Home Advies Massagetafel kopen? Onze uitgebreide test

Massagetafel kopen? Onze uitgebreide test

door Redactie
0 comment

Wanneer je een massage geeft is een goede massagetafel van groot belang. De ontvanger dient comfortabel te kunnen liggen op de tafel, de tafel dient sterk genoeg te zijn om zowel grip te geven aan zowel de masseur als aan de ontvanger en de tafel moet natuurlijk stevig op zijn poten staan. Naast deze factoren zijn er nog andere belangrijke factoren voor het kiezen van een ideale massagetafel, daar gaan we in deze gids verder op in.

Massagetafels variëren in hun ontwerp, constructie en stoffering. Draagbare tafels kunnen in tweeën worden gevouwen om ze gemakkelijk op te bergen en zijn licht van ontwerp, maar ze kunnen een lagere gewichtslimiet hebben. Stationaire tafels kunnen zwaardere patiënten ondersteunen en hebben een robuust ontwerp, en hydraulische tafels kunnen gemakkelijk omhoog en omlaag worden gebracht. Verschillende soorten bekleding en vulling zorgen voor een ander gevoel. Rekening houdend met uw beschikbare ruimte en wie de tafel zal gebruiken, zal u helpen bepalen welke tafel het beste voor u is.

Hieronder vind je direct de 5 beste tafels uit onze test:

     1. Mobiele massagetafel 5cm – 2 Zones + draagtas zwart 401463 van TecTake
     2. Massagetafel met matras van 10 cm hoog + witte rolkussens, draagtas en hocker
     3. Massagetafel met matras van 10 cm hoog + draagtas, kleur zwart
     4. Reiki Massagetafel ovaal + 2 rolkussen + draagtas 400193
     5. Mobiele Aluminium Massagetafel 3 Zones – Zwart

Logo van bol comOf bekijk hier de volledige top 10 tafels volgens Bol.com


Een massagetafel is een belangrijke investering. Of u nu een tafel koopt voor thuis of professioneel gebruik, u moet alle factoren in overweging nemen voordat u een aankoop doet.

Alle voordelen van een massage op een rijtje

Waarom zou iemand dan eigenlijk een massage willen ontvangen? Het is meer dan alleen een feel-good ervaring. Hieronder alle voordelen van een goede massage op een rij.

 • Een massage kan helpen om de pijn te verlichten die het gevolg is van overbelasting van het zachte weefsel. Sporters met blessures, spierpijn en gewrichten hebben vaak baat bij een massage.
 • Een massage kan verlichting brengen bij mensen met chronische pijnklachten zoals fibromyalgie.
 • Artsen geloven dat massage kan helpen bij het bestrijden van symptomen die verbonden zijn aan spijsverteringsklachten, hoofdpijn en slapeloosheid.
 • Massage kan vaak helpen om de symptomen van angst te verlichten.
 • Ook als u geen blessure of chronisch gezondheidsprobleem heeft, kan massage u helpen ontspannen, wat weer veel voordelen oplevert.

Soorten massagetafels

Laten we eens kijken naar de drie belangrijkste soorten massagetafels die verkrijgbaar zijn: draagbare tafels, vaste tafels en hydraulische/elektrische tafels.

Draagbare massagetafels

Een draagbare massagetafel is precies zoals het klinkt: een tafel die gemakkelijk opvouwbaar is en licht genoeg om van plaats naar plaats te dragen.

 • Als u hoopt een massage te ontvangen of te geven tijdens uw vakantie of bij een vriend thuis, is een draagbare massagetafel een goede optie.
 • Draagbare massagetafels kosten doorgaans minder dan andere soorten massagetafels.
 • Met name draagbare massagetafels bestaan uit veel bewegende delen die veel lawaai kunnen maken. Ze hebben ook een middelste scharnier dat mogelijk niet geschikt is voor grotere individuen.

Tip van de redactie: als u een draagbare massagetafel koopt, is het gewicht de belangrijkste factor. Een draagbare tafel is een tafel die je doorgaans zelf zal meenemen naar bijvoorbeeld afspraken, en des te zwaarder de tafel des te lastiger het natuurlijk wordt deze mee te dragen.

Stationaire massagetafels

In tegenstelling tot draagbare massagetafels zijn stationaire massagetafels ontworpen om op een enkele locatie te blijven staan, hierdoor zijn ze meestal zwaarder en robuuster.

 • Er is geen midden-scharnier in een vaste massagetafel. Daarom is een vaste massagetafel een betere keuze voor grotere en zwaardere klanten.
 • Stationaire massagetafels hebben meestal een middelgroot prijskaartje. Het zijn niet de goedkoopste massagetafels die er zijn, maar ze zijn ook niet de duurste.
 • Stationaire massagetafels bevatten vaak wat opbergruimte voor linnengoed, steunpilaren en andere accessoires.
 • Stationaire massagetafels zijn zwaar. Als je de tafel moet verplaatsen, heb je waarschijnlijk minstens één ander persoon nodig om je te helpen.
 • Bij vaste massagetafels is meestal niet veel aanpassing mogelijk, dus u kunt de massagetafel misschien niet omhoog of omlaag verstellen maar alleen gebruiken in de standaard instelling.

Tip van de redactie: wanneer u een massage op uw tafel geeft, wees dan voorzichtig met het masseren van de botten en gewrichten van de ontvanger. Het drukken op deze gebieden kan oncomfortabel zijn en kan blauwe plekken veroorzaken.

Hydraulische en elektrische massagetafels

Een hydraulische of elektrische massagetafel kan eenvoudig versteld worden in hoogte. Dit is ideaal voor cliënten die moeite hebben met het klimmen op een hogere tafel.

 • Hydraulische en elektrische massagetafels zijn doorgaans erg sterk en gaan dus lang mee.
 • Ze bieden meer aanpassingsmogelijkheden dan de andere type massagetafels.
 • Dit type tafels zijn doorgaans de duurste tafels in aanschafprijs. Als je alleen een tafel koopt voor thuis gebruik, dan is een duurdere Hydraulische of elektrische tafel waarschijnlijk niet de beste optie.
 • Hydraulische en elektrische massagetafels hebben nogal eens onderhoud en reparatie nodig, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Hydraulische en elektrische tafels zijn niet gemakkelijk te verplaatsen, je hebt zeer waarschijnlijk de hulp van een ander nodig om de tafel te verplaatsen.

Wist je dat? Olies kunnen het oppervlak van een massagetafel beschadigen. Als u oliën of lotions gebruikt in uw massagepraktijk, plaats dan eerst een hoes op de tafel om deze te beschermen.

Belangrijke vragen voor het kopen van een massagetafel

Welk type massagetafel is het beste voor u?

Oké, jij bent de enige die écht weet wat je nodig hebt. Maar de volgende tips zijn doorgaans erg handig en die geven we je dan ook graag even mee.

 • Voor thuisgebruik is een draagbare massagetafel meestal de beste optie. Deze is licht van gewicht, gemakkelijk te verplaatsen en kan worden meegenomen op uitstapjes. Als u een opleiding tot massagetherapeut volgt, is een draagbare tafel ook een goede instap-optie.
 • Voor professioneel gebruik is een vaste massagetafel een goede oplossing. De tafel kan gewoon blijven staan in de massageruimte en deze tafel kan vrijwel ieder type persoon aan qua grootte, stabiliteit en gewicht.
 • Voor professionals op kantoor is een hydraulische of elektrische massagetafel eigenlijk de beste keuze. Veel therapeuten en cliënten waarderen de aanpasbaarheid die dit type tafel biedt. Het is echter een duurdere optie.

Een heerlijke ontspannende massage doet wonderen kopie

Tip van de redactie – wellicht is het een goed idee om naast uw tafel ook een krukje aan te schaffen. Dan kan je voor bepaalde delen van de massage blijven zitten.

Wilt u liever een massagetafel met een houten of een aluminium frame?

De massagetafels met houten frame zijn meestal zwaarder, maar ze hebben een klassieke uitstraling die veel mensen toch simpelweg mooier vinden. Een massagetafel met een aluminium frame is lichter en zeer sterk, maar sommige mensen houden gewoon niet van de manier waarop deze tafels eruit zien en kiezen daarom voor een traditionele uitstraling van een houten frame.

Hoeveel gewicht mag de tafel wegen wanneer jij deze mee wilt nemen?

Bij stationaire en hydraulische massagetafels is het gewicht meestal niet zo’n probleem, omdat de tafel niet ontworpen is om te worden verplaatst. Maar voor draagbare massagetafels is het gewicht een belangrijke factor. Wij van Zweetikveel.nl adviseren potentiële kopers om te kiezen voor een tafel met een gewicht tussen de 10 en 14 kilogram.

Let op! Als je een massage geeft, duw dan niet te hard. Hoewel het goed is om dieper te drukken om de ‘knopen op te lossen’, moet je alleen genoeg druk uitoefenen om de spieren pijnloos onder de huid te laten bewegen. Wanneer je écht teveel druk uitoefent kan de ontvanger blijvend last houden van de massage.

Welke breedte en hoogte moet de tafel hebben?

Massagetafels variëren in grootte, dus het is belangrijk om er een te kiezen met de juiste breedte en hoogte voor uw behoeften. Zowel de therapeut als de ontvanger van de massage moeten zich op hun gemak voelen. Wanneer een tafel te klein is, kan het voor lange mensen erg onaangenaam zijn om op de tafel te liggen. Wanneer een tafel bijvoorbeeld te hoog is kan het voor de massagetherapeut vervelend zijn omdat hij of zij niet goed boven de tafel komt en voor de cliënt omdat hij of zij niet gemakkelijk op de tafel komt.

De meeste massagetafels variëren van 70 tot 90 centimeter in de breedte en 50 tot 90 centimeter in de hoogte. De breedte is niet verstelbaar, dus is het belangrijk om een maat te krijgen die niet alleen geschikt is voor de persoon op de tafel, maar ook voor de massagetherapeut, die zich tijdens het masseren over de tafel buigt.

Sommige massagetafels bieden u de mogelijkheid om de hoogte van de tafel in te stellen, zodat u de tafel tot een afstand van ongeveer 25 centimeter kunt verhogen of verlagen. Idealiter staat de tafel op heuphoogte van de persoon die de massage geeft.

Tip van de redactie – Bedek uw massagetafel wanneer deze niet in gebruik is om deze te beschermen tegen scheurtjes, scheuren en andere beschadigingen.

Welk type bekleding heeft de voorkeur?

Veel massagetafels zijn bekleed met vinyl kunststof. Dit materiaal is sterk, duurzaam en water- en oliebestendig. Het is echter geen milieuvriendelijk materiaal, wat voor sommige mensen een probleem kan zijn. Andere tafels zijn gestoffeerd met PU-leder, een kunststof dat zeer zacht en duurzaam is. PU-leder is een milieuvriendelijker optie, maar het is niet bestand tegen water of olie.

Wat voor soort vulling wilt u?

Voor het comfort is een goede massagetafel voorzien van wat schuimvulling onder het gestoffeerde materiaal. Maar hoeveel vulling moet het hebben, en wat voor soort vulling moet het hebben? Schuim met een hoge dichtheid en van hoge kwaliteit gaat niet doorhangen en wordt niet platter na verloop van tijd, dus het is de moeite waard om er iets meer voor te betalen. Echter, moet u meestal de tafels vermijden die meer dan drie centimeter schuimvulling hebben. Deze tafels zijn vaak oncomfortabel, omdat het hardschuim dat zich meestal onder de stoffering bevindt, niet voldoende demping biedt.


Logo van bol comBekijk hier de volledige top 10 tafels volgens Bol.com


Welke accessoires heeft u nodig?

De meeste massagetafels worden geleverd met accessoires die het comfort verhogen en de tafel functioneler maken.

 • Een gezichtshouder geeft de massageontvanger een comfortabele rustplaats voor zijn of haar gezicht. De meeste houders zijn afneembaar en kunnen aan beide kanten van de tafel worden geplaatst.
 • Sommige massagetafels worden geleverd met steunen voor de benen, enkels en/of voeten. Voor een goede positionering en extra comfort kan een houder geplaatst worden onder bijvoorbeeld de enkels.
 • Sommige massagetafels worden geleverd met linnengoed dat is ontworpen om het gestoffeerde oppervlak te beschermen.

Hoeveel kost een goede massagetafel?

Massagetafels variëren in prijs op basis van verschillende specificaties, zoals het type, het materiaal, het frame en de bijkomende accessoires. Maar verwacht dat je voor een goede massagetafel tussen de €60 en €2000 betaald.

 • Voor een beginnersmodel van een draagbare massagetafel betaal je ongeveer €60 tot €120 voor een redelijk model.
 • Voor een draagbare massagetafel van hoge kwaliteit zijn de kosten hoger. Verwacht tussen de €120 en €400 te betalen.
 • Voor een vaste massagetafel betaal je tussen de €400 en €1000.
 • Voor een hydraulische of elektrische massagetafel betaal je tussen de €1200 en €2000.

Tip van de redactie – Het is het beste om langzaam te werk te gaan bij het geven van een massage. Wanneer je te snel beweegt kan de huid geïrriteerd raken.

Tips voor het kiezen

 • Maak uw massagetafel na elk gebruik schoon om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Veeg het af met een milde oplossing van zeepwater en droog de tafel grondig af met een schone handdoek.
 • Door een tafelkleed te gebruiken verhoogt u het comfort voor de cliënt. Tafelhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder fleece. Sommige tafelhoezen zijn gemaakt van traag schuim voor extra demping.
 • Onderzoek uw massagetafel regelmatig op mechanische problemen. Besteed bijzondere aandacht aan het frame, de beugels en de poten voor tekenen van beschadiging en slijtage.
 • Verplaats de gezichtshouder regelmatig naar de andere kant. Hierdoor voorkomt u dat één zijde van de tafel veel slijtage ondervindt wat ervoor kan zorgen dat de tafel aan één zijde in slechte conditie achterblijft.
 • Bewaar uw massagetafel goed. Wanneer de tafel niet in gebruik is, dek dan altijd de massagetafel af om deze te beschermen tegen mogelijke scheurtjes en beschadigingen.

De beste massagetafels voor iedere wens

Hieronder onze volledige top-5 van beste massagetafels.

 1. Mobiele massagetafel 5cm – 2 Zones + draagtas zwart 401463 van TecTake
 2. Massagetafel met matras van 10 cm hoog + witte rolkussens, draagtas en hocker
 3. Massagetafel met matras van 10 cm hoog + draagtas, kleur zwart
 4. Reiki Massagetafel ovaal + 2 rolkussen + draagtas 400193
 5. Mobiele Aluminium Massagetafel 3 Zones – Zwart

De #1 voor een klein budget

Goedkope massagetafel van TecTake

Mobiele massagetafel 5cm – 2 Zones + draagtas zwart 401463

 • Merk: TecTake
 • Prijs: ~ 80
 • Geschikt voor: een kleiner budget

Beschik je over een wat kleiner budget en wil je vooral een tafel kopen die je kunt gebruiken voor thuis of om bekend te raken met massages? Dan is dit model van TecTake een ideale optie. Het is een van de goedkopere opties maar toch een van de meest populaire modellen op de markt.

Koop bij Bol.com

De beste van het beste

De beste massagetafel op de markt van TecTakeMassagetafel met matras van 10 cm hoog + witte rolkussens, draagtas en hocker

 • Merk: TecTake
 • Prijs: ~ 195
 • Geschikt voor: de beste van het beste

Dit model wordt door vrijwel iedereen gezien als het optimale model dat in Nederland verkrijgbaar is. Deze tafel komt met alle accessoires die je nodig hebt voor een complete massage ervaring voor zowel de cliënt als de masseur. De tafel komt onder meer met arm en hoofdsteun, heeft een fraai design, is duurzaam in gebruik en gaat dus lang mee en bovendien wordt dit model door vrijwel alle gebruikers aangemerkt als een model dat erg handig is in gebruik. De perfecte optie dus.

Koop bij Bol.com

De completering van de top-5

Hieronder vindt u de andere drie modellen die samen de top-5 in massagetafels completeren. Alle modellen in de top-5 zijn van het bekende Duitse merk TecTake, de expert op het gebied van massagetafels.

#3 meest populaire massagetafel van het merk TecTake#3 Massagetafel met matras van 10 cm hoog + draagtas, kleur zwart

#4 meest populaire massagetafel van het merk TecTake#4 Reiki Massagetafel ovaal + 2 rolkussen + draagtas 400193

#5 meest populaire massagetafels van het Duitse merk Tectake#5 Mobiele Aluminium Massagetafel 3 Zones – Zwart

Veel gestelde vragen over massagetafels

We ontvangen regelmatig vragen over massage tafels, daarom nemen we de meest gestelde vraag op in dit artikel voorzien van een antwoord.

Welke functies kunnen een massagetafel comfortabeler maken?

Zoek een tafel met een goede combinatie van schuimdikte en -dichtheid voor een goede demping. Schuim met een hoge dichtheid houdt doorgaans beter zijn vorm dan andere soorten schuim. Het kan duurder zijn, maar dit soort schuim onder uw bekleding zal de duurzaamheid en het gebruikscomfort verhogen.

Wat is het verschil tussen het ‘werkgewicht’ en het testgewicht van een massagetafel?

Het werkgewicht van een tafel heeft betrekking op het gewicht dat de tafel kan dragen wanneer deze gelijkmatig over een oppervlak is verdeeld. Zorg ervoor dat u nooit een cliënt masseert met een hoger lichaamsgewicht dan het toegestane werkgewicht van de tafel, dit kan de tafel serieus beschadigen.

Het testgewicht is de hoeveelheid gewicht die de tafel kan dragen om zijn sterkte te testen. Fabrikanten testen een tafel met een testgewicht, bijvoorbeeld 800 kilogram. Maar dat betekend niet dat de tafel ook daadwerkelijk 800 kilogram kan hebben!

Hoe lang gaat een massagetafel doorgaans mee?

De levensduur van een massagetafel is natuurlijk sterk afhankelijk van de kwaliteit van de tafel, het materiaal en het gebruik. Modellen met hardhouten onderdelen kunnen tien jaar plus meegaan, modellen met zacht hout of aluminium kunnen beperkt blijven tot enkele jaren.

Daarnaast is het gebruik en de intensiteit van gebruik een belangrijke factor. Wanneer u de tafel één maal per week gebruikt gaat de tafel vanzelfsprekend langer mee dan wanneer u de tafel meerdere keren per dag gebruikt.


Bronvermelding

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.