Home Botuline toxine

Botuline toxine

door Redactie

Heb jij constant last van overmatig zweten? Ga je ’s ochtends de deur uit naar je werk en zijn je oksels al helemaal doorweekt voordat je aankomt? Of heb je last van veel zweet op andere plekken zoals je hoofd of rug? Dan is botuline toxine (kortweg ook wel botox genoemd) wellicht de oplossing voor jou.

Het is een pijnvrije behandeling die gebruik maakt van lokale verdoving om je zweetcellen als het ware ‘uit te zetten’. Binnen deze pagina behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Een botuline toxine praktijk vinden
  • Over overmatige transpiratie
  • Botuline toxine – botox tegen zweten
  • Wat is botox (botuline toxine)?
  • Hoe werkt een botuline toxine behandeling?
  • Welke resultaten mag je verwachten?
  • Zijn er risico’s aan verbonden?
  • Voor wie is de anti-zweet botox behandeling geschikt?
  • Welke behandeling kan ik het beste kiezen?
  • Botox tegen zweten

Een botuline toxine praktijk vinden

Wil je graag een botuline toxine behandeling ondergaan, maar weet je niet goed waar dat je dit het beste kunt laten doen? Wij hebben een overzicht met een groot aantal praktijken verdeeld over Nederland en België. Al deze praktijken zijn getest op belangrijke factoren voor jou als client, onze voorwaarden aan de praktijken:

  • Expertise in botuline toxine behandelingen
  • Ervaring met botuline toxine tegen overmatige transpiratie
  • Goede service en klantgerichtheid
  • Het aanbieden van een veilige behandeling
  • Een eerlijke prijs dat op of onder het prijspeil in Nederland en België ligt

Laat ons je helpen!Let op! Wij van Zweetikveel helpen je graag bij het vinden van de beste praktijk voor jouw behandeling(en). Laat via het onderstaande formulier jouw gegevens achter, dan zorgen wij ervoor dat de dichtstbijzijnde praktijk die voldoet aan onze eisen contact met  jou opneemt.



    Botuline toxine – oftewel botox tegen zweten

    Waarschijnlijk komen de woorden botuline toxine je niet heel bekend voor, maar je kent waarschijnlijk wel de meer gangbare naam: botox. De manier waarop botox werkt is dat het cellen stopt met het opnemen van de neurotransmitter acetylcholine. En als een cel deze stof niet kan opnemen, dan kan hij geen activatie signalen meer krijgen van andere cellen.

    Dat mechanisme om celen uit te zetten kan op veel verschillende plekken in je lichaam worden toegepast. Op cellen in het gezicht om rimpels te voorkomen, maar ook op zweetklieren zodat ze geen zweet meer zullen produceren.


    Wat is botox (botuline toxine)?

    Botuline toxine is een eiwit dat aangemaakt wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Deze stof blokkeert het signaal tussen de zenuwen en de huid, waardoor de zweetklier géén zweet meer aanmaakt. De zweetproductie neemt sterk af of stop helemaal. Het effect verschilt per persoon, maar het gemiddelde, minimale effect is dat iedereen minimaal 4 tot 6 maanden verlost is van zijn of haar overmatige transpiratie.


    Hoe werkt een botuline toxine behandeling?

    Er zijn 2 verschillende manieren om een botuline toxine behandeling te krijgen: injecteren of met een crème. Over het algemeen is de injectievorm sterker en effectiever dan de crème, vandaar dat deze vorm dan ook aanzienlijk populairder is. Om deze reden gaan we op deze pagina verder in op deze vorm van botuline toxine tegen zweten. Bij een injectie wordt de naald met botox op verschillende plekken van je oksels geïnjecteerd, om op deze manier de zweetklieren te laten stoppen met werken. Hieronder bespreken we hoe het volledige proces van een botuline toxine behandeling.

    • Consult – Het begint doorgaans met een consult bij de praktijk. Tijdens dit consult neemt de behandelaar de klachten met je door, indien het nodig is wordt er direct aanvullend onderzoek gedaan. Als alles in order is (en je dus gewoon voldoet aan de eisen), kan er direct een afspraak voor behandeling ingepland worden. Je krijgt altijd vóór de behandeling uitgebreide informatie met betrekking tot de behandeling.
    • Voorbereiding op de behandeling – De exacte voorbereiding krijg je altijd te horen van de behandelaar, maar we geven je hier wat basis informatie. Je dient vooraf je oksels goed, glad te scheren. Op de dag van de behandeling is het van belang dat je géén deodorant (roller noch spray) of andere huidverzorging gebruikt. Zorg voor een extra T-shirt dat je naderhand weg kan gooien, na de behandeling kan het zijn dat je oksels nog kleurstoffen bevatten die in het shirt terecht zullen komen.
    • De behandeling – De botox wordt middels een dunne naald in de huid aangebracht. De injecties zijn matig pijnlijk, hier zijn dus geen verdovingen voor nodig. De behandeling duurt doorgaans 30 minuten. Voor en na de behandeling krijg je uiteraard alle informatie die nodig geacht wordt.
    • Na de behandeling – Je kan na de behandeling direct verder met je dagelijkse activiteiten. Echter wordt het wel aangeraden om geen deodorant of andere huidverzorgingsproducten te gebruiken, noch om warm / heet te douchen. Ook deze aanvullende informatie krijg je altijd van je behandelaar. Heb je vragen met betrekking tot de behandeling, leg deze vragen dan altijd voor aan de specialisten bij de praktijk.

    Welke resultaten mag je verwachten?

    botuline toxine tegen zweet

    Na 1 tot 3 dagen na de behandeling is het effect van de botox merkbaar. Het effect is optimaal na twee weken. Je zult zien dat na die periode het zweten vrijwel geheel is gestopt. Het komt bij een zeer kleine groep mensen voor dat er nog een verwaarloosbare hoeveelheid zweet geproduceerd wordt. Indien nodig geacht kan de huid nogmaals met botox behandelt worden.

    De huid is na een behandeling voor meerdere maanden droog. Het effect is niet permanent en verschilt per persoon. Het effect blijft minimaal 3 maanden aan, tot ongeveer 9 maanden. Dus het effect blijft gemiddeld 3 tot 9 maanden aan. Na een langere behandelingsperiode, na enkele jaren, kan het effect zelfs erg lang aanhouden tot maar liefst 1 tot 2 jaar na de behandeling. 90% van de behandelde patiënten geeft aan een duidelijke verbetering van de klachten te merken en raadt een botox behandeling tegen zweten dan ook aan.

    Botox is een lichte behandeling tegen overmatige transpiratie. Andere behandelingen zijn MiraDryiontoforese en bekijk ook eens iontoforese apparaten.


    Ervaringen met botuline toxine

    Iedere maand laten duizenden mensen zich behandelen met botuline toxine tegen hun zweet probleem. Cliënten zijn enorm enthousiast over het effect van de behandeling, daarom krijgt de behandeling dan ook een 8,6 uit 10. De positieve verhalen over de behandeling zijn op meerdere plekken te vinden, zowel online als offline.

    Wilt u graag eens lezen over de ervaringen van verschillende patiënten? Het Nederlandstalige forum Overmatigzweten heeft er meerdere topics over geopend, zo kunt u dit topic lezen met informatie van patiënten die de behandeling reeds hebben gehad en mensen die de behandeling overwegen.

    Botuline Toxine ervaringen en reviewsBotuline Toxine krijgt van patiënten wereldwijd gemiddeld een 8,6/10. Duizenden mensen raden anderen aan om de behandeling ook te nemen, vanwege het blijvende effect. Zie bron.


    Welke behandeling kan ik het beste kiezen?

    We begrijpen dat het lastig kan zijn om een keuze te maken voor een behandeling. Er zijn enkele verschillende mogelijkheden, zoals de botuline toxine (botox) behandeling, MiraDry of een iontoforese apparaat. Een iontoforese apparaat heeft het nadeel dat je gemiddeld, minimaal één keer per week jezelf dient te ‘behandelen’ met het apparaat. MiraDry heeft het grote voordel dat je dit slechts één, of maximaal twee keer dient te laten doen. Het nadeel van MiraDry is dan wel weer dat deze behandelingen erg prijzig zijn.

    Botox tegen zweet heeft als groot voordeel dat de behandelingen relatief betaalbaar zijn, en het effect vrij lang aanhoud. Bij een botox behandeling dien je nog altijd vaker terug te keren voor een vervolgafspraak, maar dit blijft doorgaans beperkt bij één keer per jaar.


    Praktijk voor botox tegen zweten

    Als je geïnteresseerd bent in een botox behandeling voor je zweten, dan kunnen wij je daarmee helpen. Wij hebben een breed netwerk van artsen die gespecialiseerd zijn in de toepassing van botox voor antiperspiratie. Want ook al is de operatie over het algemeen veilig, je wilt dat de behandeling wordt toegepast door een professional die het al vele malen eerder heeft gedaan.

    Lees het stukje over crème of injectie nog eens om te kijken welke oplossing voor jou het beste is. Maar uiteraard kun je ook een kennismakingsgesprek met de arts volgen en deze zal jou vertellen wat de beste optie is in jouw geval.

    Klik hier om contact op te nemen met ons zodat wij de meest geschikte arts voor jou kunnen vinden die je kan helpen met een botox behandeling tegen overmatig zweten. Uiteraard voor de beste prijs, en bij jou in de buurt. Wil je graag meer lezen over botox tegen zweet? Lees dan dit bestand, waarin meer informatie te lezen is.


    De beste praktijk voor botuline toxine

    Laat ons je helpen!

    Wil jij graag geholpen worden door een praktijk bij jou in de buurt? Een praktijk met jarenlange ervaring, een heuse expertise in botuline toxine tegen overmatig transpireren en een praktijk die wij volledig vertrouwen omdat ze een eerlijke prijs hanteren? Doe dan nu een aanvraag via het onderstaande formulier, dan zorgen wij ervoor dat de beste en dichtstbijzijnde praktijk contact met je opneemt.



      Wat kost een behandeling en wordt deze vergoed?

      Een behandeling tegen overmatig transpireren kost gemiddeld €500 voor een eenmalige injectie, deze wordt onder beide oksels geplaatst. De vergoeding wordt door veel zorgverzekeraars vergoed. echter is dit uiteraard afhankelijk per persoon. Als u aanzienlijk last hebt van overmatige transpiratie en graag een behandeling wilt ondergaan, is de kans groot dat uw zorgverzekering de behandeling vergoed. Dit omdat er in een dergelijk geval een zekere noodzaak is voor u om gezond en gelukkig te kunnen leven.


      Veel gestelde vragen over botuline toxine tegen zweten

      • Voor wie is de anti-zweet botox behandeling geschikt? De botox behandeling tegen zweten is geschikt voor iedereen die een probleem heeft met excessief zweten. Over het algemeen raden we aan om niet te kiezen voor operationele behandelingen als je kwaliteit van leven niet erg wordt beïnvloed door zweten, maar een botox behandeling is veilig, dus je kunt er ook gebruik van maken als je een licht geval hebt van excessief zweten.
      • Zijn er risico’s aan verbonden? Botuline toxine kent vrijwel geen risico’s of bijwerkingen. Het is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Na een behandeling zijn er vrijwel geen pijnklachten, het gevoel in de oksels blijft volledig normaal. Er is een bijwerking van botox bekend die zéér zelden voorkomen. Dit is een grieperig gevoel voor één tot drie dagen na de behandeling.
      • Wanneer mag u niet met botuline toxine worden behandeld? In sommige gevallen mag u geen botuline toxine behandeling ondergaan. Dit is bij de volgende situaties:
        • Wanneer u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft
        • Als u last heeft van spierproblemen
        • Als u antibiotica of spier ontspannende middelen gebruikt
        • Als u een aandoening hebt of geneesmiddelen gebruikt die bloedstolling beïnvloeden (waaronder aspirine)
        • Als u in het verleden eens problemen hebt gehad na een botox behandeling
        • Als u structureel geneesmiddelen inneemt, ook wanneer deze door een arts voorgeschreven zijn
        • Als u recent een tetanusinjectie hebt gehad
      • Wat zijn mogelijke bijwerkingen? Over het algemeen zijn er geen bijwerkingen en heeft een patiënt vrijwel geen bijwerkingen die na een behandeling optreden. Een allergische reactie is vrijwel niet mogelijk, omdat er een zeer lage dosering gebruikt wordt. De effectieve stof die gebruikt wordt bij de behandeling bestaat voornamelijk uit eiwit, hierdoor kan er een kort, grieperig gevoel optreden dat enkele dagen aanhoudt. In enkele gevallen geeft men aan last te hebben van hoofdpijn, dit is een lichte hoofdpijn die maximaal 5 dagen aan kan houden.
      • Is het effect permanent? Het effect is niet permanent en gaat dus na enige tijd weer weg. De duur van het effect is verschillend per persoon, maar doorgaans blijft het effect ongeveer 9 maanden aan bij de eerste keren dat men een behandeling ondergaat. Als u al meerdere keren een behandeling hebt laten doen (over meerdere jaren verdeeld) neemt de duur van het effect toe, en kan één behandeling zelfs 1 tot 2 jaar effectief blijven. Voorheen waren er permanente fillers beschikbaar, maar deze zijn niet langer toegestaan in Nederland en België vanwege de overmatig sterke dosis.
      • Zijn er verschillende soorten botox? Ja, er zijn verschillende soorten botuline toxine beschikbaar. Het wereldwijd bekendste is Botox, echter zijn er ook andere varianten. Als u een aanvraag op onze website plaatst en wij u vervolgens in contact brengen met een van de door ons goed gekeurde praktijken krijgt u meer informatie over de merken en soorten botuline toxine tijdens het consult.
      • Is het mogelijk een behandeling ongedaan te maken? Na een behandeling zijn de spieren automatisch, tijdelijk verlamd. Dit effect houdt voor meerdere maanden aan (6 tot 12, gemiddeld 9 maanden). Na deze periode maakt het lichaam het effect van de behandeling dus automatisch en op natuurlijke wijze weer ongedaan.
      • Is dit dezelfde botuline toxine (botox) die men voor onder meer het gezicht gebruikt? Ja, in de basis is dit dezelfde botox. Echter het merk, de hoeveelheid en de wijze van inspuiten verschillen waardoor het effect voor de oksels anders is dan dat voor het gezicht of de lippen.
      • Waarom kiezen voor botuline toxine? Botuline toxine is wereldwijd erg geliefd, zoals hierboven te lezen met name ook voor cosmetische behandelingen. In dit onderdeel antwoorden we niet op de vraag waarom men een botox behandeling ondergaat ten behoeve van het cosmetische, enkel met betrekking tot het medische (tegen overmatige transpiratie). Het voordeel van deze behandeling ten opzichte van bijvoorbeeld iontoforese, iontoforese apparaten en MiraDry is dat het effect lang aanhoudt (waar dit bij iontoforese minder lang is) en men vaker een vergoeding ontvangt van de zorgverzekering (ten opzichte van MiraDry).
      • Zijn er veel mensen die last hebben van overmatige transpiratie? Er zijn verschillende benamingen voor zweten en overmatig zweten, zoals hyperhidrose of hyperhidrosis, overmatig zweten of overmatig transpireren. Transpireren is het uitscheiden van vocht door zweetklieren onder je huid. Er zijn twee soorten zweetklieren, eccriene en apocriene. We zweten allemaal en heel de dag lang. Echter verschilt het sterk per persoon hoeveel we precies zweten. De een zweet aanzienlijk meer dan de ander, maar de ondervind hier ook meer last van dan de ander. Er zijn in Nederland ruim 170.000 mensen met hyperhidrosis, in België ongeveer 114.000 mensen. Zweet is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om de lichaamstemperatuur te reguleren. Door het uitscheiden van zweet op de huid koelt het lichaam sneller af. Meer hierover bij de volgende veel gestelde vraag.
      • Hoe werkt zweten? We zweten om de warmte van ons lichaam kwijt te raken. De functie van zweten is dus het reguleren van onze lichaamstemperatuur. We zweten allemaal, en we zweten ook altijd. Echter zweet je af en toe meer dan normaal. Als we sporten is dit vanzelfsprekend. Door het sporten genereren we extra lichaamswarmte dat middels het zweten weer gereguleerd wordt (daarom zweet je soms ná het sporten nog zo veel). Maar hoe komt het dat we dan soms zo enorm zweten, als we vrijwel niets doen? Dit kan in eerste instantie komen door verschillende factoren, zoals stress, cafeïne, alcohol of pittige voeding. Als dit niet de oorzaak is, dan is de kans groot dat je hyperhidrose hebt. Een aandoening waarbij zweetklieren (over het hele lichaam of op een specifieke plek) overactief zijn.
      • Wat veroorzaakt overmatige transpiratie? Er zijn verschillende factoren die van invloed (kunnen) zijn op de zweetproductie. Zoals het eten en/of drinken van alcohol, cafeïne, pittige voeding. Maar ook mentale factoren beïnvloeden dit. Heb je veel stress? Dan is het mogelijk dat het lichaam ontregeld is en hierdoor extra zweet produceert. Echter zijn er ook andere factoren die het kunnen beïnvloeden. Zoals medicatie en ziekte. Wil je zeker zijn over de oorzaak van jouw zweet probleem? Raadpleeg dan je dokter of huisarts.
      • Hoe is hyperhidrose als aandoening te herkennen? Gemiddeld heeft 1 op de 10 mensen last van deze aandoening, dus vanwege feit dat u er zoveel last van hebt en zich ervan bewust bent is de kans groot dat u de aandoening ook daadwerkelijk hebt. Men stelt vaak zelf vast dat men last heeft van hyperhidrose. Dit is te herleiden uit het feit of u meer zweet dan normaal, ongeacht de temperatuur.
      • Kan ik een botuline toxine behandeling ondergaan bij … ? Er zijn verschillende situaties waarbij u zich mogelijk afvraagt of u wel een behandeling kunt ondergaan. Bijvoorbeeld MS of migraine. Raadpleeg hiervoor altijd de behandelend arts of uw huisarts.