Home Gezondheid Hoe kies je een glucosemeter

Hoe kies je een glucosemeter

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Er zijn veel verschillende soorten bloedglucosemeters verkrijgbaar. Hoe kies je nu de juiste meter die past bij jouw behoeften en jouw levensstijl. We geven je graag enkele tips.

Wanneer een glucosementer gebruiken?

Als je diabetes hebt, heb je waarschijnlijk een glucosemeter nodig om de hoeveelheid suiker in je bloed te meten en weer te geven. Beweging, voeding, medicijnen, stress en andere factoren hebben invloed op je bloedglucosespiegel. Het gebruik van een glucosemeter kan helpen om je diabetes beter te beheersen door eventuele schommelingen in je bloedglucosespiegel bij te houden.

Glucosemeters zijn beschikbaar in basismodellen tot meer geavanceerde meters met meerdere functies en opties. De kosten van glucosemeters en teststrips variëren, net als de verzekeringsdekking. Het is daarom zeker de moeite waard om de verschillende mogelijkheden te bestuderen voordat je uiteindelijk een keuze maakt.

De juiste glucosemeter kiezen

Bij het kiezen van een glucosemeter, kan het helpen om de basisprincipes van de werking te kennen. Bij de meeste glucosemeters plaats je eerst een teststrip in het apparaat, vervolgens prik je met een speciale naald in een schone vingertop om een druppel bloed te krijgen. Je raakt daarna de teststrip voorzichtig aan om het bloed op de teststrip te krijgen, en wacht vervolgens tot de meting op het scherm verschijnt.

Bij correct gebruik en de juiste opslag, blijft de glucosemeter over het algemeen nauwkeurig in het meten van je bloedsuikergehalte. De verschillen in de glucosemeters, zit hem dan ook met name in het type en de diversiteit in functies die ze te bieden hebben. Factoren waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een glucosemeter, zijn de volgende:

De dekking van je verzekeraar

Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie over de dekking. Sommige verzekeraard beperken de dekking tot specifieke modellen of het totale aantal toegestane teststrips.

De kosten voor aanschaf van de meter en de strips

De prijs van de glucosemeter kan variëren in aanschaf, maar naast de prijs van de meter is ook de prijs van de teststrips van toepassing. Voor aanschaf van de meter, is het zeer de moeite waard om ook te kijken naar de prijs van de bijbehorende teststrips.

Gebruikersgemak en onderhoud

Sommige meters zijn gemakkelijker in het gebruik dan andere, het gebruikersgemak kun je voor jezelf bepalen door de volgende vragen te beatwoorden: ligt de meter en de teststrip gemakkelijk in de hand, kan je de cijfers op de meter makkelijk lezen, hoe makkelijk is het om het bloed op de strip te krijgen en hoe groot moet de druppel bloed zijn?

Extra functies op de glucosemeter

Extra functies zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Deze extra functies kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Grote, gemakkelijk te hanteren knoppen
  • Makkelijk te plaatsen teststrips
  • Verlichte schermen en audio

De opslag en het opvragen van de metingen

Belangrijk is om te weten hoe de meter de informatie opslaat en ophaalt. Sommige meters kunnen alle metingen bijhouden die je normaal gesproken in een logboek zou noteren, zoals de tijd en datum van de meting, het resultaat en de trends in de loop der tijd. Sommige meters bieden de optie om de metingen rechtstreeks met je arts te delen.

Extra ondersteuning

Veel fabrikanten van glucosemeters hebben een speciaal telefoonnummer dat je kunt bellen voor hulp. Een glucosemeter met een duidelijke instructies en een dergelijk telefoonnummer, verzekeren je ervan dat je antwoord krijgt op al je vragen.

Advies bij aanschaf van een glucosemeter

Heb je alle kosten, functies en andere kenmerken bekeken, en weet je niet welke glucosemeter het beste bij je past, vraag dan je arts of diabetesvoorlichter om advies.

Lees ook

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.