Home Gezondheid Wake up light? Dit zijn de 7 beste wake up lights

Wake up light? Dit zijn de 7 beste wake up lights

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Een Wake Up Light is de perfecte oplossing om je ochtenden wat relaxter te beginnen en nooit meer met het verkeerde been uit bed te stappen. Deze wekker bootst de zonsopgang na en wordt geleidelijk aan steeds helderder tot het tijd is voor jou om wakker te worden. Het Wake Up Light helpt je zo om op een meer natuurlijke manier wakker te worden en minder plotseling dan bij traditionele wekkers, waarbij je in een keer uit je slaap gehaald wordt. Wake Up Lights dragen bij aan een natuurlijk, biologisch ritme.

Voordat je een Wake Up Light gaat aanschaffen zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. De lampen zijn er in verschillende kleuren, over het algemeen zijn geel en oranje de meest populaire kleuren. De meeste Wake Up Lights zijn leverbaar met diverse functies zoals een leeslampje, een radio en een zonsondergangfunctie. De zonsondergangfunctie doet het tegenovergestelde van de zonsopgangfunctie, dit is handig voor mensen die moeite hebben om in slaap te komen.

Onderstaand een opsomming van een aantal van de meest effectieve Wake Up Lights. Deze suggesties zullen je helpen bij de aanschaf van het beste Wake Up Light voor jou en dragen daardoor bij aan een rustige en ontspannen start van de dag.

De top-7 beste Wake Up Lights

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten Wake Up lights op de markt van verschillende bekende en onbekende merken. Philips, JBL, Grundig zijn bekende merken die vertrouwd in de oren klinken, maar toch doen de wat minder bekende merken zeker niet onder voor de Wake Up lights van de grote jongens. Wij stelden een top-7 met de beste Wake Up lights samen:


1. Philips HF3506/05 – Wake-up light – Grijs

Philips HF3506/05 – Wake-up light – Grijs

Makkelijker, energieker, frisser en rustiger wakker worden met natuurlijk licht van deze Philips HF3506/05 Wake Up light. Deze lamp heeft twee wekgeluiden, een meervoudig alarm en een snooze functie.

+ Geleidelijk wakker worden door de simulatie van zonsopkomst
+ Tien lichtinstellingen voor het bedlampje
+ Met een FM-radio om wakker te worden met je favoriete radiozender
– Heeft maar twee verschillende wekgeluiden
– Heeft geen oplaadfunctie voor een smartphone


2. Philips HF3531/01 – Wake-Up-Light

Philips HF3531/01 – Wake-Up-Light

Met dit model van Philips wordt je wakker doordat het licht verkleurd van zacht morgenrood, naar warm oranje en dan naar zonnig geel. Hierdoor wordt je lichaam gestimuleerd om op een natuurlijke manier rustig wakker te worden.

+ Doordat de zonsopgang gesimuleerd wordt, word je op een natuurlijke manier wakker
+ keuze uit zeven verschillende wekgeluiden
+ Een dubbelalarm waarmee twee wektijden ingesteld kunnen worden
+ De mogelijkheid tot het opladen van je smartphone
– Deze lamp kan niet via een app bediend worden


3. DistinQ Wake-Up Light – Wekkerradio met dubbele wektijd

DistinQ Wake-Up Light – Wekkerradio met dubbele wektijd

Ontspannen in slaap vallen en makkelijk wakker worden met deze wekker. Dit DistinQ Wake Up Light is ontworpen om een gezond slaapritme te creëren en helpt je om te ontspannen waardoor je goed slaapt en uitgerust, op een rustige manier wakker wordt.

+ Doordat het licht geleidelijk afneemt val je ontspannen in slaap
+ Heeft een oplaadfunctie voor je smartphone
+ Geleidelijk wakker worden door de simulatie van zonlicht
– Heeft geen bediening via een app


4. Philips Somneo HF3654/01 – Wake-Up Light

Philips Somneo HF3654/01 – Wake-Up Light

Deze Philips Wake Up Light wekker beschikt over een RelaxBreath functie welke met lampjes je ademhaling kan begeleiden. Hierdoor ben je in staat om ontspannen in slaap te vallen en uitgerust weer wakker te worden.

+ Ontspannen in slaap vallen met RelaxBreath
+ Met touchscreen
+ Een Aux-ingang zodat je je eigen muziek kunt afspelen
– Geen optie om met WIFI te koppelen
– Geen omgevingssensor om de ideale slaapomgeving te creëren


5. Philips HF3500/01 – Wake-up light – Wit

Philips HF3500/01 – Wake-up light – Wit

Een unieke combinatie van licht en geluid wekt je op een natuurlijke manier. Hierdoor sta je gemakkelijk, fris en met meer energie op. Deze wekker heeft de mogelijkheid om meerdere alarmen in te stellen wanneer je niet elke dag op dezelfde tijd opstaat.

+ Door zonsopgangsimulatie heb je meer energie in de ochtend
+ 10 verschillende helderheidsinstellingen
+ Met leeslampje
– Keuze uit maar één wekgeluid
– Heeft geen inslaap functie


6. ProSova Wake Up Light – Slaaptrainer – Wekkerradio – Nachtlamp – Dubbele Wektijd – 7 Kleuren – USB poort

ProSova Wake Up Light - Slaaptrainer - Wekkerradio - Nachtlamp - Dubbele Wektijd - 7 Kleuren - USB poort

Nooit meer moe wakker worden met deze wekker. Je kamer wordt binnen 30 minuten gevuld met helder geel licht waardoor je lichaam gestimuleerd wordt om op een natuurlijke manier wakker te worden.

+ Met inslaap functie
+ Met functie om je smartphone op te laden
+ Acht verschillende wekgeluiden
– Heeft geen touchscreen
– Geen mogelijkheid om te verbinden met WIFI


7. Philips HF3521/01 – Wake-up light – Wit

Philips HF3521/01 – Wake-up light – Wit

Altijd klaar om energiek aan je dag te beginnen met deze Philips Wake Up Light wekker. Door rustgevende muziek en natuurlijk licht ontwaak je geleidelijk en kom je makkelijker uit bed.

+ Heeft vijf natuurlijke wekgeluiden
+ Met snooze functie
+ Twee verschillende wektijden in te stellen
– Geen mogelijkheid om muziek af te spelen met je smartphone


Wat zijn Wake Up Lights en hoe werken ze

Een Wake Up Light is een wekker die ontworpen is om je te wekken met behulp van de zonsopgang. Je stelt de tijd in waarop je wilt opstaan en het licht van de wekker wordt steeds helderder naarmate het tijd wordt dat je op moet staan. Bij veel van deze lampen start de lamp ongeveer een half uur voordat je opstaat. Stel dus dat je om 7.00 uur je wekker hebt gezet dan start de wekker om 6.30 met een klein lampje dat steeds helderder wordt. Bij sommige modellen is het ook mogelijk om op de exacte wektijd een zacht alarm te laten horen, maar gebruikerservaringen leren dat je door het licht al wakker bent als dit alarm afgaat. 

De voordelen van een Wake Up Light wekker

Nu je weet wat een Wake Up Light is en hoe deze werkt zullen we enkele voordelen met je doornemen.

 • Het wakker worden met de juiste verlichting kan je lichaam helpen om de productie van melatonine geleidelijk te stoppen voordat je wakker wordt. Melatonine is het hormoon dat je lichaam vermoeid maakt. Doordat deze productie geleidelijk aan stopt, en niet abrupt zoals bij een wekker met muziek of een monotone toon, voel je je frisser als je uit je bed stapt.
 • Gebruikers van deze wekkers geven aan dat ze makkelijker uit bed komen wanneer ze een Wake Up Light gebruiken dan wanneer ze een normale wekker gebruiken.
 • Als je uit bed komt voordat de zon opkomt, helpt deze wekker om je natuurlijke biologische ritme aan te passen. Bij je normale biologische ritme geeft je lichaam aan dat je in slaap moet vallen als het donker is.
 • Sommige mensen die lijden aan een winterdepressie hebben baat bij het gebruik van Wake Up Lights, deze helpen om de symptomen te minimaliseren.

Waar kun je rekening mee houden bij de aanschaf van een Wake Up light

Voor iedereen is opstaan een persoonlijk ritueel. Overweeg je om een Wake Up Light aan te schaffen dan krijg je te maken met verschillende kenmerken die uiteindelijk bepalen wat het beste Wake Up Light is, dat bij jouw persoonlijke voorkeuren past.

De juiste kleur van het licht draagt bij aan een natuurlijke beleving

De standaard lichtkleur voor de meeste Wake Up lampen is in de basis geel of oranje, wat de natuurlijke kleuren van een realistische zonsopgang simuleert. Bij sommige wekkers kun je ook kiezen voor andere kleuren zoals rood, paars, roze of blauw voor een anders gekleurde zonsopgang.

Diverse geluiden en alarmen die je aanpast aan je eigen persoonlijke voorkeur

Deze wekkers kunnen naast de wekfunctie met licht ook beschikken over een alarm. Sommige Wake Up Lights hebben een traditioneel alarm dat zacht begint en steeds harder gaat, deze gaat pas uit nadat je hem handmatig hebt uitgeschakeld. Veel van deze wekkers hebben echter ook andere functies. Zo zijn ze verkrijgbaar met een fm radio, of met zachte natuurgeluiden zoals het zingen van vogels of het geluid van regen.

In de meeste gevallen kun je bij deze wekkers zelf de keuze maken of je alleen met licht wakker wordt of dat je ook geluid wilt horen bij het ontwaken. Veel mensen lijken het prettig te vinden om als back-up ook een geluid te horen zodat ze zeker weten dat ze zich niet verslapen en op tijd wakker zijn.

Zonsondergang simulatie zorgt ervoor dat je makkelijk inslaapt

Naast een geleidelijke toename van het licht bij het wakker worden, kan een geleidelijke afname van het licht je helpen om moe te worden voor het slapen gaan. Wanneer je lastig in slaap kunt komen, kan een Wake Up Light met een zonsondergangfunctie een hulpmiddel zijn. Deze zonsondergangfunctie doet hetzelfde als de zonsopgang functie maar dan omgekeerd. De lamp begint op volle sterkte, gedurende een periode van 30 minuten neemt het licht geleidelijk af.

Een Wake Up Light met Leeslampje

Er zijn Wake Up Lights die beschikken over een leeslamp, zo heb je dus geen apart leeslampje meer nodig op je nachtkastje. Een Wake Up Light met nachtlamp is vooral handig wanneer je maar weinig ruimte hebt naast je bed, maar ook voor mensen die houden van weinig spullen om zich heen is dit de ideale oplossing.

Wat kost een Wake Up Light

Wake Up Lights in een lagere prijsklasse zijn al beschikbaar vanaf € 20,-. Wanneer je een Wake Up Light aanschaft in de prijsklasse van € 20,- tot € 30,- heb je vaak een Wake Up Light van een minder bekend merk en met minder extra’s zoals bijvoorbeeld een zonsondergangfunctie of verschillende natuurlijke geluiden. Ook loop je met een goedkopere Wake Up Light van een onbekend merk, sneller het risico dat deze minder duurzaam is.

In de prijsklasse € 30,- tot € 70,- vind je de wat uitgebreidere Wake Up Lights met meerdere functies van meer bekende merken. Deze middenklasse wekkers zijn goed en hebben zeer bruikbare functies, maar lang niet alle functies die mogelijk zijn op de Wake Up Light.

Vanaf € 70,- zijn er lampen beschikbaar met soms wel prijzen tot € 150,-, Deze lampen zijn van bekende fabrikanten en zijn voorzien van alle mogelijke functies die je je maar kunt wensen. Hierbij kun je denken aan een leeslamp, een zonsondergang functie, (fm) radio en de keuze uit veel verschillende natuurlijke geluiden.

Tips bij de aanschaf

Om de juiste Wake Up light te kiezen geven we onderstaand nog enkele handige tips

 • Net als bij een traditionele wekker geeft de Wake Up Light de tijd weer. Als je de digitale tijdsweergave vervelend vindt in het donker, kies dan voor een Wake Up Light waarbij je de helderheid van de digitale klok kunt dimmen.
 • Verschillende Wake Up Lights hebben een batterij back up. Dit is erg handig voor wanneer er bijvoorbeeld een stroomstoring is.
 • Wake Up Lights zijn over het algemeen best groot, vooral in vergelijking met een standaard wekker. Controleer daarom voor aankoop de afmeting van de Wake Up Light om er zeker van te zijn dat deze op je nachtkastje past.
 • Er zijn Wake Up Lights beschikbaar met heldere lichttherapie, deze zijn speciaal ontworpen om je biologische ritme te herstellen en om de symptomen van een winterdepressie te verminderen.
 • Als je besluit om een Wake Up Light zonder geluid of alarm te gebruiken, dan kun je overwegen om vijf of tien minuten na de opgegeven wek-tijd een reserve alarm in de stellen. Hiermee voorkom je dat je door het licht heen slaapt en te laat aan je dag begint.
 • Je kiest natuurlijk voor een Wake Up Light vanwege zijn verschillende functionaliteiten, maar je wilt ook dat de Wake Up Light een mooie toevoeging is op je nachtkastje en past bij het interieur van je slaapkamer. Kies daarom altijd een Wake Up Light die past bij wat jij mooi vindt en past bij je slaapkamer sfeer.
 • Er zijn Wake Up Lights beschikbaar waarbij je de licht intensiteit kunt aanpassen. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld erg gevoelig bent voor licht.

Veel gestelde vragen

Kan een Wake Up Light de symptomen van een winterdepressie verlichten?

Heldere lichttherapie wordt vaak gebruikt om de symptomen van een winterdepressie te behandelen, een Wake up Light is hiervoor geen vervanging. De beste Wake Up Lights bieden echter wel een felle lichttherapie als extra functie. Ervaringen van gebruikers leert ons wel, dat mensen die last hebben van een winterdepressie en een Wake Up Light gebruiken, een betere start van hun dag hebben.

Zijn Wake Up Lights makkelijk in gebruik?

Wake Up Lights zijn vrij eenvoudig in gebruik, meestal is het slechts een kwestie van het indrukken van een paar knoppen om het alarm in te stellen of om bepaalde instellingen aan te passen. Dit kan natuurlijk per model verschillen, Wake Up Lights met meerdere functies vergen wellicht wat oefening voor gebruik. Elke van deze wekkers wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing, wanneer je deze goed doorneemt voor gebruik zal de bediening van je Wake Up Light uiteindelijk geen enkel probleem opleveren.

Zijn deze wekkers goed voor de gezondheid?

De wetenschap achter de Wake Up Lights is duidelijk, je wordt beter wakker en begint met meer energie aan je dag. Deze wekkers helpen om je natuurlijke ritme in stand te houden. Daarnaast kunnen deze wekkers ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld een jet lag of wanneer je werkt in onregelmatige dag- en nachtdiensten.

Is deze wekker een medisch hulpmiddel

Nee, Wake Up Lights zijn niet gemaakt als medisch hulpmiddel. Bij slaapproblemen is het altijd verstandig om een arts of specialist in te schakelen voor medisch advies.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.