit als ultieme waarheid aangenomen moeten worden. Ga bij vragen of problemen altijd langs bij een huisarts. Ontstane gezondheidsproblemen kunnen nooit ten laste van Zweetikveel gelegd worden. Dit is het slot van ons artikel over overmatig zweten.

© 2019 - Zweet Ik Veel is een handelsnaam van Wizkom Shops - KVK: 57589437 BTW: NL852646860B01 Wizkom krijgt van haar klanten een 8,6/10 gebaseerd op 180 stemmen