Home Gezondheid Hoe gebruik je een oorthermometer

Hoe gebruik je een oorthermometer

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Buiten de standaard digitale thermometers zijn er tegenwoordig nog veel meer handige thermometers op de markt, waaronder de oorthermometer. De oorthermometers zijn allemaal stuk voor stuk voorzien van verschillende handigheidjes zoals verlichte displays, een koortsalarm en een geheugenfunctie. Maar, weet je door al die handigheidjes eigenlijk wel hoe je een oorthermometer correct gebruikt? De oorthermometer is een thermometer die bij ieder kind ouder dan zes maanden, gemakkelijk de temperatuur meet zonder enkel ongemak. Toch is het belangrijk dat deze op de juiste manier gebruikt wordt om een correcte meting te doen.

5 dingen die je moet weten voordat je de temperatuur gaat meten via het oor

Wat is de temperatuur in het oor

Medisch deskundigen zijn het erover eens dat nauwkeurige temperatuurmetingen gedaan kunnen worden onder de oksel, via de anus, de mondholte, het voorhoofd en de oren. Echter, elke plek waar je meet kent een andere basistemperatuur. Onderstaand een overzicht:

  • Een normale orale temperatuur is 37℃
  • Een normale voorhoofdtemperatuur is tussen de 36,4℃ en de 36,7℃
  • En normale okseltemperatuur is tussen de 36,4℃ en de 36,7℃
  • Een normale anale temperatuur is tussen de 37℃ en de 37,3℃
  • Een normale temperatuur in de gehoorgang is tussen de 37℃ en de 37,3℃

Moet je de gegeven temperatuur op de oorthermometer met een graad verhogen?

Nee, je hoeft de gegeven temperatuur niet met een graad te verhogen. De eerder genoemde basistemperaturen zijn een hulpmiddel voor artsen om zo te bepalen hoe hoog de koorts is en hoe ziek de patiënt dus is. Geef daarom dus altijd aan een arts door wat voor type meting je hebt gedaan.

Wat wordt beschouwd als koorts bij het meten met een oorthermometer

Wanneer een kind een temperatuur heeft van 38℃ of hoger kan dit duiden op koorts. Deskundigen geven aan dat bij een meting met de oorthermometer en een melding van 38℃ of hoger, je deze het beste drie keer kunt herhalen om de nauwkeurigheid te garanderen. Bij kinderen onder de zes maanden, of bij kinderen die moeilijk hun hoofd stil kunnen houden of een smalle gehoorgang hebben, wordt een rectale meting als meest nauwkeurig beschouwd.

Wanneer gebruik je geen oorthermometer?

Oorthermometers zijn zeer nauwkeurig, maar zelfs de beste oorthermometers kunnen een verkeerde meting geven wanneer er te veel oorsmeer in het oor aanwezig is. In dit geval zal een arts dit oorsmeer eerst moeten verwijderen. Probeer nooit zelf oorsmeer te verwijderen, de binnenkant van het oor is net zo gevoelig als het netvlies van een oog. De kleinste verwondingen kunnen al zwelling en pijn veroorzaken en leiden tot gehoorbeschadiging. Ook wanneer er een infectie in het oor aanwezig is, of wanneer het oor pijnlijk aanvoelt is het niet verstandig om een oorthermometer te gebruiken en kun je beter op een andere manier de temperatuur opmeten.

Kun je een oorthermometer in je mond stoppen?

Probeer nooit de temperatuur op te meten via je mondholte met behulp van een oorthermometer. Wanneer het oor niet gezond is en de oorthermometer dus niet gebruikt kan worden, dan zal er gebruik gemaakt moeten worden van bijvoorbeeld een daarvoor bestemde orale thermometer. Wanneer de oorthermometer in de mond gebruikt wordt is de meting niet nauwkeurig omdat deze gekalibreerd is voor de temperatuur in het oor.

Gebruik je oorthermometer zoals deze gebruikt hoort te worden

Een oorthermometer is handig om de koorts op te meten. Hij is snel en nauwkeurig om temperatuurschommelingen te meten bij jezelf of bij een ander. Met behulp van de oorthermometer kun je goed inschatten wanneer je een arts moet raadplegen. Twijfel je over de nauwkeurigheid van je thermometer of maak je je zorgen over je gezondheid of die van iemand in je omgeving, neem dan altijd contact op met een specialist.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.