Home Advies Okselzweet

Okselzweet

door Redactie
0 comment

Zweetoksels

Zweet oksels, we hebben er allemaal wel eens last van. Tijdens het sporten is het logisch dat we zo zweten, maar tijdens ons dagelijks leven willen we er juist niets mee te maken hebben. Om een inzicht te geven in zweetoksels, de oorzaken en de oplossingen, hebben we dit artikel geschreven.


Oorzaak zweet oksels

Zweet is van zichzelf geurloos wanneer het wordt uitgescheiden, de typisch zweetgeur ontstaat wanneer het zweet in contact komt met de bacteriën op de huid. Zweten doe je op ieder deel van je lichaam, maar er zijn enkele streken waar je meer zweet dan op de rest van het lichaam. Dit zijn voornamelijk de handen, de voeten en de oksels. Deze lichaamsdelen bevatten meer zweetklieren waardoor er hier meer zweet wordt uitgescheiden. Maar helaas zijn deze plaatsen ook de plaatsen waar bacteriën zich graag verzamelen, met name de voeten en de oksels zijn erg aangenaam voor bacteriën. Dit omdat de voeten en oksels vochtige en warme plekken zijn. We pakken de oksels altijd goed in door een shirt, trui en jas te dragen. Voor onszelf erg lekker, maar de bacteriën vinden dit ook zeer fijn. De bacteriën ‘eten’ het zweet op en scheiden het vervolgens weer uit, deze uitscheidingen zorgen voor de typische stank.


Tips bij zweetoksels

Nu heb je inzicht in de oorzaak van zweetoksels, maar uiteraard ben je ook benieuwd wat je er tegen kunt doen. Daarom in dit deel tips tegen zweetoksels.

Hieronder vind je vijf nuttige en direct toe te passen tips bij zweetoksels:

  • Was de oksels regelmatig, minimaal een keer per dag, en doe dit dan met PH neutrale zeep.
  • Draag je kleding niet tweemaal achter elkaar, wanneer je eenmaal een zweetlucht (en bacteriën) in je shirt hebt zitten krijg je het er bijna niet meer uit.
  • Let op wat je eet en drinkt. Vermijd cafeïne, alcohol en pittig eten.
  • Okselhaar scheren. Door het scheren van de oksels maak je de oksels minder aangenaam voor bacteriën, zo voorkom je die stank.
  • Gebruik anti-transpiranten zoals Odaban Spray of SyNeo5. Deze anti-transpiratie sprays zorgen ervoor dat je voor lange tijd geen zweetoksels zult hebben!

Het wassen van de oksels is enorm belangrijk. Om de hygiene te waarborgen is hert van belang dat de oksels regelmatig, goed gewassen worden. Om zweetoksels te voorkomen was je de oksels minimaal één keer per dag met PH neutrale zeep. Door het goed wassen van de oksels verwijder je de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken en zorg je ervoor dat de oksels verfrist worden. Dit is erg belangrijk!

Zorg dat je kleding niet tweemaal draagt, maar dat je iedere dag een schoon shirt aantrekt. Shirts die al gedragen zijn bevatten veel bacteriën en vaak een zweetgeur. Door alle bacteriën wordt de zweetlucht alleen maar erger, vaak ga je hierdoor ook erger zweten.

Zorg dat je cafeïne, alcohol en pittige voeding zo veel mogelijk vermijdt. Deze voedingssoorten zorgen er namelijk voor dat de bloedvaten vernauwen en dat de hartslag verhoogd. Door het verhogen van de hartslag krijg je het sneller warm, dit wil het lichaam logischerwijs weer compenseren door … te transpireren. Voorkom het dus, door deze voeding even achterwegen te laten.

Ja, ook voor mannen. Het scheren van de oksels zorgt er namelijk voor dat je de oksels een stuk onaangenamer maakt voor bacteriën, zo voorkom je een niet-te-harden zweetlucht.


Anti-transpirant sprays tegen zweetoksels

Wanneer de eerste vier tips niet helpen, is het verstandig om eens te kijken naar een anti-transpiratie spray. Dit zijn speciale sprays die er voor zorgen dat je minder zult transpireren, een keer aanbrengen is vaak voldoende voor een hele week gegarandeerd geen okselzweet! Wij bieden de Odaban Spray en de SyNeo5 spray en rollers aan, de Odaban Spray raden wij aan, aan eenieder die gevoelige oksels heeft en toch echt van zijn of haar zweetoksels af wil. De SyNeo5 raden wij aan voor iedereen die vooral een echt effectief middel wil gebruiken en wiens oksels wel iets meer kunnen verdragen. Meer over de SyNeo5 lees je in ons artikel.


Overige nuttige tips tegen okselzweet

Voorkom stress: je zult het vast wel herkennen. Een presentatie, sollicitatie gesprek of optreden kom je niet door zonder natte oksels. Dit komt door de stress-factor, door dat je het erg spannend vind en in de stress schiet begin je erg te zweten. “Heel simpel” dus, voorkom stress.

Bouw conditie op: zorg dat je een goede conditie opbouwt, door een goede conditie is de hartslag standaard wat lager, hierdoor zal je minder transpireren.

1-2Dry Okselpads: het is niet echt een oplossing tegen het okselzweet zelf, maar het is zeker een goede oplossing tegen de zweetvlekken in kleding! 1-2Dry Okselpads vangen het zweet op en zorgen ervoor dat je shirts droog en schoon blijven. Ideaal!

1-2Dry Shirts: net als de okselpads zijn ook de 1-2Dry Shirts niet echt een oplossing tegen het zweten zelf, maar het is zeker erg fijn en effectief. Deze shirts bevatten ingenaaide okselpads, dit maakt de shirts echt ideaal voor onder bijvoorbeeld een blouse. Meer over de 1-2Dry Shirts lees je in dit artikel.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel, zweten in het algemeen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet en neem direct contact met ons op! We helpen je graag!

Een anti-transpiratie behandeling

Als de ‘gewone’ middelen niet meer werken zou je eens na kunnen gaan denken over andere opties. Een van de meest gekozen opties is een iontoforese behandeling. Iontoforese is een speciale behandeling die de handen, voeten of een ander lichaamsdeel kort voorziet van stroom schokjes. Door deze spanning knijpen de klieren samen en ben je voor een langere periode (de duur verschilt per persoon) verlost van jouw transpiratie probleem. Lees meer op de pagina over iontoforese.

Naast iontoforese vind je in onze website ook informatie over MiraDry. Een in Amerika ontwikkelde behandelmethode die de laatste jaren enorm populair is geworden in Europe en de Benelux.

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.