Home Gezondheid Een oorthermometer versus een voorhoofdthermometer, welke is beter?

Een oorthermometer versus een voorhoofdthermometer, welke is beter?

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Een musthave in een huishouden met kinderen is een thermometer. Koorts bij kinderen kan op elk moment toeslaan en komt dus altijd onverwachts, hier wil je als ouder op voorbereid zijn. Een betrouwbare thermometer is dus van essentieel belang in een huishouden met kinderen.

De vraag die dan blijft bestaan is: welke thermometer is dan het beste? Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende soorten thermometers op de markt die ook allemaal weer op een andere plek meten en anders werken. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Bij de keuze van de juiste thermometer heb je tal van functies waar je uit kunt kiezen, maar eigenlijk zijn twee functies het allerbelangrijkst bij de aanschaf van een thermometer: de nauwkeurigheid van de meting en het gebruikersgemak.

Populair bij ouders met jonge kinderen zijn de infrarood thermometers en de oorthermometers. Twee types thermometers die je helpen om de temperatuur snel en makkelijk te meten bij je kind zonder dat deze daar hinder van ondervindt.

De voorhoofdthermometer

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van een voorhoofdthermometer:

De voordelen van een voorhoofdthermometer

 • Makkelijk in gebruik. Door de thermometer over het voorhoofd van je kind te vegen of deze tegen de slaap aan te houden kan de temperatuur makkelijk opgemeten worden.
 • De voorhoofdthermometer is snel in gebruik, de temperatuur kan binnen enkele seconden al worden afgelezen.

Nadelen van de voorhoofdthermometer

 • Een voorhoofdthermometer is best duur in aanschaf, dit type thermometer behoort tot het duurste type thermometers op de markt.
 • Deze thermometer geeft gevarieerde metingen af, hierdoor zal je dus meerdere metingen moeten uitvoeren om een correct en nauwkeurig resultaat te krijgen.
 • De voorhoofdthermometer is gevoelig voor warmte, veranderingen in de omgeving kunnen daarom de nauwkeurigheid van de meting beïnvloeden.

Oorthermometer

Ook de oorthermometer kent zo zijn voor- en nadelen

De voordelen van een oorthermometer

 • De oorthermometer is een snelle thermometer, veel types hebben slechts enkele seconden nodig om een meting te doen.
 • De oorthermometer is zeer nauwkeurig. Wanneer deze op de juiste manier in het oor geplaatst wordt geeft deze een zeer nauwkeurige meting, daarom is deze vorm van het opmeten van de temperatuur zeer betrouwbaar.

De nadelen van de oorthermometer

 • Bij hele jonge kinderen kan het lastig zijn om een meting uit te voeren. De oorthermometer moet goed ingebracht worden in de gehoorgang en hierbij moet het oor zachtjes opzij getrokken worden, dit kan bij kleine kinderen soms wat moeilijker gaan waardoor een minder nauwkeurige meting afgenomen kan worden.
 • Oorthermometers kunnen niet gebruikt worden bij kinderen met een oorontsteking of wanneer er veel oorsmeer in het oor aanwezig is, een meting kan in zo’n geval een afwijkende temperatuur tonen.
 • De oorthermometer is niet geschikt voor kinderen onder de zes maanden omdat hun gehoorgang nog te klein is.

Welke van deze twee type thermometers is het beste

Beide type thermometers hebben hun voor- en nadelen. Zoals je kunt lezen kan de oorthermometer zeer nauwkeurige metingen geven bij kinderen boven de zes maanden, die het niet erg vinden om de thermometer in hun oor te voelen. Voor gezinnen met jonge kinderen is de voorhoofdthermometer ideaal omdat deze makkelijk in gebruik is en nergens ingebracht hoeft te worden.

Het antwoord op de vraag ‘Welke thermometer is het beste?’, is dat de ene type thermometer niet beter is dan de andere. De thermometer die het beste bij jou past is afhankelijk van jouw gezinssamenstelling en de wensen binnen je gezin.

Welke thermometer past het beste bij jouw gezin

Heb jij een gezin met zowel hele jonge als wat oudere kinderen, dan hoef je gelukkig niet meerdere thermometers aan te schaffen. Tegenwoordig zijn er thermometers beschikbaar die zowel een zeer nauwkeurige meting in het oor kunnen afnemen, als ook een meting op het voorhoofd. Deze thermometers zijn dus ideaal voor gezinnen met kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën en met verschillende voorkeuren.

Enkele kenmerken van deze thermometers zijn:

 • Meet zowel de temperatuur in het oor als op het voorhoofd
 • Kan al een meting afgeven in slechts enkele secondes
 • Kunnen makkelijk gereinigd worden met een alcoholdoekje
 • Sommige modellen hebben een ingebouwde zaklamp om de meting ook ’s nachts uit te kunnen voeren
 • Net zoals bij meerdere thermometers zijn deze modellen ook beschikbaar met een zogenaamd koortsalarm

Deze thermometer met een combi functie is dus zeker het overwegen waard. Onthoudt, het belangrijkste bij de aanschaf van een thermometer is, dat je weet hoe je ermee om moet gaan zodat je de temperatuur kunt meten wanneer dit nodig is en niet eerst nog de gebruiksaanwijzing moet lezen.

Lees ook:

 

 

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.