Home Advies Hoe kies je een Foam Roller: 3 factoren om te overwegen

Hoe kies je een Foam Roller: 3 factoren om te overwegen

door Redactie
0 comment

Dus je gaat een foam roller halen? Lijkt me makkelijk genoeg om een beslissing te nemen. Ik bedoel, het is een simpel stukje schuim, het kan niet zo moeilijk zijn om dat uit te zoeken. Maar dan begin je te kijken naar alle opties die er zijn, en zie je de vele verschillende soorten. Al snel kan het overweldigend worden.

Proberen te beslissen welke foam roller het beste voor u is, is niet zo eenvoudig als u misschien denkt, maar het is wel belangrijk. Het kiezen van de juiste roller zal helpen om de effectiviteit, bruikbaarheid en naleving te garanderen. Immers, als het niet goed voelt zult u niet gemotiveerd zijn om het te gebruiken… en een roller die niet gebruikt wordt levert niet veel op!

In dit artikel kijken we naar drie sleutels om te overwegen bij het kiezen van een roller, om u te helpen de opties uit te splitsen. Hieronder geven we aan wat volgens ons de drie belangrijkste factoren zijn; de dichtheid, de grootte/vorm en de constructie.

Dichtheid

De belangrijkste keuze die u moet maken met betrekking tot uw nieuwe foam roller is ongetwijfeld de dichtheid. Dit wordt ook wel de compressie, de stevigheid, het kussen of “geven” genoemd, wat allemaal hetzelfde betekent. Over het algemeen kunnen rollers worden onderverdeeld in drie dichtheidscategorieën; zacht, medium of stevig.

Zacht

Zachte dichtheidsrollen hebben meer “geven” of dempen. Ze zijn ontworpen voor diegenen die op zoek zijn naar meer comfort in tegenstelling tot de diepere massage van stevige en standaard rollers. De zachte dichtheid produceert een massage die zachter is voor de spieren, waardoor het ideaal is voor gebruikers met gevoelige spieren of diegenen die gewoonweg de voorkeur geven aan een minder intensieve massage.

Standaard

Deze rolleren hebben een gemiddelde hardheid. Door hun universele kwaliteit zijn ze ideaal voor zowel zelfmassage als lichaamsbeweging. Ze bieden net genoeg stevigheid voor een diepe massage terwijl ze toch een matig kussen hebben. Hun gemiddelde dichtheid dient ook mooi als stabiele rekwisieten voor gebruik in kernversterkende oefeningen zoals die in Pilates en yoga.

Stevig

Voor wie op zoek is naar een diepere, intensievere massage zijn stevige foam rollers het antwoord. Sporters en zeer actieve personen hebben vaak strakke spieren die kunnen profiteren van het doordringende karakter van deze rollers. Stevige rollers zijn geweldig in het opbreken van zelfs de meest vernauwde fascia (het onderling verbonden web rond de spieren), een proces dat bekend staat als myofascial release.

Leestip: 9 do’s en don’ts voor het gebruik van een foam roller

Grootte en vorm

Er zijn ook veel verschillende maten foam rollers op de markt. Terwijl de meerderheid de traditionele ronde cilinders op ware grootte zijn, bestaan er vele andere maten en zelfs verschillende vormen. Laten we eens kijken naar enkele van de meer gangbare maten om te zien hoe elk zich leent voor bepaalde toepassingen.

Standaard Full-size

Wanneer de meeste mensen denken aan een foam roller, is dit meestal wat in gedachten komt. De typische full-size roller meet ongeveer 36″ lengte x 6″ diameter. Deze grootte is veelzijdig voor een verscheidenheid aan toepassingen, met inbegrip van massage (idealiter grotere spiergroepen zoals hamstrings, quads en de rug), fysiotherapie en algemene oefening. Door hun drievoetslengte zijn deze rollers perfect voor elk type oefening waarbij u op de roller ligt en die verticaal langs de ruggengraat wordt geplaatst, zoals Pilates of verwante kernbewegingen voor kracht en evenwicht.

Kortere lengte

Als u op zoek bent naar een meer draagbare roller, misschien een die op reisformaat is en die u mee kunt nemen naar de sportschool, de fysiotherapiekliniek of de Pilates-studio, overweeg dan een kortere lengte. De meeste kortere rollers hebben dezelfde diameter als een traditionele full-size (6″ of daarbuiten) maar hebben een kortere lengte; meestal 18″ of 12″. Naast het voordeel van de draagbaarheid, maken ze het ook makkelijker om bepaalde spiergroepen aan te spreken. De kortere rolleren zijn ideaal voor het richten op nauwkeurigere gebieden zoals kuiten, IT-banden of bilspieren.

Kleinere diameter

Een rol met een kleinere diameter – meestal 4″ – betekent dat deze lager bij de vloer ligt en stabieler is. Dit is vaak belangrijk voor fysiotherapeutische patiënten, ouder wordende gebruikers of mensen met een gecompromitteerd evenwichtsgevoel. Het feit dat hij lager bij de vloer ligt, betekent dat hij een veiliger en stabieler gevoel geeft. Het is ook makkelijker te controleren tijdens het gebruik voor de massage.

Uitsteeksels en ribbels

Heb je iets extra’s nodig? Sommige uniek ontworpen foam rollers bieden uitsteeksels voor diegenen die een meer verkwikkende massage willen of gewoon de mogelijkheid willen hebben om zich te richten op precieze gebieden. Rollers met ribbels, bobbels of punten kunnen zorgen voor een diepere doordringende massage die zelfs de meest krappe, compacte zones van de fascia breekt.

Half vlak

Er zijn verschillende foam rollers die zich goed lenen voor balans en kernkrachtoefening. Hoewel ze komen in een scala van vormen, is een typische grootte een 90 bij 10 centimeter. Deze wordt door de lengte gehalveerd, waardoor het afgerond is aan de ene kant en plat is aan de andere. Deze vorm is nuttig voor fysiotherapie, Pilates, yoga en algemene krachttraining.

Leestip: Hoe gebruik ik een foam roller voor mijn kuiten?

De opbouw van de roller

Niet alle rollers zijn gelijk. Geloof het of niet, er zit een behoorlijke hoeveelheid techniek in de ontwikkeling van een roller. De manier waarop hij is geconstrueerd helpt bij het bepalen van de levensduur – en de primaire gebruikslocatie – belangrijke overwegingen te maken voor de aankoop.

Open-Cell

Rollen die zijn gebouwd met een open-celconstructie, zijn weliswaar geschikt voor massage en lichaamsbeweging, maar breken veel sneller af dan rollen met gesloten cellen. U vindt de open-cel rollers meestal in uw lokale big-box winkel en, hoewel goedkoop, zijn er hogere kwaliteit gesloten-cell-opties beschikbaar tegen betaalbare prijzen. Foam rollers met gesloten cellen bieden de duurzaamheid die u van een foam roller verwacht en zijn verkrijgbaar in twee soorten schuim; EPP en EVA.

EPP-schuim

Rollen van EPP-schuimrubber zijn van hoge kwaliteit, maar toch relatief goedkoop. Ze zijn veelzijdig en geschikt voor gebruikers van alle niveaus. Omdat ze een mooie combinatie van duurzaamheid en betaalbaarheid bieden, zijn ze een goed uitgangspunt voor de gemiddelde persoon, terwijl ze toch effectief zijn voor de meer gevorderde gebruiker. EPP-rollen zijn ontworpen om veel langer mee te gaan dan open-cell-rollen, hoewel ze niet de ultieme duurzaamheid van EVA-schuim bieden.

EVA-schuim

Rollen gemaakt van EVA-schuim leveren een ongeëvenaarde duurzaamheid. Deze “professionele sterkte” foam rollers zijn gebouwd om bestand te zijn tegen het type zwaar, herhaald gebruik dat vaak wordt aangetroffen in sportscholen, klinieken of Pilates-studio’s waar veel mensen ze de hele dag gebruiken. De thuisgebruiker kan ook profiteren van de lange levensduur van deze rollers, omdat hij er zeker van is dat ze het langer uithouden dan alle andere schuimsoorten.

Zoals u kunt zien, is er een beetje denkwerk nodig voordat u uw foam roller aanschaft. Maar zet de tijd op voorhand en u wordt beloond met een roller die past bij uw comfortniveau en het beoogde gebruik, wat u motiveert om hem consequent te gebruiken. Begin met de drie grote kenmerken – dichtheid, grootte/vorm en constructie – en u bent goed op weg om de perfecte keuze te maken.


Verder lezen:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.