Home Advies Beste bloeddrukmeter kopen

Beste bloeddrukmeter kopen

door Redactie
0 comment

De bloeddruk is een goede graadmeter om te checken hoe gezond het lichaam is. Steeds meer mensen hebben een (te) hoge bloeddruk, dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom verstandig om regelmatig de bloeddruk te controleren. Dit kan met een bloeddrukmeter. De bovengrens van een normale bloeddrukwaarde is gesteld op 135/85 mmHg.

Wanneer u kampt met hoge bloeddruk en deze wilt laten meten bij uw arts dan kan het voorkomen dat u niet direct terecht kunt en enkele dagen zult moeten wachten om uw bloeddruk te laten meten. Een goed functionerende bloeddrukmeter thuis kan u in zo’n geval helpen. Bovendien is het beter om de bloeddruk regelmatig (thuis) te meten in plaats van af en toe bij de huisarts.


Bekijk hier de volledige top 10 van beste bloeddrukmeters

✅Op Bol vind je een volledige lijst met de beste opties


Bent u van plan om een bloeddrukmeter voor thuis aan te schaffen dan adviseren wij wel altijd om deze op nauwkeurigheid te laten testen bij uw huisarts. Daarnaast kan te vaak opmeten van uw bloeddruk u ongevoelig maken voor het proces, in sommige gevallen kan dit zelfs lagere meetwaarden tot gevolg hebben.

Op zoek naar een goede bloeddrukmeter?

Volgens berekeningen van het RIVM (in opdracht van de Hartstichting) blijkt dat het aantal patiënten met een hartinfarct, beroerte of hartfalen zal oplopen tot 1,4 miljoen in 2040. Ten opzichte van 2011 betekend dat een verwachte stijging van ~65%. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat hoge bloeddruk tegengegaan wordt, en om dit tegen te kunnen gaan is het goed monitoren van de bloeddruk van belang. De bloeddruk kan je laten meten door de huisarts, maar dit kan ook thuis met een eigen bloeddrukmeter.

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige thuiscontrole van de bloeddruk een betere indicatie geeft dan het incidenteel laten meten bij de thuisarts. Hierbij is het vanzelfsprekend van belang dat je de juiste meter hebt en je de bloeddruk met jouw meter goed in de gaten houdt. Meer over nauwkeurige metingen lees je in de FAQ.

Wat voor bloeddrukmeter heb ik nodig?

Voor de meest nauwkeurige meting van uw bloeddruk heeft u een bloeddrukmeter nodig met de juiste manchetmaat voor uw biceps. Daarnaast heef u de keuze uit een handmatig of een automatisch model. Een bloeddrukmeter met een geheugenfunctie is handig om eerdere metingen met elkaar te vergelijken. Tegenwoordig zijn er ook draadloze bloeddrukmeters beschikbaar waarbij u aan de hand van een app op uw telefoon of tablet uw metingen kunt monitoren. Bij sommige draadloze modellen is het ook mogelijk om thuis makkelijk uw bloeddruk te meten en deze vervolgens door te sturen naar een elektronisch medisch dossier, dit helpt u om uw arts op de hoogte te houden.

Het belangrijkste van een bloeddrukmeter is dat u er één heeft die u helpt om nauwkeurig uw bloeddruk te meten. Daarnaast wilt u dat deze makkelijk is in gebruik. Wij hebben enkele favoriete bloeddrukmeters voor u op een rij gezet.

Een pols of bovenarm meter?

Er zijn twee soorten bloeddrukmeters: bovenarmbloeddrukmeters en polsbloeddrukmeters. Het belangrijkste verschil is dat bij het meten op de pols de kans op beweging van de arm groter is. Wanneer je met de pols meet, moet de arm namelijk ter hoogte van het hart gehouden worden. Zoals je kan voorstellen, is de kans hierdoor relatief groot dat je de arm beweegt en de meting hierdoor onnauwkeurig wordt.

Met een bovenarmbloeddrukmeter plaats je het manchet ter hoogte van de bovenarm om de bloeddruk te meten. Het manchet pompt zich op en loopt langzaam weer leeg. Deze metingen zijn dus minder gevoelig voor beweging, waardoor deze metingen betrouwbaarder zijn.

Het gebruik van een bloeddrukmeter

Vergelijking van bloeddrukmeters op drie verschillende onderdelen

Om u een waardevolle vergelijking te kunnen presenteren wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende onderdelen:

 • Nauwkeurigheid – Hoe nauwkeurig meet het apparaat uw bloeddruk, de nauwkeurigheid van uw bloeddrukmeter is van levensbelang.
 • Gebruikersgemak – Hoe gemakkelijk is het apparaat te gebruiken, is het gemakkelijk in elkaar te zetten en is de gebruiksaanwijzing duidelijk en overzichtelijk. Hoe duidelijk is het display waar u de meting van af leest.
 • Aanschafwaarde – Uiteraard is uw gezondheid belangrijker dan de kosten voor de aanschaf van uw bloeddrukmeter. Toch kunnen de prijzen onderling erg afwijken. Door de juiste vergelijking krijgt u uiteindelijk waar voor uw geld.

Persoonlijke overwegingen bij de aanschaf van een bloeddrukmeter

Naast de praktische onderdelen, zoals hierboven vermeld, bij de aanschaf van een bloeddrukmeter, spelen persoonlijke overwegingen ook mee. Wanneer u een bloeddrukmeter wilt aanschaffen kunt u de keuze voor u zelf makkelijker maken door onderstaande overwegingen mee te nemen

Automatisch of handmatig

Op de markt zijn zowel handmatige als automatische bloeddrukmeters verkrijgbaar. Bij een automatische bloeddrukmeter start de meting zodra u de manchet om heeft en één of enkele knoppen op het apparaat indrukt. Bij handmatige bloeddrukmeters pompt u met de hand, via een rubberen bol, lucht in de manchet waardoor de bloeddruk gemeten wordt.

Manuele bloeddrukmeters kunnen meer afwijkingen vertonden in de meting wanneer u niet goed weet u doet, bijvoorbeeld wanneer u onvoldoende lucht in de manchet pompt. Bij een automatische bloeddrukmeter wordt automatisch de juiste lucht in de manchet gepompt waardoor deze al snel veel nauwkeuriger meet.

Manchetmaat

Om een nauwkeurige meting van uw apparaat te krijgen heeft u een bloeddrukmeter nodig waarbij de manchet goed om uw bovenarm past. Er zijn bloeddrukmeters op de markt verkrijgbaar met een one-size-fits-all manchet maar hierbij kan het voorkomen dat mensen met grotere of kleinere bovenarmen dan gemiddeld een minder nauwkeurige meting krijgen.

Een bloeddrukmeter met een manchet met verschillende maten is daarom het overwegen waard. U kunt met een meetlint uw bovenarm opmeten zodat u er zeker van bent dat u de juiste maat besteld.

Snelheid

Het kan zijn dat u de knelling om uw arm tijdens de meting als vervelend of stressvol ervaart. Dan kunt u hier in uw keuze voor een bloeddrukmeter rekening mee houden. U kunt dan kiezen voor een bloeddrukmeter die snel is in het meten van de resultaten. Het verschil in afmeten van uw bloeddruk kan variëren van enkele seconden tot een aantal minuten afhankelijk van de gekozen bloeddrukmeter.

App compatibiliteit

De nieuwste en geavanceerde bloeddrukmeters kunnen via bluetooth aangesloten worden op een mobiel apparaat zoals een telefoon of tablet. Met behulp van een bijbehorende app kunnen zij uw metingen direct op de juiste plaats opslaan.

Afhankelijk van het merk van uw bloeddrukmeter kunnen de verschillende functies variëren maar ze geven meer resultaten en analyses weer dan een bloeddrukmeter zonder deze functionaliteit.

Meerdere gebruikers

Wanneer meerdere mensen in uw huishouden gebruik maken van de bloeddrukmeter kunt u kiezen voor een meter met de mogelijkheid voor het gebruik door meerdere mensen. Hierdoor voorkomt u dat uw meerdere apparaten moet aanschaffen binnen één huishouden.

Waarschuwingen

Doordat u de aanschaf van een bloeddrukmeter overweegt bent u al bekend met de juiste waardes, u zult dan ook zelf goed de waardes van uw bloeddrukmeter kunnen aflezen.

Toch kunt u ook overwegen om een bloeddrukmeter te gaan gebruiken die waarschuwingen geeft bij een hoge bloeddruk of bij een onregelmatige hartslag. Een dergelijke waarschuwing is een extra hulpmiddel wanneer u niet zeker weet of de waardes die u leest goed of slecht zijn en herinneren u eraan om contact op te nemen met uw arts.

Daarnaast kan een bloeddrukmeter met waarschuwingsfunctie u waarschuwen wanneer u lijdt aan hartritmestoornissen.

Hoeveel wilt u uitgeven aan een bloeddrukmeter

Bij het vergelijken van de bloeddrukmeters hebben we rekening gehouden met de aanschafwaarde van een bloeddrukmeter. Maar wat krijgt u binnen de verschillende prijsklassen:

 • Tussen de € 20,- en € 40,-
  • Hiervoor heeft u een standaard bloeddrukmeter waarmee u alleen uw bloeddruk kunt meten en verder niets. In sommige gevallen kan het zijn dat u binnen deze prijsklasse een bloeddruk meter kunt vinden die de bloeddruk kan meten en opslaan van meerdere personen in uw huishouden
 • Tussen de € 40,- en € 80,-
  • Binnen deze prijsklasse heef u al de keuze tussen verschillende manchet maten waardoor u een nauwkeurige meting kunt uitvoeren. Ook zult u in deze prijsklasse meerdere bloeddrukmeters tegenkomen die de bloeddruk kan meten en opslaan van meerdere personen.
 • Tussen de € 80,- en € 140,-
  • In de hogere prijsklasse heeft u meer keuze voor een geavanceerde bloeddrukmeter, bijvoorbeeld voor een bloeddrukmeter die u kunt aansluiten op een mobiel apparaat en waarmee de resultaten voor u zichtbaar worden via een bijbehorende app.

Bloeddrukmeter kopen – De top 5

Ga je een bloeddrukmeter kopen? Dan raden wij je allereerst aan een model te kiezen dat wordt geadviseerd door de Nederlandse Hartstichting. Op Bol.com zie je hier bijvoorbeeld een makkelijk icoontje van, zodat je zeker weet dat je een goed model kiest. Hieronder vind je de vijf meest populaire bloeddrukmeters in Nederland.


#1 Omron M6 Comfort – Bovenarm bloeddrukmeter

Omron M6 Comfort - Bovenarm bloeddrukmeter

De Omron M6 Comfort is gemaakt om een bloeddrukmeting zo comfortabel mogelijk te maken. De meegeleverde manchet kan ingesteld worden op twee verschillende maten (M & L) en pompt precies voldoende op voor een goede meting. Op het verlichte LED display lees je gemakkelijk je waarden af.

De absolute #1!

Vanaf: 58 – Koop bij Bol.com


Medisana BU510 - Bovenarm bloeddrukmeter#2 Medisana BU510 – Bovenarm bloeddrukmeter

Met deze volautomatische bovenarm bloeddrukmeter BU 510 van Medisana meet je zeer betrouwbaar en nauwkeurig jouw bloeddruk. Je bevestigt de manchet rond je bovenarm en start de meting eenvoudig met slechts één druk op de knop.

Vanaf: 22,99 – Koop bij Bol.com


Omron M7 - Bovenarm bloeddrukmeter#3 Omron M7 – Bovenarm bloeddrukmeter

De automatische Omron M7 – Bovenarm bloeddrukmeter met wikkelmanchet is het perfecte apparaat om je gezondheid in de gaten te houden. De bloeddrukmonitor geeft comfortabele en accurate bloeddrukmetingen dankzij de intellisense-technologie. Het scherm met 3 lijnen toont alle metingen (systolisch, diastolisch, pols en hartslag) tegelijkertijd. Dankzij het grote geheugen kan de meter maximaal 100 metingen opslaan, inclusief de datum en tijd voor 2 individuele gebruikers.

Vanaf: 67,99 – Koop bij Bol.com


Omron M3 - Bloeddrukmeter#4 Omron M3 – Bloeddrukmeter

Met de Omron M3 Bloeddrukmeter heeft u een volautomatische, betrouwbare en energievriendelijke bloeddrukmeter. Nu in vernieuwde uitvoering! De Omron M3 werkt met de Intellisense™ technologie. Dankzij deze techniek bent u ervan verzekerd dat u altijd een correcte meting uitvoert.

Vanaf: 49,99 – Koop bij Bol.com


Omron M3 Comfort (Intelli) - Bovenarm bloeddrukmeter#5 Omron M3 Comfort (Intelli) – Bovenarm bloeddrukmeter

De Omron M3 Comfort is een compacte en praktische bloeddrukmeter. De M3 Comfort kan metingen opslaan van 2 verschillende gebruikers. Deze gebruikers kunnen beide 60 metingen opslaan. Door het grote en duidelijk afleesbaar scherm is de weergave van betrouwbare bloeddruk waarden makkelijk te lezen. Dit model combineert het beste van de M3 en de M6 comfort, namelijk: het compacte formaat van de ”normale” M3 met het comfortabele manchet van de M6 Comfort.

Vanaf: 55,99 – Koop bij Bol.com


Tips voor het juiste gebruik van uw bloeddrukmeter

Het correct gebruiken van een bloeddrukmeter is vanzelfsprekend van groot belang, daarom vindt u hieronder meer informatie hierover. Daarnaast schreven we al een blog artikel over “Hoe werkt een bloeddrukmeter?”.

 • Wanneer u niet bekend bent met de juiste waardes van uw bloeddruk kunt u hierover in gesprek gaan met uw arts. Hierdoor bent u in staat om de juiste waardes zelf af te lezen van uw bloeddrukmeter, ook als deze geen waarschuwingsfunctie heeft.
 • Kiest u voor een bloeddrukmeter die kan synchroniseren met een app dan heeft u de gegevens van uw metingen altijd bij u. U kunt deze dan ook overleggen met een arts als u bijvoorbeeld op reis bent en onverwachts medische hulp nodig heeft.
 • Wanneer u niet ervaren bent met het gebruik van een bloeddrukmeter is een automatische bloeddrukmeter de meest nauwkeurige oplossing.
 • Het beste moment van het meten van uw bloeddruk is wanneer u een korte tijd op bent. Bijvoorbeeld wanneer u reeds gewassen en aangekleed bent. Een bloeddruk meting direct na het opstaan is niet nauwkeurig.
 • Bloeddrukmeters die kunnen synchroniseren met een app hebben vaak ongelimiteerde opslag mogelijkheden in de Cloud van metingen in het verleden.
 • Bepaalde medicijnen kunnen onverwachtse dalingen in uw bloeddruk veroorzaken welke kunnen leiden tot duizeligheid en in sommige gevallen zelfs flauwvallen. Lees altijd goed de bijsluiter van uw medicatie. Door zelfstudie bent u altijd goed voorbereid op eventuele afwijkingen van uw bloeddruk.

Wat is de bloeddruk?

Bij iedere hartslag pompt het hart bloed door het lichaam. De bloeddruk is de druk die door het bloed wordt uitgeoefend op de bloedvaten. Deze druk is bij iedereen en op elk willekeurig moment anders. Daarmee is het een momentopname, maar toch ook een duidelijke graadmeter van jouw conditie.

De waarden van de bloeddruk worden weergegeven in millimeters kwik (mmHg2). Er wordt altijd een bovendruk en een onderdruk gemeten. De bovendruk is de druk van het bloed op de vaten als het hart samentrekt om het bloed door de vaten heen te pompen. De onderdruk is de druk in de bloedvaten op het moment dat het hart zicht ontspant. Normale waarden zijn een bovendruk van 120 en onderdruk van 80 mmHg. Voor mensen vanaf 60 jaar is het normaal om een iets hogere bovendruk te hebben.

Veel gestelde vragen over bloeddruk meters

We krijgen veel vragen binnen over de verschillende meters en lezen daarnaast online veel belangrijke vragen. Daarom hebben we deze opgenomen op deze pagina en bieden we direct een antwoord.

Zijn er bepaalde merken die bekend staan als buitengewoon goed?

Ja, er zijn meerdere merken op de Nederlandse markt die gezien worden als uitermate goed. Dit zijn met name Omron, Medisana en Beurer. Daarnaast zijn andere bekende merken Braun, Inventum en AEG.

Zijn bloeddrukmeters voor thuis altijd nauwkeurig?

In de meeste gevallen geven automatische bloeddrukmeters met een verstelbare manchet een nauwkeurige meting. Ze moeten echter wel om de paar jaar opnieuw gekalibreerd worden om te zorgen dat ze nauwkeurige metingen blijven geven.

Zijn er tips voor een nauwkeurige bloeddruk meting thuis?

Wanneer en hoe u uw bloeddruk meet kan een groot verschil maken in de resultaten. Om een nauwkeurige meting uit te voeren volgen hier enkele tips:

 • Probeer stil en rechtop te zitten op een stoel met een rugleuning en uw voeten stevig op de grond. Houdt u armen langs uw lichaam als u meet.
 • Zorg dat u niet rookt, sport of cafeïne houdende dranken drinkt tot 30 minuten voor de meting van uw bloeddruk.
 • Volg de instructie voor het plaatsen van de manchet nauwkeurig op.
 • Meet uw bloeddruk twee of drie keer achter elkaar met tussenposes van ongeveer twee minuten en neem hier een gemiddelde van voor een nauwkeurig resultaat.
 • Meet de bloeddruk dagelijks rond dezelfde tijd voor een nauwkeurige meting

Heb ik een bloeddrukmeter nodig die mijn eerdere metingen op slaat?

Wanneer u uw bloeddruk voor een langere periode in de gaten wilt houden kan een bloeddrukmeter met opslagfunctie u hierbij helpen. Sommige modellen van de bloeddrukmeters kunnen 50 tot 60 metingen opslaan wat voor de meeste mensen voldoende is. Er zijn ook bloeddrukmeters die 200+ metingen kunnen opslaan.


Verder lezen en bronvermelding van dit artikel:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.