Home Gezondheid Veilig een wandelstok gebruiken

Veilig een wandelstok gebruiken

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Een wandelstok is een waardevol hulpmiddel die je helpt om veilig te lopen wanneer je te maken hebt met pijn, letsel of zwakte. Je kunt een wandelstok gebruiken tijdens je herstel of voor een langere periode. Hoe dan ook, wandelstokken kunnen het lopen gemakkelijker maken, veiliger en comfortabeler. Ze kunnen je ook helpen om je dagelijkse activiteiten efficiënt uit te voeren. Een wandelstok kan het mogelijk maken om zelfstandig te leven en tegelijkertijd actief en mobiel te blijven.

Wandelstokken zijn ideaal voor mensen met een loopafwijking of die het risico lopen om te vallen. Ook kunnen wandelstokken bijdragen aan het evenwicht en bij pijn of zwakte in de knieën, heupen of voeten.

Hoe gebruik je een wandelstok

Onderstaand beschrijven we enkele tips om goed, veilig en vertrouwd met een wandelstok te lopen.

Voor beginners

  • Pak de wandelstok in de hand die tegenover de kant ligt die steun nodig heeft.
  • Plaats de stok iets opzij en ongeveer vijf centimeter naar voren,
  • Beweeg je wandelstok naar voren op hetzelfde moment dat je met je aangetaste been naar voren stapt.
  • Houdt de wandelstok op zijn plaats terwijl je met je been naar voren loopt.

Wanneer je voor het eerst met een wandelstok gaat lopen, kan het raadzaam zijn om iemand te vragen je te ondersteunen of te stabiliseren. Zorg ervoor dat je je volledig comfortabel voelt voordat je alleen op stap gaat.

Op een trap

Wees extra voorzichtig wanneer je met een wandelstok een trap beklimt.

  • Houdt de leuning vast voor ondersteuning
  • Als maar één van je benen zwak is, stap dan eerst met je sterke been naar boven en neem dan de volgende stap met je zwakke been en de wandelstok

Om de trap af te lopen zet je eerst je wandelstok op de lagere trede, stap daarna met je zwakke been op de trede, gevolgd door het sterke been.

Zitten in een stoel

Als gebruiker van een wandelstok, is zitten in een stoel met armleuningen prettig om de stoel goed in of uit te komen.

Ga bij het plaats nemen in de stoel met de achterkant van je benen tegen de zitting van de stoel staan. Wanneer je een stok met een enkele punt gebruikt, houd je een hand op de stok en plaats je je andere hand op de armleuning. Zak vervolgens zachtjes in de stoel

Na een knieoperatie

Als je een knieoperatie hebt ondergaan dan is het voor het herstel goed om te blijven bewegen. Een wandelstok kan dan gebruikt worden voor meer stabiliteit.

Oefeningen om kracht en evenwicht op te bouwen zullen begeleid worden door een fysiotherapeut, deze zal je ook leren hoe je uit bed moet komen, hoe je naar de badkamer gaat en hoe je al je andere lichamelijke activiteiten kunt voltooien.

Een wandelstok kan helpen om aan je bewegingsbereik te werken, een specialist ondersteunt bij het leren lopen met een wandelstok.

Bij heuppijn

Een wandelstok kan ondersteuning bieden bij de genezing van een heupblessure of operatie aan de heup. Met behulp van een wandelstok kunnen oefeningen gedaan worden om je rug en onderlichaam te versterken. Wanneer een wandelstok gebruikt wordt kan een fysiotherapeut helpen om deze op de juiste manier te gebruiken.

Om vallen te voorkomen

Om vallen te voorkomen op een gladde ondergrond, kan een wandelstok met rubberen tip extra stabiliteit en steun geven, let daarbij op dat de rubberen tip niet versleten is. Ook ondersteunende schoenen met antislip dragen bij aan deze extra veiligheid.

Het gebruik van een wandelstok met kwadratische voet

Een wandelstok met een kwadratische voet biedt een bredere ondersteuning, stabiliteit en evenwicht. Door het formaat zijn ze omslachtiger en lastiger in gebruik. Wanneer je kiest voor een wandelstok met kwadratische voet is enige oefening nodig.

Bij het gebruik van deze wandelstok op de trap, kan het zijn dat je de stok iets moet draaien zodat deze op de trap past.

Gebruik je deze wandelstok wanneer je in een stoel gaat plaats nemen, houdt dan de stok in één hand en steun met je andere hand op de armleuning. Vervolgens laat je je zachtjes in de stoel vallen.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.