94% van de klanten zweet minder
team member

Botuline toxine


Heb jij constant last van overmatig zweten? Ga je ’s ochtends de deur uit naar je werk en zijn je oksels al helemaal doorweekt voordat je aankomt? Of heb je last van veel zweet op andere plekken zoals je hoofd of rug? Dan moet je weten dat er sinds kort een nieuwe behandeling beschikbaar is hiertegen: botuline toxine. Het is een pijnvrije behandeling die gebruik maakt van lokale verdoving om je zweetcellen als het ware ‘uit te zetten’. Op deze pagina vind je er alle informatie over.


Over overmatige transpiratie

Zweten, of transpireren, is het uitscheiden van vocht door je huid. Dit zweet wordt geproduceerd door de zweetklieren. We zweten allemaal en heel de dag lang. Echter verschilt het sterk per persoon hoeveel we precies zweten. De een zweet aanzienlijk meer dan de ander, maar de ondervind hier ook meer last van dan de ander. Er zijn in Nederland ruim 170.000 mensen met hyperhidrosis, in België ongeveer 114.000 mensen.

Botuline toxine – oftewel botox tegen zweten

Waarschijnlijk komt het woord botuline toxine je niet heel bekend voor, maar je kent waarschijnlijk wel de meer gangbare naam: botox. De manier waarop botox werkt is dat het cellen stopt met het opnemen van de neurotransmitter acetylcholine. En als een cel deze stof niet kan opnemen, dan kan hij geen activatie signalen meer krijgen van andere cellen.

Dat mechanisme om celen uit te zetten kan op veel verschillende plekken in je lichaam worden toegepast. Op cellen in het gezicht om rimpels te voorkomen, maar ook op zweetklieren zodat ze geen zweet meer zullen produceren.


Wat is botox (botuline toxine)?

Botuline toxine is een eiwit dat aangemaakt wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Deze stof blokkeert het signaal tussen de zenuwen en de huid, waardoor de zweetklier géén zweet meer aanmaakt. De zweetproductie neemt sterk af of stop helemaal. Het effect verschilt per persoon, maar het gemiddelde, minimale effect is dat iedereen minimaal 4 tot 6 maanden verlost is van zijn of haar overmatige transpiratie.


Hoe werkt een botuline toxine behandeling?

Er zijn 2 verschillende manieren om een botuline toxine behandeling te krijgen: injecteren of met een crème. Over het algemeen is de injectievorm sterker en effectiever dan de crème, vandaar dat deze vorm dan ook aanzienlijk populairder is. Om deze reden gaan we op deze pagina verder in op deze vorm van botuline toxine tegen zweten. Bij een injectie wordt de naald met botox op verschillende plekken van je oksels geïnjecteerd, om op deze manier de zweetklieren te laten stoppen met werken. Hieronder bespreken we hoe het volledige proces van een botuline toxine behandeling.

 • Consult – Het begint doorgaans met een consult bij de praktijk. Tijdens dit consult neemt de behandelaar de klachten met je door, indien het nodig is wordt er direct aanvullend onderzoek gedaan. Als alles in order is (en je dus gewoon voldoet aan de eisen), kan er direct een afspraak voor behandeling ingepland worden. Je krijgt altijd vóór de behandeling uitgebreide informatie met betrekking tot de behandeling.
 • Voorbereiding op de behandeling – De exacte voorbereiding krijg je altijd te horen van de behandelaar, maar we geven je hier wat basis informatie. Je dient vooraf je oksels goed, glad te scheren. Op de dag van de behandeling is het van belang dat je géén deodorant (roller noch spray) of andere huidverzorging gebruikt. Zorg voor een extra T-shirt dat je naderhand weg kan gooien, na de behandeling kan het zijn dat je oksels nog kleurstoffen bevatten die in het shirt terecht zullen komen.
 • De behandeling – De botox wordt middels een dunne naald in de huid aangebracht. De injecties zijn matig pijnlijk, hier zijn dus geen verdovingen voor nodig. De behandeling duurt doorgaans 30 minuten. Voor en na de behandeling krijg je uiteraard alle informatie die nodig geacht wordt.
 • Na de behandeling – Je kan na de behandeling direct verder met je dagelijkse activiteiten. Echter wordt het wel aangeraden om geen deodorant of andere huidverzorgingsproducten te gebruiken, noch om warm / heet te douchen. Ook deze aanvullende informatie krijg je altijd van je behandelaar. Heb je vragen met betrekking tot de behandeling, leg deze vragen dan altijd voor aan de specialisten bij de praktijk.

botuline toxine tegen zweet


Welke resultaten mag je verwachten?

Na 1 tot 3 dagen na de behandeling is het effect van de botox merkbaar. Het effect is optimaal na twee weken. Je zult zien dat na die periode het zweten vrijwel geheel is gestopt. Het komt bij een zeer kleine groep mensen voor dat er nog een verwaarloosbare hoeveelheid zweet geproduceerd wordt. Indien nodig geacht kan de huid nogmaals met botox behandelt worden.

De huid is na een behandeling voor meerdere maanden droog. Het effect is niet permanent en verschilt per persoon. Het effect blijft minimaal 3 maanden aan, tot ongeveer 9 maanden. Dus het effect blijft gemiddeld 3 tot 9 maanden aan. Na een langere behandelingsperiode, na enkele jaren, kan het effect zelfs erg lang aanhouden tot maar liefst 1 tot 2 jaar na de behandeling. 90% van de behandelde patiënten geeft aan een duidelijke verbetering van de klachten te merken en raadt een botox behandeling tegen zweten dan ook aan.

Botox is een lichte behandeling tegen overmatige transpiratie. Andere behandelingen zijn MiraDry en iontoforese.


Zijn er risico’s aan verbonden?

Botuline toxine kent vrijwel geen risico’s of bijwerkingen. Het is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Na een behandeling zijn er vrijwel geen pijnklachten, het gevoel in de oksels blijft volledig normaal. Er is een bijwerking van botox bekend die zéér zelden voorkomen. Dit is een grieperig gevoel voor één tot drie dagen na de behandeling.


Voor wie is de botuline toxine behandeling geschikt?

De botox behandeling tegen zweten is geschikt voor iedereen die een probleem heeft met excessief zweten. Over het algemeen raden we aan om niet te kiezen voor operationele behandelingen als je kwaliteit van leven niet erg wordt beïnvloed door zweten, maar een botox behandeling is veilig, dus je kunt er ook gebruik van maken als je een licht geval hebt van excessief zweten.


Welke behandeling kan ik het beste kiezen?

We begrijpen dat het lastig kan zijn om een keuze te maken voor een behandeling. Er zijn enkele verschillende mogelijkheden, zoals de botuline toxine (botox) behandeling, MiraDry of een iontoforese apparaat. Een iontoforese apparaat heeft het nadeel dat je gemiddeld, minimaal één keer per week jezelf dient te ‘behandelen’ met het apparaat. MiraDry heeft het grote voordel dat je dit slechts één, of maximaal twee keer dient te laten doen. Het nadeel van MiraDry is dan wel weer dat deze behandelingen erg prijzig zijn.

Botox tegen zweet heeft als groot voordeel dat de behandelingen relatief betaalbaar zijn, en het effect vrij lang aanhoud. Bij een botox behandeling dien je nog altijd vaker terug te keren voor een vervolgafspraak, maar dit blijft doorgaans beperkt bij één keer per jaar.

 


Botox tegen zweten

Als je geïnteresseerd bent in een botox behandeling voor je zweten, dan kunnen wij je daarmee helpen. Wij hebben een breed netwerk van artsen die gespecialiseerd zijn in de toepassing van botox voor antiperspiratie. Want ook al is de operatie over het algemeen veilig, je wilt dat de behandeling wordt toegepast door een professional die het al vele malen eerder heeft gedaan.

Lees het stukje over crème of injectie nog eens om te kijken welke oplossing voor jou het beste is. Maar uiteraard kun je ook een kennismakingsgesprek met de arts volgen en deze zal jou vertellen wat de beste optie is in jouw geval.

Klik hier om contact op te nemen met ons zodat wij de meest geschikte arts voor jou kunnen vinden die je kan helpen met een botox behandeling tegen overmatig zweten. Uiteraard voor de beste prijs, en bij jou in de buurt. Wil je graag meer lezen over botox tegen zweet? Lees dan dit bestand, waarin meer informatie te lezen is.

 • PostNL
 • PostNL
 • DHL
 • Bitcoin
 • DHL
 • DHL
 • DHL

© 2018 - Zweet Ik Veel is een handelsnaam van Van Dongen Online - KVK: 57589437 - BTW: NL852646860B01

Zweet Ik Veel krijgt van haar klanten een 8.6/10 gebaseerd op 26 stemmen