Home Gezondheid Wanneer vervang je je inlegzolen

Wanneer vervang je je inlegzolen

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Inlegzolen worden veel gebruikt. Ze passen in al je schoenen en zorgen voor comfort en stabiliteit wanneer je dat het meeste nodig hebt. Sta of loop je veel, dan kan het zijn dat je je inlegzolen de hele dag draagt. Hoe weet je nu wanneer het tijd is om je inlegzolen te vervangen?

Na verloop van tijd slijten inlegzolen en verliezen ze de ondersteunende en stabiliserende werking. Hoe vaak je ze gebruikt en bij wat voor activiteiten je ze gebruikt draagt bij aan de levensduur van je inlegzolen. Het op tijd vervangen van je inlegzolen, voorkomt eventuele pijnklachten, en zorgt ervoor dat je altijd voldoende ondersteuning en stabiliteit blijft houden.

Vier tekenen die aantonen dat het tijd is om je inlegzolen te vervangen

Als je je inlegzolen in je dagelijkse schoenen, tijdens je dagelijkse bezigheden, gebruikt, gaan ze in de meeste gevallen ongeveer zes maanden mee. Deze dagelijkse bezigheden zijn zaken als boodschappen doen, de hond uitlaten of de hele dag bezig zijn binnen je gezin. Als je veel hardloopt of een fanatieke wandelaar bent, of je inlegzolen veel bij inspannende activiteiten gebruikt, dan zullen ze elke drie tot vier maanden vervangen moeten worden.

Aan de inlegzolen kun je zien of ze aan vervanging toe zijn, dit zie je door de volgende kenmerken:

Ze zijn zichtbaar beschadigd

Van de buitenkant is makkelijk te zien of je inlegzolen beschadigd zijn. Ze zijn dan gescheurd of gebarsten waardoor je het risico loopt op blaasvorming. Door een beschadiging aan de buitenkant, bieden je inlegzolen waarschijnlijk niet meer de bescherming die je verwacht.

Ze tonen kleurverlies

Als de kleur van je inlegzolen vervaagt, dan is dat een goede indicatie dat je toe bent aan nieuwe inlegzolen. Wanneer je inlegzool een logo op de hiel of ergens anders op de bovenzijde heeft en dit is verdwenen, dan is dat ook een teken dat je inlegzolen aan vervanging toe zijn.

Je inlegzolen geven een nare geur af

Hebben je inlegzolen een nare geur die er niet meer uit gaat, dan is het tijd voor vervanging. Vocht uit zweet kan wijzen op de groei van bacteriën of schimmels, dit kan uiteindelijk leiden tot voetinfecties. Om nare geurtjes te voorkomen in je inlegzolen, zijn er zolen beschikbaar van anti-microbiële stof. Deze voorkomen blaren en houden nare geurtjes onder controle.

Je inlegzolen zijn plat geworden

Na verloop van tijd zal je zien dat het volume van je inlegzolen minder wordt, ze worden platter. Als je ziet dat je binnenzool platter is dan toen je ze kocht, dan is het tijd om ze te vervangen. De inlegzool zal demping en ondersteuning verliezen waardoor je inlegzool geen toegevoegde waarde meer heeft.

Vervanging van je inlegzolen door andere factoren

  • Gewichtsverlies of toename kan van invloed zijn op de ondersteuning die je voeten nodig hebben. Een verandering van een zittende baan naar een baan waar je de hele dag staat, zal extra druk op je voeten geven.
  • Een wijziging in je levensstijl of je lichaamsbouw, kan een goede reden zijn om je inlegzolen te vervangen. Als je bijvoorbeeld zwanger bent geworden, een operatie hebt ondergaan of ineens meer kilometers bent gaan lopen, dan kan het nodig zijn om je inlegzolen te vervangen.
  • Ook wanneer je huidige inlegzolen de pijn aan je voeten niet wegneemt, kan dit een teken zijn om andere inlegzolen te gaan gebruiken. Het is in dat geval raadzaam om een arts of specialist te raadplegen voor het juiste soort inlegzolen. Een specialist zal de stand van je voeten opnemen, en zooltjes toewijzen die jou helpen om pijnvrij je activiteiten uit te voeren.

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.