Home Gezondheid De wetenschap van de Wake Up Lights 

De wetenschap van de Wake Up Lights 

door info@contentmusketeers.io
0 comment

De brein van de mens heeft slaap nodig om fysiek en mentaal te kunnen functioneren. Dit is geprogrammeerd in ons brein, hierdoor voelen we ons ‘s nachts moe en vallen we in slaap. Belangrijk hierbij is om tijdens de slaap voldoende op te laden om een nieuwe dag te starten. Wake Up Light bootsen de natuurlijke zonsopkomst na, dit natuurlijke zonlicht ondersteunt de start van je dag.

Je brein is actief wanneer je lichaam in rust is

Dat ons lichaam in rust is tijdens het slapen, betekent niet dat onze hersens dit ook zijn. Onze hersens zijn zeer actief tijdens onze slaap. Het brein van de mens doorloopt tijdens het slapen een karakteristiek activiteitenpatroon, het is zelfs zo dat onze brein tijdens onze nachtrust zo actief is dat het in sommige gevallen minder actief is op de momenten dat we wakker zijn.

Deze activiteit zorgt er voor een deel voor, dat de mens in staat is om zelf wakker te worden zonder dat daar een wekker aan te pas komt. Als je biologische ritme zo is ingesteld dan kan het zelfs voorkomen dat je elke ochtend om dezelfde tijd wakker wordt.

Je biologische ritme en de samenhang met de Wake Up Light

Je biologische ritme is een dagelijks patroon dat bepaalt wanneer je lichaam wakker wil worden en wanneer het wil gaan slapen. De gemiddelde persoon slaapt  ongeveer 8 uur en is vervolgens 16 uur wakker. Een derde van je leven breng je dus slapend door. Soms is dat ritme in de war, op die momenten voel je je moe en lusteloos. Een Wake Up Light kan op zo’n moment zeer effectief werken. Een voortdurend gebruik van een Wake Up Light kan helpen bij het opbouwen en vasthouden van de juiste balans tussen een slaap- en waakcyclus. Belangrijk hierbij is dat goed slapen niet alleen een kwestie is van hoe lang je slaapt, maar net zo belangrijk is de kwaliteit van je nachtrust.

Voorkom dat je slaapcyclus in de war raakt

Wanneer de seizoenen veranderen kan je waak- en slaapcyclus in de war raken. Het kan dan voorkomen dat doordat het langer donker is je meer moeite hebt met opstaan of misschien wel met het in slaap vallen. Wanneer dit te vaak voorkomt kan je waak- en slaapcyclus in de war raken, dit kan een winterdepressie veroorzaken.

Daarnaast zijn er meer oorzaken die je waak- en slaapcyclus door de war kunnen halen.

Kijk eens naar de volgende voorbeelden:

  • Je gaat reizen en door deze buitenlandse reis kom je in een tijdzone met ten minste 3 uur tijdverschil.
  • Je neemt medicijnen tegen slapeloosheid
  • Je werkt in afwisselende diensten, zowel overdag als ’s nachts

Bovenstaande voorbeelden kunnen je biologische ritme in de war gooien, naar verloop van tijd went je lichaam aan dit levenspatroon waardoor je lichaam deze situatie automatisch als je biologische ritme gaan zien. Je brein kan hierdoor in de war raken, die ziet dag en zonlicht als een moment dat je wakker hoort te zijn en nacht als een moment dat je hoort te slapen. Om te voorkomen dat je door een wijziging in je biologische ritme vermoeit raakt kunnen Wake Up Lights helpen. Door natuurlijk zonlicht na te bootsen met behulp van een Wake Up Light, ontvangen je hersens de prikkels die nodig zijn om fit en vitaal aan je dag te beginnen.

Een doel voor het gebruik van de Wake Up Light, kan zijn om de biologische klok van een persoon met een niet natuurlijke waak- en slaapcyclus te ondersteunen. Wanneer er een evenwichtig resultaat is bereikt kunnen Wake Up Lights helpen om dit evenwicht in stand te houden zodat de kwaliteit van slaap optimaal is.

Wake Up Lights zijn geen medisch hulpmiddel, wanneer je kampt met serieuze slaapproblemen, adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts of een specialist.

Lees ook:

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.