Home Gezondheid De voordelen van een elektrische rolstoel

De voordelen van een elektrische rolstoel

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Rolstoelen zijn populaire mobiliteitshulpmiddelen. Ze maken het leven van mensen die moeilijk ter been zijn een stuk mobieler. Elektrische rolstoelen geven gebruikers veel vrijheid en zelfstandigheid, wat weer bijdraagt aan de kwaliteit van het leven. Een elektrische rolstoel heeft veel voordelen, je leest ze in dit artikel.

Voordelen elektrische rolstoel

Wat zijn precies een aantal voordelen als je een elektrische rolstoel gaat gebruiken?

Controle over je eigen mobiliteit

Een elektrische rolstoel geeft de gebruiker controle over zijn eigen mobiliteit. De gebruiker bepaalt zelf de snelheid en de richting zonder dat iemand daarbij hoeft te helpen. Hierdoor bepaal je dus zelf welke kant je op wilt gaan.

Onafhankelijkheid met een elektrische rolstoel

Je koopt een rolstoel omdat je mobiliteit achteruitgaat of al lange tijd geleden achteruit gegaan is. Bij een normale rolstoel ben je afhankelijk van je armkracht of van andere mensen die jou voort kunnen duwen. Een elektrische rolstoel geeft je de vrijheid om op eigen houtje, zonder hulp van anderen, op stap te gaan. Ook als je minder sterk bent in je armen, want de bediening van een elektrische rolstoel gaat via een bedieningspaneel.

Vrijheid om uitstapjes te ondernemen

Een elektrische rolstoel geeft je vrijheid. Met een elektrische rolstoel zijn er, binnen de grenzen van het redelijke, geen belemmeringen. De elektrische rolstoel neemt alle belasting van je over. Uitstapjes en dagjes uit kunnen ondernomen worden ondanks lichamelijke ongemakken. Je kunt dankzij de elektrische rolstoel verder en langer reizen.

Het vergroten van de dagelijkse mobiliteit

Bij mobiliteit denk je al snel aan een fysieke handeling zoals lopen. Met een elektrische rolstoel hoef je je over lopen geen zorgen meer te maken. Maar er is nog een voordeel dat te maken heeft met de tol die lopen van je lichaam eist. Je spieren, gewrichten en ademhaling kunnen eronder lijden als je loopt. Sommige mensen kunnen, van zelfs een korte wandeling, de rest van de dag en soms zelfs de dag erna niks meer ondernemen vanwege lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Dankzij een elektrische rolstoel kan de weinige mobiliteit die zij hebben, gebruikt worden voor andere activiteiten.

Voordelen elektrische rolstoel: Comfort

Met de juiste rolstoel, waarbij je een zachte comfortabele zitting hebt, reis je zeer comfortabel. Elektrische rolstoelen van goede kwaliteit zijn ontworpen met het oog op comfort en zijn voorzien van vering, keuze van wielen, verwisselbare kussens en verstelbare voetensteunen. Hierdoor kun je kiezen voor een stoel die volledig is afgestemd op jouw lichaamsbouw.

Het gebruikersgemak

Een elektrische rolstoel moet makkelijk in gebruik zijn. De meeste rolstoelen hebben omkeerbare joysticks, als je dus linkshandig bent verplaats je deze makkelijk naar de tegenovergestelde armleuning.

Nadelen van een elektrische rolstoel

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft een elektrische rolstoel veel voordelen. Maar helaas zijn er ook een aantal nadelen aan een elektrische rolstoel. Het zijn er gelukkig niet veel, maar we noemen ze toch even op.

Hoge aanschafprijs

Een elektrische rolstoel is in veel gevallen veel duurder in aanschaf dan een gewone rolstoel.

Onderhoud en reparatie

Onderhoud en reparatie zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de rolstoel optimaal blijft presteren. Wanneer je rolstoel voor onderhoud of reparatie weg is, heb je daarom tijdelijk geen mobiliteitshulpmiddel.

Lege accu

Met een elektrische rolstoel loop je het risico dat de accu leeg is terwijl je onderweg bent. Elektrische rolstoelen kunnen zwaar zijn waardoor het lastig is om deze vooruit te duwen.

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Een elektrische rolstoel heeft veel meer voordelen dan nadelen. Zelfstandigheid, vrijheid en de controle over je eigen bewegingen dragen bij aan een gelukkig leven. Uiteraard hangt de aanschaf van een elektrische rolstoel af van je eigen financiële mogelijkheden en persoonlijke wensen. Laat je daarom, voordat je een elektrische rolstoel aan gaat schaffen, goed informeren over de kosten voor aanschaf. En kosten voor toekomstige reparaties. Ook zaken als een vervangende rolstoel of pechhulp onderweg kunnen extra service zijn van een fabrikant.

Lees ook:

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.